Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Menu na chrzciny
Autor Wiadomość
amst Wysłany: 2010-04-17, 21:26   Menu na chrzciny

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Czytam z ruchu traw...


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1729
Skąd: by-Tom
Za 2 tygodnie chrzcimy Emilkę. Imprezę robię w domu i chyba poproszę jakaś panią kucharkę z mojej szkoły o pomoc, bo nie chcę się urobić po pachy. Msza jest na 16 - więc w domu będziemy około 17,30. Zakładam że menu powinno obejmować ciasto ( w tym tort) i tu sobie poradzę. Natomiast będę wdzięczna za pomysły - czego i ile powinno być z "konkretów"?

Dorosłych 16 +4 dzieci. Część "konserwatywnych" żywieniowo i część niekłopotliwych "wszystkożernych". Konserwatywnych - mam na myśli - sałatka-jarzynowa-z-majonezem itp.
Chciałbym nie za dużo i nie za mało - coś ciepłego ale myślę, że dłużej niż do 22 nie posiedzimy, więc do zagospodarowania jest 4,5 godziny max.
No i nie wiem co z alkoholem?




Matylda vs.Emilka vs.Zocha
 
 
owieczka Wysłany: 2010-04-18, 06:10   Re: Menu na chrzciny

Net włączony- gar z zupą spalony
dessine-moi un mouton


Dołączyła: 24 Lut 2010
Posty: 680
Skąd: Łódź
amst napisał/a:
No i nie wiem co z alkoholem?

u nas bedzie tylko wino... mocniejsze alkohole nie pasuja nam do takiego swietowania.

z menu nie pomoge, bo zdecydujemy sie pewnie na restauracje.




 
 
Mała Wysłany: 2010-04-18, 07:32   

Poważnie uzależniona


Dołączył: 07 Wrz 2008
Posty: 2919
Skąd: Kraków
A moze cos z ciasta francuskiego? Ja robie spiralki z farszem pieczarkowym. Roboty naprawde niewiele, wychodzi tego sporo, mozna jesc na cieplo i na zimno, wiec mozna przygotowac nawet dzien wczesniej. Swietne do barszczyku.
Moze upiecz czastki kurczaka plus pokrojone pieczone ziemniaczki - to zalatwiloby kwestie dania obiadowego.
Z ciasta francuskiego mozna tez zrobic cos na slodko, np. kwadraty w plasterkiem brzoskwini z puszki. Jeszcze szybciej sie robi a smakuje super.






Moje bransoletki ***
www.spodmoichpalcow.blogspot.com
www.aniapowiedziala.blogspot.com
 
 
zulam Wysłany: 2010-04-18, 07:46   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3633
Daniem łatwym do podania a smakujących konserwatystom jest beaf strogonov ale niestety dla tylu osób drogo wyjdzie :zdegustowany: Może szaszłyki z różnych mięs? Do mięs lubię sałatkę: pomidor (bez pestek i skórki), papryka (najlepiej czerwona), ananas z puszki, ew. ogórek zielony (tez bez pestek), duuużo pieprzu, trochę soli i ciut majonezu.




 
 
anx Wysłany: 2010-04-18, 07:55   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 1353
Amst, to może klasycznie - de volaille z piersi kurczaka z farszem pieczarkowym, ziemniaki i do tego jakaś sałatka na zimno (może ta jarzynowa właśnie?) i coś na ciepło np. buraczki. I na potem kilka przystawek - sałatki, koreczki, jajka w majonezie, ewentualnie jakieś mięska pieczone (2,3 rodzaje), chrzan, grzybki w occie itp.

Z szybkich dań obiadowych to jeszcze przychodzi mi na myśl coś pieczonego w całości np. pierś z indyka czy schab - robi się prosto i szybko, a potem można zjeść i na ciepło, i na zimno ;)

A co do alkoholu to zależy jak bardzo pijące jest towarzystwo ;) U nas za pierwszym razem było trochę mocniejszego alkoholu (wódka, whisky), ale zeszło go tak mało, że za drugim razem zdecydowaliśmy się tylko na wino do obiadu.




Dziewczynki
 
 
amst Wysłany: 2010-04-18, 10:18   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Czytam z ruchu traw...


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1729
Skąd: by-Tom
Dzięki za pomysły. Na razie klaruje mi się że chyba ciepłą kolację chciałabym podać gotową na talerzach każdemu a nie do "brania" sobie...
Alkohol - hmm - towarzystwo prowadzące więc chyba szampan/wino i to tyle. Coś mi się klaruje :)

A jakieś pomysły na przystawki? Takie "wystrzałowe" i eleganckie?




Matylda vs.Emilka vs.Zocha
 
 
positive Wysłany: 2010-04-19, 07:36   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
amst napisał/a:

A jakieś pomysły na przystawki? Takie "wystrzałowe" i eleganckie?


Amst, tutaj masz wątek z przystawkami, na pewno znajdziesz coś fajnego ;)




 
 
Callista Wysłany: 2010-04-19, 07:45   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 34
Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 1306
Skąd: Warszawa
Myśmy urządzali chrzest w święta, więc mieliśmy menu dosyć świąteczne.
Na początek przystawki na zimno, sałatki-jarzynowa, z krabem, z ananasem.
śledzie 2 rodzaje oraz sushi. Do tego moja teściowa przywiozła schab w galarecie i babeczki z pastą.
Na obiad mieliśmy schab ze śliwką do tego kopytka i sałatki. Mama jeszcze zrobiła żurek.
A z ciast zrobiłam 2 mazurki, była babka, sernik i szarlotka.

