Jak zlikwidować konto na facebooku?

Po kilku latach ekspansji i komercjalizacji Facebooka coraz więcej osób zastanawia się nad rozstaniem z tym jednym z najpopularniejszych serwisów społecznościowych. Niewątpliwe zalety portalu przyćmiewa fakt pojawiania się coraz większej ilości reklam i szukania coraz to nowych rozwiązań biznesowych. Nawet znajomi coraz rzadziej wrzucają interesujące posty ze swojego życia, aktualnych wydarzeń czy tego co ich boli, a w miejsce tego promują rodzinny biznes lub powielają setny łańcuszek. A może przyczyna rozmyślania o tym jak zlikwidować konto na Facebooku leży w nas samych? Być może zauważyliśmy, że tak zagubiliśmy się w wirtualnym świecie, że zaniedbujemy sprawy ważniejsze. Jakkolwiek by nie było, Mark Zuckerberg i jego zespół idzie nam na ratunek. I to dając aż dwa rozwiązania.

Zanim zlikwidujesz konto…

Na swoim profilu mogliśmy umieścić nie mało wartościowych rzeczy. Zapis rozmów ze znajomymi, zdjęcia, posty, komentarze i dane osobowe przepadną na wieki razem ze skasowanym kontem. Aby tego uniknąć istnieje możliwość pobrania wszystkich lub wybranych danych ze swojego konta. Aby skorzystać z tej opcji, po wejściu na swój profil wybieramy niebieską strzałeczkę w prawym górnym rogu i klikamy. Z listy która się wysunie wypieramy Ustawienia, następnie Twoje informacje na Facebooku i z prawej strony wyświetli się Pobieranie Twoich informacji. Klikamy Zobacz i po wybraniu interesujących nas materiałów zatwierdzamy wybór przyciskiem Utwórz plik. Dane zostaną załadowane i kiedy będą gotowe do pobrania ujrzymy to w powiadomieniach.

Przemyśl jeszcze raz…

Usunięcie konta wiąże się z brakiem możliwości jego przywrócenia i utratą pewnych przywilejów dostępnych dla użytkowników Facebooka. Dlatego osobom, które chcą chronić swoją prywatność i zniknąć na jakiś czas z sieci stworzono wariant pośredni. Jest nim dezaktywacja konta. Nie usuwa go całkowicie, pozwala na korzystanie z podłączonego do profilu Messengera, pozwala na wyświetlanie imienia i nazwiska wśród twoich znajomych i komunikowanie się z nimi, a także logowanie się do aplikacji za pomocą konta. Nie mniej jednak konto jest niewidoczne publicznie i nie masz możliwości udostępniania nowych treści. Daje to czas na przemyślenie czy naprawdę potrzebujemy znajomych w wirtualnym świecie. Aby dezaktywować konto wystarczy wejść w Ustawienia, wybrać Ogólne, następnie Zarządzaj swoim kontem i Dezaktywuj konto. O kolejnych krokach zostaniesz poinformowany na bieżąco.

Jeśli chcesz usunąć konto…

Nikt nie będzie zatrzymywał cię na siłę. Usunięcie konta nie może nastąpić przypadkowo i z całą pewnością jest przemyślaną decyzją. Dokonuje się tego również z Ustawień. Wybieramy tam Twoje informacje na Facebooku, Usuń konto i informacje, a następnie Usuń moje konto. Po wprowadzeniu hasła i dwukrotnym potwierdzeniu poczytalności możesz wreszcie odetchnąć z ulgą. Czy aby na pewno? Nie całkiem. Od momentu usunięcia konta masz 30 dni, aby wrócić na stare śmiecie. W tym celu wystarczy zalogować się ponownie i wybrać opcję Anuluj usunięcie. A co, jeśli nie wrócisz w określonym czasie? Oficjalnie wszystkie informacje o tobie powinny zostać skasowane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *