Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
sałatki różne
Autor Wiadomość
monique7 Wysłany: 2008-12-12, 17:58   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1393
Skąd: dziki zachód
Asia napisał/a:
Sałatka ziemniaczana - idelana do śledzik


bardzo ją lubię




Wszyscy chcą naszego dobra. Nie dajmy go sobie zabrać.
 
 
Aggi
[Usunięty]
Wysłany: 2009-01-03, 12:43   


Moje ulubione sałatki to:

sałatka z makaronem tortellini
3-4 duże pomidory
3 świeże ogórki
opakowanie sera feta
2-3 ząbki czosnku (w zależności kto w jakich ilościach lubi)
opakowanie makaronu tortellini z nadzieniem
majonez kielecki i jogurt naturalny (może być pół na pół)
sól,pieprz

makaron ugotować,odcedzić.Pomidory i ogórki obrać pokroić w kostkę (ale nie drobno).Fetę również pokroić.Czosnek przetrzeć przez praskę.Wszystkie składniki połączyć,doprawić majonezem i przyprawami.

sałatka śledziowa

wiaderko śledzi lisner w śmietanie (mogą być innej firmy albo zwykłe płaty śledziowe)
puszka kukurydzy
jabłko starte na tarce
20 dkg sera żółtego-zetrzeć
cebula-poszatkować
1-2 łyżeczki przyprawy curry,sól pieprz
majonez
 
 
liberte Wysłany: 2009-01-03, 14:01   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 4119
Skąd: Warszawa
moje dwie nowe imprezowe sałatki

I. SAŁATKA Z RUKOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW Z MAKARONEM

słoik suszonych pomidorów w zalewie z oliwy ziołowej (lub innej)
pomidorki koktailowe
rukola (ok. 50g)
makaron kokardki
orzechy włoskie
mozarella (małe kulki)
ocet balsamiczny (2-3 łyzki)

orzechy uprażyć na patelni (ostrożnie zeby sie nie przypaliły bo będą gorzkie), wszystkie składniki wymieszac, wlac zalewę z pomidorów suszonych i ocet balsamiczny


II. SŁODKO-OSTRA Z RYŻEM I KURCZKIEM

2 worki ryżu Parboiled
2-3 piersi z kurczaka
kilka plastrów ananasa z puszki
orzechy nerkowca (3-4 łyżki)
puszka kukurydzy
sos THAI chili słodki (ok pół butelki)
przyprawa KAMIS do kurczka po węgiersku

ryż ugotować i ostudzic
kurczaka pokroic w drobną kostkę, obtoczyć w przyprawie KAMIS i podsmażyć
orzechy uprażyć na patelni
wszystkie składniki wymieszać z sosem THAI

sos THAI wygląda tak


SMACZNEGO




 
 
 
apple Wysłany: 2009-01-16, 21:18   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 08 Paź 2008
Posty: 257
- puszka ananasa - pokroić
- dwa opakowania paluszków krabowych - pokroić

sos: pół słoika majonezu plus sok z połówki cytryny plus łyżeczka cukru plus - tadam tadam - 4 "chlupnięcia" maggi

wsio wymieszać i zajadać
 
 
ulla Wysłany: 2009-01-20, 13:41   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 1337
i taka jest dobra:

kurakowy cyc pokrojony w kostkę, usmażony
rukola
ser żółty pokrojony w kostkę
ser lazur
pestki słonecznika uprażone na patelni
dynia marynowana
orzechy włoskie




Teraz jestem jak Laska, syn Króla Sedesów - znalazłam co lubię w życiu robić i to robię.
 
 
ilea Wysłany: 2009-01-23, 07:39   

Starsza Kobieta
z czarnym kotem


Wiek: 35
Dołączyła: 19 Lis 2008
Posty: 6340
Kapusta pekińska słodko-kwaśna

Sałatka o specyficznym, orientalnym smaku.

