Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Zupy cebulowe
Autor Wiadomość
Doradca Wysłany: 2013-08-05, 12:55   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 22 Lip 2013
Posty: 4
A do tego grzanki z chleba razowego. Pycha!
 
 
Liberales Wysłany: 2014-01-05, 21:38   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 732
Skąd: 3miasto
ktoś ma sprawdzony przepis na zupę cebulowo-serową na bazie sera pleśniowego?? :padam:




zakochana...

 
 
Liberales Wysłany: 2014-01-12, 19:25   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 732
Skąd: 3miasto
Nie znalazłam przepisu na serowo-cebulową z pleśniakiem więc w wamach eksperymentu zrobiłam na oko i wyszła bardzo smaczna zupa :oczami:

baza do zupy cebulowej
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kg cebuli, pokrojonej w cienkie półplasterki
3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
200 ml białego wytrawnego wina
2 l bulionu wołowego
sól, pieprz

wiadomo cebulę i czosnek dusimy na oliwie z masłem, dolewamy wina
wino musi się zredukować, dodajemy bulion i doprawiamy

do powstałej zupy cebulowej dodałam
3 trójkąty sera topionego typu ementaler
2 lazury srebrzyste
śmietanki 18% na oko tak by powstał ładny kremowy kolor

porcję zupy lekko oprószyłam startym serem (np. gruyere) i wrzuciłam kilka grzanek i pietruszkę zieloną :oczami:




zakochana...

 
 
Mala__Di Wysłany: 2014-01-12, 20:09   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
Brzmi smakowicie :hyhy:
 
 
anastazja90 Wysłany: 2014-02-28, 21:11   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Wiek: 27
Dołączyła: 27 Lut 2014
Posty: 10
Chyba się skuszę na któryś z Waszych przepisów bo póki co ja robiłam tylko zupę cebulową z torebki :(
 
 
pokrzywa Wysłany: 2014-03-10, 20:52   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączyła: 12 Gru 2010
Posty: 109
Skąd: wwa
moja cebulowa jest zwykła

1 cebula
2 łyżki masła
0,5 l bulionu
kieliszek wina białego
łyżeczka mąki
ser żółty

cebulę pokroić w bardzo cienkie półplasterki, udusić na maśle dodać wino i odparować
dodać mąkę do zagęszczenia
wszystko co się usmażyło dodać do bulionu i gotować min pół godziny
dosmaczyć solą i pieprzem
przelać do kokilki,
dodać żółtego startego sera - najlepiej o wyraźnym smaku
zapiekać w bardzo wysokiej temperaturze
można oprócz sera wrzucić też grzankę i będzie po francusku :)
porcja dla jednej osoby
 
 
joannak Wysłany: 2014-04-14, 09:33   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 13 Kwi 2014
Posty: 45
Uwielbiam zupki cebulowe - czasami robię je na krem, a czasami zostawiam cebulkę w takiej postaci jak jest. I najczęściej używam zarówno podsmażanej cebulki i świeżej - to trochę zaostrza smak.
 
 
Reya Wysłany: 2014-06-11, 08:29   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Jak do nas trafilas?: wyszukiwarka
Wiek: 28
Dołączyła: 22 Maj 2014
Posty: 62
Skąd: Warszawa
Zupa cebulowa z grzankami i oczywiscie z pleśniowym serem... Pyszność :) u mnie sprawdza się dobrze w zimnie bądż chłodne jesienne wieczory.
 
 
Ugos Wysłany: 2015-02-04, 14:35   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 04 Lut 2015
Posty: 1
ja dotychczas próbowałam robić zupy cebulowe, ale niestety wychodziły mi niezbyt smaczne, ale postanowiłam wybrać się na pokazy kulinarne gdzie nauczyłam się jak gotować takie zupy i wiele innych dań i teraz wychodzą mi przepyszne!

*Wycielam ukryty link, Reg. VI 4 *Nabla
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2015-02-04, 14:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Nabla Wysłany: 2016-04-25, 15:44   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Cebulowa z szybkowara

2kg cebuli pokroić w piórka. W szybkowarze rozgrzać masło lub oliwę (ok. 75g), wrzucić cebulę, osolić, posypać odrobiną (2g) sody oczyszczonej. Gdy cebula będzie puszczać wodę - zamknąć szybkowar i gotować 20 minut na najwyższym ciśnieniu.

Otworzyć, odlać nadmiar wody do osobnego naczynia, cebulę przesmażyć aż złapie złoty kolor. Dosypać 1 łyżkę mąki pszennej, przesmażyć razem. Dodać 2 rozdrobnione ząbki czosnku, po minucie szklankę wytrawnego wina lub pół szklanki sherry. Wlać rosół (najlepiej wołowo-warzywny) i odlany płyn z gotowania cebuli (wino+rosół+sos spod cebuli = ok. 2l), zagotować. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym, sosem rybnym, tymiankiem do smaku. Podawać ze startym serem (gruyere, old amsterdam, etc) albo z grzankami, mięsnymi pasztecikami, czy z czym kto lubi.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group