Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolacja na 10 osób
Autor Wiadomość
Domino Wysłany: 2012-09-13, 12:16   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
hmm - leczo, też o tym myślałam, toż to mamy sezon na cukinie i paprykę, ale ... ;)

zapomniałam dodać, że goście to rodzice, teściowie i mój 96 letni dziadek, a sama impreza potrwa od 17 - do 20/21ej max, więc planuje najpierw kawa/herbata + słodkości (?) i ciepła kolację danie główne plus ew. sałatka z zielonych sałat, no i leczo mi właśnie nie pasuje, bo co do tego? :oczami: (ale smędzę :masakra: )




Tosia
Jurek
 
 
sylw Wysłany: 2012-09-13, 12:23   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 6119
Podłączę się.
Jutro mam w planie kolację rocznicową. Przyjdzie do nas ponad 10 osób rodzina i znajomi. Będą też dzieci - i to sporo.
Mam w menu:
- tartę ze szpinakiem,
- zupę-krem z pieczarek z grzankami
- sałatkę z melona
... i tu właśnie mam kłopot - nie wiem, czy zrobić druga sałatkę i kanapki jakieś, czy dwa rodzaje tarty?
Muszę wymyślić coś, co można przygotować wcześniej, bo schodzą się goście razem z nami, czyli wspólnie po mszy rocznicowej idziemy do domu. Podejrzewam, że będą głodni, no i dość późno będzie - szczególnie dla dzieci. Zupę podgrzeję szybko, tartę do piekarnika wrzucę...
No co by tu jeszcze?

Na deser mam tort i będę piekła mufinki z czekoladą, a dzieci się uparły, że zrobią blok. W odwodzie mam lody z różnymi dodatkami.




Moje Bąble kochane :)
 
 
Domino Wysłany: 2012-09-13, 12:26   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
deserowo rozważam takie cudo
http://www.kwestiasmaku.c...mi/przepis.html

plus moje słynne ;) ciasto ze śliwkami

ale co na kolację?
może być makaron z łososiem plus zielona sałatka i może jakieś bagietki czosnkowe? :oczami: ma to ręce i nogi? :zawstydzony:



edit:

sylw, a Ty zrób może takie coś
http://www.makecookingeas...zkiem-i-cebula/


aaa zamiast kremu z pieczarek zrób z dyni, będzie jesiennie i sezonowo :D




Tosia
Jurek
 
 
nawiedzona Wysłany: 2012-09-13, 12:30   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 3154
Ja robię często też makaron z tuńczykiem na ciepło. Można wszystko przygotować wcześniej a potem tylko podgrzać- nawet lepiej jak się przegryzie. ładnie wygląda i niesztampowe ;)




Szczęście niejedno ma imię, czyli Jula, Marysia i Tomuś
 
 
sylw Wysłany: 2012-09-13, 12:33   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 6119
Domino, ten deser wygląda smakowicie :)

A opcja makaronu bardzo fajna - jadłam podobne danie ostatnio w Pizza Hut. Kluczem uważam jest dobry sos!

Do bagietek zrobiłabym jakąś sałatkę lub dwie do wyboru.
Polecam tą moją z melonem (gdybyś chciała, puszczę przepis).

Dzięki za pomysł zalinkowany, ale jutro piątek, a my z opcji "bez mięsa" w ten dzień.
O tej dyni myślałam, ale do szpinaku bardziej mi pieczarki pasują niż dynia :oczami: No i z pieczarek potrafię, a z dyni robiłabym pierwszy raz :zawstydzony:




Moje Bąble kochane :)
 
 
Domino Wysłany: 2012-09-13, 12:38   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
sylw napisał/a:
ale jutro piątek, a my z opcji "bez mięsa" w ten dzień.
też to biorę pod uwagę, zwłaszcza, że będzie dziadek ;) stąd pomysł na makaron z łososiem, a nawiedzona, możesz podać swój przepis na sos tuńczykowy?

sylw napisał/a:
Polecam tą moją z melonem (gdybyś chciała, puszczę przepis).

poproszę :)


edit: sylw, tu masz więcej przepisów, bezmięsnych także na ten placek, którego nazwy nie umiem wymówić ;)


:zawstydzony: http://babiniec-cafe.pl/viewtopic.php?t=4970




Tosia
Jurek
 
 
nawiedzona Wysłany: 2012-09-13, 12:44   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 3154
Domino napisał/a:
a nawiedzona, możesz podać swój przepis na sos tuńczykowy?

