Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Potrawy Halloweem'owe
Autor Wiadomość
Tuci Wysłany: 2009-10-12, 11:46   Potrawy Halloweem'owe

Poważnie uzależniona


Dołączył: 10 Wrz 2008
Posty: 3198
W tym roku po raz pierwszy w życiu robie imprezę w Haloween z prawdziwego zdarzenia :) Macie jakieś propozycje na fajne przekąski?
Oto moje znalezione w necie:

Zupa dyniowa na bazie rosołu


Opis:
Dynie zawierają dużo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych - zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Jej spożywanie szczególnie wskazane jest dla osób, które cierpią na anemię. Dynia (w różnej postaci) powinna gościć na ich stole jak najczęściej.
Sk3adniki:
• 1/2 kg dyni;
• 1 litr rosołu warzywnego;
• 2 ząbki czosnku;
• szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
• kilka ziarenek
• ziela angielskiego,
• sól,
• pieprz.
Wykonanie:
Przygotuj rosół warzywny (z włoszczyzny lub kostki rosołowej). Dynię umyj, oczyść ją z pestek i włókien, obierz też ze skóry. Pokrój na kawałki i wrzuć do gotującego się rosołu. Gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu. Dodaj do smaku przyprawy oraz czosnek. Gdy zdejmiesz zupę z ognia, za pomocą blendera zmiksuj ją do uzyskania gładkiego musu.

Libijski pikantny dip dyniowy
Podaje się go z pieczywem i pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami.

SKŁADNIKI
• 3-4 łyżki (45-60 ml) oliwy z oliwek
• 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
• 5-8 ząbków czosnku, grubo posiekanych
• 675 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
• 1-2 łyżeczki (5-10 ml) mielonego kminku
• 1 łyżeczka (5 ml) mielonej papryki
• 1/4-1/2 łyżeczki mielonego imbiru
• 1/4-1/2 łyżeczki curry
• 75 g krojonych pomidorów z puszki lub pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów i 1-2 łyżki (15-30 ml) koncentratu pomidorowego
• 1/2-1 papryczka chili, posiekana, lub pieprz cayenne, do smaku cukier, do smaku sok z 1/2 cytryny lub do smaku sól
• 2 łyżki (30 ml) posiekanej kolendry, do przybrania

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
1. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć cebulę oraz połowę czosnku i smażyć, aż będą miękkie. Dodać dynię i smażyć pod przykryciem przez 10 minut, aż zacznie mięknąć.

2. Dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory i papryczka chili, doprawić cukrem i solą. Gotować bez przykrycia, aż płyn odparuje i dynia będzie miękka.

3. Następnie dynię rozgnieść na mniejsze kawałki i dodać pozostały czosnek. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Posypać posiekaną kolendrą i podawać o temperaturze pokojowej.

WARIANT
Dynię można zastąpić dowolną odmianą kabaczka.

Ryżowa sałatka

SKŁADNIKI
• kawałek dyni
• 1,5 szklanki ugotowanego na sypko długoziarnistego ryżu
• 5 dag rodzynek
• kilka śliwek, mogą być suszone
• sól
• pieprz
• natka pietruszki
• pół cytryny
• 1 łyżka oleju z pestek dyni

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Kawałek dyni dokładnie umyć, obrać, pokroić w kostkę,
rodzynki opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć,
śliwki umyć, wyjąć pestki, suszone opłukać, namoczyć, osączyć, pokroić na kawałki, ugotowany na sypko ryż wymieszać z rodzynkami, śliwkami i kawałkami dyni, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i olejem, sałatkę podawać w wydrążonej dyni.


Diabelskie Jajka
"Diabelskie" czyli pikantne jajka wywodzą się ze starożytnego Rzymu, jednak dziś stanowią klasyczną przekąskę kuchni amerykańskiej, a także francuskiej czy hiszpańskiej.

Składniki: 2-3 porcje
6 jajek, ugotowanych na twardo
1,5 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Opis przygotowania: 20 min.
Ugotowane jajka na twardo (ok. 10-12 minut) obrać ze skorupek i przekroić w pół. Wydrylować żółtka i dokładnie utrzeć je z majonezem i musztardą. Powstałym farszem wyłożyć jajka i oprószyć ostrą papryką.




Szymon

Filip
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2016-10-05, 17:09, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
positive Wysłany: 2009-10-12, 12:31   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
Takie upiorności halloweenowe, które od razu przyszły mi na myśl, to paluszki wiedźmy


i upiorne oczęta


Przepisy na oba szkaradziejstwa można też znaleźć na blogu Moje wypieki, pod tymi właśnie nazwami.

A tutaj masz bloga z przepisami na rozmaite drobnostki w klimacie (brrrr...).




 
 
wwiola Wysłany: 2009-10-27, 11:03   Halloweenowe menu

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
Niedługo robię małe przyjęcie imieninowe i chcę je tematycznie wyróżnić, a że pora sprzyjająca, więc pomyślałam, że może właśnie coś jesiennego, Halloweenowego byłoby ok.

