Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomysl na : schab
Autor Wiadomość
marta15 Wysłany: 2014-12-25, 15:29   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1868
Konkretnie taka :)


Z tej wody spod schabu potem zrobiłam sos i z kluskami śląskimi było super danie ;)




 
 
alexa Wysłany: 2014-12-26, 20:36   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Dzięki :) Ale ona Ci nie zalała schabu w calosci? I tak na dnie w naczyniu będzie ok?




 
 
marta15 Wysłany: 2014-12-26, 21:45   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1868
Sama marynata tak jakby oblepiła mięso ;) (starałam się trochę ją wmasować a poza tym jak go podziabałam widelcem to też trochę do środka się wchłonęło) i tak sobie u mnie przez noc w lodówce przeleżał. To co spłynęło (niewiele tego było) wylałam na schab jak był już w rękawie. Do tego na dno nalałam jeszcze pół szklanki wody i zawiązałam rękaw.




 
 
alexa Wysłany: 2014-12-27, 13:28   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
To jeszcze tylko rękaw muszę zakupic, bo zapomnialam ;)




 
 
martinetta Wysłany: 2015-07-24, 21:04   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 21 Lip 2015
Posty: 14
A ja lubię schab gotowany w ziołach i do kanapek zamiast paskudnych kiełbas i szynek.
 
 
mariana58 Wysłany: 2015-10-16, 07:43   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 16 Paź 2015
Posty: 7
A próbowałyście schabu w sosie chrzanowym?
Piecze sie go jak normalny schab, najpierw trzeba zamarynowac przez godzine, a potem upiec w piekarniku


Do marynaty na półtora kilo schabu daje 2 ząbki czosnku, troche slodkiej papryki, soli, majeranku, kminki, masła i smalcu i pol szklanki bulionu
A sos robie z litra bulionu, szklanki kwaśnej śmietany, łyżki chrzanu, łyżki mąki. DO tego oczywiscie liscie laurowe i ziele angielskie, sol i pieprz
 
 
Olaja Wysłany: 2015-10-16, 10:22   

Starsza Kobieta


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 6014
Skąd: centrum miasta
Ostatnio robiłam roladki schabowe.
Mięso należy pokroić na kotlety, rozbić i przyprawić. Położyć na to ser żółty, szpinak, pasek papryki, kawałki kiełbasy. Zawinąć roladki, obtoczyć w jajku, bułce, mące i usmażyć.
Bardzo dobre :)






"Są tylko dwie rzeczy, które powinniśmy dać swoim dzieciom: korzenie i skrzydła"
 
 
Caska Wysłany: 2016-03-25, 08:20   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2214
Skąd: Gliwice
Pomóżcie - zawsze robiłam schab w najprostszy sposób: sól, czosnek (5 ząbków), majeranek (1 łyżeczka), pieczony w całości. Ale o ile czosnku i majeranku mam podane proporcje, to sól zawsze dodawałam na oko ;) i ostatnio dałam za mało i mięso wyszło nijakie.
Teraz pierwszy raz święta są u nas i zależy mi, żeby było dobre :oczami: Możecie podpowiedzieć, ile soli (najlepiej w łyżeczkach) potrzeba na 1,5 kg kawał mięsa? :padam:




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group