Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Cukinia
Autor Wiadomość
agniecha
[Usunięty]
Wysłany: 2007-08-22, 14:05   Cukinia


dziewczyny kiedyś pisałyśmy o plackach z cukinii, a co jeszcze z niej robicie. Może któraś z Was napisać jak robi leczo z cukinii? Jestem ciekawa jakie są wasze przepisy na to warzywko.
 
 
aniobelek Wysłany: 2007-08-22, 17:28   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 40
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
ja robie ostatnio tak , ze poprostu kroje na pol i w plasterki dodaje czosnek i vegete i podsmazam,posypuje maka i mieszam i jeszcze troszke smaze.jak dla mnie pyha.dodawalam juz tez pieczarek.
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2007-08-22, 18:35   


ja obieram, jesli sa pestki w srodku to je wywalam, kroje w duza kosteke, w garze tluszcz, wrzucam pokrojona cebule, smaze, wrzucam cukinie, dodaje listek laurowy, ziele angielskie, swiezo mielony pieprz, sol i gotuje... jak trzeba to podlewam woda, na koniec wrzucam koncentrat pomidorowy, doprawiam ostatecznie do smaku i wsio :)
 
 
agniecha
[Usunięty]
Wysłany: 2007-08-23, 07:17   


To ja wrzucam do lecza w kolejności takiej jak podaję składniki:
podsmażoną Cebulę
podsmażony boczek lub inną wędlinę
paprykę
pokrojoną w kostkę - wypestkowaną cukinie
pomidory
czosnek
to wszystko najpierw podsmażam na oleju
dodaję sól, pieprz i już.
 
 
annkula Wysłany: 2007-08-23, 09:23   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
np.:
- pokrojona w plastry, posolona i obsypana mąką i smażona na oleju
lub po marsylsku:
- cebulę, zabek lub dwa czosnku + dwa - trzy pomiodory (bez skórki) podsmażam, dodaję cukinię w plastry, dusze pod przykryciem ok 20 min., dodaję pięć łyżek ryżu + łyzkę sosu sojowego i duszę wszystko ok 30 min. na wolnym ogniu pod przykryciem, jak zbyt suche dolewam trochę wody i doprawiam solą i pieprzem, posypuję zieleniną - PYCHA!




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
aniobelek Wysłany: 2007-08-23, 20:21   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 40
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
powiem wam , ze cukinia ze skorka smakuje o wiele lepiej niz bez.
 
 
 
agniecha
[Usunięty]
Wysłany: 2007-08-24, 09:16   


pieczona na pewno i dodatkowo "trzyma" całość przy faszerowaniu
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2007-08-27, 15:02   


mozna i tak...
cukienie umyc, przekroic na pol po dluzszym boku, wydrazyc srodek, taka wydrazona lekko podgotowac w lekko osolonej wodzie, nastepnie mieso mielone, posiekany wydrazony srodek, obsmazona cebulke, posiekany czosnek, wszystko wymieszac, doprawic wg wlasnego gustu, podsmazyc, nalozyc w lodki cukiniowe, takie lodki wlozyc do naczynia zaroopornego, posypac zoltym serem. Koncentrat pomidorowy rozrobic z bulionem, dodac dobra garsc bazyli i zapiekac w piekarniku. Pycha!
 
 
kasia29 Wysłany: 2008-09-03, 13:22   
Net włączony- gar z zupą spalony
do-radca ;)


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 658
Skąd: toronto
Cukiniowe vichyssoise

1 lyzka masla
35 dag porow (tylko biale i jasnozielone czesci), pokrojone w cieniutkie
plasterki
4 drobno posiekane zabki czosnku
50 dag maczystych ziemniakow, obranych i pokrojonych w gruba kostke
30 dag cukinii, pokrojonej w plastry grubosci 1,5 cm
2,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
0,5 szklanki smietany 12%
0,5 szklanki mleka 1%
sol i bialy pieprz do smaku
posiekany szczypiorek

