Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Tort orzechowy
Autor Wiadomość
Oleta Wysłany: 2012-01-07, 12:25   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Doczytałam w innym wątku taki przepis na tartę.
Składniki tego nadzienia w sumie podobne do mojego kremu z białej czekolady i mascarpone, tylko inne proporcje i ze śmietaną - więc na pewno lżejsze. Może jeśli ktoś woli właśnie lżejsze kremy (a nie tak jak ja - na maksa słodkie i ciężkie... :zawstydzony: ;) ) to można by spróbować coś takiego z tym tortem orzechowym połączyć...? :hyhy:




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Adasia43
[Usunięty]
Wysłany: 2013-05-28, 22:06   


Jeżeli chodzi o torty, to dość łatwy w wykonaniu jest tort czekoladowo-kawowy. Tutaj masz przepis: uznane za reklame/carol Robiłam go już z 4 razy i za każdym razem wyszedł przepyszny :)
Ostatnio zmieniony przez carol 2013-05-29, 14:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Zmora Wysłany: 2013-12-29, 17:41   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 11 Wrz 2008
Posty: 5306
Oleta napisał/a:
Wersja mniej pracochłonna, a przepyszna: 6 - 7 tabliczek białej czekolady rozpuszczam na parze i studzę. Miksuję z 75 dag mascarpone. Wstawiam na trochę miskę z kremem do lodówki, żeby lekko zgęstniał.

Mascarpone w temp. pokojowej? A tę rozpuszczoną białą czekoladę to do jakiego efektu studzić? Chyba nie może zacząć robić się twardawa?

Oleta napisał/a:
Ja się w tym roku za to nawalczyłam z rozpuszczaniem wedlowskiej gorzkiej czekolady na polewę do sernika. Myślałam, że to dlatego nie chciała się rozpuścić, bo gorzka, ale może wedlowskie tak mają...?

Ja raz rozpuszczałam białą z Wedla i rozpuszczała się bardzo źle, dużo gorzej niż AlpenGold czy Goplana. Jeszcze nie próbowałam Magnetica Biedronkowego ;)
 
 
Oleta Wysłany: 2013-12-29, 18:54   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Zmora, ostatnio rozpuszczałam czekoladę w trochę inny sposób, podpatrzony w kuchniTV i okazała się lepszy. To było co prawda na polewę do sernika, ale na krem z mascarpone też powinno być ok.

Zagotowałam pół szklanki śmietanki, wrzuciłam do tego czekoladę w kostkach i wyłączyłam gaz pod garnuszkiem. Za kilka minut wymieszałam i już była pięknie rozpuszczona.

Mascarpone w temp. pokojowej i czekolada po rozpuszczeniu też wystudzona trochę, ale nie twardawa w żadnym wypadku.

Można oczywiście wziąć inne proporcje - mniej czekolady niż ja podałam, bo dziewczyny coś dawały znać, że to jednak za słodkie wychodzi w mojej wersji. ;)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Zmora Wysłany: 2013-12-30, 19:04   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 11 Wrz 2008
Posty: 5306
Faktycznie czekolada z Biedrony się świetnie roztapia. Natomiast ja beznadziejna :masakra: 3 raz próbuję coś zrobić z mascarpone, wszyscy mówią, że można z niego zrobić "niebo w gębie", a mi ono nie wychodzi :mur: Wsadziłam krem do lodówki, ale nie łudzę się, że uda mi się przełożyć nim ciasto.
 
 
Oleta Wysłany: 2013-12-30, 20:27   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Ale co z nim nie tak? Rzadki wyszedł? A ile czekolad na ile serka dałaś?
W lodówce powinien zgęstnieć!




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Nabla Wysłany: 2013-12-31, 12:25   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Zmora napisał/a:
Faktycznie czekolada z Biedrony się świetnie roztapia. Natomiast ja beznadziejna :masakra: 3 raz próbuję coś zrobić z mascarpone, wszyscy mówią, że można z niego zrobić "niebo w gębie", a mi ono nie wychodzi :mur: Wsadziłam krem do lodówki, ale nie łudzę się, że uda mi się przełożyć nim ciasto.

Zmora, czym miksowałaś? Jeśli zblendujesz/zmiksujesz na bardzo szybkich obrotach mascarpone, to popłynie i już nic z tym nie zrobisz. Kiedyś tak utopiłam Tiramisu'.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Zmora Wysłany: 2013-12-31, 12:59   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 11 Wrz 2008
Posty: 5306
Oleta napisał/a:
Ale co z nim nie tak? Rzadki wyszedł? A ile czekolad na ile serka dałaś?
W lodówce powinien zgęstnieć!

Jak zrobiłam 5 czekolad + 75 g serka, to wyszło hiper sztywne i jakoś mnie w ogóle nie urzekło :masakra: więc wrzuciłam resztę, czyli w sumie 250 g serka. A wtedy znowu za rzadkie. Zgęstniało, zobaczymy ;)

Moja ostatnia przygoda z mascarpone uwzględniała jeszcze śmietanę 30% i konsystencja była ok, ale żeby zabić gorzki posmak (tłuszczu?) musiałam dodać mnóstwo cukru, a i tak średnio zjadliwe było :masakra:

Mikserem zawsze robię z łopatkami do ubijania, ale raczej na 2-3 stopniu z 5.
 
 
Oleta Wysłany: 2013-12-31, 13:16   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Zmora napisał/a:
Zgęstniało, zobaczymy ;)

Będzie dobrze! Grunt, że się nie zwarzył.




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Nabla Wysłany: 2013-12-31, 16:16   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Zmora napisał/a:
Moja ostatnia przygoda z mascarpone uwzględniała jeszcze śmietanę 30% i konsystencja była ok, ale żeby zabić gorzki posmak (tłuszczu?) musiałam dodać mnóstwo cukru, a i tak średnio zjadliwe było

Może zmień producenta mascarpone? Masz gdzieś dostęp do Galbani? To masówka, ale przywoita.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Oleta Wysłany: 2014-04-02, 16:40   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Nowa wersja:

1. Ciasto: jak w przepisie na 1 stronie wątku, tyle że z orzechów laskowych.

2. Krem: 500ml śmietanki 36% ubite z cukrem-pudrem i zmiksowane z 250g mascarpone.

Wersja lżejsza niż ta z czekoladami i w dodatku pyszna! :)
Następnym razem jeszcze przełożę to jeszcze jakąś konfiturą, np.z wiśni, ale i bez tego jest smacznie.
Biszkopt z laskowych orzechów jest naprawdę super. Wyrazisty smak i wilgotny w sam raz.

Tylko ozdabiać tortów dalej nie potrafię - byle jak sklejam te dwie warstwy ciacha kremem, trochę pomażę po wierzchu i już. ;)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
anka.35 Wysłany: 2016-02-22, 16:44   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 18 Lut 2016
Posty: 3
Jejciu, uwielbiam ciasta z orzechami, biszkoptu z orzechów i bułki tartej jeszcze nie robiłam, więc chętnie wypróbuję :padam:
 
 
violka91 Wysłany: 2016-12-12, 18:54   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 17 Mar 2016
Posty: 23
Ja tu mam fajny szybki pomysł na tort orzechowy https://www.youtube.com/watch?v=wl3oDnIUjgc. Wszystko prawie na gotowca więc nie może się nie udać :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group