Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Niedoczynnosc tarczycy
Autor Wiadomość
Alix Wysłany: 2015-08-09, 11:41   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
Ja z wypadaniem nie mam odpukać problemu, momentami jakby więcej leci, ale nie są to ilości szczególnie niepokojące. Podobno pomaga biotebal i seboradin, ale nie stosowałam. Natomiast jeśli chodzi o żelazo to ferrytyna MUSI być powyżej 80 w niedoczynności, żeby włosy w ogóle przestały lecieć.

Ja mam za to kosmicznie suchą skórę. Oleje i odżywki idą litrami, łokcie mam jak wiór... reszta po tych zabiegach olejowych w miarę ok, ale mam beznadziejne ft3, więc liczę, że teraz po zmianie leków będzie lepiej :)

Z jodem w Hashi są różne opinie. Generalnie jeśli się go suplementuje - wyłącznie w towarzystwie selenu. A najlepiej jeszcze z B12 w formie metylokobalaminy, wit C, B2, B3 i cytrynianem magnezu. Jednym zaszkodzi, ale są tacy, którzy po nim odżywają...




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
Konwalijka Wysłany: 2015-08-10, 08:18   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: znajomi ze starej G.
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2629
Skąd: Warszawa
Alix napisał/a:
Ja z wypadaniem nie mam odpukać problemu, momentami jakby więcej leci, ale nie są to ilości szczególnie niepokojące. Podobno pomaga biotebal i seboradin, ale nie stosowałam. Natomiast jeśli chodzi o żelazo to ferrytyna MUSI być powyżej 80 w niedoczynności, żeby włosy w ogóle przestały lecieć.



ostatnie moje badania żelaza i ferrytyny z lutego 2015 - ferrytyna 13,4 (norma 13-150), hematokryt - 38,1 (norma 37-47).

Czyli co - powtórzyć badanie i iść do internisty po receptę na żelazo? :padam:

od endokrynologa dostałam recepte na euthyrox - przez 10 dni po pół tabletki, potem 1 tabletka dziennie + witamina D.

Zostaje wizyta u dermatologa.




Antoś
 
 
Alix Wysłany: 2015-08-10, 09:20   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
Tak!!! Zdecydowanie!!! A hemoglobina jaka?
Odżywianie też warto dopracować - wątróbka eko, sok z pokrzywy, witamina C... sporo jest sposobów na anemię w necie. Pomyśl też o B12 w formie metylokobalaminy i zakwaszeniu żołądka, np. przez picie wody z octem jabłkowym przed posiłkami. Ocet eko i niefiltrowany - taki jest w rossmanie.




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
Konwalijka Wysłany: 2015-08-10, 09:25   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: znajomi ze starej G.
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2629
Skąd: Warszawa
Alix napisał/a:
Tak!!! Zdecydowanie!!! A hemoglobina jaka?
Odżywianie też warto dopracować - wątróbka eko, sok z pokrzywy, witamina C... sporo jest sposobów na anemię w necie. Pomyśl też o B12 w formie metylokobalaminy i zakwaszeniu żołądka, np. przez picie wody z octem jabłkowym przed posiłkami. Ocet eko i niefiltrowany - taki jest w rossmanie.


hemoglobina - 13,0 (norma 12-16).

poziom witaminy B12 też powinnam zbadać przez badanie krwi?




Antoś
 
 
Alix Wysłany: 2015-08-10, 12:41   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
Ja bym zrobiła, bo o wielu rzeczach też może powiedzieć.
Hemoglobina też nisko, na samej granicy niemal. Myślę, że jak nad tym popracujesz to i z włosami będzie lepiej.




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
Bachun Wysłany: 2015-08-10, 13:10   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 03 Kwi 2010
Posty: 1475
Alix, możesz podać nazwę tych witamin o których piszesz?