Maslo roztapiamy w duzym garnku, dodajemy pory i czosnek i smazymy, az beda
miekkie - ok. 6-10 minut. Dodajemy ziemniaki i cukinie i smazymy jeszcze ok.
5 min. Nastepnie zalewamy calosc bulionem (i sie nie martwimy, ze nie
wszystko jest przykryte - tak ma byc) i gotujemy, az ziemniaki beda zupelnie
miekkie - ok. 15 min. Ochladzamy garnek (np. w misce z zimna woda).
Gdy zupa bedzie juz chlodna, miksujemy ja dokladnie mikserem tak dlugo, az
otrzymamy konsytencje gestego kremu, teraz dolewamy smietane i mleko,
mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i wstawiamy do lodowki na
przynajmniej 2 godziny. Jemy lodowata i posypana szczypiorkiem

BIGOS Z CUKINII

cukinia duża - ok. kg
pieczarki 30-40 dkg
cebule 4 duże
pomidory 0,5 kg
natka pietruszki

cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni dodajemy pieczarki i dusimy jeszcze razem chwilkę. Przekładamy do garnka. na patelni po cebuli i pieczarkach chwilkę szklimy pokrojoną w kostkę cukinię - dorzucamy do garnka - dusimy razem. dorzucamy pokrojone drobno pomidorki i na koniec czyli po około 10-15 minutach poszatkowaną natkę pietruszki. doprawiamy według uznania - solą pieprzem papryką. i gotowe.

To tez zrobiłam
Wczoraj już po raz drugi. Tym razem do tego wszystkiego dodałam dodatkowo paprykę czerwoną i żółtą, pokrojoną i ugotowaną pierś z kurczaka/parówki, koncentrat pomidorowy... PYCHA

CUKINIA FASZEROWANA

4 małe cukinie,
20 dag mięsa mielonego,
pomidor,
ząbek czosnku,
mała cebula,
oregano, sól, pieprz.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Napełnić farszem połówki cukini. Po rozgrzaniu piekarnika do 200 st. C wstawić cukinię i piec 20 min

Makaron z sosem serowym z cukinią
makaron
20 dag mieszanego mielonego mięsa
2 nieduże cukinie
20 dag pieczarek
3 cebule
10 dag goudy
½ pojemnika śmietany kremówki
1 szklanka rosołu
½ szklanki mleka
1 żółtko
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
1 łyżka masła lub margaryny
sól
pieprz
słodka papryka
tymianek lub natka

Cebulę pokroić w cienką kostkę. Mięso zagnieść z łyżką cebuli, żółtkiem i tartą bułką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Uformować małe klopsiki. Oczyścić pieczarki i cukinie, pokroić na plasterki. Klopsiki podsmażyć. Oddzielnie podsmażyć cebulę, pieczarki i cukinię. Wlać rosół, mleko i śmietanę, krótko zagotować. Zmniejszyć ogień. Gotować jeszcze 5 minut. Wsypać utarty żółty ser i rozpuścić w sosie. Zagęścić sos mąką. W tym celu zagnieść łyżkę mąki z tłuszczem, uformować małą kulkę. Wrzucić do sosu i gotować tak długo, aż kulka się rozpuści. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i papryką. Włożyć do sosu klopsiki, dobrze podgrzać. Podawać z makaronem, posypany tymiankiem lub natką.

Zupa z cukinii
$ male cukinie, 4 mlode cebule, 4 mlode marchewki obrac, pokroic, podsmazyc na lyzce oliwy. Dolac slaby bulion, sol pieprz, surowy ryz (200g). Gotowac do zmiekniecia ryzu. Dodac duuuuzo swiezego koperku.

Aha, mozna nie dolewac wody - wtedy wychodzi ryz z warzywami - swietny dodatek do np. kurczaka pieczonego.
_________________

3 średnie cukinie
0,5 kg miesa mielonego
koncentrat pomidorowy z czosnkiem Pudliszki
20 dag mozarelli
przyprawa do miesa mielonego

Cukinie umyć, sparzyć, przekroić wzdłuż i łyżką wydłubać pestki tworząc miseczki na farsz, posolić.
Utrzeć ser.
Mięso wymieszać z koncentratem, większą częścią wiórków serowych, doprawić przyprawą.
Mięso nakładać do cukinii. Pozypać resztą sera.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku 20 - 30 minut.

POTRAWY Z CUKINII

Zupa jarzynowa
Składniki:
- 1 marchew
- 1 - 2 ziemniaki
- 2 łyżki ryżu
- 6 plasterków cukini pokrojonych w kostkę (mogą być inne warzywa
- np. brokuły)
- kilka strąków fasolki szparagowej lub groszku
- pół łyżeczki zieleniny (kopru lub natki)
- 1 łyżeczka masła.

