Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Serniki (pieczone)
Autor Wiadomość
owieczka Wysłany: 2012-04-10, 17:24   

Net włączony- gar z zupą spalony
dessine-moi un mouton


Dołączyła: 24 Lut 2010
Posty: 680
Skąd: Łódź
narobilyście mi smaku na sernik cytrynowy :lizak: upiekę sobie na urodziny :P




 
 
Agata22 Wysłany: 2012-04-10, 19:04   
Starsza Kobieta


Wiek: 36
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 4053
ja też na Wielkanoc skusiłam się na upieczenie sernika i....
smakowo ok ale wygląd odbiegał od tego co było na zdjęciu w gazecie.
ser trochę się zwarzył i ciężko było kroić bo się rozsypywał ale dlaczego nie wiem
mężowi smakuje i pochłonie go do końca
 
 
Justyna Wysłany: 2013-01-07, 22:36   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
Forever Young


Wiek: 35
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1588
Skąd: z Puszczy
Znacie przepis na sernik wilgotny,ale nie puszysty?




3x7=My
 
 
Mala__Di Wysłany: 2014-02-17, 21:33   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
Sernik z mandarynkami

Ciasto:
180 g mąki
60 g cukru
szczypta soli
jajko
120 g masła

Masa serowa:
4 jajka
szczypta soli
800 g twarogu sernikowego
125 g cukru
łyżeczka soku z cytryny
opakowanie budyniu waniliowego w proszku

Poza tym:
masło i mąka do formy
10 mandarynek
250 g soku z mandarynek lub pomarańczy
opakowanie pomarańczowej galaretki w proszku

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Białka ubić ze szczyptą soli. Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać budyń waniliowy. Wymieszać, połączyć z pianą. Ciasto rozwałkować. Wylepić nim posmarowaną masłem i oprószoną mąką tortownicę. Wlać masę serową, wyrównać powierzchnię, przykryć folią aluminiową i pieć 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Rozłożyć na powierzchni ciasta. Sok zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Wystudzić, następnie galaretkę wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki.
 
 
Dobra Wysłany: 2015-01-16, 14:12   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Mini serniczki z ricotty i mascarpone, pachnące wanilią i pomarańczą

200g ricotty
100g mascarpone
1/3 szklanki drobnego cukru
Trochę otartej skórki pomarańczowej
Dwa jajka
Ziarenka z jednej laski wanilii
Szczypta cynamonu

Utrzeć serki wraz z cukrem, dodać przyprawy i rozkłócone jajka. Wymieszać, piec w kąpieli wodnej ok 40 min :)





 
 
Zmora Wysłany: 2015-01-18, 12:04   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 11 Wrz 2008
Posty: 5304
Dobra, wypróbowałaś? Jaka temperatura piekarnika?
Dobra napisał/a:
rozkłócone jajka

Co to znaczy?
 
 
Mala__Di Wysłany: 2015-01-18, 12:15   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
Chyba wymieszane?
 
 
Dobra Wysłany: 2015-01-18, 17:01   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Zmora napisał/a:
Dobra, wypróbowałaś?

ale że co? przepis? Te zdjęcia są moje ;) więc tak :P . Przepis trochę własny, na bazie znalezionych w sieci różności. Ricotta miała końcówkę terminu i chciałam ją wykorzystać :)

Piekarnik tak ok 170-180 (mój niestety precyzją nie grzeszy...). I piekłam w kąpieli wodnej (czyli miseczki wstawiłam do patelni wypełnionej w połowie wodą) ale mysle, że można sobie to było darować.

Tak, jajka rozkłócone to znaczy wymieszane (białko i żółtko), tak jakbyś przygotowywała jajka do panierki :)

Wyszło pyszne, delikatne, o wyczuwalnym orzeźwiającym pomarańczowym aromacie. Moi mężczyźni wylizywali miseczki ;) .




 
 
Konwalijka Wysłany: 2015-01-19, 14:34   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: znajomi ze starej G.
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2629
Skąd: Warszawa
super wygląda, tylko się upewnię - nie dodaje się tu ani grama mąki? :niepewny:




Antoś
 
 
Dobra Wysłany: 2015-01-19, 20:57   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Ani grama :)




 
 
Konwalijka Wysłany: 2015-01-20, 09:30   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: znajomi ze starej G.
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2629
Skąd: Warszawa
Dobra napisał/a:
Ani grama :)


i po upieczeniu trzyma gęstą konsystencje, czy raczej rzadkie jest ? :niepewny:




Antoś
 
 
Dobra Wysłany: 2015-02-07, 08:26   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Konwalijka, sorry dopiero teraz zauważyłam. Ma konsystencję normalnego sernika bez spodu, nic nie wypływa :)




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group