To nie sos a makaron z tuńczykiem.
Na worek makaronu wstążki daję:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
-duuużo cebulki posiekanej
-duuużo ogórków konserowych
-duuużo popryki konserwowej ;)
Generlanie: na maśle podduszam posiekaną cebulkę, dodaję pokrojone w kostkę ogórki i paprykę, dusze razem ale nie na papkę tylko żeby sok puściło, doprawiam dużą iloscią pieprzu świeżo zmielonego i solą, dodaję posiekany widelcem na grubsze kawałki tuńczyk z sosem, dusze jeszcze chwilę. Wszystko wrzucam do ugotowanego al dente makaronu, mieszam delikatnie i odstawiam do przegryzienia się. Można podlać orobinę wodą przy podgrzewaniu.




Szczęście niejedno ma imię, czyli Jula, Marysia i Tomuś
 
 
Ajka Wysłany: 2012-09-13, 12:44   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 2638
Skąd: Gdansk/Warszawa
Sylw ja bym poszla w wiecej tart. Moze tarta z porem i tarata z pomidorami?
 
 
anonimka Wysłany: 2012-09-13, 12:50   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 31
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
sylw napisał/a:
a my z opcji "bez mięsa" w ten dzień.


to może ryba po grecku (u nas podawana zazwyczaj na ciepło, z ryżem)?
hitem na wszystkich imprezach u naszych dziadków zawsze były bułeczki z pieczarkami - wybebeszyć wnętrze bułeczki, naładować pieczarkami podduszonymi wcześniej z cebulą na maśle, zasypać serem i gotowe :) Może wszystko przygotować wcześniej, ap óxniej tylko wsadzić bułeczki do piekarnika :)




( )
 
 
Caska Wysłany: 2012-09-13, 12:58   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2209
Skąd: Gliwice
nawiedzona, czy duuużo ogórków i papryki to mniej czy więcej niż litrowy słoik? :cool2:




 
 
sylw Wysłany: 2012-09-13, 13:13   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 6119
Ajka, no też się tak skłaniam - jedno ciasto, tylko farsz inny. A dobry przepis na to nadzienie masz jakieś?
I czy wtedy sałatkę jeszcze jakąś dodać?

Doczytam jeszcze te przepisy z babińca na "placek".

Przepis na sałatkę z melona - tak na grupę pow. 10osób:
- 2 główki sałaty lodowej
- duży żółty melon
- starty parmezan - jak kto lubi, ja lubię, więc daję sporo
- uprażone pestki słonecznika
- sos: olej+ sok z cytryny+ sól+ pieprz (ew. czosnek)




Moje Bąble kochane :)
 
 
nawiedzona Wysłany: 2012-09-13, 13:22   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 3154
Caska napisał/a:
czy duuużo ogórków i papryki to mniej czy więcej niż litrowy słoik?

:cwaniak: Ja kupuję ogórki konserowowe i paprykę konserwową z Rolnika i zużywam po całym słoiku na dwa opakowania makaronu. Lubię jak smaki są wyraźne.




Szczęście niejedno ma imię, czyli Jula, Marysia i Tomuś
 
 
sylw Wysłany: 2012-09-13, 13:26   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 6119
nawiedzona, a ten farsz na tartę by się nadał?




Moje Bąble kochane :)
 
 
Sasana Wysłany: 2012-09-13, 14:55   

Forumowy wyjadacz


Wiek: 35
Dołączyła: 11 Mar 2009
Posty: 2581
to ja od siebie dorzucę na przegryzajki: pasty humus, guacamole, czosnkowa z chipsami tortilli. Pasty można przygotować wczesniej i bardzo efektownie podać ;) u mnie zawsze robią furorę i zawsze to coś innego niż chipsy i paluszki :D

EDIT: i kolorowe mini kanapki tez są super i szybko się zjadają, można pójść w ekstra wariacje: łosoś na pumperniklu z serkiem chrzanowym i kaparami, albo pasta jajeczna udekorowana odrobiną kawioru :hyhy:
Tylko przy tym trochę roboty ii dłubania jest, ale jak się uprzeć tez można przygotować to trochę wczesniej.




 
 
nawiedzona Wysłany: 2012-09-13, 16:21   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 3154
sylw napisał/a:
nawiedzona, a ten farsz na tartę by się nadał?

Nadał by sie jak go odsączysz z masełka i sosu własnego łososia ;)

Aha- przypomniało mi się- bardzo często też robię z makaronem kokardki- też extra, chyba nawet lepsze niż ze wstążkami.




Szczęście niejedno ma imię, czyli Jula, Marysia i Tomuś
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group