Sposób przyrządzania:

Na 3 szklanki wrzącej wody wsypać ryż. Gdy ryż zacznie mięknąć, włożyć resztę składników. Dodać łyżeczkę masła. Przed podaniem osypać zieleniną.



Cukinia z czosnkiem
Składniki:
- 1 mała żółta cukinia
- 1 mała zielona cukinia
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 3 łyżki oleju
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:
Cukinię pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać olej, rozprowadzić. Wrzucić czosnek i dymkę, zamieszać. Po chwili dodać cukinię, smażyć i mieszać, aż będzie lekko złota. Posolić i popieprzyć, wcisnąć sok z cytryny.


Roladki z cukini

Składniki:
- cukinia sałatkowa pokrojona w plastry i zblanszowana
- mozzarella pokrojona w paski
- suszone pomidory pokrojone w paski
- rukola i sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
- pomidorki koktajlwe

Sposób przyrządzania:
Pomidory suszone, mozzarelle rozłożyć na cukini. Delikatnie posolić, obsypać pieprzem. Zwinąć, spiąć wykałaczką, zapiec. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Skropić oliwą. Podawać z bagietką.

Cukinia w sosie winegret
Składniki:
- cukinia
- sos winegret
- czosnek

Sposób przyrządzania:

Cukinię zetrzeć na tarce-mandolinie w cienkie paseczki z całej długości (można pokroić nożem). Powinny wyglądać jak nitki makaronu. Posolić, poczekać, aż zmięknie, wymieszać z utartym czosnkiem i sosem winegret.

Cukinia duszona
Składniki:
- 3 młode cukinie o niewykształconych pestkach
- 3 pomidory
- 3 cebule
- 30 dag kiełbasy parówkowej lub czosnkowej
- olej
- sól
- pieprz
- oregano

Sposób przyrządzania:

Cukinie umyj i cienko obierz skrobaczką do ziemniaków. Odetnij oba końce. Obierz cebule i pokrój je w grube półkrążki. Pomidory sparz i obierz ze skórki, kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj cukinię i kiełbasę, duś pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy cukinia będzie już przezroczysta, włóż pomidory, dosyp ostrożnie przyprawy i odparuj. Podawaj z młodymi ziemniakami, lub ciemnym chlebem i białym winem. Podobnie jak bigos cukinia najlepiej smakuje na drugi dzień. Można też jeść ją na zimno.

Gremolata 2

Składniki:
- cukinia
- jajka
- sól i pieprz
- mąka
- olej

Sposób przyrządzania:

Umytą cukinię utrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z jajkami, solą i pieprzem, dodać jak najmniej mąki, tyle żeby związać składniki. Wszystko robić szybko, bo cukinia puszcza sok i rozcieńcza masę. Wkładać łyżką na gorący olej, formując placuszki, smażyć, aż będą złote.
Podawać z sosem z jogurtu i gremolaty.




Cukinia z pomidorami i bazylią

Składniki:
- 1 cukinia
- 1 duży pomidor
- listki bazylii
- 1 łyżeczka oliwy
- sól

Sposób przyrządzania:

Cukinie umyj i pokrój w plasterki o grubości około 1/2 cm. Ugotuj w małej ilości wody, a najlepiej na parze. Sparz pomidora, obierz ze skorki, zmiksuj. Delikatnie posól i przesmaż z oliwą. Na każdym plasterku cukinii połóż listek bazyli i łyżeczkę pomidorów.

Kotleciki z cukinii z jogurtem i gremolatą

Składniki:
- 1 cukinia
- 2 roztrzepane jaja
- mąka
- sól
- pieprz oliwa do smażenia
- 1 małe opakowanie jogurtu Bakoma
- gremolata

Sposób przyrządzania:

Umytą cukinię utrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z jajkami, solą i pieprzem, dodać jak najmniej mąki, tyle żeby związać składniki. Wszystko robić szybko, bo cukinia puszcza sok i rozcieńcza masę. Wkładać łyżką na gorący olej, formując placuszki, smażyć, aż będą złote.
Podawać z sosem z jogurtu i gremolaty

Cukinia po grecku - Kolokithokeftedes

Składniki:
- cukinia (ok. 300 g)
- jajko
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- mięta (niekoniecznie)

Sposób przyrządzania:

Umytą cukinię ze skórką utrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na sicie, aż puści sok. Dobrze odcisnąć. Wymieszać szybko cukinię z żółtym serem, roztrzepanym jajkiem, szczyptą soli, pieprzu, mięty (niekoniecznie) i bułką tartą. Wkładać łyżką na gorący olej, formując placuszki, smażyć, aż będą złote.