Z alkoholi- wino, whisky.




 
 
amst Wysłany: 2010-04-19, 11:30   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Czytam z ruchu traw...


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1729
Skąd: by-Tom
U mnie jest problem o tyle, że gdyby to było menu obiadowe - to nie ma problemu - robię obiad, potem ciasto i zimna płyta na kolację. A my wrócimy z kościoła o 18 czyli mam naprawdę niewiele czasu na podanie i ciasta i czegoś "kolacyjnego" - stąd dylemat.

positive - dzięki za wątek




Matylda vs.Emilka vs.Zocha
 
 
Rudasek Wysłany: 2010-05-10, 15:51   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: z prywatnej skrzynki ;)
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 578
Skąd: Warszawa
Amst, na taką sporą ilość gości bardzo się u mnie sprawdza karkówka w ketchupie z cebulką. Absolutnie nie wymaga pracy, wystarczy pokroić mięso dzień wcześniej i zamarynować, przed pieczeniem pokroić cebule i polać butelką ketchupu. Można ułożyć w brytfance warstwowo. Tylko, że piecze się około godziny i chyba u Ciebie to będzie problem :niepewny:
A na deser polecam serek mascarpone wymieszany z cukrem pudrem i truskawkami. Z jednej paczki truskawek i jednego serka wychodzi około 4 pucharków.




Miki
Krzyś
 
 
 
sylw Wysłany: 2013-01-04, 11:28   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 6119
No to przede mną ten sam problem.
Chrzest jest pod koniec stycznia i są to jednocześnie imieniny mojego najstarszego syna.
Msza jest na 11, więc będziemy w domu ok 12.30. No jak nic prosi się o zupę, drugie danie i ciasta/deser.
Na zupę mam pomysł, z resztą to łatwo ugotować rano, czy dzień wcześniej tylko podgrzać.
Problem mam z drugim daniem. Będzie prawie 20 osób dorosłych i 10 dzieci. Musi być to danie zatem też do szybkiego podgrzania.
Możecie coś poradzić - coś szybkiego... może z indyka?




Moje Bąble kochane :)
 
 
Nabla Wysłany: 2013-01-04, 11:47   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
sylw napisał/a:
Możecie coś poradzić - coś szybkiego... może z indyka?


Potrawka z indyka z cukinia, groszkiem, marchewka i koperkiem? Do tego ryz lub makaron jajeczny - da sie latwo zjec nawet samym widelcem (co ulatwi sprawe dzieciom), podgrzac bez problemu, mozna przygotowac wczesniej, nie wymaga (choc oczywiscie nei wyklucza) surowki, bo juz zawieras poro warzyw. I powinno byc do przelkniecia przez osoby na diecie (a przy spedach rodzinnych, uwzgledniajac rozne problemy starszych osob, to moze sie okazac przydatne).




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
shiadhal Wysłany: 2013-01-04, 12:04   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 2035
Skąd: Wwa
sylw, piekarnikiem dysponujesz?

bo jeśli tak, to w tym kierunku bym szła, tylko jeszcze biorąc pod uwagę preferencje obecnych dzieci (czyli jeśli pieczeń, to względnie miękka i dziecioprzyjazna). no tyle, że lepiej pieczeń niż mięso w małych kawałkach, bo to upieczesz wcześniej i potem szybko podgrzejesz nie ryzykując przesuszenia mięsa.

ja robiłam szynkę inspirowaną tym przepisem Okrasy + sznycelki z kurczaka w krakersach by Nigella (to głównie dla dzieci). do tego dwa sosy do wyboru, pieczone ziemniaczki i pikle.

ale równie dobrze może być absolutna klasyka typu schab ze śliwką - i dodatki podgrzewalne też najlepiej z piekarnika, to wtedy wchodząc z kościoła pykasz żeby się podgrzało i zaraz jest.




stay true to your dreams and they will stay true to you
 
 
sylw Wysłany: 2013-01-04, 12:10   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 6119
Nabla, a jak się tego indyka robi?

shiadhal, dzięki, zerknę też na ten przepis na szynkę. Myślałam o schabie ze śliwką - bo w miarę mi wychodzi - ale jaki sos do tego?
Ja piekę cały schab w środku ze śliwką. Rozumiem, że potem go pokroić w grubsze plastry... no ale co z sosem. Chyba że o innym przygotowaniu schabu piszemy.




Moje Bąble kochane :)
 
 
focia Wysłany: 2013-01-04, 12:23   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
Syl, sos można np. śliwkowy - powidla sliwkowe + czerwone wino + pzostałości z pieczenia mięsa, odparować, zagęścić masłem.

Ostatnio na święta robiłam roladę ze schabu i suszonych grzybów, też stosunkowo łatwo się robi i bezproblemowo a wygląda odświętnie. Sos - podgrzałam wywar w którym gotowałam grzybów i zagęściłam masłem. Do tego kluski śląskie (zrobione przed świętami i zamrożone), surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami i pestkami dyni (zrobiona rano).

Ta sama kategoria - piersi kurczaka z pomidorkami koktajlowymi - przygotowujesz wcześniej (mięso solisz, pieprzysz, marynujesz z oliwą, odrobiną octu winnego albo soku z cytryny, układasz w ładnym naczyniu, na wierzch kładziesz pomidorki koktajlowe z ogonkami, a najlepiej z gałązką), zaraz po przyjściu wrzucasz do piekarnika i gotowe jak goście zjedzą zupę.




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group