Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
WIELKANOC - propozycje menu, inspiracje, pytania
Autor Wiadomość
roza20 Wysłany: 2014-04-13, 18:00   
Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączyła: 10 Wrz 2009
Posty: 491
Domino napisał/a:
Dobra, o którym torcie orzechowym piszesz?
Mnie zainteresował Twój mazurek orzechowy (bo nie ten miałaś na myśli? ) czy ja go mogę upiec i wykończyć wcześniej? w czwartek? piątek? mam na myśli teraz wielki tydzień przed świąteczny, czy wytrzyma do Wielkanocy?

Co do nowości planuję tort - sernik rafaello http://www.kwestiasmaku.c...lo/przepis.html wygląda obłędnie :lizak:


Domino ale smaka mi narobiłaś tym sernikiem wyglada rewelacyjnie.
Moze skusze sie na swieta i zrobie chociaz duzo z nim roboty :kwasny:
 
 
alexa Wysłany: 2014-04-13, 21:49   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Dobra napisał/a:

Nie mam pomysłu na obiad w poniedziałek... Te polędwiczki brzmią super.... :padam:


W święta jemy u mamy/tesciowej, ale przepis na pewno potem wykorzystam :)
Dobra a na obiad swiąteczny moze jeszcze

Pieczeń wielkanocna ze schabu w sosie z suszoną żurawiną i chrzanem.
Sposób przyrządzania:
Składniki

​0,8 kg schabu wiejskiego bez kości (ze słoninką)
120 g żurawiny suszonej
30 g musztardy francuskiej
3 gałązki natki pietruszki
15 g mąki pszennej
40 g masła
30 g chrzanu tartego
200 ml bulionu warzywnego
20 ml oliwy
1 łyżka majeranku
przyprawy: sól, pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

Ostrym nożem natnij w kratkę warstwę tłuszczu na schabie. Odwróć mięso i małym nożem nakłuwaj otwory, następnie wkładaj w nie owoce żurawiny.
20 dag żurawiny przeznaczonej do panierki posiekaj na desce i przełóż do miseczki. Dodaj teraz musztardę francuską i drobno pokrojoną połowę natki. Wlej oliwę i razem wymieszaj. Schab przypraw solą i pieprzem z każdej strony. Obłóż żurawiną z musztardą i dobrze dociśnij. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170° i wstaw schab do pieczenia na ok. 40 minut.
W czasie pieczenia przygotuj sos chrzanowy. W rondelku rozgrzej masło, wsyp mąkę i lekko podgrzewaj – uważaj, by mąka się nie zrumieniła. Wlej bulion i dobrze wymieszaj. Jak tylko sos zgęstnieje, dodaj chrzan. Przypraw jeszcze solą i pieprzem. Wlej śmietankę i dodaj żurawinę. Schab po upieczeniu przełóż na deskę kuchenną. Krój w plastry dopiero, jak lekko przestygnie. Nie krój mięsa od razu po upieczeniu, bo straci naturalne soki, przez co pieczeń stanie się sucha. Na półmisek wlej sos żurawinowo-chrzanowy i połóż dekoracyjnie plastry wielkanocnej pieczeni. Do dekoracji wykorzystaj młode listki natki pietruszki.





 
 
Dobra Wysłany: 2014-04-14, 14:40   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Domino napisał/a:
Dobra, dawaj i tort,

tort jest Olety - z tego wątku:
http://babiniec-cafe.pl/v...er=asc&start=15
ja tylko modernizowałam krem. Ale samo ciasto - obłędne ;)

Jajka z awokado (mniammniam)
6 dużych jajek
1 małe dojrzałe awokado (ew. pół dużego)
1 łyżka masła
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
1 mała marynowana papryczka jalapeno
1 łyżeczka posiekanego drobnego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanej natki kolendry
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

posiekany szczypiorek do dekoracji


Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. Awokado natnij dookoła wzdłuż dochodząc nożem do pestki. Obie połówki przekręć w przeciwne strony i rozdziel - w jednej z nich zostanie pestka, wyrzuć ją. Łyżeczką wybierz miąższ i od razu skrop go sokiem z limonki i posiekaj. Posiekaj też papryczkę jalapeno. Żółtka utrzyj z masłem. Dodaj posiekany miąższ awokado, papryczkę, szczypiorek, kolendrę i zamieszaj. Masę przypraw solą i pieprzem. Białka jajek napełnij ze sporą "górką" masą, każde ozdób posiekanym szczypiorkiem, ułóż na eleganckim talerzu i podawaj.

Robiłam w zeszłym roku i wszystkim bardzo smakowały. A do tego wiosennie wyglądają na talerzu (zdjęcie z nieocenionego mniammniam)



W Lidlu promocja na awokado: 1,99zł za sztukę - warto kupić wcześniej, żeby dojrzało i zmiękło :)

Alexa - K nie znosi połączeń słodkich w daniach obiadowych. Odpada pizza z ananasem, schab ze śliwką, żurawina w sałatce, śledzie z jabłkiem :cool2: No tak ma..... :oczami:




 
 
Oleta Wysłany: 2014-04-14, 16:13   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Dobra napisał/a:
Domino napisał/a:
Dobra, dawaj i tort,

tort jest Olety - z tego wątku:
http://babiniec-cafe.pl/v...er=asc&start=15
ja tylko modernizowałam krem. Ale samo ciasto - obłędne ;)


Szczególnie z orzechów laskowych ostatnio mi smakuje! :)
ja też zresztą trochę zmodernizowałam ;) krem - najnowsza wersja to: 500ml śmietanki 36% ubite z cukrem-pudrem i zmiksowane z 250g mascarpone. :lizak:




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Laura Wysłany: 2014-04-15, 04:44   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 1759
Skąd: Wawa
Dobra jak robisz szynke w galarecie? Szparagi owijasz szynka i to zalewasz? Czy jeszcze jest tam jakas pasta w srodku? Poprosze dokladny przepis :padam: .