:police:
 
 
Alix Wysłany: 2015-08-10, 14:03   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
B 12? Wpisujesz metylokobalamina i jest :) Np. taka http://allegro.pl/solgar-...5379381252.html
Ale ja kupuję w US.
Ważna jest ta metylokobalamina bo to najlepiej przyswajalna forma i najlepiej działa na osoby z problemami z metylacją, a osoby z chorą tarczycą często do nich należą (tacy powinni tylko w takiej formie ją przyjmować)... Dla innych jest to po prostu najlepiej przyswajalna forma :)




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
Bachun Wysłany: 2015-08-11, 11:59   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 03 Kwi 2010
Posty: 1475
Dzięki,ale myślałam,że masz je jakoś w kupie razem wszystkie?




:police:
 
 
Alix Wysłany: 2015-08-11, 12:31   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
Np. te brałam jakiś czas http://www.iherb.com/Life...17&sr=null&ic=1
Są też różne B-comlex, ale ja raczej biorę każdą osobno, bo one wchodzą ze sobą w reakcje, jedne sa rozpuszczalne w tłuszczach, inne w wodzie, jedne bierze się rano, inne wieczorem, jedne zaburzają wchłanianie innych itp. Taki zestaw jest dobry, jak masz mega niedobory i musisz wszystko uzupełniać, a nie masz kasy na każdą osobno...




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
alexa Wysłany: 2015-08-19, 17:52   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
alexa napisał/a:
TSH mi spadlo z 0,75 na 0,05 i tym razem lekarz się nie dał przekonać, że tak mi dobrze ;) i zmienił dawkę ze 125 na 112. Chyba za miesiąc z samej ciekawosci sprawdzę na ile to cos zmienia w wynikach.


Odebralam dzisiaj wyniki, od razu szczerze przyznam, że dokonczylam dawkę 125 i dopiero od półtora miesiąca biorę 112. I co? I mowilam zeby tego nie ruszac - zaledwie po poltora miesiąca niewielkiej w sumie zmiany TSH podskoczyło do 3,5 :zdegustowany:
Ze podskoczylo wiedzialam, bo od razu to poczulam, ale że tyle się nie spodziewalam.
Ja się jednak najlepiej czuję jak TSH jest bardzo, bardzo niskie :oczami:




 
 
Alix Wysłany: 2015-08-19, 19:03   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
I to jest kurde masakra, naprawdę na lekach nawet jak wejdzie się w nadczynność to nie ma czym się przejmować, a ci na siłę uszczęśliwiają...




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
poohatka Wysłany: 2015-08-20, 06:32   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6259
alexa napisał/a:
Ja się jednak najlepiej czuję jak TSH jest bardzo, bardzo niskie
Ja tak samo - BARDZO niskie. A lekarka aktualna takiego nie lubi. :zdegustowany:




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
alexa Wysłany: 2015-08-21, 12:05   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Po wczorajszym lekarzu zalecenia: przez dwa tygodnie na zmianę dawka 112 i 125, potem przez pięc dni w tygodniu 125 a przez dwa 112.
Wizyta kontrolna w listopadzie.




 
 
Bachun Wysłany: 2015-08-21, 21:12   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 03 Kwi 2010
Posty: 1475
Alix napisał/a:
naprawdę na lekach nawet jak wejdzie się w nadczynność to nie ma czym się przejmować


Moja się nie przejmuje na szczęście.
Dawkowanie zaleca na podstawie ft3 i ft4.




:police:
 
 
darkbulka Wysłany: 2015-10-14, 10:04   
Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 7425
chcialam na dzieciach napisac, ale moze tutaj bedzie lepiej, nie bede tworzyc nowych watkow.
czy moglybysci emi pomoc w interpretacji wynikow Leona-lat 9?

TSH 1,99 norma 0,6-4,84
fT3 7,2 norma 3,88- 8,02
fT4 16,43 norma 12,5 - 21,5

widze, ze i Heli babki zrobily TSH mimo iz skierowania nie bylo ;)
TSH 3,85 norma 0,6-4,84

Tylko teraz czy te wyniki TSH nie sa za wysokie u dzieci? Czy jest to podobnie jak u kobiet w okresie rozrodczym aby TSH bylo blizej dolnej granicy??
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group