Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomysł na obiad
Autor Wiadomość
Dobra Wysłany: 2015-01-09, 17:02   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
No muszę bo wyszło takie że palce lizać :cool2:

Żółte kurczakowe curry z papryką i ciecierzycą by Jamie Olivier


Składniki:
6 podudzi kurczaka
2 cebule
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
3 małe żółte papryki
ostra papryczka
świeża kolendra
łyżka miodu
puszka ciecierzycy, ok. 400 g
łyżka przecieru pomidorowego
limonka
320 g ryżu
przyprawy: łyżeczka kurkumy, 2 łyżki curry oraz łyżeczka kuminu, pół łyżeczki cynamonu, sól



Obrać cebule, czosnek, imbir, a z papryk usunąć gniazda nasienne. W blenderze zmiksować: jedną cebulę, jedną paprykę, ostrą paprykę, kolendrę (ja wrzuciłam korzonki i łodyżki) oraz przyprawy i zmiksować na gładką pastę.

W głębokim rondlu na oliwie obsmażyć na złoto ze wszystkich stron podudzia (ok. 10 minut), a w tym czasie pokroić pozostałą paprykę i cebulę na duże kawałki, posiekać czosnek. Kurczaka przełożyć na talerz i nie wyłączając gazu podsmażyć pokrojone warzywa. Po kilku minutach dodać pastę i odczekać 5 minut, aby trochę odparowała.
Wlać 500 ml wrzątku, dodać odcedzoną ciecierzycę, przecier pomidorowy, sól oraz miód. Dokładnie wymieszać, włożyć podudzia, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 45 minut, a pod koniec zdjąć pokrywkę i pozwolić, aby część wody odparowała z sosu.

15 minut przed końcem przygotowywania curry ugotować ryż.
Danie posypać świeżą kolendrą , podawać z cząstkami limonki i jogurtem.

PYCHA!!! :)




 
 
Mala__Di Wysłany: 2015-01-10, 20:13   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
Dobra, brzmi smakowicie :hyhy: a czy kolendra musi być świeża? Czy kumin dostanę np. w Piotrze i Pawle?
 
 
Laurana Wysłany: 2015-01-11, 07:33   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 01 Mar 2009
Posty: 478
Skąd: podwarszawie
Dobra, dzięki za pomysł, bo szanowny gardzi zwykłym curry, a to coś innego trochę :cwaniak:
 
 
 
Dobra Wysłany: 2015-01-11, 10:08   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
kolendra świeża, zwłaszcza korzonki mają więcej aromatu. Użyłabym raczej świeżej,
Kumin w PiP jest.

Laurana, mój też nie bardzo a to zajadał aż się uszy trzęsły :cool2: . Myślę, że to przez dodatek żółtej papryki i w ogóle tej aromatycznej pasty. Na ciecierzycę patrzył wilkiem jako na dziwny wymysł, a tu nie wiedział co mu tak smakuje :rotfl:
Tylko moim zdaniem można by mniej wody dodać. Sos byłby gęstszy. A może za mało go trochę odparowałam....




 
 
gustawa Wysłany: 2015-01-12, 18:27   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1014
Skąd: z nad morza
Zrobiłam dziś to curry. Musiałam dorzucić drogą puszkę ciecierzycy, bo pierwszą wyżarłam z garnka próbując. :cool2:
Mi smakowało bardzo, rodzinie nie. Powiedzieli mi, że bez mleka kokosowego mam więcej curry nie robić :oczami:
Paprykę dodałam tylko do pasty, do gara wrzuciłam pod koniec gotowania pokrojoną w kostkę na szybko zamarynowaną w czosnku małą cukinię. Mniam! :lizak:




Ptysiowo
 
 
Dobra Wysłany: 2015-01-12, 20:10   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
O widzisz. A K. z kolei nie przepada za mlekiem kokosowym... a ciecierzyce polubilismy bardzo :)




 
 
Mala__Di Wysłany: 2015-01-13, 11:37   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
Dobra, dzięki :)
 
 
Olaja Wysłany: 2015-07-30, 12:37   

Starsza Kobieta


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 6014
Skąd: centrum miasta
Ma ktoś przepis na zupę marchewkową, ale nie krem? :)






"Są tylko dwie rzeczy, które powinniśmy dać swoim dzieciom: korzenie i skrzydła"
 
 
anonimka Wysłany: 2015-09-13, 17:41   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
kupiłam dla wybadania i zastanawiam się nad pomysłami na przygotowanie warzyw z farmers market...
* czerwony jarmuż
* kolorowe marchewki
* złote buraki :chytry:




( )
 
 
Nabla Wysłany: 2015-09-13, 18:06   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
anonimka napisał/a:
* złote buraki

Dorzuć zwykłe buraki i brukiew, pokroj w cieniuśkie plastry i zrób tęczową rozetę :D

http://www.kitchenkonfide...d-turnip-gratin




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Oleta Wysłany: 2015-09-13, 20:27   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Nabla, ale ona chyba chciała coś do jedzenia zrobić, a nie sztukę ludową...? ;)

(Wiem, wiem, że to do jedzenia! Po prostu taka była moja pierwsza reakcja na to zdjęcie.) ;)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
focia Wysłany: 2015-09-14, 04:53   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
Kolorowe marchewki piekę po prostu :) Z oliwą, tymiankiem i czasem odrobiną miodu.

Tylko piecz osobno, bo czerwone farbują i cały efekt znika :)




 
 
elfka8494 Wysłany: 2016-09-19, 07:08   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Wiek: 23
Dołączyła: 19 Wrz 2016
Posty: 5
Ja to się ostatnio w pieczeni zakochałam. Jest na stronie <ciach> przepis na taką wołową z ciemnym piwem, a nigdy nie dodawałam alkoholu do pieczenia czy gotowania nawet wina, nie umiałam tego połączyć. Ale wyszło bardzo spoko, mięso ma całkiem inny smak, warto jednak się tym sugerować. Nabla te buraki wyglądają super!
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2016-09-19, 07:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
tskowron Wysłany: 2017-08-30, 09:18   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Wiek: 37
Dołączyła: 30 Sie 2017
Posty: 1
elfka8494 napisał/a:
Ja to się ostatnio w pieczeni zakochałam. Jest na stronie <ciach> przepis na taką wołową z ciemnym piwem, a nigdy nie dodawałam alkoholu do pieczenia czy gotowania nawet wina, nie umiałam tego połączyć. Ale wyszło bardzo spoko, mięso ma całkiem inny smak, warto jednak się tym sugerować. Nabla te buraki wyglądają super!


Czasem dodaję wytrawne wino do dań włoskich lub francuskich i przyznam, że dzięki temu danie nabiera innego wymiaru ;)




Ciekawostki finansowe i porady-blog dla kobiet. Zostań z nami.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group