To tak sobie pomyślałam, a teraz realizacja :przestraszony: - co mogę podać?

Jak zwykle w takich prośbach - będę miała tylko chwilę, bo będę po pracy, czyli na przygotowanie jedzenia daję sobie ok. 2 h.

Na pewno będzie deska serów z winogronami i winem. W większości proszę o jakieś przepisy na przystawki i może jedno ciepłe danie - może zupa dyniowa, ale taka na słodko - jak myślicie?

Ciasto pewnie jakieś kupię, więc przepisy na soul cake odpadają :hyhy:




scaliłam wątki- positive :)




Ostatnio zmieniony przez positive 2009-10-27, 11:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
wwiola Wysłany: 2009-10-27, 11:19   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
positive ale wstyd :masakra: :masakra: Kajam się i dziękuję.




 
 
upta Wysłany: 2009-10-27, 11:29   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2140
żelkowe robaki:

http://www.tipy.pl/artyku...-halloween.html

Jelita na tacy:

http://www.tipy.pl/artyku...-halloween.html




 
 
wwiola Wysłany: 2009-10-27, 11:33   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
Aż tak mrocznie to nie będzie :hyhy: Myślałam o czymś mniej strasznym.




 
 
Nabla Wysłany: 2011-10-30, 11:23   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Właśnie siedzi w piecu w oczekiwaniu na stado nietolerujących laktozy wampirów ;) Podobne bardzo do ciasta marchewkowego, klasyczna masa z kremowego sera też by pasowała, można też dodać orzechy.



Ciasto dyniowe z kremem z białej czekolady
300g mąki
300g ciemnego brązowego cukru
4 jajka
200g masła
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki przypraw (cynamon, imbir, skórka otarta z pomarańczy)
sok z 1 pomarańczy
175g miękkich bakalii (np. rodzynek, skorki pomarańczowej, kandyzowanego imbiru)
500g surowej dynii

Dynię utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło z cukrem i sokiem z pomarańczy rozpuścić, ostudzić. Zmiksować z jajkami, potem na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami i utartą dynię.

Prostokątną dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelożyć ciasto, wyrównać wierzch i piec w 170*C przez ok. 40min aż środek będzie sprężysty ale nie lepki.

Krem z białej czekolady:
125g masła
80g białej czekolady dobrej jakości
łyżeczka likieru pomarańczowego lub imbirowego
1,5 szklanki przesianego cukru pudru

Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub kapieli wodnej. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, wkręcić likier i czekoladę. Ilość cukru pudru można regulować w zależności jak gęsta masa wychodzi.

Posmarować ostudzone ciasto i ewentualnie udekorować otartą skórką pomarańczową albo cienkimi strużkami gorzkiej czekolady.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2011-10-30, 15:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
shiadhal Wysłany: 2011-10-30, 13:26   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 2035
Skąd: Wwa
Nabla, z ciekawości - wampirom laktoza z masła i czekolady nie zaszkodzi? oby nie, ciasto brzmi pysznie.

a ja właśnie dumam, czy mam migdały - jeśli tak, paluszki wiedźmy na jutro mogłabym zrobić wieczorem.




stay true to your dreams and they will stay true to you
 
 
Nabla Wysłany: 2011-10-30, 14:39   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
shiadhal napisał/a:
Nabla, z ciekawości - wampirom laktoza z masła i czekolady nie zaszkodzi? oby nie, ciasto brzmi pysznie.


Wszystko ma substytuty ;) Przepis podałam w oryginale, natomiast przy realizacji brałam poprawkę na dokladny skład produktów.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
shiadhal Wysłany: 2011-10-30, 15:10   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 2035
Skąd: Wwa
w takim razie - czym zastępujesz białą czekoladę, hę? :w00t:




stay true to your dreams and they will stay true to you
 
 
Nabla Wysłany: 2011-10-30, 15:36   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
shiadhal napisał/a:
w takim razie - czym zastępujesz białą czekoladę, hę? :w00t:


Wegańską białą czekoladą :)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
shiadhal Wysłany: 2011-10-30, 15:56   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 2035
Skąd: Wwa
heh, no tak, nisza w Irlandii pewnie szersza niż w Polsce :hyhy:




stay true to your dreams and they will stay true to you
 
 
Liberales Wysłany: 2011-11-06, 21:26   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 732
Skąd: 3miasto
nasze potrawy

















zakochana...

 
 
Oleta Wysłany: 2011-11-06, 21:40   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Liberales - rewelacja! Choć tej sałatki (to chyba sałatka...?) z wnętrza dyni, spomiędzy tych skorpionów bym chyba się bała nabierać... ;)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
szpileczka Wysłany: 2011-11-07, 10:39   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Jak do nas trafilas?: google
Dołączyła: 19 Lis 2008
Posty: 72
Skąd: z przyszłości
niektóre pomysły naprawdę... brrrr...ale te muffinki z nagrobkiem super :D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group