Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Żeberka
Autor Wiadomość
wwiola Wysłany: 2009-02-09, 10:50   Żeberka

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
Nie wierzę, że nie mają jeszcze swojego tematu ;)

Na początek bardzo prosty przepis.

Żeberka kroimy na małe kawałki (możemy poprosić o to również w sklepie i wówczas mamy problem z głowy). Przyprawiamy - czym lubimy - ja nie przepadam za przyprawami typy "do żeberek", ale wersja Kamisa jest całkiem niezła. Smażymy na patelni krótko - żeby tłuszcz sie wytopił.

Przekładamy do garnka (ja używam brytfanny), zalewamy zalewą z gruszek w occie (z całego słoika) i powoli dusimy. Pod koniec dodajemy gruszki ze słoika, dusimy dalej jeszcze ok. 10 minut.

Podajemy z gruszkami - są dobre na ciepło i zimno.

A jakie żeberka Wy lubicie?




 
 
poohatka Wysłany: 2009-02-09, 11:03   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6260
Moja mama kawałki żeberek soli, pieprzy, obtacza w mące. Potem smaży, do tego całą masę cebuli. Do szybkowara - plus sporo kolendry. Tak mi się zakodowało, że kolendra w ziarenkach mi się zawsze z żeberkami kojarzy. :lol: ale skojarzenie jest pyszne :lizak:




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
maczki Wysłany: 2009-02-12, 21:02   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Jak do nas trafilas?: Net
Dołączyła: 21 Paź 2008
Posty: 70
Skąd: w-wa
Lubię i czasami robię żeberka w sosie słodko-kwaśnym. WYgląda to tak: umyte żeberka solę, pieprzę i nacieram drobno posiekanym czosnkiem - zostawiam na jakieś 12 godzin.
Następnie przygorowuję sos: koncentrat pomidorowy mieszam z sokiem pomidorowym, dodaję trochę miodu, sok z cytryny, odrobinę sosu chińskiego(słodko-kwaśny), trochę musztardy, przyprawa do żeberek - wszystko mieszam dokładnie. Na godzinę przed włożeniem do piekarnika obtaczam dokładnie żeberka w sosie i piekę.
Ps. Raz czy dwa użyłam gotowego sosu słodko-kwaśnego :hyhy:




Nie pozwolę aby rzeczywistość zjadła moje marzenia.
 
 
gonick Wysłany: 2009-02-24, 14:35   

Poważnie uzależniona
Bajabongo fajlure


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3352
Skąd: z nikad
Przeklejam mój z innego wątku - ku pamięci :hyhy:

Żeberka słodko-ostre


do marynaty potrzeba:
miód jasny
musztarda sarepska
musztarda francuska
czosnek
olej z pierwszego tłoczenia
przyprawy (ja daję sól,pieprz ziołowy + to co mam pod ręką w klimacie grillowym ale można specjalne do zeberek kupić)


1/4 szklanki wody + 5 łyzek kazdej musztardy + 4 ząbki czosnku + 3 łyzki miodu+ 3 duze łyżki oleju

W marynacie mięso przynajmniej noc w lodówce

Potem mięso raz jeszcze oprószone przyprawami +marynata do naczynia żarodpornego i do piekarnika na 200 stopni na 40 minut (przykryte folią, zeby miód się nie przypalił) a potem na kolejne 15-20 min w temp 160 bez folii.




 
 
maczki Wysłany: 2009-02-24, 21:31   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Jak do nas trafilas?: Net
Dołączyła: 21 Paź 2008
Posty: 70
Skąd: w-wa
gonick super, że to ładnie zapisałaś :) właśnie podobnie robię swoje, ale zawsze coś dodaję lub odejmuję. A Ty proszę piękny przepis i wszystko jasne.
Ps. Ostatnio robiłam - wyszły super :P




Nie pozwolę aby rzeczywistość zjadła moje marzenia.
 