Składniki:
1/2 małej główki kapusty pekińskiej
1/2 czerwonej papryki
1 cm korzenia imbiru posiekany lub wyciśnięty
1/4 łyżki pieprzu syczuańskiego zmielonego lub ubitego w moździerzu
1 łyżka oleju sezamowego


Sos:
2 łyżki octu
4 łyżki cukru
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie:

Kapustę pokroić na cienkie paski długości ok. 5 cm. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w cienkie paski. Wymieszać kapustę, paprykę, imbir i pieprz.

Wymieszać składniki sosu, polać warzywa. Rozgrzać olej sezamowy i polać nim kapustę. Dokładnie wymieszać i odstawić na min. 2 godz. Podawać jako dodatek do dań.

Sałatka makaronowa Calahnye

Składniki:
250g (lub tyle ile potrzebujesz) makaronu mie lub nitek
3 zielone cebulki, posiekane
1 duża marchew, pocięta w zapałki
1 ogórek, posiekany
2 łyżeczki ziaren sezamu

Sos:
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu ryżowego lub winnego
2 łyżeczki oleju sezamowego
szczypta soli
sos chili według uznania

Przygotowanie:

Makaron ugotuj odcedź, odciśnij wodę.
Włóż warzywa do miski dodaj 2 łyżeczki ziaren sezamu. Dodaj makaron wymieszaj.
Wymieszaj składniki sosu. Dodaj do makaronu i warzyw. Wymieszaj.




P.
 
 
figa Wysłany: 2009-01-23, 16:12   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Jak do nas trafilas?: z g.;)
Wiek: 37
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 1625
Skąd: lubelszczyzna
ostatnio jadłam pyszną sałatkę:
czerwone słodkie winogrona przekrojone na pół,
migdały w płatkach, pierś z kurczaka ugotowana i pokrojona w kostkę i sos majonezowo-jogurtowy ze słodką papryką w proszku





 
 
late Wysłany: 2009-01-24, 10:54   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 11 Paź 2008
Posty: 1383
Skąd: Anglia
Moja ulubiona (z Katalonii):
- rozne rodzaje salaty (lub swiezych listkow np. bazylii czy innych ziol)
- upieczona i drobno pokrojona piers kurczaka
- swiezy ananas (koniecznie! taki z puszki jest beznadziejny do tej salatki)
- feta pokrojona w drobna kostke
- pomidorki koktajlowe (ja uzywam pomaranczowych) przekrojone na polowki
- sol, pieprz, sos (moze byc tylko oliwa z oliwek, sos jogurtowy, majonezowy) - najlepiej podawac obok salatki

Skladniki ukladamy warstwowo w plaskim, szerokim naczycniu

Smacznego!
 
 
droan Wysłany: 2009-02-28, 08:28   Re: sałatki różne
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 136
Skąd: spod parasola
kasia29 napisał/a:
śledzie w kożuszku (jak ktoś lubi tą rybkę)

25dkg płatów śledziowych
3-4 buraki
3 jajka
cebula
4-5 ziemniaków
majonez,sól, pieprz

Przygotowanie:
Śledzie pokroić na małe kawałki i rozłóżyć na szklanej salaterce. Ugotować osobno ziemniaki, buraki i jajka. Zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Na śledzie ułóżyć:
-drobno posiekaną cebulę
-buraki
-cienką warstwę majonezu
-ziemniaki
-majonez
Wierzch posypać startym jajkiem. Oprószyć solą i pieprzem :)
Smacznego


buraczki gotowe utarte, marynowane kupiłam w sklepie(30dag), cebulkę dałam marynowaną ze słoiczka a zamiast majonezu jogurt. bardzo smakowalo :)
 
 
ulla Wysłany: 2009-03-03, 10:15   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 1337
wczorajsze odkrycie
paluszki krabowe
jajko na twardo
groszek konserwowy
ser żółty pokrojony w kostkę
sól, pieprz
i majonez
dobre!
następnym razem dodam jabłko




Teraz jestem jak Laska, syn Króla Sedesów - znalazłam co lubię w życiu robić i to robię.
 
