Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Zupy cebulowe
Autor Wiadomość
Dobra Wysłany: 2009-10-23, 10:38   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
obśliniłam się dokumentnie...

ostatnio coraz czesciej myślę nad zrobienie w garażu półek w stylu spiżarni i wstawienie małej zamrażarki..... tylko obawiam się, że przy dużym mrozie byłby mały kłopot (choć w garażu chyba nigdy jeszcze poniżej 0 nie było...)




 
 
poohatka Wysłany: 2009-10-23, 10:46   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6259
a można tą cebulę w maszynie poplasterkowac? (bo gdzieś mi migło, że absolutnie nie, a Twój przepis mi przypomniał, że chętnie bym zrobiła na święta prezenty-przysmaki :D )

i nawet brązowy cukier dostałam ostatnio - w prezencie :hyhy: bo pewnie sama bym sobie za szybko nie kupiła..




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
Nabla Wysłany: 2009-10-23, 11:18   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Można, tylko nie potraktuj jej na paćkę blenderem, ale jak masz nakładkę do siekania w malakserze (taką, że tnie na plasterki) to pewnie, że można.

Co do niesiekania cebuli maszyną to chyba wynika z tego, że większość ją rozpaćkuje i traci wtedy całą jędrność. Poza tym nie należy żadnych warzyw kroić na długo przed użyciem, bo w całości się dobrze przechowują a po pokrojeniu jest tak duża powierzchnia styku z powietrzem i tyle rozerwanych komórek, że się wszystko utlenia, szlag trafia smak, witaminy itp, za to w połączeniu z wodą z powietrza pięknie się tworzą związki typu kwas siarkowy (dlatego cebula przy krojeniu piecze w oczy i dlatego posiekany czosnek jest mocniejszy niż ugotowany w całości i dlatego zaleca się używanie jak najostrzejszego noża do krojenia).




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
poohatka Wysłany: 2009-10-23, 11:28   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6259
No to super, może w końcu zrealizuję swój świąteczny plan. :hurra:

A o tych związkach siarki przy krojeniu cebuli mieliśmy na kółku chemicznym w podstawówce. Ale to świetna chemiczka była. :D

EDIT: gdzie można kupić zgrzewkę małych niebrzydkich słoiczków? :niepewny:




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
Nabla Wysłany: 2009-10-23, 11:32   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
poohatka napisał/a:
EDIT: gdzie można kupić zgrzewkę małych niebrzydkich słoiczków?


Podpowiem moją metodę: kupić różne dobrości w ładnych słoiczkach, wyjeść, umyć, wyparzyć i zapakować swoje produkty :zawstydzony:

Aha, pasteryzować nie trzeba, jeśli wkładasz gorące konfitury. Dla pewności zdarza mi się zamykać na spirytus te, które mają dłużej poleżeć.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
marcelinka12 Wysłany: 2010-01-08, 15:57   

Net włączony- gar z zupą spalony


Wiek: 39
Dołączyła: 12 Mar 2009
Posty: 1128
Skąd: Ochota
super skorzystalam z przepisu Nabla :padam:

Cebulke (duzo) podsmazylam dosc dlugo na winku z dodatkiem cukru brazowego, przyprawy dodalam sol, pieprz, majeranek i galka. Zrobiona na bulionie drobiowo-wolowo-warzywnym. Podalam ze strartym zoltym serem i groszkiem ptysiowym :lizak:




 
 
ziel_lena Wysłany: 2010-02-11, 12:28   

Poważnie uzależniona


Jak do nas trafilas?: z G.
Wiek: 31
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2971
Skąd: Dirty Danzig
Tradycyjna polska cebulowo-ziemniaczana - zrobiłam wczoraj pierwszy raz, pycha!

