Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Dynia
Autor Wiadomość
nataszamiszczuk Wysłany: 2016-09-07, 11:14   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Wiek: 27
Dołączyła: 07 Wrz 2016
Posty: 34
Skąd: Piechowice
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Ja robię sobie dynię z kaszą i kurczakiem. Od kawałka dyni odkrajam skórkę, kroję ją na kawałki i wrzucam na blachę, polewam oliwą i posypuje ziołami prowensalskimi i czosnkiem granulowanym albo świeży wyciskam jak mam. Zapiekam 15 minut 180 stopni góra-dół. Biorę kaszę Kuskus robię jak na opakowaniu (ta z biedronki jest najlepsza, bo tylko się ją wrzątkiem zalewa). Pierś z kurczaka kroje w kostkę i wrzucam na patelnie smażę. Potem jak dynia dojdzie, kurczak się usmaży to mieszam wszystko z kaszą i odrobinę przyprawiam solą i pieprzem do smaku.

Najdłużej mi zajmuje odkrojenie skórki... jakby ktoś znał jakiś tip to poproszę ;)
 
 
Dobra Wysłany: 2016-09-07, 12:26   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
alexa, dynie już są :hyhy:
Dziś kupiłam piżmową na spaghetti, wreszcie wykorzystam bardziej spiralizer.
I dwie jakies dynie małe (zapomniałam nazwy...), zielone, które piecze sie bez obierania :) . Ciekawa jestem smaku.
I wreszcie zamierzam w tym sezonie wypróbować dynię makaronową - gotowałyście juz ją? Jakieś spostrzeżenia? ;)

Sezonie dyniowy - WITAJ :hurra:




 
 
alexa Wysłany: 2016-09-07, 13:45   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Kochana widzialam, nawet u tesciowej ;) nie, że raz, nie, że dwa a kilka razy jadłam ;) Kocham dyniową :hyhy:




 
 
Nabla Wysłany: 2016-09-07, 14:20   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
nataszamiszczuk napisał/a:
Najdłużej mi zajmuje odkrojenie skórki... jakby ktoś znał jakiś tip to poproszę

Najpierw pokroić na kawałki, dopiero potem obierać. Wszystkie duże twarde warzywa tak łatwiej.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Wanderer Wysłany: 2016-09-07, 19:34   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączyła: 01 Lis 2008
Posty: 597
W tym roku z moich zasiewów pojawiły się dwie dynie w ogrodzie...jak obie dotrwają do docelowych rozmiarów to się zapłaczę :rotfl: W zeszłym roku dostałam dynię i szybko mi się inwencja wyczerpała...zupę dyniową tylko moje dziecko przyswaja. Trochę poszło do minestrone, kilka słoików zamarynowałam, zrobiłam placki dyniowe i na koniec wynalazłam gdzieś przepis na sałatkę z dynią. W tym roku jak będzie urodzaj to chyba po prostu zamrożę.
 
 
Dobra Wysłany: 2016-09-08, 07:04   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
ja zawsze mrożę większe ilości - robię z nich zupę dyniową, przecier z dyni pieczonej do muffinków, wrzucam jako dodatek do leczo.
A wczoraj przetestowałam makaron z dyni. Trochę za długo przeciągnęłam dynię i się nieco rozpadła, następnym razem faktycznie trzeba gotować 20 sekund ;) . Wyszło pyszne, sycące, ale lekkie. Napewno wchodzi do jesiennego menu :)





Sos z mleka kokosowego, dodatkiem wędzonej papryki i groszku :)




 
 
nataszamiszczuk Wysłany: 2016-09-10, 13:24   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Wiek: 27
Dołączyła: 07 Wrz 2016
Posty: 34
Skąd: Piechowice
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Nabla napisał/a:
nataszamiszczuk napisał/a:
Najdłużej mi zajmuje odkrojenie skórki... jakby ktoś znał jakiś tip to poproszę

Najpierw pokroić na kawałki, dopiero potem obierać. Wszystkie duże twarde warzywa tak łatwiej.


Właśnie tak robię, ale i tak długo mi to zajmuje, przynajmniej jak dla mnie długo.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group