Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Menu na chrzciny
Autor Wiadomość
Alma_ Wysłany: 2013-01-04, 12:25   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
sylw, nie wiem, jak zapatrujesz się na wieprzowinę, ale np. karkówka pieczona pod jabłkami jest idealna do odgrzania, pyszna i kruchutka. Nie ma problemu z dużą ilością, możesz przygotować nawet dzień wcześniej.
 
 
Caska Wysłany: 2013-01-04, 12:31   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2214
Skąd: Gliwice
Może być też mięso w kawałkach (np. pałki z kurczaka). Dzień wcześniej zasypujesz przyprawami i wkładasz np. do worka do pieczenia. Po powrocie uruchamiasz piekarnik i zajmujesz się zupą. Do 14.00 drugie danie powinno dojść, goście po zupie nie będą głodni a Ty będziesz mogła ten czas z nimi spędzić a nie pilnując garów ;)
Obok mięsa można wrzucić też ziemniaki w kawałkach do upieczenia.




 
 
Nabla Wysłany: 2013-01-04, 12:32   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
sylw napisał/a:
Nabla, a jak się tego indyka robi?


Mieso z indyka kroisz w kostke i podsmazasz (najlepiej na klarowanym masle) z posiekana w poltalarki cebula (nie musi sie brazowic, tylko lekko zlapac kolor). Dorzucasz marchew w plasterkach, ziele angielskie, lisc laurowy. zalewasz rosolem drobiowo-jarzynowym i dusisz do miekkosci. Doprawiasz sola i pieprzem. Pod sam koniec duszenia dorzucasz drobny groszek z mrozonki i zagotowujesz razem. Przed samym podaniem do goracego dania wrzucasz mase (na prawde wielka wiache) posiekanego kopru i final.

Jesli uzyjesz miesa z piersi indyka to nie gotuj za dlugo, zeby nie zrobilo sie wiorowate. Moim zdaniem smaczniejsza opcja jest udziec, ale co kto woli. Warzyw (marchwi i groszku) powinno byc sporo.

Danie jest lekkie, proste, szybko sie robi nawet w duzej ilosci. Ja do tego lubie drobny jajeczny makaron (nawet taki rosolowy), ale jadlam i z ryzem i z kuskusem.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
sylw Wysłany: 2013-01-04, 12:37   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 6119
Nabla, czyli to danie jest z rosołkiem na kostkach... odpada, bo ja karmię i w rodzinie mam dwie karmiące - ale dzięki, wykorzystam później :)

focia, ciekawie brzmi ta rolada i sałatka z czerwonej kapusty. Możesz mi - totalnemu laikowi - tak krok po kroku napisać, jak to się robi?

Dziękuję Wam za pomysły. Wydają mi się trudne :zawstydzony:

Z karkówki nigdy żadnego dania nie robiłam, zawsze mi się to tłustym i żylastym mięsem wydawało :oczami:
Choć właśnie pomysł z jabłkami mi się wydaje dobry, bo i dzieci zjedzą - nie muszę dwóch dań robić... A szykuje się tak samo, jak schab z jabłkami? Znaczy po prostu przekłada mięso plastrami jabłka i do piekarnika?




Moje Bąble kochane :)
 
 
Alma_ Wysłany: 2013-01-04, 12:42   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
sylw, najpierw musisz je obsmażyć na bardzo gorącej, suchej patelni, krótko, po 30 sekund na każdej stronie - żeby pozamykać pory mięsa i wytopić nadmiar tłuszczu. Potem przekładasz jabłkami i cebulką i pieczesz długo (1,5h) w niskiej temperaturze (160). Możesz nie dopiekać do końca dzień przed, żeby wstawić na dopieczenie tuż przed kościołem.
Nie jest tłuste, jest kruchutkie i przepyszne, rozpada się w ustach, dzieciaki też powinny chętnie zjeść.
 
 
sylw Wysłany: 2013-01-04, 12:48   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 6119
Alma_, kusisz mnie ;) A cebulka i jabłka to takie talarki rozumiem i układam warstwowo: mięso, jabłko, cebulka, mięso, jabłko...?
Pasowałoby do tego puree z ziemniaków? No i kusi mnie ta surówka z czerwonej kapusty. Mógłby być tak zestaw?




Moje Bąble kochane :)
 
 
Nabla Wysłany: 2013-01-04, 12:53   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Nie namawiam ;) ale
sylw napisał/a:
czyli to danie jest z rosołkiem na kostkach.

? Skad ten wniosek? Mozesz dac dowolny wywar miesno-jarzynowy albo i sam jarzynowy... Nikt nie kaze gotowac rosolu na kosciach badz brac kostki rosolowej (bo nie wiem co mialas na mysli).




