Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Niedoczynnosc tarczycy
Autor Wiadomość
light Wysłany: 2015-10-14, 11:45   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 19 Wrz 2008
Posty: 1725
Był już wątek o dziecięcym TSH na pewno, było tam też o normach ;)




 
 
justa Wysłany: 2015-10-14, 12:29   
Forumowy wyjadacz


Wiek: 36
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 2607
Skąd: eNeS
light napisał/a:
Był już wątek o dziecięcym TSH na pewno, było tam też o normach ;)


chyba to ten wątek => klik




 
 
darkbulka Wysłany: 2015-10-15, 14:19   
Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 7425
dzieki dziewczyny! juz poczytalam ten watek. zastawaiwam sie tylko czy u dzieci jest podobnie jak u kobiet? norma jest do 4 a i tak najlepij aby wynik byl ponizej 2....
 
 
light Wysłany: 2015-10-16, 09:58   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 19 Wrz 2008
Posty: 1725
Ja niestety nie wiem :(




 
 
Nabla Wysłany: 2015-10-16, 10:10   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
darkbulka, u doroslych norma obejmuje calosc populacji - czyli i kobiety w wieku rozrodczym i po manopauzie. Nizsze TSH ma byc dla mlodszych, wyzsze dla starszych (z uwzglednieniem stalosci poziomu i objawow klinicznych oczywiscie).

Na zdrowy rozum, jesli norma jest podana dla dzieci w konkretnym wieku, to ten argument zupelnie odpada.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
ziel_lena Wysłany: 2015-11-04, 18:20   

Poważnie uzależniona


Jak do nas trafilas?: z G.
Wiek: 31
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2971
Skąd: Dirty Danzig
Z uwagi na Hashi oraz utrzymujący się poziom tsh na poziomie 2,5 i towarzyszące temu objawy takie jak: padanie na ryj ze zmęczenia, wypadające włosy, podkowy pod oczami, sucha skóra, kołatania serca, depresja itd. dostałam w końcu receptę na euthyrox - póki co najmniejsza dawka z możliwych. Jestem w połowie pierwszego listka.

Czy kiedy rozpoczynałyście kurację, Wasze organizmy w jakiś sposób wariowały? czytałam ulotkę, ale nie było tam nic z rzeczy, które u siebie zaobserwowalam. Tym bardziej, że napisano, że mogą wystąpić, ale nie powinny, bo przecież to uzupełnianie naturalnie występującego hormonu itd...

co mnie najbardziej zdziwiło, to pierwsza miesiączka po tabletkach - trwała dwie i pół doby, podczas, gdy zawsze było to 5-7 dni, niekiedy nawet dłużej. Czy to normalne? :zdziwko: może po prostu szok dla organizmu?




Makulatura - to, co na 100% wyniesiesz ze studiowania. ;-)
 
 
Nabla Wysłany: 2015-11-04, 18:28   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
ziel_lena, przy każdym podniesieniu dawki mam kłopoty ze snem i kołatania serca przez kilka tygodni. Przy dużych zmianach dawek długość cyklu też się potrafi mi zmieniać o 2-3 dni (od 27 przy wyższych dawkach do 30 przy mniejszych).




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
ziel_lena Wysłany: 2015-11-04, 18:42   

Poważnie uzależniona


Jak do nas trafilas?: z G.
Wiek: 31
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2971
Skąd: Dirty Danzig
Dzięki. Nie wiem jeszcze, jak z całym cyklem, bo zaczęłam w połowie poprzedniego. Kiedyś cykle miałam bardzo porozjezdżane, od kilku miesięcy były unormowane, ciekawa jestem, co będzie teraz. Sama miesiączka bardzo mnie zaskoczyła, tak krótkiej jeszcze nigdy nie miałam.

Drugim problemem jest brzuch jak balon, boję się, że mi tak zostanie, że coś w tm leku nie jest tolerowane przez mój układ pokarmowy. :niepewny:

Po jakim czasie powinnam zbadac poziom tsh? Zapomniałam spytać lekarza, logika podpowiada mi, że jak będę kończyć opakowanie, przed pójściem po nową receptę. Dobrze myślę?




Makulatura - to, co na 100% wyniesiesz ze studiowania. ;-)
 
 
Alix Wysłany: 2015-11-04, 18:45   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
ziel_lena, hormony tarczycy mają wpływ na hormony płciowe. Może u Ciebie mają do kwadratu...

Co do nietolerancji - no euthyrox niestety jest słaby, zawiera laktozę i skrobię kukurydzianą, które są słabo tolerowana przez osoby z Hashi. Lepszy Letrox. Poza tym jeśli wpadłaś w niedoczynność brzuch jak balon teoretycznie nie dziwi, bo tarczyca wpływa na motorykę jelit. Poza tym w Hashi mur beton są nietolerancje pokarmowe. 90% kobiet z Hashi ma nietolerancję białek pszenicznych innych iż gluten. Większość ma nietolerancję glutenu, laktozy, kazeiny, sporo nietoleruje jajek. Na pogłębienie problemów jelitowych i autoagresji mają też wpływ inne czynniki - niektóre pokarmy wzmagają autoagresję, niektóre pogłębiają syndrom nieszczelnego jelita...




