Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
ryż paraboliczny
Autor Wiadomość
mikalo Wysłany: 2009-09-19, 17:53   ryż paraboliczny
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 20 Paź 2008
Posty: 35
Ostatnio dwa razy zdarzyło mi się gotować ryż paraboliczny, dwóch różnych firm. Wcale się nie kleił, był fajnie sypki. I w związku z tym mam głupie pytanie - czy to jest cecha tego rodzaju ryżu? Czym ewentualnie różni się on jeszcze od takiego zwykłego ryżu?
 
 
Nabla Wysłany: 2009-09-19, 17:58   

Starsza Kobieta
Flour power


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 9539
Skąd: z bagien
On nie jest "paraboliczny" :rotfl: :rotfl: :rotfl: od paraboli tylko od wstępnego obgotowania (parcially boiled).

To taki ryż, który wcześniej podgotowano pod dużym ciśnieniem pary, dzięki czemu 80% witamin i minerałów z ryżu brązowego zostaje w środku ziarna zamiast wypłukiwać się do wody ;)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
 
 
behemot Wysłany: 2009-09-19, 18:33   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 3152
Nabla napisał/a:
On nie jest "paraboliczny" :rotfl: :rotfl: :rotfl: od paraboli tylko od wstępnego obgotowania (parcially boiled).

Bosssszzz, a ja zawsze w sklepie prosiłam o ryż paraboliczny i byłam święcie przekonana, że tak właśnie się nazywa... :masakra:




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
amst Wysłany: 2009-09-19, 19:39   

Poważnie uzależniona
Czytam z ruchu traw...


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 2895
Skąd: by-Tom
mnie bawi jak z pudełka gdzie napisane w oryginale "parboiled" zwisa naklejka po "polskiemu", że paraboliczny :zdziwko: :rotfl:




Matylda vs.Emilka vs.Zocha

http://www.tinkergear.blogspot.com/
 
 
positive Wysłany: 2009-09-19, 20:17   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 7510
Skąd: z widokiem na morze
behemot666 :)

Swoją drogą długie lata taki ryż uwielbiałam i innego wcale nie kupowałam.
Dopiero gdy M. zaczął przebąkiwać, że mu ta sypkość średnio pasuje do dań typu chińszczyzna, przestawiłam się na jaśminowy lub zwykły (rozgotowany).
Ale generalnie jest super,. b0o niemal nie sposób go rozgotować na miazgę (ja go dodatkowo podsmażałam na łyżce oleju przed gotowaniem, nie wiem po co, tak mnie macierz nauczyła).




 
 
Nabla Wysłany: 2009-09-19, 20:41   

Starsza Kobieta
Flour power


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 9539
Skąd: z bagien
positive napisał/a:
(ja go dodatkowo podsmażałam na łyżce oleju przed gotowaniem, nie wiem po co, tak mnie macierz nauczyła).


Mniej się klei i jeszcze mniej rozgotowuje. Jak na risotto - każde ziarenko masz osobno, w kremowym półpłynnym sosie, ale nierozgotowane i niezlepione.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
 
 
light Wysłany: 2009-09-19, 21:10   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 19 Wrz 2008
Posty: 1775
:rotfl: :rotfl: :rotfl: myślałam, ze jakaś nowośc sie pojawiła
 
 
mikalo Wysłany: 2009-11-02, 17:22   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 20 Paź 2008
Posty: 35
Nabla napisał/a:
On nie jest "paraboliczny" :rotfl: :rotfl: :rotfl: od paraboli tylko od wstępnego obgotowania (parcially boiled).

To taki ryż, który wcześniej podgotowano pod dużym ciśnieniem pary, dzięki czemu 80% witamin i minerałów z ryżu brązowego zostaje w środku ziarna zamiast wypłukiwać się do wody ;)


czyli wychodzi na to, że jest zdrowszy od zwykłego typowego białego ryżu?
 
 
Agnieszka45 Wysłany: 2009-11-09, 11:34   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 4
Hah...no to prawdwa, że się tak nie nazywa ale często takie są tłumaczenia w języku polskim :) A jakich marek ten ryż był? Ja już długo używam ryżu parboiled od firmy XYZ, taki www.nie.tak.łatwo.tu.coś.reklamować.pl i naprawdę mi smakuje. Pozdrawiam

Edit by Nabla
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2009-11-09, 11:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group