Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
wegetariańskie obiady i kolacje
Autor Wiadomość
Psubrat Wysłany: 2009-01-28, 20:29   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 50
Jest tam chyba przepis (zresztą chyba właścicielki puszki) na superprostą, ale superpyszną pastę do kanapek z bobu. Jeśli ktoś lubi bób (a ja go wprost kocham), to polecam.
Wystarczy bób świeży, mrożony lub suszony ugotować, wyłuskać czy też obrać ( nie wiem, jak się fachowo pisze :niepewny: ) potem zgnieść albo zmiksować, dodać mało soli (bo niezdrowa ;) ), pieprzu, trochę oliwy albo zwykłego oleju (żeby się lepiej smarowało) i koniecznie, dużo czosnku wycisnąć, na koniec skropić odrobinę cytryną. Naprawdę pycha, a do tego wysokobiałkowy produkt, dla wegusów wprost idealny :hyhy:


Kurka, trochę to chaotycznie napisałem, ale to przez to chyba, że głodnym wielce:) No i zapomniałem na końcu, że trzeba wszystko wymieszać elegancko i dopiero później na kanapki:)
 
 
Noa Wysłany: 2009-01-28, 20:41   

Forumowy wyjadacz
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 2302
Skąd: Ziemia
Psubrat napisał/a:
Wystarczy bób świeży, mrożony lub suszony ugotować, wyłuskać czy też obrać ( nie wiem, jak się fachowo pisze :niepewny: ) potem zgnieść albo zmiksować, dodać mało soli (bo niezdrowa ;) ), pieprzu, trochę oliwy albo zwykłego oleju (żeby się lepiej smarowało) i koniecznie, dużo czosnku wycisnąć, na koniec skropić odrobinę cytryną. Naprawdę pycha, a do tego wysokobiałkowy produkt, dla wegusów wprost idealny :hyhy:


Mniam :oczami:





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
apple Wysłany: 2009-02-22, 13:56   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 08 Paź 2008
Posty: 257
Polecam zapiekankę: szpinak wyłożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą, podsmażyć z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. W miseczce rozgnieść twaróg, wymieszać z z jajkami, dodać pokrojone suszone pomidory, można dodać łososia wędzonego, do masy dodać szpinak, doprawić solą, gałką muszkatołową, pieprzem, ziołami jakie lubiny, przełożyć do naczynia żaroodpornego (najlpeiej do małych miseczek) i zapiekać przez 30 minut.
 
 
Misiaczek Wysłany: 2014-04-15, 17:51   

Forumowy wyjadacz
www.petycje.pl


Wiek: 37
Dołączyła: 26 Gru 2009
Posty: 2506
Skąd: niewazne
Nabla napisał/a:
Makaron ze szpinakiem
200g grubego makaronu (kokardki, kolanka, świderki) ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku, odcedzić. Podsmażyć jedną cebulę na maśle, wrzucić pół kilo szpinaku (z mrożonki, rozmrozić i odcisnąć wodę). Dodać całe ząbki z całej główki czosnku, sporo soli, pieprz i gałkę muszkatołową, poddusić przez 15 minut. Dwie łyżki masła i dwie łyżki mąki podsmażyć na jasno, dolać szklankę zimnego mleka i ciągle mieszając zagotować.

Wymieszać makaron ze szpinakiem, włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem. Posypać żółtym serem i zapiec bez przykrycia aż wierzch się zrumieni.


Nabla w jakiej temperaturze to pieczesz?






 
 
Nabla Wysłany: 2014-04-15, 22:06   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Ze 180*C...

I odszczekuję:
Nabla napisał/a:
Dwie łyżki masła i dwie łyżki mąki podsmażyć na jasno, dolać szklankę zimnego mleka

Zdecydowanie metoda Marty Steward jest lepsza niż klasyczna francuska szkoła czyli gorące mleko = foolproof baszamel bez grudek.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
joannak Wysłany: 2014-07-21, 10:05   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 13 Kwi 2014
Posty: 45
U mnie w tym miesiącu króluje szpinak ;) . Już dwukrotnie robiłam szpinak z makaronem i ricottą, teraz przymierzam się do przygotowania pierogów ze szpinakiem i serem pleśniowym.
 
