Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Fondue
Autor Wiadomość
Alma_ Wysłany: 2009-11-26, 13:04   Fondue

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
Chyba dobrze trafiłam z działem, co?
Jednogarnkowe jest na pewno ;)

Ktoś ma sprawdzony, fajny przepis na klasyczne fondue?

Cytat:
Zależnie od regionu istnieją różne przepisy dotyczące przypraw i dodatków. Podstawowymi składnikami są zawsze sery, zazwyczaj w dwóch gatunkach, zwykle ementaler i gruyère, białe wytrawne wino i kieliszek kirszu. Dodatek niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej ułatwia zemulgowanie serowo – winnej masy i zapobiega jej rozwarstwieniu (zwarzeniu). Typowymi przyprawami do fondue jest pieprz biały, gałka muszkatołowa i niektóre zioła.


No więc - jakie proporcje sera, czy jakoś to wcześniej przygotować, stopić przed wlaniem do właściwego garnka (mam tylko takie urządzenie do fondue na świeczkę, więc raczej utrzymuje temperaturę niż rozpuszcza ser), ile dać na 8 osób?

Wszelkie dobre rady mile widziane :)




 
 
dobbi Wysłany: 2009-11-26, 13:06   

Starsza Kobieta
pudernica i dewota


Dołączyła: 12 Wrz 2008
Posty: 5082
Skąd: z dziupli Chewbaki
ja od serowego wolę mięsne fondue :lizak:
ale nie wiem czy Cię ten sposób akurat jara tak jak mnie ;)




z pozdrowieniami
 
 
Alma_ Wysłany: 2009-11-26, 13:09   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
dobbi, bourguinionne też fajne, ale dziś mam ochotę na ser :)




 
 
saskiia Wysłany: 2009-11-26, 13:11   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
harpia2


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1363
Skąd: dochodzą te hałasy?
dobbi napisał/a:
ja od serowego wolę mięsne fondue


albo czekoladowe :lizak:

Alma - w sklepach są gotowe mieszanki, jeśli nie jesteś pewna swoich kulinarnych możliwości :]
ser lepiej stopić wcześniej, chociaż nie wiem, jakie masz naczynie, bo oryginalnie to jest ceramiczny garniec z długą rączką i większa świeczka, wtedy można topić w tym.
nie zapomnij dolać kirschu :]
 
 
Nabla Wysłany: 2009-11-26, 13:14   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
A jak ma być bardzo tradycyjnie, to garnek przed włożeniem sera natrzeć od środka przekrojonym ząbkiem czosnku ;)

Aha, i do maczania nie tylko klasyczna bagietka się nadaje, ale przeróżne warzywa, precle, paluchy z ciasta francuskiego, owoce w kawałkach (półtwarde gruszki są genialne).




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
focia Wysłany: 2009-11-26, 13:19   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
Z serowym ma tylko jeden problem - dobór serów. Nie zawdsze udaje mi się dostać oryginalne, a z podróbkami róznie bywa. I czasem nie chce się połączyć w jednolitą masę :(

Ale mieszanki w sklepach są do przejścia.




 
 
saskiia Wysłany: 2009-11-26, 13:20   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
harpia2


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1363
Skąd: dochodzą te hałasy?
Nabla napisał/a:
precle

:love: rozmarzyłam się.

no i jeszcze - nie wiem, czy to moja przypadłość, ale jakoś lepiej smakuje pieczywo, które nie jest tak w 100% świeże i miękkie. w sensie - taka miękka buła jakoś mi nie podchodzi. (i oryginalnie też miękkiej buły nie było, wszak to potrawa biednych pasterzy)
 
 
izajka Wysłany: 2009-11-26, 13:26   

Poważnie uzależniona


Wiek: 35
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2814
mam w domu taką ksiązkę

http://www.allegro.pl/ite..._dr_oetker.html

jak wrócę do domu to postaram się przepisac najbardziej podstawowy przepis :P
 
 
Alma_ Wysłany: 2009-11-26, 13:50   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
No dobra - to jakie sery w polskich warunkach nadadzą się najlepiej?
Najlepiej jakby były dostępne u mnie pod domem: http://alma24.pl/index.do ;)




 
 
focia Wysłany: 2009-11-26, 14:30   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
Gruyer powinien być :) Ale który - zabij a nie powiem.




 
 
Zabunia Wysłany: 2009-11-26, 21:52   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1082
Skąd: Lodz
Jak cos to podrzuccie tu jakies przepisy na serowe, w sensie jakie sery dostepne w polsce sa ok.
Bo robilam wiele razy miesne, ktore uwielbiam, a co do serowego to skonczylam wspolprace po pierwszym razie kiedy mi sie najzwyczajniej zwazylo :kwasny:




new :)
 
 
Julies Wysłany: 2009-11-27, 06:55   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2901
a jak robicie mięsne? jakie mięso? jak małe kawałeczki? w czym marynujecie? jakie sosy? dużo oleju potrzeba i jakiego najlepiej?

zawsze robię serowe, głównie z gotowych mieszanek ;)
ale na sobotni wieczór zaplanowałyśmy z przyjaciółką mięsne i właśnie szperam za wszelkimi informacjami co i jak






My
Podaruj Marcinowi 1%
Opałek
 
 
focia Wysłany: 2009-11-27, 09:21   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
U mnie w mięsnym króluje olej kujawski. Do mojego fondue ok. 1 litra wchodzi.

Mięso - polędwica, pierś z kurczaka, czasem schab ale rzadko.

Marynaty:
- do kurczaka: majonez, miód z oliwą i papryką słodką, ewentualnie tzw. co mi się pod rękę nawinie
- do polędwicy: musztarda z ziołami, zioła, oliwa + dużo czosnku

Mięso kroję w kostkę mniej więcej 2x2 cm. Do tego daję dipy - czosnkowy, ziołowy, paprykowy, inne, pokrojone warzywa.




 
 
izajka Wysłany: 2009-11-29, 08:31   

Poważnie uzależniona


Wiek: 35
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2814
przepis z zalinkowanej przeze mnie wyzej ksiażki
nietestowany,nie odpowiadam za efekt :hyhy:

Fondue z trzech rodzajów sera

200g sera gruyere, 200 g sera raclette, 100 g sera mozzarella - pokroić w drobną kostkę i razem z 1 obranym i rozgniecionym zabkiem czosnku, 100 ml mleka, 200 ml białego wina powoli podgrzewać w garnku do fondue, stale mieszając.Gdy ser sie stopi, ale jeszcze nie rozplynie, wymieszac z 2 łyzkami mąki ziemniaczanej i 4 łyzkami białego wina. powoli gotowac stale energicznie mieszajac, az do wytworzenia sie jednolitej masy serowej. Doprawic swiezo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową,
 
 
Mistle Wysłany: 2009-11-29, 22:33   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 32
Dołączyła: 14 Wrz 2008
Posty: 257
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Czy istnieje jakiś sposób na przyrządzenie fondue bez użycia tego specjalnego naczynia? Bo ostatnio zakupiłam z rozpędu ale w kuchni mam tylko zwykłe, tradycyjne, podstawowe sprzęty (i mega małą kuchnię do tego...)






"I'll never forget the first time I saw you. You were wet, sticky, wrinkly and screaming your head off. The most perfect, beautiful sight I had ever seen" -Stuart Macfarlane-
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group