Zielona sałatka z Jagiellonki

Składniki:
- dlugi ogorek zielony
- cukinia
- fasolka szparagowa
- 1/2 salaty lodowej
- brokuly
- oliwki zielone

Sposób przyrządzania:

Wszystkie elementy kroimy, mieszamy, przyprawiamy wedle gustu, polewamy oliwa

Leczo w słoikach

Składniki:
- Równa ilość wagowa pomidorów
- papryki (kolorowa)
- cukini. Zalewa: 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru.

Sposób przyrządzania:
Cukinię obrać, pokroić w kostkę, włożyć na 5 min. do wrzątku, odcedzić, włożyć na chwilę do zimnej wody, ponownie odcedzić. Paprykę sparzyć, pokroić w paski lub kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Warzywa układać w słoikach warstwami. Zalać zalewą. Pasteryzować 20 minut.


Cukinia z kozim serem
Składniki:
- kilka małych cukinii (długości dłoni)
- świeżo zmielony pieprz
- opakowanie sera koziego
- świeża mięta
- olej

Sposób przyrządzania:
Młode warzywa natnij wzdłuż, wybierz trochę miąższu. Tak utworzony "rowek" zapełnij serem kozim, ułóż świeże listki mięty, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Całość polej olejem, zawiń w folię aluminiową i piecz na wolnym ogniu (na grillu) ok. 15 min.

Cukinia z wody
Składniki:
- ćwierć niewielkiej cukinii
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki masła
Sposób przyrządzania:
Umyj cukinię, ale nie obieraj jej ze skórki. Pokrój ją w plasterki grubości ok. 1 cm. Ułóż je na sicie do gotowania na parze i każdy posyp szczyptą ziół. Gotuj, dopóki nie zmiękną. Wyłóż na talerz i na każdym plasterku połóż drobinkę masła.



Cukinia z mięsem mielonym

Składniki:
- pół kilograma mielonego mięsa wołowego lub drobiowego
- 2 cukinie wielkości ogórka pokrojone w kostkę
- 2-3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki wywaru z mięsa
- warzyw lub wody
- duża cebula
- 2 łyżeczki tymianku lub przyprawy prowansalskiej
- łyżka drobno posiekanego koperku (niekoniecznie)
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dorzuć mięso i mieszając, smaż, aż całe zmieni kolor. Dodaj koncentrat, płyn i przyprawy, zagotuj. Wrzuć pomidory i cukinię. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż cukinia lekko zmięknie (ok. 10 min).



Faszerowana cukinia

Składniki:
- średnia cukinia
- łyżeczka oliwy do duszenia jarzyn i druga do wysmarowania naczynia
- pół małej czerwonej cebuli
- średnia marchewka
- szczypta sproszkowanej łagodnej czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- szczypta kurkumy
- łyżka wiórków kokosowych

Sposób przyrządzania:

Cebulę drobno posiekaj. Utrzyj na tarce marchewkę. Odetnij końcówki cukinii, przekrój ją wzdłuż na pół, wydrąż część miąższu. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, marchew, miąższ cukinii, przyprawy. Duś, aż zmiękną. Wymieszaj z wiórkami. Napełnij połówki cukinii farszem, zapiekaj w wysmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temp. 175°C przez 15 min.








Cukinia z parmezanem
Składniki:
- 1/2 kg młodej cukinii
- 3 łyżki masła
- siekany szczypiorek
- nasiona kopru włoskiego
- sól
- pieprz biały
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu

Sposób przyrządzania:

Cukinie umyć, pokroić w plastry. Sparzyć we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć plastry cukinii i przyprawić białym pieprzem. Całość posypać obficie nasionami kopru włoskiego i siekanym szczypiorkiem. Przed podaniem na talerzu posypać parmezanem.