 
Cza_net Wysłany: 2009-06-03, 10:25   ŻEBERKA PIECZONE
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Jak do nas trafilas?: z gimbli
Dołączyła: 30 Paź 2008
Posty: 1938
Skąd: Wawa
ŻEBERKA PIECZONE

1,5 kg żeberek - kroimy w paski wzdłuż kości - chyba każdy wie o co chodzi? wielkość taka jak nam wygodnie
1 dżem morelowy
6 łyżek ketchupu
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki mieszami i wrzucamy do tego zeberka - smarujemy dokąłdnie, zeby cale były w tej "masie" Trzymamy 2-3 godziny (najlepiej w lodówce).
Pieczemy 1 godz. pod przykryciem w 200 stopniach i 20 min bez przykrycia.

Zerkac, zeby nie spalić!

Przepyszne.




[/url]

ciuszki małe i większe
 
 
Adasia43
[Usunięty]
Wysłany: 2013-05-28, 22:11   


Mój ulubiony przepis jest na żeberka w marynacie miodowo-musztardowej. Są po prostu paluszki lizać :) Znalazłam kiedyś ten przepis uznane za reklame/carol I odtąd jest to moje ukochane danie. Od zawsze miałam słabość do żeberek, ale te są wręcz boskie! :)
Ostatnio zmieniony przez carol 2013-05-29, 14:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Michalinka84 Wysłany: 2014-05-22, 08:49   Re: Żeberka
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 1
wwiola napisał/a:
Nie wierzę, że nie mają jeszcze swojego tematu ;)

Na początek bardzo prosty przepis.

Żeberka kroimy na małe kawałki (możemy poprosić o to również w sklepie i wówczas mamy problem z głowy). Przyprawiamy - czym lubimy - ja nie przepadam za przyprawami typy "do żeberek", ale wersja Kamisa jest całkiem niezła. Smażymy na patelni krótko - żeby tłuszcz sie wytopił.

Przekładamy do garnka (ja używam brytfanny), zalewamy zalewą z gruszek w occie (z całego słoika) i powoli dusimy. Pod koniec dodajemy gruszki ze słoika, dusimy dalej jeszcze ok. 10 minut.

Podajemy z gruszkami - są dobre na ciepło i zimno.

A jakie żeberka Wy lubicie?



Chciałam odkurzyć nieco ten temat...bo żeberka pieczone są doskonałym rarytasem i nie znam nikogo, kto by ich nie lubił....chyba że ktoś nie potrafi ich dobrze przygotować:)


Mój sprawdzony przepis, to żeberka w pomidorowo-paprykowym sosiku i winem. Są przepyszne ale trzeb je przygotować w naczyniu żaroodpornym- inaczej nie będą takie smaczne. Polecam wszystkim zakup dobrej jakości produktu, bo uwierzcie mi, że to ma znaczenie dla potrawy. Ja przygotowuje je w naczyniu z ryflowanym dnem dzięki czemu nie przywierają do naczynia podczas pieczenia. Specjalne krople na pokrywce naczynia zaś powodują dodatkowo obieg pary wodnej, w związku z czym żeberka są mięciutkie i kruche...

Składniki:

1,4 kg żeberek wieprzowych
6 ząbków czosnku
600 g pomidorów w zalewie (pelati)
2 selery naciowe
1/2 łyżeczki ostrej-papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
8 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz
80 ml oleju
200 ml czerwonego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Żeberka trzeba natrzeć mieszanką oleju z solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, oregano.
Odstawić na całą noc do lodówki. Na 2 dzień kroimy selera w słupki ok. 3 cm i umieszczamy w naczyniu z sosem z pomidorów, winem i żeberkami. Następnie przykrywamy i pieczemy do miękkości w 170ºC przez około 1,5 godz. Tylko pamiętajcie, żeby na 15 min przed końcem zdjąć pokrywę, aby żebra się przyrumieniły. Uzywam naczynia z systemem grill&drop. Możecie je kupić w sklepie internetowym <ciach>

