Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Niedoczynnosc tarczycy
Autor Wiadomość
Wanderer Wysłany: 2016-05-25, 22:33   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączyła: 01 Lis 2008
Posty: 597
Atir, ja przy podobnych wynikach : TSH~2,5 i lekko przekroczone ATPO dostałam Letrox 12,5 ...tylko dlatego, że starałam się o ciążę. W ciąży już przeskoczyłam na Letrox 25, z powodu zbyt niskiego FT4. Tak trzymam do dziś. Na tej dawce Letroxu moje THS się trzyma ok, ale jest zależne od pory roku. W zimie było ~2,3, aktualnie 1,0. W USG znowu pojawił się guzek w tarczycy (zjawia się i znika, w zależności...kto, kiedy i na jakim sprzęcie wykonuje USG ;) ).
 
 
Atir Wysłany: 2016-05-26, 15:36   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 14 Wrz 2008
Posty: 4032
Wanderer napisał/a:
Letrox 25

ja biorę letrox 100 :kwasny:




nowe OBNIŻKI.
obniżka u Weroniki

.
 
 
Wanderer Wysłany: 2016-05-27, 20:59   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączyła: 01 Lis 2008
Posty: 597
Atir napisał/a:
Wanderer napisał/a:
Letrox 25

ja biorę letrox 100 :kwasny:

A USG tarczycy kiedy ostatnio robiłaś? I istotne jest jeszcze jak się czujesz (bo samo TSH nie jest jeszcze jakieś tragiczne) na tej dawce Letroxu? Jeżeli masz jakieś objawy niedoczynności tarczycy to pewnie jeszcze trzeba będzie zwiększyć dawkę...i znaleźć dobrego endo ;)
 
 
marczakamelia Wysłany: 2016-08-04, 12:52   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 04 Sie 2016
Posty: 9
Ostrzeżeń:
 3/3/6
mamy sie z tą tarczycą:(
 
 
dziewierz Wysłany: 2016-12-30, 08:04   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 30 Gru 2016
Posty: 2
Hej,

Odkopuję temat...

Wkurzona/ załamana ciągłym tyciem , głównie w tzw talii (w tym epizodami przytycia 8-10 kg w ciągu 1.5-2 miesięcy - kojarzę ze stresem )oraz ogromną trudnością w zgubieniu nadprogramowych kilogramów, ciągłym zmęczeniem, zasypianiem gdzie popadnie (z efektem "odcięcia prądu"), wypadających włosami, depresyjnym nastrojem i totalną niemocą postanowiłam zrobić sobie porządne wyniki. I oto one:

TSH : 1,68 (norma lab : 0,27-4,2)
FT3: 4,98 (norma lab: 3,1-6,8) - 50,8%
FT4: 12,11 (norma lab: 12,0-22,0) - 1.1%
przeciwciała niziutko (około 13,5 jedne i drugie)
Ferrytyna: 26,16 (norma lab: 13-150)
Witamina D: 29,06 (norma lab: powyżej 30) - a łykam od kilku m-cy :zalamany:
Wit B12: 282,0 (norma lab: 197-771)

USG tarczycy:

Tarczyca dwupłatowa prawidłowej echogeniczności, lewy płat bez zmian ogniskowych, w części brzusznej płata prawego izoechogenny guzek 5 mm z hypoechogennym halo.
Wymiary:
P: 11x13x37 mm
L: 12x11x34 mm
C: 1,5 mm
Wyliczyłam objętość (z kalkulatora internetowego): 4,8895 ml...

Co o tym myśleć? Czy to niedoczynność? (TSH niskie) :szok:
Lekarz ogólny powiedział, że wszystko cacy, bo wyniki w normie (się mieszczą ) :masakra:

Gdzie w Trójmieście szukać dobrego endokrynologa?

Poratujcie, proszę!
 
 
poohatka Wysłany: 2016-12-30, 08:38   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6260
dziewierz, możesz spróbować wbić się do dr Mizan-Gross, przyjmuje teraz na Chrobrego (niedaleko placu Komorowskiego), ale prywatnie i większe ALE - rzadko przyjmuje nowych pacjentów, z tego, co pamiętam. Ale warto zadzwonić i sprawdzić.

Co do samych wyników Ci szczególnie nie pomogę. Chociaż... Ja wyniki teoretycznie miałam w miarę w normie, ale wole guzkowate - jeden większy guzek, jakieś mniejsze chyba i torbielki. Euthyrox dostałam, żeby guzek nie rósł, a może nawet się zmniejszył. Jakoś mu to nie wyszło, w pewnym momencie w ciągu 2 lat urósł dwukrotnie i na szyi było u mnie normalnie go widać. :masakra: Endokrynologów zmieniałam razem z abonamentami medycznymi - któraś kolejna lekarka stwierdziła, że powinnam pójść usunąć tego guzka. Wróciłam do dr Mizan na konsultację (od niej zaczynałam leczenie lata temu), powiedziała, że absolutnie, jak najbardziej do wycięcia, skoro rośnie. Warto więc na pewno skonsultować tego guzka i pilnować jego rozmiaru. No i pewnie biopsję zrobić. (ja jeszcze na początku robiłam scyntygrafię, ale nie jestem pewna, co to ma dawać - mogą Ci to też zlecić)

Lekarka, która była dość sensowna i wysłała mnie na operację, to dr Dardzińska, przyjmuje w Polmedzie w Manhattanie i chyba jeszcze w przychodni koło GUMedu. Przestałam do niej chodzić po jakimś czasie po operacji, bo jakoś mało mi badań zlecała (hipochondria rządzi :oczami: ) - teraz chodzę do dr Mamacha w EnelMedzie niedaleko Bałtyckiej.




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
Alix Wysłany: 2016-12-30, 15:28   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
dziewierz, to niedoczynność. Plus być może zanikowe zapalenie tarczycy. Plus guzek, więc podłoże może być autoimmunologiczne, bo przeciwciał jest więcej niż tylko traby, atpo i atg. B12 nisko, D nisko. Przydałyby się kofaktory, jeśli nie wchłaniasz D, czyli multiwitamina plus minerały, ale w odpowiednich formach, nie byle jakie. A może za mało jej bierzesz? Być może też masz za mało kwaśny żoładek i dlatego masz niską B12, ale to takie zgadywanie. Albo w ogóle masz anemię, bo ferrytyna też taka średnia. A selen badałaś?




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
dziewierz Wysłany: 2016-12-31, 14:34   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 30 Gru 2016
Posty: 2
Alix - selenu nie badałam. Hemoglobina Ok. Czerwone krwinki w normie. Szukam ogarniętego Endo w Trójmieście.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group