Cukinia z twarożkiem
Składniki:
- 2 kalarepki
- 2 cukinie
- pęczek dymki
- pudełko granulowanego twarożku
- zioła

Sposób przyrządzania:

Kalarepę i cukinie obrać, pokroić w paseczki grubości 1 cm. Sparzyć 2 - 4 min w osolonym wrzątku. Odcedzić i podsmażyć na maśle z dymką pokrojoną w paski. Wyjąć na talerz, dodać granulowany twarożek, posypać siekanymi ziołami (np. bazylią, oregano) i pieprzem.




Sałatka ze swieżej cukinii

Składniki:
- mała świeżo zerwana cukinia
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób przyrządzania:

Małą, świeżo zerwaną cukinię pokroić w plasterki, posypać solą, świeżo mielonym pieprzem i polać dziewiczą oliwą z oliwek. Jeżeli kupujesz cukinię w sklepie, przed pokrojeniem włóż ją całą na pół godziny do miski z zimną wodą, stanie się wtedy bardziej krucha.



Zupa jarzynowa

Składniki:
- 1 marchew
- 1 - 2 ziemniaki
- 2 łyżki ryżu
- 6 plasterków cukini pokrojonych w kostkę (mogą być inne warzywa
- np. brokuły)
- kilka strąków fasolki szparagowej lub groszku
- pół łyżeczki zieleniny (kopru lub natki)
- 1 łyżeczka masła.

Sposób przyrządzania:

Na 3 szklanki wrzącej wody wsypać ryż. Gdy ryż zacznie mięknąć, włożyć resztę składników. Dodać łyżeczkę masła. Przed podaniem osypać zieleniną.

Zapiekanka z cukinii

Składniki:
- cukinia
- ser żółty
- przyprawy: wegeta
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Młodą cukinię pokroić w plastry, obsmażyć na patelni, ułożyć warstwę w naczyniu do zapiekania, ułożyć warstwę sera żółtego. Na przemian układać warstwami cukinię i ser. Zapiec w piekarniku. Można między warstwami ułożyć cienkie plastry wędzonego boczku.

cukinia zapiekana z mozarellą:

1 cukinia pokrojona w krążki
2 mozarelle pokrojone w plastry
2 puszki pokrojonych pomidorów + 4/6 zmiażdżone ząbki czosnku + bazylia

w naoliwionym naczyniu żaroodpornym układać:
cukinia (posolić, popieprzyć, posypać ziołami włoskimi)
pomidory
mozarella (posolić, popieprzyć, posypać ziołami włoskimi)
itd. ostatnia warstwa to ser

zapiekać ok 30 minut

Kurczak w białym winie
Autor: Marta Gessler

Składniki:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek sól
- pieprz
- 25 dag pokrojonych pieczarek
- 1 mała cukinia pokrojona w plasterki
- 1 mała cebula pokrojona w piórka
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 1 łyżka posiekanego estragonu
- 1/2 szkl. śmietany 30%
- 1 szkl. winogron przekrojonych na pół i wypestkowanych

Sposób przyrządzania:

Kurczaka pokroić w paski. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, wrzucić pokrojonego kurczaka, posypać solą i pieprzem, usmażyć. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć grzyby, cukinię i cebulkę. Wlać wino i wsypać estragon. Zagotować, dodać śmietanę i kurczaka. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wymieszać z winogronami. Dobre z ryżem i sałatą.

Jest pyszne. Ja zamiast pieczarek (w rodzinie mam nie-grzybowych) wrzucam migdały w płatkach. Ampo, mężowi smakuje (a on z tych, co tylko schabowe uznają za obiad).
 
 
Fikander Wysłany: 2008-09-03, 13:27   

Net włączony- gar z zupą spalony
bezogródkowiec


Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 784
Skąd: inąd
makaron z cukinią:
(na oko ;) )
- cukinia
- większa cebula
- jogurt naturalny
- ser żółty (ok 150 gram) - ale zależy co kto lubi
słodka papryka, czosnek, pieprz
- makaron (rurki/świderki)

cebulę pokrojoną oraz czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i dusimy aż będzie miękkie. doprawiamy. na małym ogniu, ciągle mieszając dodajemy kubeczek jogurtu. potem ser zółty. Traktujemy to blenderem. Mieszamy z makaronem (ugotowanym :hyhy: ).