Starszy
Młodszy
 
 
Dobra Wysłany: 2014-04-15, 07:06   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
szynkę smaruję odrobiną majonezu wymieszaną z chrzanem, zawijam w nią szparagi i zalewam galaretą. To przepis z czasów kiedy szynka była rarytasem, a galareta szczytem "ęlęgącji " ;) ale wszystkim to połączenie bardzo smakuje. A ja mam wielki słój szparagów, więc będzie jak znalazł.




 
 
spinka Wysłany: 2014-04-15, 09:52   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 1135
Skąd: stąd
Moje menu na poniedziałkowy obiad

Zupa
Krem chrzanowy z opiekanymi ziemniaczkami i boczkiem

Dania główne
Kaczka Pijaczka z sałatką pomarańczową i pieczonymi ziemniakami
drugi zestaw do ustalenia z mężem:
Polędwiczki w warzywnym ragout na ostro z sałatą w sosie vinegret
opcjonalnie, bo mąż coś o rybie przebąkiwał:
Danie z dorsza i krewetek w sosie śmietanowo-porowym

Deser
Beza z bitą śmietaną i wiśniami

Żołądek mi się skręcił w chińskie 8 przy tym planowaniu dzisiejszym... diety to ja chyba w święta nie utrzymam :hyhy:
 
 
Dobra Wysłany: 2014-04-15, 16:52   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Marynowane jajka przepiórcze
Przypomniałam sobie - zrobiłam w zeszłym roku i okazały się hitem - bo małe, ładnie wyglądają i smaczne :)
A roboty przy nich - całe nic.

Przepis choćby stąd (zdjęcie również)
http://prawodogotowaniazp...rzepiorcze.html






 
 
nawiedzona Wysłany: 2014-04-16, 08:10   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 3154
Oleta napisał/a:
corgi napisał/a:
Chciałabym zrobić coś innego i nowego, ale nie mam weny ...

Może sałatka z avocado, paluszków krabowych, ogórka świeżego, jaj na twardo i groszku, z majonezem wymieszanym z jogurtem i dużą ilością koperku?
Inne, nowatorskie, a jednocześnie zielone i wiosenne i jajka na twardo są. ;) No i smaczne w dodatku! :)

Oleta, mogę tak łopatologicznie? Paluszki krabowe to jakie? Mrożone, świeże? W zyciu tego nie jadłam… :zawstydzony:




Szczęście niejedno ma imię, czyli Jula, Marysia i Tomuś
 
 
swbarbara Wysłany: 2014-04-16, 17:23   
Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 166
monique7 napisał/a:
campari napisał/a:
monique7 napisał/a:
doczekasz przepraszam, napiszę niebawem
oby przed swietami


już jest :D



Ale gdzie, szukałam rok temu szukam i teraz i nic :-(
 
 
D. Wysłany: 2014-04-16, 19:00   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2136
Skąd: od siebie
Domino napisał/a:
Dobra, dawaj i tort, bo nie kojarzę, znam tylko słynna babkę pomarańczowo - migdałową :lizak:


A gdzie ta babka slynna ??

A i macie jakis fajny mazurek sprawdzony ? Sama nie wiem jaki smak moze cos z czekolada ?
Ja nie lubie ale chcialam z ame cos zrobic zeby podekorowala ;)






 
 
Domino Wysłany: 2014-04-16, 21:29   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
to ta http://www.kwestiasmaku.c...a-i-pomarancza/

a mazurka mam zamiar upiec orzechowego, o którym pisała Dobra :)




Tosia
Jurek
 
 
Domino Wysłany: 2014-04-18, 08:54   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
Dobra napisał/a:
możesz spokojnie upiec wcześniej, tylko tą ostatnią warstwę jajeczną bym chyba dała póżniej...,
a jak to się ma do tej części Twojego przepisu?

Dobra napisał/a:
Upieczone ciasto wyjmuje z piekarnika i natychmiast smaruję polewą, dekoruje kawałkami orzechów i ponownie wstawiam do piekarnika na 3-4 minuty.




Tosia
Jurek
 
 
Dobra Wysłany: 2014-04-18, 14:38   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
nijak ;)
to może zrób faktycznie od razu :zakrecony:

edit. Doczytałam. Można osobno górę zrobić:

- czy mogę upiec tego mazurka już w piątek, Wielki Piątek, na Wielkanoc? czy może tylko spód, a górę wykończyć w sobotę?
- Hej , jak możesz wykończ w sobotę Będzie lepszy


http://www.mniammniam.com...chowy-400p.html




 
 
Domino Wysłany: 2014-04-18, 15:01   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
Dobra napisał/a:
czy mogę upiec tego mazurka już w piątek, Wielki Piątek, na Wielkanoc? czy może tylko spód, a górę wykończyć w sobotę?
- Hej , jak możesz wykończ w sobotę Będzie lepszy

http://www.mniammniam.com...chowy-400p.html
tiaaa :cwaniak: bo to ja zadałam to pytanie :hyhy:




Tosia
Jurek
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group