Przetwory z ogórków, których nie znała twoja mama

Gdyby przeprowadzić wśród Polek i Polaków plebiscyt na najbardziej popularne przetwory na zimę przyrządzane przez ich mamy i babcie, bezapelacyjnie wygrałyby zapewne ogórki kiszone, wyprzedzając ogórki konserwowe. Te dwa sposoby na przetwory z ogórków przez wiele dziesięcioleci dzieliły między sobą „królestwo” polskich spiżarni, właściwie nie wpuszczając na swoje włości żadnych innych przepisów. Od kilku lat jednak można zaobserwować znaczny wzrost popularności przygotowywania przetworów w ogóle, a co za tym idzie – większe zróżnicowanie, jeśli chodzi o wykorzystywane i przekazywane sobie wzajemnie receptury. Ogórki kiszone i korniszony nie są już dzisiaj samotne w naszych spiżarkach. Jakie przepisy zyskały sobie szczególną sympatię?

Na ostro – ogórki z wyrazistymi przyprawami

Mówiąc o popularnych ostatnio przepisach na przetwory z ogórków, warto zwrócić uwagę, że wiele z nich bazuje właściwie na znanych od dawna recepturach, trochę je modyfikując lub dodając jakiś nowy składnik. Szczególnie często wykorzystuje się standardową, octowo-cukrową zalewę do ogórków konserwowych – zazwyczaj jednak bez gorczycy. W ten sposób właśnie przyrządza się na przykład niezwykle lubiane ogórki z chili – do zalewy korniszonowej dodaje się po prostu sporą ilość mielonego chili. Ich ostry, wyrazisty smak doskonale komponuje się z pieczonym i grillowanym mięsem, a także z różnego rodzaju wędlinami.

Inny pomysł na pikantne ogórki to podobna zalewa, ale na bazie jasnego octu winnego i z dodatkiem nie tylko chili, ale też ulubionych korzennych przypraw. Najlepiej sprawdzają się tutaj aromatyczne goździki, ale jeśli masz pod ręką np. kardamon, nie wahaj się dodać odrobiny do każdego słoiczka.

Mniej ostre, ale nadal dość pikantne okazują się także ogórki z dodatkiem curry, także na bazie tradycyjnej zalewy do korniszonów. Specyficzny smak curry nadaje im nieco orientalny wymiar, nawiązując do kuchni indyjskiej. Co więcej, takie ogórki nie tylko doskonale smakują, ale też pięknie wyglądają – przejmują bowiem od curry jego wyrazistą, żółto-złotą barwę.

Marynowane sałatki z ogórkami

Doskonałym pomysłem na przetwory z ogórków i innych warzyw, o ile masz je pod ręką, są też różnego rodzaju konserwowe sałatki. Najprostszą z nich możesz przyrządzić, wykorzystując wspomnianą już zalewę do ogórków konserwowych. W towarzystwie ogórka mogą się pojawić np. cukinia, patison, dynia, papryka, cebula i czosnek, seler naciowy, marchewka… Jednym słowem – niemal wszystkie twarde warzywa sezonowe. Im bardziej kolorowo, tym lepiej! Przygotowując taką sałatkę, pamiętaj, by wszystkie warzywa pokroić w kawałki o zbliżonej wielkości – dzięki temu proces konserwacji będzie przebiegał równomiernie, a gdy się zakończy, sałatka okaże się przyjemniejsza podczas degustacji.

Równie dobrą sałatkę na zimę możesz przygotować z samych ogórków i cebuli, jeśli odpowiednio dobierzesz składniki marynaty. Świetnie smakuje np. ogórkowa sałatka w zalewie na bazie gruboziarnistej musztardy francuskiej czy słodkawa sałatka z ogórków z miodem. By ogórki w sałatce pozostały jędrne, a także by całość ładniej prezentowała się na talerzu, najlepiej nie obierać ich ze skórki, a po prostu dokładnie umyć.

To tylko kilka sprawdzonych przez nas pomysłów na niebanalne przetwory z ogórków. W tej dziedzinie warto jednak eksperymentować, szukać inspiracji i próbować nowych rzeczy. Kto wie, może przypadkiem stworzysz jakiś kultowy przepis, który na stałe zagości w naszej tradycji? Powodzenia!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here