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Alma_ Wysłany: 2013-01-04, 13:04   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
sylw, puree z ziemniaków jak najbardziej albo możesz jeszcze prościej - wrzucić ziemniaczki w kawałkach do mięsa, upieką się razem ;) (tylko to pewnie trochę mniej elegancko będzie) Możesz też dać część karkówki, a część schabu, dla osób, które wolą chudsze mięso. Ja kładę najpierw mięso przekładane cebulką, a jabłka układam na wierzchu. Piekę pod przykryciem.
 
 
focia Wysłany: 2013-01-04, 13:16   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
Schab myjesz i rozcinasz na duży prostokąt - w 1/3 grubości, nie docinając do końca. Rozkładasz i rozklepujesz lekko. Cały płat solę i pieprzę, dodaję tymianku. Na to wykładam farsz - sporo grzybów suszonych (w sezonie świezych) gotuję, odsączam i posiekane podsmażam z cebulką na maśle, solę i pieprzę do smaku. Farsz wykładam na mięso i zwijam roladę. Związuję mocno sznurkiem. Można przygotować kilka dni wcześniej i np. zamrozić. Potem podsmażam z każdej strony, wkładam do naczynia i piekę ok. półtorej w tem. 160 stopni przykryte przykrywką albo folią alu. Na koniec podnoszę temperaturę do 200 stopni i jeszcze 15 min dopiekam bez przykrycia. Wyjmuję i daję odpocząć 15 minut przed podaniem. W tym czasie robię sos - wywar z gotowania grzybów i sos z pieczenia odparowuję i wrzucam sporo zimnego masła (do pożądanej konsystencji). Duużo tego masła jest - pół kostki, a nawet więcej.

Surówka - czerwoną kapustę drobno szatkuję. Dodaję łyżkę cukru, szczyptę soli, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu winnego, garść rodzynek. Mieszam z kapustą i odstawiam na co najmniej godzinę, można nawet 3-4 h wcześniej zrobić. Przed podaniem posypuję podprażonymi pestkami dyni i np. natką pietruszki albo kolendrą.




 
 
sylw Wysłany: 2013-01-04, 13:36   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 6119
Nabla, kostki rosołowe miałam na myśli :)

Alma_, focia, ogromnie dzięki :padam: mam z czego wybierać - a najbardziej kusi mnie, żeby podać i schab, i karkówkę :)
A z puree faktycznie może być kłopot. Nim się ziemniaki zagotują, potem stać i ubijać... nie będzie na to czasu. W piekarniku jednak przy dwóch mięsach już mi się nic nie zmieści. Hymmm... a kasza gryczana do tego to głupi pomysł?




Moje Bąble kochane :)
 
 
bonsai Wysłany: 2013-01-04, 13:39   

Poważnie uzależniona


Wiek: 34
Dołączył: 08 Wrz 2008
Posty: 3074
Skąd: Warszawa
sylw może tutaj coś znajdziesz http://babiniec-cafe.pl/v...der=asc&start=0





bamboletto
 
 
SkrawekNieba Wysłany: 2013-01-04, 13:41   

Starsza Kobieta


Wiek: 33
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 5418
a nie lepiej jakieś kopytka? albo kluski śląskie? możesz zrobić wcześniej, ugotować, odcedzić, wymieszać z kilkoma łyżkami masła/oleju, żeby się nie pozlepiały a potem tylko do gorącej wody i masz świeże :)

kaszy gryczanej nie lubię i na myśl o zapaszku w całym domu przy gotowaniu już mi słabo




 
 
sylw Wysłany: 2013-01-04, 17:44   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 6119
No mąż się upiera, żeby był indyk - że i dzieci zjedzą, i dorośli :oczami:
A może Alma_, zastąpić karkówkę indykiem - wyszłoby?

No co myślicie o rybie po grecku?

Wtedy byłoby tak:
- zupa
- indyk z dodatkami/ ryba po grecku do wyboru + ryż
- mieszanka sałat z sosem z wątku podanego przez bonsai
- surówka z czerwonej kapusty wg przepisu podanego przez focie.

Ciast jeszcze nie mam doprecyzowanych:
- podoba mi się ten pomysł z lodami cytrynowymi z oranżadą
- myślałam o pszczółce ... no jeszcze ze dwa, trzy ciasta.

Myślicie, że tort jest obligatoryjny? Nie planowałam.
Myślę, żeby tak ze 3 czy 4 ciasta zrobić i już.




Moje Bąble kochane :)
 
 
Alma_ Wysłany: 2013-01-04, 17:54   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
sylw napisał/a:
A może Alma_, zastąpić karkówkę indykiem - wyszłoby?

Nie mam pojęcia, wydaje mi się, że nie, że będzie za suche.
 
 
sylw Wysłany: 2013-01-04, 19:02   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 6119
Alma_, ok, to jeszcze pomyślę.

A ta ryba po grecku? może być?




Moje Bąble kochane :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group