Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
żurek i zakwas na żur
Autor Wiadomość
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-02-23, 17:37   żurek i zakwas na żur


:arrow: 1 litr wody
:arrow: 0,5 l zakwasu
:arrow: kilka grzybków
:arrow: lyżka masła
:arrow: lyżka mąki.




Wodę zagotowac, wlac zurek i zagotowac.
Osobno w 0,5 l wody ugotowac kilka grzybków, gdy będą miękkie wyjac, pokroic, dodac do żurku razem z wywarem. Z łyżki masła i łyżki mąki zrobic zasmażkę i zagęść zupę. Na koniec doprawic do smaku sola.
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2011-08-14, 08:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Gość Wysłany: 2006-03-31, 15:13   


chyba zrobie żurek za tydzień bo ostatnio smak mnie naszedł na niego :mrgreen:
 
 
Kasia Wysłany: 2006-03-31, 15:15   

Net włączony- gar z zupą spalony
usmieszek


Dołączyła: 10 Mar 2006
Posty: 821
Skąd: gorące południe ;-)
to powyżej pisałam ja :D

tylko zapomniałam sie zalogować :oops:
 
 
araara Wysłany: 2008-10-24, 11:30   

Net włączony- gar z zupą spalony


Wiek: 34
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 806
Skąd: Szczecin
A ja robię trochę innaczej ale równie prosto:
1. ścieram na tarce trochę marchewki, pietruszki i selera - do gara i zalewam wodą,
2. w cieniutkie paseczki dodaję troszkę pora - do gara z gotującymi się warzywami,
3. ziemniaki kroję w drobną kostkę - do gara,
4, kupuję białą surową kiełbasę i z niej wyciskam małe kuleczki - jak warzywa są miękkie - do gara :)
5. jak już wszystko jest miękkie dodaję żurek z butelki, przyprawiam tym co wpadnie do ręki, gotuję jajaca na twardo, kroję na cząstki,
6. słucham jak wszyscy się zachwycają bo wychodzi nieskromnie mówiąc naprawdę dobry.

Czasami dla picu jak przychodzą goście kupuję gotowe chlebki, zapiekam je w piekarniku i wlewam zupę!
 
 
zosiabg Wysłany: 2008-10-24, 11:51   

Starsza Kobieta


Wiek: 32
Dołączyła: 15 Paź 2008
Posty: 4061
Moj

gotuję surową białą kielbase, wyjmuje z wody, dosypuję obranych, pokrojonych w roznej wielkosci kostkę umytych ziemniaczkow, czesc z bialej kielbasy kroje w kosteczkę, dorzucam liscie laurowe, pieprz w kulkach, majeranek, czasem dorzucam kostke bulionową, ale rzadko. Jak sie ugotują, mogą byc nawet troszke za miękkie, dolewam zakwas, na bardzo malym ogniu to sobie lezy, jak mam ochote dokladam zamiast porcji zakwasu pol a drugą polowe rozrabiam ze smietaną i dopiero dolewam. Czasem lubie tez dac troche podsmazonej cebulki. nie znosze jajek w zurku ;) ani marchewek. Wogóle jakos mi nei pasuje wizja zurku/barszczu na wloszczyznie. Każdy ma swoj przepis, moja tesciowa bez marchewki i torebki i zurku z torebki sobie nei wyobraza tej zupy :)




 
 
araara Wysłany: 2008-10-24, 20:30   

Net włączony- gar z zupą spalony


Wiek: 34
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 806
Skąd: Szczecin
To pewnie się ośmieszę ale co tam - czym się różni żurek od białego barszczu?
 
 
Nabla Wysłany: 2008-10-24, 20:59   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
A tam zaraz ośmieszę ;)

Proszę: tu była piękna dyskusja.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
araara Wysłany: 2008-10-25, 09:59   

Net włączony- gar z zupą spalony


Wiek: 34
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 806
Skąd: Szczecin
No i wiem :)
dzięki!
 
 
agnetta Wysłany: 2008-11-25, 18:40   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 6238
Skąd: Sielskie Mazowsze ;)
Ja zawsze robię żurek na wędzonych żeberkach albo na boczku. Pychotka :lizak:




G & J & B
 
 
Nabla Wysłany: 2008-11-25, 18:45   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Na mój gust to brakuje w tych przepisach czosnku, majeranku i podsmażonej cebuli. Ech, co ja bym dała za dobry zakwas, mój dzisiejszy żurek niestety zakwaszony zupką w proszku :(




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
agnetta Wysłany: 2008-11-25, 18:50   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 6238
Skąd: Sielskie Mazowsze ;)
o tak, czosnek jak najbardziej :D za majerankiem akurat mniej przepadam.
Moja mama z kolei gotuje ziemniaki osobno, ugniata i miesza je właśnie z podsmażaną cebulką, a potem to na talerzu zalewa ugotowanym żurkiem.




G & J & B
 
 
Nabla Wysłany: 2008-11-25, 19:00   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Ja też ziemniaki gotuję (lub piekę) osobno i to w mundurkach. Ląduje na talerzu pół ziemniaka, pół jajka, kawałeczek wędzonki i na to żur ugotowany na wędzonym boczku, podsmażonej na nim cebuli, czosnku, doprawiony majerankiem i bardzo, bardzo kwaśny.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Domino Wysłany: 2008-11-25, 19:41   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
ja właśnie dziś miałam żurek na obiad, a gotuję tak:

zakwas z butelki do gara,dolewam wody i wrzucam kostkę wędzoną, albo po prostu kawałek boczku lub kiełbasy, na patelni smażę cebulkę, boczek i kiełbasę, podsmażone dodaję do gara, dodaję wyciśnięty czosnek, przyprawy, zabielam śmietaną z odrobiną mąki i osobno gotuję ziemniaki pokrojone w kostkę, wrzucam do gara, to samo z jajkiem,

uwielbiam też z puree ziemniaczanym :lizak:




Tosia
Jurek
 
 
Domino Wysłany: 2008-11-25, 19:45   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
aaa.... znacie żurek z kwaśnego mleka/maślanki?

z dużą ilością czosnku, koperku, pieprzu i to obowiązkowo z puree ziemniaczanym ze smażoną cebulką i boczkiem :lizak: :lizak:




Tosia
Jurek
 
 
o-wieczka Wysłany: 2009-11-06, 11:56   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 1025
Skąd: Warszawa
Jak zrobić dobry zakwas na żurek? Ostatni mi się nie udał. Zrobiłam tak - mąka żytnia, majeranek, dużo czosnku zalane przegotowaną wodą. Postało to kilka dni i wczoraj zrobiłam żurek. Wyszedł mega kwaśny i smak nie do końca taki jak miał być. Czy za długo zakwas trzymałam, czy może czegoś do niego nie dałam?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group