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
Ostatnio zmieniony przez Alix 2015-11-04, 18:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ziel_lena Wysłany: 2015-11-04, 18:47   

Poważnie uzależniona


Jak do nas trafilas?: z G.
Wiek: 31
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2971
Skąd: Dirty Danzig
ja mam jeszcze do pary powracającą hiperprolaktynemię. w sumie jak będę sie badac, to sprawdzę poziom obu, bo zaniedbałam prl...

w sumie nie pogniewałabym się, gdyby miesiączki się skrociły - pomijając dyskomfort z tym związany, nie traciłabym tyle żelaza i może samopoczucie by się poprawiło :)




Makulatura - to, co na 100% wyniesiesz ze studiowania. ;-)
Ostatnio zmieniony przez ziel_lena 2015-11-04, 18:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Nabla Wysłany: 2015-11-04, 18:48   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
ziel_lena napisał/a:
Po jakim czasie powinnam zbadac poziom tsh? Zapomniałam spytać lekarza, logika podpowiada mi, że jak będę kończyć opakowanie, przed pójściem po nową receptę. Dobrze myślę?

Najwcześniej po dwóch tygodniach od dojścia do docelowej dawki (w sensie jeśli na początku bierzesz pół tabletki a po tygodniu całą, to po dwóch tygodniach od zaczęcia całej tabletki).




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Alix Wysłany: 2015-11-04, 18:56   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
Edytowałam, edytowałam i 100 lat mi się zeszło :rotfl:

Po 2 tygodniach?? I już coś widzicie? Z tego co wiem najsensowniej jest badać po 4 tygodniach przynajmniej, lepiej po 6. Pierwsza lekarka kazała mi po 3 miesiącach zbadć, porażka... Ale widziałam zmiany w badaniach bez zmiany dawki w krótszym czasie, po 3 tyg. Poza tym samo TSH to sa mało, dobrze zrobić jeszcze ft3 i 4, żeby chociaby zaobserwować konwersję.




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
Nabla Wysłany: 2015-11-04, 19:09   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Alix napisał/a:
Po 2 tygodniach?? I już coś widzicie?

Jak napisałam - najwcześniej po dwóch tygodniach, zwłaszcza przy dużych zmianach dawek - żeby zobaczyć, czy się nie przegięło. Najczęściej robię badanie po miesiącu.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
kotetsu Wysłany: 2015-11-05, 09:25   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 22 Lip 2009
Posty: 1781
Skąd: Wawa
ziel_lena mi się zdarzały kołatania serca po przejścia na większa dawkę, ale najbardziej hardkorowo było jak w ogóle zaczęłam brać.
Za to odkąd biorę euthyrox prolaktynę mam ok. Wygląda na to, że moja hiperptolaktynemia była wyraźnie tarczycowa. (tutaj macham do mojego pierwszego endo, który prolaktynę zbijał końskimi dawkami, aż ledwo dychałam i straszył bezpłodnością a tarczycę z TSH 3,8 z normą do 4,2 uznał za ok :masakra: )

Ja za to nie ogarniam.
W lipcu robiłam badania kontrolne przy dawce 75 euthyroxu i wyszły:
TSH 1,515 norma 0,55-4,78
FT3 2,74 norma 2,3-4,2
FT4 1,25 norma 0,89,1,76
Niby TSH ok, ale reszta tak se.
Potem miałam iść do lekarza, ale nie doszłam i mi się Euthyrox skończył i zaczęłam brać połówkę 125 czyli 62,5.
po miesiącu takie oto wyniki :zdziwko:
TSH 2,071 norma 0,55-4,78
FT3 3,18 norma 2,3-4,2
FT4 1,41 norma 0,89,1,76
Czyli TSH wyżej, ale cała reszta dużo lepiej.
Nie ogarniam, dawka mniejsza, ale wyniki lepsze :zdziwko: i to jesienią...
Co do suplementacji to ja mam teraz brać selen i jod, poprzednio tylko selen, wit. D i K2 i kwasy omega.
A kontrolnie mam zrobić witaminę D3, B12 i homocysteinę.
Co do witaminy D3 to w ogóle masakra, bo w lipcu po urlopie bez suplementacji (po co brać jak się chodzi na spacery 2 godziny z dzieckiem a potem spędza wakacje nad morzem) miałam stężenie 21. Czy tarczyca jakoś dodatkowo upośledza wchłanianie?





 
 
Atir Wysłany: 2016-05-24, 17:46   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 14 Wrz 2008
Posty: 4032
wyciągam:

moje wyniki przy setce letroxu codziennie od lat :oczami:

TSH - 2,710 µIU/ml 0,270 4,200 N
FT3- 2,58 pg/ml 2,04 4,40 N N
FT4- 1,26 ng/dl 0,93 1,71 N
anty-TPO - 65,40 IU/ml 0,00 34,00 H
anty-TG <10,00 IU/ml 0,00 115,00

W czerwcu się wybiorę do jakiegoś endo na wizytę z usg, choć w Krk nie ma chyba nikogo dobrego. Ja nie trafiłam.

Co mam wstępnie myśleć o takich wynikach?
Do tej pory lekarze albo szli torem: nic mnei poza tsh nie obchodzi albo patrzyli na ft4 jeszcze i dostawałam novothyral z letroxem ale po tym w duecie fiksowałam i odstawiliśmy.
Teraz szukam nowego lekarza.




nowe OBNIŻKI.
obniżka u Weroniki

.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group