 
Mala__Di Wysłany: 2014-12-10, 22:15   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
Ostatnio odkryłam babeczki brokułowo-jarzynowe:

Składniki:
średni brokuł,
cebula,
bakłażan nieduży,
4-6 pieczarek,
pół czerwonej papryki,
pół szklanki startego sera żółtego
3 jajka,
sól, pieprz.

Przygotowanie:
Brokuł lekko ugotować i zblenderować. Cebulę, paprykę, starty na tarce bakłażan i pieczarki podsmażyć. Wymieszać wszystko razem, doprawić, dodać surowe jajka i ser i dać na około 20-25 min do piekarnika na 180 stopni. Muffinki piekłam w papilotkach, później z łatwością odklejały się od papieru. Wychodzi z tego 6 dużych babeczek.
 
 
Zaynah Wysłany: 2014-12-12, 09:16   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: z g.
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 758
Skąd: Warszawa
Mala__Di, dziękuję :* Muffinki wyszły, przepyszne i będę konsumowała je na dzisiejszy obiad :)
Na następny rzut, szykuje przepis apple :)
 
 
Mala__Di Wysłany: 2014-12-12, 10:45   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
Cieszę się, że przepis się spodobał :)
 
 
daryjka90 Wysłany: 2016-07-26, 12:35   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 26 Lip 2016
Posty: 3
Wiesz, zawsze jak nie masz pomysłu na gotowanie to możesz sobie coś kupić, jakieś sushi ze sklepu czy coś w tym stylu. Ale tak zupełnie poważnie to ja ostatnio gotuje sporo dań wegetariańskich - placki z cukinii ze śmietaną, naleśniki z serem, gulasz warzywny, kaszotto. Generalnie na necie jest bardzo dużo przepisów, także spokojnie znajdziesz coś, co przypasuje swoim kubkom smakowym ;) są też specjalne sklepy z żywnością ekologiczną a tam często dają książeczki z przepisami, wiec może tam poszukaj inspiracji? ;)
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2016-07-26, 13:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Lidan Wysłany: 2016-11-11, 19:16   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Jak do nas trafilas?: Przypadkiem.
Dołączyła: 08 Gru 2015
Posty: 58
Niedawno odkryłam bardzo prostą pożywną zupę krem z buraka. Wystarczą około 4 średnie buraki, jeden ziemniak, marchewka. Wszystko obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, żeby tylko przykryła warzywa. Gotujemy ok 1 godziny do miękkości, miksujemy i doprawiamy po swojemu. Można podać posypany pietruszką, albo prażonymi pestkami dyni lub z dodatkiem jogurtu. Przepis pochodzi chyba ze strony Z cukrem pudrem.
Drugim kremem który niedawno wypróbowałam to orzechowa zupa krem z batatów. Ze 2 bataty, 3 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 10 g suszonych pomidorów,ok. 1 litr wody lub bulionu warzywnego, przyprawy i zioła oraz 60 g orzechów ziemnych uprażonych bez soli. Cebule pokroić w kostkę i poddusić na łyżce oleju. Do garnka wrzucić pokrojone bataty, cebulę, pomidory. Zalać gorącym płynem. Po 15 minutach dodać czosnek, sól, czarnuszkę. Po kolejnych 5 minutach wyłączyć i lekko przestudzić. Dodać uprażone orzechy i wszystko zmiksować. Jest to przepyszna, syta słodkawa w smaku potrawa. Przepis znalazłam na stronie uznane za reklamę/carol
Ostatnio zmieniony przez carol 2016-12-07, 09:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
katha Wysłany: 2017-02-23, 10:05   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 23 Lut 2017
Posty: 3
Skąd: mazowieckie
Mam super prosty i super szybki przepis na przepyszne zupo-danie na kolacje czy szybki lunch.