*Reg. VI 4 *Nabla
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2014-05-22, 22:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
RafalOwca Wysłany: 2016-03-15, 10:04   Żeberka w sosie słodko ostrym
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 15 Mar 2016
Posty: 1
Składniki
1 kg żeberek wieprzowych
garść suszonych moreli
garść suszonych śliwek
garść rodzynek
2 średnie cebule
2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
oliwa
Sos
4 łyżki miodu
4 łyżki przecieru pomidorowego
Wykonanie
Dzień wcześniej przygotować żeberka: natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, skroplić oliwą i zostawić na noc w lodówce
Cebulę posiekać, dodać chilli
Żeberka podsmażyć na oliwie i włożyć do brytfanny
Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę z chilli, dodać do mięsa
Rozpuścić miód w 0,5 l wody, dodać przecier pomidorowy i zagotować
Sos wlać do brytfanny i dusić przez godzinę
Dodać morele, śliwki, rodzynki i gotować na małym ogniu przez 30 minut
Na koniec wyjąć mięso a sos dokładnie zmiksować
Żeberka podawać polane sosem
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2016-03-15, 10:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
aneta6 Wysłany: 2016-04-05, 10:25   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Wiek: 28
Dołączyła: 10 Paź 2014
Posty: 16
Fajne przepisy :)
 
 
patllinka Wysłany: 2016-06-23, 13:45   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 27 Sie 2015
Posty: 10
Ja mam kilka sprawdzonych przepisów na żeberka. Pierwsza opcja to faworyt moich dzieci, czyli żeberka w marynacie z coli (1 szklanka coli, 2 łyżki keczupu, pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka, pieprz ziołowy i jak mam to trochę soku pomarańczowego lub cytrynowego). Drugą opcję preferuje bardziej ja z mężem (2 łyżki miodu, 1 łyżka musztardy, sok z cytryny, pieprz i sól). Czasami też robię żeberka w takiej zalewie jak do karpia po żydowsku z <ciach> albo po prostu piekę w worku z jakiegoś "pomysłu na..":):)
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2016-06-23, 19:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Cafe-boy Wysłany: 2016-07-03, 22:53   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Wiek: 35
Dołączył: 25 Lut 2012
Posty: 88
dawno jakos było... w maju chyba...




I Bóg stworzył kobietę...
 
 
Cafe-boy Wysłany: 2016-08-07, 14:03   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Wiek: 35
Dołączył: 25 Lut 2012
Posty: 88
NA ŚWIEŻO - DZISIAJ PO ZJEDZENIU - RELACJONUJE PYSZNE!
Przepis improwizowany na szybko moja Kuchareczka dyktuje:
1 kg żeberek
3 zabki czosnku
kilka łyżek sosu teriyaki
3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, troche oliwy z oliwek,
mniej niż pół przyprawy "żeberka oriantalne", łyżeczka przyprawy żeberka w miodzie,
łyżka miodu, ≥łyżeczka papryki słodkiej i ostrej, łyczeczka cebuli granulowanej
wszystki wymieszane w marynate,
żeberka na min 3 h do lodówki - u nas prawie 24 h ;)
pieczone w 150 stopniach 1,5 godz z ziemniaczkami, troche podlewane wodą w międzyczasie




I Bóg stworzył kobietę...
 
 
patllinka Wysłany: 2016-08-29, 10:00   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 27 Sie 2015
Posty: 10
Żeberka to świetna sprawa;) U mnie w domu najczęściej je się je w marynacie z coli. Wystarczy przygotować marynatę, na którą składają się cola, sok pomarańczowy i trochę keczupu. Wlewamy do worka gdzie są już żeberka i marynujemy w lodówce przez 1 dzień (wtedy dobrze "przejdą smakiem") do tego pieczone ziemniaki i surówka typu colewsław i obiad jak się patrzy. Można też przygotować zalewę z miodu - wystarczy miód, trochę oleju i sok z cytryny. I podobnie jak wcześniej. Moja rodzina uwielbia takie smaki ;) Czasami też robie żeberka w cieście (ciasto takie jak do ryby www.babiniec-cafe.pl), ale trzeba pilnować bardzo w piekarniku, bo lubi się spalić. Najlepiej jest najpierw podpiec same żeberka z przyprawami, a dopiero gdzieś w połowie wlac ciasto do blaszki;)
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2016-08-29, 15:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
elfka8494 Wysłany: 2016-09-19, 10:58   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Wiek: 23
Dołączyła: 19 Wrz 2016
Posty: 5
Ja bardzo lubię żeberka i robię je wg przepisów ze strony <ciach>. Najsmaczniejsze są chyba po prostu grillowane żeberka wieprzowe w sosie barbecue.
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2016-09-19, 13:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group