Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciśnieniomierz.
Autor Wiadomość
Atir Wysłany: 2010-05-10, 08:21   Ciśnieniomierz.

Starsza Kobieta


Dołączyła: 14 Wrz 2008
Posty: 4032
Nie znalazłam takiego tematu, więc zakładam.

Dostałam zadanie: kupić ciśnieniomierz za kwotę ok 200zł.
Problem polega na tym, ze ja się kompletnie nie znam na tych aparatach.
Wolałabym jakis apteczny, bo hipermaketowy sie od razu zepsul.
Moge liczyć na jakieś wskazówki?
Może używacie jakiegoś modelu, który sie sprawdził?




nowe OBNIŻKI.
obniżka u Weroniki

.
 
 
lara Wysłany: 2010-05-10, 08:29   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 2620
Na pewno nie nadgarstowy, na pewno nie marketowy.
Do 200 zł kupisz porządny aparat Omron.
Na Allegro dużo tego.
Np. Omron M3. W pełni automatyczny i pokazujący arytmię. Do celów domowych w zupełności wystarczający. No i Omron ma serwis w Polsce, więc w razie czego nie ma z tym problemu.




 
 
eldomisie Wysłany: 2010-05-10, 21:47   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Jak do nas trafilas?: z wyszukiwarki
Wiek: 38
Dołączyła: 30 Kwi 2010
Posty: 61
Skąd: Elbląg
Z tego co wiem to najlepsze są takie na pompkę ale to trzeba umieć.

Z automatycznych - to patrz na te co nie mierzy się na nadgarstku, bo te najbardziej oszukują.
 
 
 
Blutka Wysłany: 2010-05-11, 07:06   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 12039
Atir, ja z kolei odradzę Omron (jak kupowałam, powiedziano mi, że są awaryjne), ale bardzo bardzo polecę niemiecki Geratherm. Mam od kilku lat, jest świetny, wygodny w użyciu, baterii jeszcze nie zmieniałam, bo tak mało żre.

I tak, jak dziewczyny mówią - NIE nadgarstkowy.
 
 
Licho Wysłany: 2010-05-11, 07:11   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2240
Skąd: z maliniaka
Atir, Ja się nad tym zastanawiałam jakiś rok temu, ale nie jestem pewna czy to nie było w moim wątku z ciśnieniem skacząco-wariującym (przejrzyj go sobie)

W końcu kupiłam ciśnieniomierz naramienny firmy Braun model 5010 za 199 zł. Można było kupić taniej, ale ja sobie wybrałam taki, żeby mój mąż (o dużym ramieniu) też mógł na nim mierzyć (czyli z mankietem XXL). Póki co bardzo sobie chwalę. Zapamiętuje 100 wyników, więc tylko co 10-14 dni muszę z niego spisać wyniki. Prosty w obsłudze.

Jedyny minus, który ma, to że nie chce działać na akumulatorkach (przynajmniej tych, które mam w domu), więc jednak raz na miesiąc jest wymiana 4 baterii. Nie wiem jak mają inne, bo mi nie przyszło do głowy patrzeć pod tym kątem.

Tu cytaty z "mojego wątku"
Blutka napisał/a:
Ja mam właśnie Geratherm Desktop tylko starszy model, naramienny, dla osób z arytmią. Jest bardzo dokładny i naprawdę dobry.

Blutka napisał/a:
Mogę Ci powiedzieć, żeby NIE kupować ciśnieniomierzy Omron - są niedrogie, ale bardzo awaryjne.

Cytat:
Ja mam elektroniczny Visomat Comfort, który jest dla obwodu ramienia 23-43 cm




:police:
 
 
Atir Wysłany: 2010-05-11, 07:27   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 14 Wrz 2008
Posty: 4032
Blutka napisał/a:
Atir, ja z kolei odradzę Omron (jak kupowałam, powiedziano mi, że są awaryjne),

a to mnie zmartwiłaś, bo już myslalam, ze mam z glowy.....

Tak, też chcę naramienny i wystarczy chyba sredni rozmiar, bo Mama ma 30 cm w obwodzie .

Licho idę szukać wątku cisnieniowego :padam:




nowe OBNIŻKI.
obniżka u Weroniki

.
 
 
Janitka Wysłany: 2011-03-06, 12:34   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 06 Mar 2011
Posty: 1
Zdecydowanie szukajcie naramiennego, ja kupiłam sobie w aptece za grosze w knurowie jakiś czas temu ciśnieniomierz soho 360, spadły w cenach bo normalnie ok 200zł kosztują, na promocji ok. 140zl i jestem zadowolona, porównywaliśmy go nawet z klasycznym ciśnieniomierzem i wyniki są bardzo podobne, byle bateria była dobra.
 