 
Psubrat Wysłany: 2009-03-03, 15:18   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 50
Asia napisał/a:
Sałatka ziemniaczana - idelana do śledzika!

ziemniaki
kiszone ogórki
cebula
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrac pokroić w kostkę, skropić octem winnym. Cebulę i ogórki również w kostkę.Wszystko połączyć odrobiną majonezu. Doprawić solą i pieprzem.Pyycha!
Najlepiej smakuje zrobiona dzień wcześniej, jak się wszystko przegryzie.

Najlepsza i jedna z najprostszych sałatek na świecie. Zawsze i wszędzie mogę ją jeść prawie w każdych ilościach :)
Jak jeszcze jadałem ryby, to próbowałem niejednokrotnie wersję tej sałatki właśnie z małymi kawałeczkami śledzia. Była b.dobra.
Moja sałatka fasolowa:
Duża garść fasoli
3-4 pomidory
świeża bazylia (najlepiej z ogródka, zamiast pseudobazylii z doniczki w markecie)
duża cebula, najlepiej cukrowa.
oliwa z oliwek lub dobry olej (słonecznikowy, kukurydziany lub po prostu ulubiony)
pieprz czarny, sól
Fasolę (kolor i kształt jaki kto lubi najbardziej - ja używam dużego jasia) ugotować i wrzucić do wielkiej michy. Pomidory sparzyć, obrać do naga:), pokroić w kostkę (nie pastwić się za mocno, coby nie zrobić paćki) i do michy. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i do michy. Bazylię (10-20 listków) porwać w drobne kawałki i posypać nimi zawartość michy, tak samo pieprzem (nie żałować) i solą (jak najmniej, chyba, że ktoś lubi sobie skracać życie). Całość zalać dużą ilością oliwy/oleju i dokładnie, ale delikatnie! wymieszać. Podawać (broń boże nie w dużej misze, a ładnej salaterce) ze świeżym pieczywkiem i dobrym serem. Smacznego
 
 
till Wysłany: 2009-03-03, 20:27   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 1866
Sałatka z winogron i serów pleśniowych

- 4 "trójkąty" sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- ciemne winogrona (ok. kg)
- koperek
- majonez

Ser pleśniowy kroimy w kostkę, każde winogrono kroimy na pół i usuwamy z niego pestki. Mieszamy pokrojone winogrona z kostkami sera pleśniowego, z koprem (koper jest tu obowiązkowym składnikiem) i majonezem.


Moja ulubiona sałatka - bomba kaloryczna, ale przepyszna :lizak:
 
 
juless Wysłany: 2009-06-12, 07:55   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: z Gimbli
Wiek: 36
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 1167
Sałatka z kaszą jęczmienną (popisowe danie mojego Teścia)
woreczek ugotowanej kaszy
puszka czerwonej fasolki
puszka białej fasolki
słoik malutkich cebulek w occie
słoik mini kukurydzy w kolbach (kolby należy pokroić)
pokrojone w grube plastry kabanosy
duzo czosnku
posiekana pietruszka
majonez, sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy, sałatka wychodzi przepyszna, sprawdza się szczególnie dobrze pod mocniejsze trunki podczas imprezy :hyhy:
 
 
agni Wysłany: 2009-06-27, 21:23   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 1829
Skąd: małoPolska
Sałatka "Curry-wagarry"

na DUŻĄ porcję

3 zupki Knorra Nudle Curry-Wagarrry

zalac do napęcznienia, ale bez przypraw, które są w paczkach

pdcedzic plus teraz dodac przyprawy

20 dag szynki konserwowej pokroic w kostkę

marynowane pieczarki - pokroic

marynowaną paprykę konserwową pokroic

20 dag sera żółtego zetrzec

wymieszac z majonezem- sól ,pieprz i odrobina cukru do smaku

jest pyszna




:police:
 
 
kobietka Wysłany: 2010-01-04, 12:24   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 71
Sałatka grillowa
• 100 g szynki
• 100 g pieczarek
• 1 cebula
• 100 g kukurydzy
• pół szklanki majonezu
• pół szklanki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka musztardy
• 1 szklanka ugotowanego makaronu (świderki, kolanka)
• sól, pieprz
• sok z cytryny

Pieczarki posiekaj w plasterki a cebulę w piórka. Połącz cebulę z pieczarkami, posól, popieprz, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut. Szynkę pokrój w paski. Z majonezu, jogurtu i musztardy, 1 ząbka czosnku przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki: pieczarki z cebulą, kukurydzę, szynkę, makaron, sos i dopraw do smaku.