Pyszne i szybkie :P






"Święta, święta i po świętach..." - Paulo Coelho
 
 
Zabunia Wysłany: 2008-09-03, 16:19   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1058
Skąd: Lodz
ja cukinie uwielbiam w polaczeniu z innymi warzywami. Mlode cukinie kroje w kawalki, plasterki, wstazki zaleznie od fantazji i wrzucam na rozgrzana oliwe. Do tego dodaje to na co mam ochote, zazwyczaj cebule, marchewke, pieczarki, roznokolorowe papryki. Podsmazam to wszystko drobna chwilke na oliwie (i warto pozostac przy oliwie bo smak jest o niebo lepszy) i dolewam wody i dusze. Na koniec doprawiam i to tez roznie, w zaleznosci od nastroju.
Mozna podac zasadniczo ze wszystkim, ale mi najlepiej smakuje z dlugim makaronem, takie dluuugalachne nitki mocno zolte ;)
 
 
lara Wysłany: 2008-09-03, 20:32   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 2512
Wszystka cukinie wrzuciłam do zamrażalnika, a tak bym sobie teraz zupkę zrobiła...




 
 
markdottir Wysłany: 2009-01-16, 18:49   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8066
Skąd: z szuflady
wczoraj zrobiłam i oboje nas zachwycił

Makaron z cukinią

2 duże cukinie
garść rodzynek
duża łyżka masła
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku, zmiażdżone (jako fanka sporo dodałam więcej)
trochę tartego parmezanu (wzięłam zwykły ser)
sól i pieprz
makaron - papardelle lub inny
ew. orzeszki pinii

Cukinię ścieramy na tarce (ja zmiksowałam w blenderze :leń:). W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem, podsmażamy czosnek, następnie dodajemy cukinię i rodzynki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 40 minut.
W międzyczasie solimy i pieprzymy do smaku.
Sos będzie przypominał średnio gęstą pulpę - jeśli ktoś woli plasterki - zamiast ścierania na tarce, można cukinię pokroić.
Gotujemy makaron, mieszamy z sosem, z wierzchu obsypujemy parmezanem. Jeśli mamy orzeszki piniowe - prażymy je lekko na suchej patelni i posypujemy makaron.





Madame rośnie Mademoiselle też
1% dla Patryka
 
 
dominiqa Wysłany: 2012-01-04, 12:36   
Pampersa mi dali i nowym nazwali
Los, cebula i krokodyle łzy...


Dołączyła: 04 Sty 2012
Posty: 11
Skąd: Warszawa
Placki ziemniaczane z cukini :

duza cukinia strata na grubych oczkach - posolic i odstawic na 15 minut, jak pusci soki odlac
dodac :

jajko
troszkę mąki
łyżkę mąki ziemniaczanej
só, pieprz
pokruszone pół kostki sera feta

nakładać łyżką na rozgrzany olej jak placki ziemniaczane!

Kotlety z cukini :

- dużą cukinię umyć , pokroić w 1 - 1,5 cm plastry, posolić lekko,
jak pusci sok odsaczyc, posypac przyprawami, wegeta, papryka, czosnek
obtaczac jak kotlet, w jajka i bułkę tartą , smażyć na złoty kolor !

Smacznego :)




Los, cebula i krokodyle łzy....
 
 
anunia_79 Wysłany: 2012-01-04, 13:20   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: gimbla
Wiek: 38
Dołączyła: 19 Lis 2008
Posty: 782
Skąd: z tarasu
A ja robie taką cukinię:

cukinia
pomidory z puszki krojone
natka pietruszki (najlepiej świeża)
czosnek
mozzarella
makaron penne lub wstążki lub kto co lubi bądź co jest w domu
sól
pieprz
koperek (może być suszony)
zioła prowansalskie lub inne jak kto lubi.
Oliwki do dekoracji

Nastawiamy wodę na makaron. Kroimy w plastry umytą cukinię i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Solimy troszeczkę, aby szybko puściła wodę. Jak cukinia zmięknie dodajemy pomidory, posiekaną natkę pietruszki , przyprawy , czosnek. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Na sam koniec dodajemy startą na dużych oczkach kulkę mozzarelli. Zostawiamy pod przykryciem , bez ognia aż się rozpuści. Można przystroić oliwkami i smacznego :oczami:




JULIANKA
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group