Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Zupy na jesień
Autor Wiadomość
late Wysłany: 2013-02-01, 21:13   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 11 Paź 2008
Posty: 1383
Skąd: Anglia
Odkrylam ostatnio moja ulubiona zupe na nowo.

Seler naciowy
Cebula
Boczek lub pancetta
Zielona luz zolta papryka
Kukurydza z puszki
Bulion
Mleko

Podsmazamy boczek, dodajemy cebule, seler naciowy pokrojony w plasterki, papryke w kostke i podsmazamy, az warzywa zmiekna. Zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 30 min. Dodajemy kukurydze i na sam koniec mleko (odrobine dla zabielenia). Mozna dodac tabasco.
 
 
Dobra Wysłany: 2013-04-02, 10:39   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
gotuję kolejny raz pod rząd i najeść się nie mogę :love:
Pyszna!
Wczoraj po przesyceniu smakami staropolskimi popełniłam wieczorem i właśnie zjadłam w pracy. Mniam.

Składniki (na 4 porcje):

• 800 ml bulionu warzywnego (może być z kostki, to chyba jedyna zupa gdzie mi kostka nie wadzi.)
• 400 ml mleczka kokosowego
• 1 szalotka, obrana i posiekana w kostkę
• 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
• 1 papryczka chili, posiekana
• 3-centymetrowy kawałek imbiru, obrany i starty na tartce
• 1 łodyga trawy cytrynowej
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• pół łyżeczki mielonej kolendry
• sok z połowy limonki
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w podłużne paski
• 160 g makaronu do dań azjatyckich (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu)

W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę, imbir, czosnek i chili. Smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kmin, kolendrę i kurkumę, smażymy kolejne 30 sekund. Wlewamy mleczko kokosowe, bulion, dodajemy kurczaka, sok z limonki, cukier i posiekaną trawę cytrynową. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Makaron rozkładamy pomiędzy 4 miseczki, zalewamy gorącą zupą.


Lubię tą zupę bo jest ze składników które na 99% mam w domu.
Zwłaszcza, że zamiast trawy cytrynowej świeżej używam mielonej (tak samo w przypadku kolendry):



 
 
noelka26 Wysłany: 2014-08-18, 17:59   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 29
Dołączyła: 22 Paź 2013
Posty: 190
Zupa z papryką i ziemniakami (przepis na 1 porcję)

Składniki:
ziemniaki - 3 szt.
cebula - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
fasolka szaragowa - 10 dag
wywar z mięsa - 3 szklanki
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
papryka mielona - 1 łyżeczka
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 4-5 szt.
pieprz - do smaku
sól - do smaku
przyprawa do gulaszu - 2-3 łyżeczki

Sposób przygotowania:
Do garnka wlać wywar z mięsa, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Dodać fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę cebulę Gotować około 15 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę i przyprawę do gulaszu. Gotować pod przykryciem aż wszystko zmięknie, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
 
 
Nabla Wysłany: 2016-10-15, 18:01   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Zrobiłam z podwójnej porcji, zniknęła w jeden wieczór :masakra:

Zupa jesenna z tortellini
1 cebula
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku, zgniecione
1 cukinia
pół dynii piżmowej (butternut squash)
200g fasolki szparagowej w niedużych kawałkach
100g suszonych tortellinii z serem lub szynką
garść szpinaku
2 łyżki oliwy
litr bulionu
puszka siekanych pomidorów bez skóry
po łyżeczce bazylii, tymianku i oregano,
sól, chilli

Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dorzucić posiekaną grubo marchewkę i seler naciowy, czosnek, pokrojoną dynię i cukinię. Po paru minutach zalać bulionem, dodać zioła i chilli, gotować aż warzywa będą pół-miękkie. Dorzucić szparagówkę, pierogi, pomidory, ugotować do miękkości. Minutę przed końcem dorzucić szpinak i doprawić do smaku.

Do podania można przygotować wiórki parmezanu, oliwę czosnkową czy świeże zioła.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group