Sałatka wiosenna
• 3-4 ugotowane ziemniaki
• 1 ogórek
• 1 pomidor
• 2 jajka ugotowane na twardo
• główka zielonej sałaty
• szczypiorek
• majonez
• 2 łyżeczki musztardy
• sól, pieprz

Ogórek, pomidor, jajka i ziemniaki kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Sałatkę rozrywamy na drobne części. Majonez mieszamy z musztardą. Dodajemy sól, pieprz. Wszystkie składniki łączymy.

Sałatka przekładana
• ser żółty
• ketchup
• puszka groszku
• słoik selera
• szczypiorek
• kukurydza
• majonez
• 4 jajka ugotowane na twardo
• sól, pieprz

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z jajkami postępujemy tak samo. Przekładamy warstwami w przezroczystym naczyniu.

Sałatka z sera żółtego i szynki
• puszka kukurydzy
• 2-3 pomidory
• 200 g żółtego sera
• mała cebula
• 100 g szynki konserwowej
• szczypiorek
Sos:
• 3 łyżki majonezu
• 2 łyżki śmietany
• 1 łyżka musztardy

Kukurydzę osączamy. Pomidory kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i szynkę kroimy w kostkę. Całość mieszamy z sosem.

Sałatka z grzybów marynowanych
• 1 szkl. grzybów marynowanych
• 4 ugotowane ziemniaki
• 2 kiszone ogórki
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 1 cebula
• 1 szkl. majonezu
• 1 łyżeczka cukru
• 1 ząbek czosnku

Grzyby odcedzamy, cebulę kroimy w kostkę i blanszujemy. Ziemniaki obieramy i wraz z pozostałymi składnikami kroimy w kostkę. Majonez doprawiamy cukrem i roztartym z solą czosnkiem. Wszystko mieszamy.

Sałatka pieczarkowo-selerowa
• 1 l słoik pieczarek marynowanych
• 1 l słoik selera białego marynowanego
• puszka kukurydzy
• puszka czerwonej fasoli
• 8 ugotowanych jajek
• garść posiekanej natki pietruszki
• garść posiekanego szczypiorku
• 1 duże kwaskowate jabłko
• 1 mała cebula
• majonez
• musztarda
• sól, pieprz

Pieczarki osączamy i kroimy w grubszą kostkę, selera, kukurydzę i fasolkę również osączamy. Fasolkę opłukujemy zimną wodą. Jabłko, cebulę i jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Łączymy z majonezem i przyprawiamy do smaku.

Sałatka z mrożonego kalafiora
• 2 torebki mrożonego kalafiora
• puszka kukurydzy
• mały słoik majonezu
• sól, pieprz

Kalafiora bez rozmrażania (możemy go przelać wrzątkiem) wkładamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy kilka minut. Odcedzamy i studzimy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ostudzonego kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, dodajemy kukurydzę oraz majonez. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki by się przegryzła.

Sałatka z tortellini
• 1 opakowanie tortellini z mięsem
• 1 puszka kukurydzy
• 1 mały słoik ogórków konserwowych lub kiszonych
• 1 średni por
• 4-5 jajek
• 1 mały słoik papryki konserwowej
• majonez
• sól, pieprz

Gotujemy tortellini. Osączamy kukurydzę. Ogórki, paprykę, jajka kroimy w kosteczkę, por w półtalarki. Dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.

Sałatka z rzodkiewki
• 2 pęczki rzodkiewek
• 5 jajek
• szczypiorek
• majonez
• sól

Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Solimy i czekamy aż puszczą wodę. Jajka gotujemy na twardo. Odciskamy rzodkiewki, jajka ścieramy na tarce. Kroimy szczypiorek. Dosalamy do smaku, dodajemy majonez i mieszamy.




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group