Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Zupy cebulowe
Autor Wiadomość
moniqueee Wysłany: 2009-10-23, 07:42   Zupy cebulowe

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1158
Polecam zupę cebulową po persku :]

Cytat:
3 łyżki oliwy z oliwek
5 dużych cebul, obranych i pokrojonych w cienkie plastry
½ łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki kozieradki
½ łyżeczki suszonej mięty
sól morska, pieprz do smaku
700 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
kawałek kory cynamonu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
natka pietruszki do ozdoby

Do garnka o grubym dnie wlać oliwę i wrzucić pokrojoną cebulę. Dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli i zmięknie. Dodać kozieradkę, kurkumę i miętę – znów chwilę dusić (ok. 1 min.), aż aromaty się uwolnią. Zalać bulionem. Włożyć korę cynamonu i gotować na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem - przez ok. 20-30 min. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
Wmieszać sok z cytryny i cukier. Wyjąć korę cynamonu. Według indywidualnego uznania: zmiksować na krem, lub pozostawić piórka cebulowe w całości.
Posypać posiekaną natką pietruszki bezpośrednio przed podaniem.'


przepis ze „Zdrowej kuchni” Gordona Ramsay'a[/quote]
 
 
Dobra Wysłany: 2009-10-23, 08:49   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
ooo czytasz mi w myślach :)
nie dalej jak dwa dni temu mówiłam mężowi że muszę jakiś extra przepis na cebulowa znależć bo się zupełnie do tej zupy przekonałam a nigdy nie robiłam :)

chętnie poznam jeszcze jakieś przepisy (w tym powyzszym cynamon nie do końca mnie przekonue...)




 
 
moniqueee Wysłany: 2009-10-23, 08:54   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1158
Dobra napisał/a:
ooo czytasz mi w myślach :)
nie dalej jak dwa dni temu mówiłam mężowi że muszę jakiś extra przepis na cebulowa znależć bo się zupełnie do tej zupy przekonałam a nigdy nie robiłam :)

Zupa jest naprawdę pyszna :] Robiłam co prawda bez kozieradki - można ją dostać na spożywczym w Mark&Spencer :)
 
 
noon Wysłany: 2009-10-23, 09:05   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 06 Paź 2008
Posty: 826
Ja właśnie wczoraj robiłam i przepis polecam jak najbardziej, jest pyszna i prosta w wykonaniu :)


Paryska zupa cebulowa:

500g dużej łagodnej cebuli
1.5l drobiowego bulionu
1 płaska łyżka mąki
100g masła
sól, pieprz

Cebulę obrać i drobno pokroić*. W dużym garnku roztopić masło, włożyć cebulę i smażyć około 20 minut, cały czas mieszając. Oprószyć mąką i smażyć 2 min. Wlać bulion, zupę doprawić solą i pieprzem i gotować 45 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.

Polecam posypać zupę drobno utartym serem żółtym i przegryzać ciepłymi, chrupiącymi tostami albo zapieczoną bagietką.

* nie iść na łatwiznę i absolutnie nie siekać w maszynie;)
 
 
Alma_ Wysłany: 2009-10-23, 09:30   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
No i mnie skusiłyście, cebula już się dusi :hyhy:
Ale spłakałam się przy krojeniu straszliwie




 
 
Cza_net Wysłany: 2009-10-23, 09:38   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Jak do nas trafilas?: z gimbli
Dołączyła: 30 Paź 2008
Posty: 1938
Skąd: Wawa
robie dokładnie jak noon i uwielbiam tę zupę :)




[/url]

ciuszki małe i większe
 
 
Nabla Wysłany: 2009-10-23, 09:45   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Dobra napisał/a:

chętnie poznam jeszcze jakieś przepisy (w tym powyzszym cynamon nie do końca mnie przekonue...)


Daj gałkę muszkatołową, majeranek lub tymianek, czarny pieprz, sól albo kumin, cayenne, świeżą kolendrę i sos rybny zamiast soli (albo sojowy). Dobra jest też doprawiona mocną musztardą i kieliszkiem koniaku.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Dobra Wysłany: 2009-10-23, 09:53   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Nabla napisał/a:
Dobra napisał/a:

chętnie poznam jeszcze jakieś przepisy (w tym powyzszym cynamon nie do końca mnie przekonue...)


Daj gałkę muszkatołową, majeranek lub tymianek, czarny pieprz, sól albo kumin, cayenne, świeżą kolendrę i sos rybny zamiast soli (albo sojowy). Dobra jest też doprawiona mocną musztardą i kieliszkiem koniaku.



:szczena:

myslalby kto ze prosta cebulowa.....