Składniki:
-30 dag boczku wędzonego
-4 cebule białe
-4 kartofle
-2-3 ząbki czosnku
-kminek tłuczony
-papryka słodka
-pieprz, sól
-1,5 litra bulionu
-olej/oliwa

Na początku trzeba przygotować bulion - najlepiej na mięsie, ja niestety robiłam z kostki rosołowej, bo czas gonił. Kiedy bulion jest gotowy, kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na oleju/oliwie, dodając pieprzu i soli. Gdy tłuszcz się częściowo wysmazy, dodajemy drobno posiekane cebule. Następnie, gdy boczek i cebula się zrumienią, dorzucamy ziemniaki i czosnek, zasypujemy resztą przypraw i przez chwilkę smażymy. Całość wsypujemy do bulionu, mieszamy i gotujemy tak długo, aż ziemniaki staną się miękkie. Można zupę odstawić na jakiś czas i potem podgrzac, wtedy przechodzi smakiem boczku i cebuli.

Smacznego :)




Makulatura - to, co na 100% wyniesiesz ze studiowania. ;-)
 
 
Pomelo Wysłany: 2012-03-17, 20:31   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Jak do nas trafilas?: wyszukiwarka
Wiek: 32
Dołączył: 19 Sty 2012
Posty: 112
Czasami robię podobną zupkę. Pływają w niej ćwiartki cebuli. Nic później nie miksuje a zupka i tak gęstnieje od rozpuszczonej cebuli. Z samą zupą cebulową nie ma to chyba jednak za dużo wspólnego.:)
Wypróbuje niedługo któryś z waszych przepisów bo jeszcze nigdy w życiu nie robiłem i jest to jedno z tych dań które sprawia mi wyrzuty sumienia.:)
 
 
uhahaniec Wysłany: 2012-04-22, 15:02   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 22 Kwi 2012
Posty: 2
Jeżeli ktoś nie ma ochoty gotować to polecam zupkę cebulową z Mark & Spencer ! jest wyśmienita do tego zrobić grzankę w tosterze wrzucić ją i zapiec pod zółtym serem ! mniam !:D moja ulubiona :d :hyhy:




uhahaniec
 
 
jstynka Wysłany: 2012-05-09, 13:38   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 10 Sie 2011
Posty: 1049
zupa przepyszna, aczkolwiek ja ją zmodyfikowałam:) przyprawy, które dodałam to: gałka muszkatalowa, kminek, pieprz cayenne i 4 goździki ( wyłowione koniecznie przed miksowaniem ). przepyszna, mocno rozgrzewająca. dla mnie najlepsza właśnie w wersji kremowej. serwowałam z kilkoma kroplami sosu sojowego ( na bazie oliwyy- na powierzchni powstały apetyczne jego kropeczki, w danym kształcie :) ) i obowiązkowo listkiem pietruszki. pycha!
 
 
agnes899
[Usunięty]
Wysłany: 2012-10-11, 10:52   


mniam, zupa cebulowa jest jedną z moich ulubionych :)
 
 
Powo Wysłany: 2013-01-09, 00:20   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 09 Sty 2013
Posty: 1
Nigdy nie jadłam zupy cebulowej. Dobre to? A jest zupa czosnkowa?:)

link uznany za reklame/carol
Ostatnio zmieniony przez carol 2013-01-09, 13:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kinshasa Wysłany: 2013-01-11, 23:47   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 12 Lip 2011
Posty: 49
jesu, jak Wy to możecie jeść? cała tablica Mendelejewa w jednej małej saszetce...
 
 
anonimka Wysłany: 2013-01-12, 08:07   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
kinshasa napisał/a:

jesu, jak Wy to możecie jeść? cała tablica Mendelejewa w jednej małej saszetce...


jak co możemy jeść? Naturalną, samodzielnie przygotowaną zupę? :zdziwko:




( )
 
 
Samanta22 Wysłany: 2013-05-07, 11:56   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 07 Maj 2013
Posty: 6
Zupy z paczki? fuj, Zupę przecież prosto przyrządzić. Cebulowa nie jest trudno. Ja polecam krem z marchwii, też bardzo prosto zrobić.
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2013-05-07, 12:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group