- 1 kartonik (albo puszka) krojonych pomidorów
- pół opakowania fety
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz,
- oliwa
- opcjonalnie czosnek (jak ktoś lubi - ja uwielbiam).

W garnuszku podgrzewam oliwę z ząbkiem czosnku, do tego wrzucam pomidory, czekam aż się zagotują, dorzucam przyprawy. Ściągam z ognia i dodaje rozdrobnioną fetę. Mieszam i gotowe.

Jeśli pomidory są trochę zbyt kwaśne dodaję pół łyżeczki miodu/cukru.

Robi się błyskawicznie, wygląda pysznie i takie też jest!




Od zmierzchu do świtu
 
 
Hantelek Wysłany: 2017-03-02, 13:03   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 02 Mar 2017
Posty: 2
Ja chciałem się podzielić moim ulubionym obiadem wegańskim. Ziemniaczki curry.

Składniki:
- 1 opakowanie młodych małych ziemniaczków,
- 3 - 4 papryki czerwone,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- olej ryżowy lub kokosowy,
- pęczek koperku,
- 1 łyżeczka pasty tajskiej curry (pomarańczowa),
- 1 łyżeczka kuminu.

Przepis:
1. Podgotowuje przecięte na pół potatki (ziemniaczki) - 5 minut.
2. Następnie lekko podgotowane potatki podsmażam na oleju ryżowym / kokosowym - 7 minut. (Jeżeli ktoś nie chce smażyć, może po prostu ugotować ziemniaczki i pominąć ten etap).
3. Dodaję łyżeczkę tajskiej pasty curry (jeżeli ktoś lubi bardzo ostre można więcej), kumin oraz pokrojoną w kostkę paprykę - i duszę wszystko przez ok. 15 min.
4. Zdejmuję z ognia i wlewam mleczko kokosowe. Mieszam.
5. Do podania dodaje świeżo pocięty koperek.

Smacznego!
 
 
Zocha Wysłany: 2017-03-30, 08:24   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 18 Lip 2013
Posty: 20
Sama jestem mięsożerna, ale specjalnie dla koleżanki wyszukiwałam przepisów bezmięsnych.
Jeden z najbardziej udanych, do którego wracam to na ziemniaki gratin zapieczone z kozim serem, rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem
Składniki na 8 osób:
2 sery pleśniowe kozie Chavroux (opakowane typu rolada),
1 kg ziemniaków,
250 ml śmietanki kremówki 30%,
1 łyżka masła,
1 łyżka suszonego rozmarynu,
1 łyżka suszonego tymianku,
1 łyżka suszonego oregano,
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 230℃. Dno i boki szklanego naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy za pomocą obieraczki lub tarki do jarzyn na plastry o grubości 1-2 mm. Śmietankę mieszamy z czosnkiem i ziołami, Plasterki ziemniaków układamy w naczyniu tak, aby nachodziły na siebie 1 cm. Każdą warstwę solimy i doprawiamy pieprzem. Na koniec zalewamy całość śmietanką z ziołami i przykrywamy szczelnie folią. Pieczemy przez godzinę, sprawdzamy patyczkiem czy gładko przechodzi przez wszystkie warstwy. Ostrożnie zdejmujemy folię i układamy na wierzchu krążki koziego sera pleśniowego i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Oczywiście przepis skopiowałam, bo nie jestem tak uzdolniona kulinarnie, żeby wymyślić. :rotfl:
 
 
joannak Wysłany: 2017-07-31, 12:26   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 13 Kwi 2014
Posty: 45
Hantelek napisał/a:
Ja chciałem się podzielić moim ulubionym obiadem wegańskim. Ziemniaczki curry.



Ten przepis na pewno wypróbuję! Dzięki!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group