 
 
xmonixxx Wysłany: 2009-10-23, 10:02   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2112
kurde teraz widzę jaki mój przepis na cebulowkę ubogi.. :kwasny:
 
 
Nabla Wysłany: 2009-10-23, 10:07   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
E, żebym nie namieszała zbytnio, to są trzy zestawy przypraw ;)
Tradycyjny: gałka muszkatołowa, sól, pieprz majeranek/tymianek
Rozgrzewający: kumin, kolendra, sos sojowy/worcesteshire, cayenne
Dla dorosłych: sól, musztarda, koniak/whiskey

No i zimowa cebulowa to wiadomo, na ciemnym bulionie (wołowym najlepiej) i z mocno przysmażonej cebuli.

A wersja nie na teraz to lekka wiosenna zupa cebulowa. Trzeba użyć młodej, delikatnej cebuli, zeszklić (nie karmelizować) na maśle, podlać rosołkiem drobiowym, dodać sól, pieprz i szczypiorek. Ewentualnie kalarepkę, rzodkiewki lub młodą marchewkę, ugotowane ale nie rozgotowane.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Dobra Wysłany: 2009-10-23, 10:09   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
nie no, ja rozumiałam że trzy zestawy :rotfl:
co nie zmienia faktu że i tak jestem pod wrazeniem....

a ta letnia brzmi obłędnie...

Nabla, a Ty wolisz miksowane czy takie z kawałkami?




 
 
Nabla Wysłany: 2009-10-23, 10:12   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Zimową najbardziej lubię rozgotowaną, ale nie miksowaną. Tylko to oznacza jakieś godzinne smażenie cebuli aż się zrobią z niej konfitury (można ją troszkę podsypać brązowym cukrem i dolać białego wina albo octu balsamicznego, och, ach i w ogóle).

W wersji letniej miksuję sam wywar z cebulą i wrzucam pokrojone podgotowane (w mikrofali, z lenistwa) nowalijki i posypuję szczypiorkiem.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
poohatka Wysłany: 2009-10-23, 10:18   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6260
Nabla napisał/a:
Tylko to oznacza jakieś godzinne smażenie cebuli aż się zrobią z niej konfitury (można ją troszkę podsypać brązowym cukrem i dolać białego wina albo octu balsamicznego, och, ach i w ogóle).


brzmi bosssko - mogłabyś jakieś proporcje zapodać? :)




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
izajka Wysłany: 2009-10-23, 10:18   

Poważnie uzależniona


Wiek: 35
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2814
w mojej modyfikowanej cebulowej zimą lądują papryka i ziemniaki, a latem cukinia albo pory. ale sie rozmarzyłam :chef:




Iga&Judyta
 
 
Nabla Wysłany: 2009-10-23, 10:35   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
poohatka napisał/a:
Nabla napisał/a:
Tylko to oznacza jakieś godzinne smażenie cebuli aż się zrobią z niej konfitury (można ją troszkę podsypać brązowym cukrem i dolać białego wina albo octu balsamicznego, och, ach i w ogóle).


brzmi bosssko - mogłabyś jakieś proporcje zapodać? :)


Wiesz, to tak jak z włoskim przepisem na pesto ("Wyjdź do ogrodu i zacznij zbierać bazylię. Jak się już zmęczysz to znaczy, że masz dość") - czyli trzeba się nakroić cebuli (może być w półtalarki) aż już nie będziesz nic widzieć na oczy, posolić ją i smażyć na oleju lub oleju z masłem na maleńkim ogniu bardzo, bardzo długo i powoli. Jak się już trochę usmaży dodajesz na 1kg cebuli ze 2 łyżki octu balsamicznego albo kieliszek białego wina, 1 łyżkę brązowego cukru i dalej smażysz aż Ci się znudzi. Można dodać pieprz. Potem taką marmoladę pakujesz do wyparzonych słoików i albo używasz do gotowania (do zup, gulaszy, zapiekanek) albo jako sos na zimno do mięs. Polecam tego zrobić dużo, dużooooo... bo się świetnie przechowuje a najwięcej roboty to i tak z mieszaniem w garze, a czy skroisz 1kg czy 5kg cebuli to tyle samo trwa. A potem wszelkie potrawy wymagające długiego gotowania robi się migiem, bo ten smak z długo duszonej cebuli już jest gotowy w słoiku.

Aha, czerwona cebula+czerwone wino/porto+ocet balsamiczny to też pyszna marmolada, ale raczej mniej zupogenna, raczej jako dodatek na zimno. Ewentualnie może posłużyć za urozmaicającą wkładkę w jakiejś gładkiej zupie-krem (hmm... chyba jutro wezmę się za konfitury cebulowe i zupę-krem z brokułów).




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2009-10-23, 15:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group