Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
mrożenie ciasta (i jego przechowywanie)
Autor Wiadomość
saskiia Wysłany: 2009-08-24, 08:40   mrożenie ciasta (i jego przechowywanie)

Poważnie uzależniona
harpia2


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 3245
Skąd: dochodzą te hałasy?
mam wątpliwość - zrobiło mi się za dużo ciasta kruchego - czy można je zamrozić i potem wykorzystać? a jeśli nie - jak długo mogę je przechowywać w lodówce?

jakoś mi szkoda wyrzucić...
 
 
focia Wysłany: 2009-08-24, 08:44   

Starsza Kobieta


Wiek: 24
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 7567
Skąd: Warszawa
Kruche spokojnie można mrozić.




 
 
makaha Wysłany: 2011-04-09, 09:44   

Net włączony- gar z zupą spalony
:)


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 985
Czy mogę zamrozić upieczony już sernik? Tzn. wiem, że mogę ;) , ale czy po upieczeniu będzie jadalny?




My world is a better place because of you...

 
 
ontas Wysłany: 2011-04-09, 09:50   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Jak do nas trafilas?: Gimbla
Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 1816
makaha ja wielokrotnie mroziłam sernik i jeśli w miarę szybko wiesz że zostanie Ci to polecam mrożenie świeżego, wtedy praktycznie świeżutki wyjmiesz. Wiem jednak że nie każdy toleruje smak mrożonego ciasta, ja osobiście nie wyczuwam różnicy.






"Może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem." – Gabriel García Márquez
 
 
Nabla Wysłany: 2011-04-09, 09:55   

Starsza Kobieta
Flour power


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 9535
Skąd: z bagien
Kruche surowe możesz spokojnie zamrozić, nic mu nie będzie. Rozmrażasz w lodówce, żeby nie zrobiło się ciepłe. Nawet możesz zamrozić już ukształtowane tak jak chcesz i potem piec od zamrożonego. Przy zamrażaniu upieczonego trzeba je zabezpieczyć przed połamaniem się i złapaniem wilgoci, ale też się da. Rozmrażać w temperaturze pokojowej albo w nagrzanym do 180*C piecu przez 15 minut - będzie pachnieć świeżym ciastem.

Co do sernika to mój mądry almanach mówi, że jeśli jest z mąką ziemniaczaną to nie bardzo - trzebaby ją zastąpić kaszą manną (żeby nie podszedł wodą). Trwałość w zamrażarce 3 miesiące. Zamrozić wstępnie, po czym owinąć w folię (jak owiniesz od razu to się przyklei) i zamrozić do końca. Rozmrażać 4-5 godzin w temperaturze pokojowej, częściowo rozmrożone pokroić, po czym odświeżyć wygląd cukrem pudrem czy inną posypką.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
 
 
makaha Wysłany: 2011-04-09, 10:30   

Net włączony- gar z zupą spalony
:)


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 985
Nabla napisał/a:
że jeśli jest z mąką ziemniaczaną to nie bardzo
No to słabo bo mój własnie jest z mąką ziemniaczaną :zdegustowany:

Dzięki, za rady :)




My world is a better place because of you...

 
 
dominique Wysłany: 2011-05-18, 10:46   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: z Gimbli
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 496
Skąd: DE
Ja w potrzebie zawsze zamrazam kazde ciasto (nawet ostatnio w-zetke)i zawsze sa swietnie i swiezutkie po rozmrozeniu- polecam do zamrazania drozdzowe!




 
 
Alix Wysłany: 2011-05-18, 23:09   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 6820
Skąd: z antykwariatu...
dominique napisał/a:
nawet ostatnio w-zetke


A z jakim kremem? Ja robie z serkow waniliowych, masła roślinnego i pudru i miałam duże opory co do zamrażania ciasta z kremem :niepewny: Można takikrem zamrozić?




Should I give up or should I just keep chasing pavements, even if it leads nowhere...?
 
 
dominique Wysłany: 2011-05-25, 08:53   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: z Gimbli
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 496
Skąd: DE
Ja robie najprostsza w-zetke na swiecie, ktora jest hitem w rodzinie: biszkopt ciemny z dodatkiem budyniu czekoladowego przelozony zwykla ubita kremowka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Lekka i pyszna, najlepiej jesc na drugi dzien- po rozmrozeniu jeszcze lepsza ;-)

Nie probowalam z masa z serow, ale chetnie sie dowiem sie, jak sie ja robi i wyprobuje przy najblizszej okazji!




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group