 
Licho Wysłany: 2011-03-06, 12:49   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2240
Skąd: z maliniaka
Licho napisał/a:
Jedyny minus, który ma, to że nie chce działać na akumulatorkach (przynajmniej tych, które mam w domu)

Poprawka: na nowych, bardziej wydajnych (czy jak się to nazywa) akumulatorkach zaczął działać.

Generalnie używam go cały czas i nadal jestem zadowolona.

Teraz co prawda kupiłabym inny (właśnie taki, jaki nabyłam mamie w prezencie, też Braun tylko model 5900), bo ma miękki mankiet i od razu dla obwodu 23-43.




:police:
 
 
siuda_baba Wysłany: 2011-03-06, 13:18   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 775
Blutka napisał/a:
ja z kolei odradzę Omron (jak kupowałam, powiedziano mi, że są awaryjne)

Mój "domowy" jeszcze nie zawiódł, także w przeróżnych nagłych sytuacjach, a ma już parę lat, więc bez przesady - może to wina najtańszych modeli lub wadliwej serii? Ja jako ja nie mam ani pół powodu, żeby skreślać tę firmę. Oczywiście jeśli to się zmieni, zrobię update. 8)
 
 
xmonixxx Wysłany: 2011-06-01, 09:46   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2112
czy któraś a was wie jaki ciśnieniomierz będzie OK na małe ramię?
chodze po ścianach 3ci dzień, ciśnienie 100 na 55 .. musze zacząć monitorować :(




 
 
Asia Wysłany: 2011-06-02, 07:40   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 1625
xmonixxx napisał/a:
czy któraś a was wie jaki ciśnieniomierz będzie OK na małe ramię?
ja mam Omron. też do największych nie należę;)
 
 
D. Wysłany: 2011-06-03, 06:44   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2136
Skąd: od siebie
Jesli o mnie chodzi to Omrony mi sie zawsze sprawdzaly.
Ostatnio kupilam bardzo fajny TechMedu (pokazduje arytmie itp).
Co do obwodu reki, to podpytaj po prostu o rekaw. MOzna dostac zarowno wieksze jak i mniejsze, ale zwykle te standardowe powinny byc ok.
Ja zwrocilabym uwage na to zeby rekaw mial taka metalowa przepaske, bo wowczas samemu latwiej sie go zaklada. My dostalismy od tesciowej taki ze samemu trzeba sobie zapiac rzep, koszmar jak dla mnie, zawsze zapne za mocno, za luzno itd :dobani:






 
 
pokrzywa Wysłany: 2011-06-04, 13:46   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączyła: 12 Gru 2010
Posty: 109
Skąd: wwa
dlaczego nie nadgarstwowy?
mam taki od kilku lat, może wiecie jaki może być procet błedu?
 
 
Gośka Wysłany: 2011-07-29, 12:37   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Jak do nas trafilas?: wyszukiwarka
Wiek: 46
Dołączyła: 29 Lip 2011
Posty: 5
Przyłączam się do większości z Was - nie nadgarstkowy. Miałam, ale również mam taki z ręczną pompką i zegarowym wskaźnikiem. Porównywałam pomiary, zawsze wychodziły mi duże różnice. Porównywałam też wskazania tego dmuchanego z rtęciowym termometrem mojej mamy (uchodzą za najdokładniejsze) i poazywał prawie to samo. Dlatego największe zaufanie mam właśnie do tego prostego, pompowanego przyrządu. I wcale nie jest tak trudno nauczyć się nim posługiwać.
A w ciśnieniomierzu nadgarstkowym coś mi pękło w tej części obejmującej nadgarstek i to niedługo po skończeniu się gwarancji. Naprawę wyceniono na 2/3 ceny, którą za niego zapłaciłam, więc zrezygnowałam z naprawy i ciśnienionierz wylądował w kubełku na śmiecie
 
 
twarde.ciacho Wysłany: 2011-08-04, 12:06   

zbanowany
Hard Cookie


Dołączyła: 04 Sie 2011
Posty: 8
Skąd: Wawa
Więc ja się dołaczę - nie nadgarstkowy, bo jest niedokładny.

Elektroniczny, ale z pamiecią, bo to sie przydaje - nie trzeba notowac pomiaru.

A co do firmy..... to warto zapytac w aptece - na co kogo stac, bo sa drozsze i tańsze.




Yo!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group