Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
PASTY DO CHLEBA
Autor Wiadomość
annkula Wysłany: 2006-03-01, 18:26   PASTY DO CHLEBA
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
Musztarda:

Dla tych, co lubią ostre smaki :)

Potrzeba:

50 g gorczycy
kilka ziaren białego pieprzu
125 ml octu winnego (z białego wina)
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu cayenne
szczypta mielonych goździków
1 - 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek




Gorczycę i biały pieprz należy zmielić (w młynku do kawy na przykład), wymieszac z octem w porcelanowej misce i zostawić na całą noc (pod przykryciem). Następnego dnia przełozyć do garnka, rozprowadzić z 2 łyżkami wody, Dodać rozgnieciony czosnek, wsypac sól, pieprz cayenne i goździki, wszystko dokładnie wymieszać. Nastepnie podgrzewac mieszaninę na wolnym ogniu ok. 10 min. Trzeba tylko stale mieszać, bo łatwo sie przypala. Po czym ostudzić. Na koniec wlewać po kropelce oliwę i mieszać aż będzie gładka i spoista.





czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
Ostatnio zmieniony przez gonick 2009-05-13, 12:33, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
annkula Wysłany: 2006-03-01, 19:08   masło orzechowe
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
Masło orzechowe:
20 dag orzechów (ziemnych, włoskich lub migdałów)
2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego


Orzechy trzeba zmielić w młynku (np. do kawy) lub w maszynce do mięsa na jednolitą masę, następnie dodać oliwę i dokładnie wymieszać.
Dla poprawienia samku można posolić i dodać łyżeżczkę miodu.




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2008-09-03, 23:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-03-09, 18:13   jogurtowo-majonezowy


Sos jogurtowo-majonezowy:
zadna filozofia :mrgreen:

:arrow: pol kubka jogurtu naturalnego
:arrow: 3 łyzki majonezu
:arrow: czosnek granulowany
:arrow: sol
:arrow: pieprz


Wszustko przelozyc do jednejmiseczki, wymieszac i gotowe :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2008-09-03, 23:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-03-21, 09:00   pasta z makreli do chleba


* makrela bez osci i skory
* cebula drobno posiekana
* majonez
* pieprz


makrele rozdrobnic widelcem, dodac cebulke, pieprz i majonez wszystko dokladnie wymieszac i jesc na kanapkach
 
 
kronikarz Wysłany: 2006-03-21, 09:25   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
kronikarz


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1564
Skąd: Płock
Ja dodaję do tego jeszcze pokrojone jajka na twardo i czasami szczypiorek :-)
Super smakuje na kanapkach z pokrojonym ogórkiem kiszonym albo z ketchupem.
Moje dzieci tym się zajadają :-)
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-03-22, 16:55   pasta serowo-czosnkowa


:arrow: ser zolty (starty na tarce o drobnych oczkach
:arrow: czosnek (kilka zabkow wg upodoban, ja daje duzo :mrgreen: )
:arrow: majonez

Wszystko razem wymieszac, smarowac kanapki
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-03-22, 16:57   pasta serowo-rybna


:arrow: makrela obrana dokladnie z osci
:arrow: ser zolty starty na drobnych oczkach
:arrow: zielenina (pietruszka, szczypiorek)


Wszystko razem wymieszac i jesc na kanapkach
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-03-22, 16:58   pasta tunczykowo serowa


:arrow: tunczyk w oleju (odcedzony)
:arrow: ser bialy (rozgniesc)
:arrow: keczup
:arrow: szczypiorek
:arrow: sol
:arrow: pieprz


wszystko razem wymieszac i jesc na kanapkach
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-03-22, 17:01   pasta jajeczna


:arrow: jajka ugotowane na twardo i starte na tarce
:arrow: majonez
:arrow: sol
:arrow: pieprz
:arrow: posiekana zielenina

Wszystko razem wymieszac i jesc na kanapkach, dietetycznie na lisciu salaty :mrgreen:
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-04-07, 16:24   


sosik chrzanowy

*2 jajka ugotowane na twardo
*3-4 ogórki konserwowe
*papryka konserwowa (wg uznania)
*kilka marynowanych grzybków (niekonieczne)

wszystko pokroić w drobniuteńką kosteczkę, wymieszać i połączyć z sosem przygotowanym z:
*3 łyżek majonezu
*3 łyżek jogurtu
*małego słoiczka (200 g) chrzanu

doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-07-18, 08:43   


inna wariacja na temat pasty z makreli :mrgreen:

-2 wędzone makrele;
-4 jajka na twardo;
-2 cebulki;
-ogórki konserwowe;
-sól, pieprz, majonez;


Makrele obrać z ości i pokroic na kawałeczki, jajko, cebulę i ogórki posiekać w kosteczkę, sól i pieprz, wymieszać z majonzem
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2007-05-29, 15:48   majonez estragonowy


- 3 zółtka
- 2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka musztardy z Dijon
- 1 pęczek swiezego estragonu
- 2 łyzeczki jasnego octu winnego
- sól i pieprz


-Wbić zołtka do miski
- Dodac odrobine jasnego octu winnego oraz odrobine jasnej musztardy. całosc dokladnie rozmieszac i posolic
- Nastepnie do miski z zoltkamii musztarda wlac odrobine oleju.
- Stopniowo mieszajac wlewac olej malymi porcjami. [Nie za duzo na raz oleju, bo majonez sie zetnie
- Nastepnie siekamy peczek swiezego estragonu [listki].
- Dodajemy do miski roztarty estragon.
-Całosc ponownie dokladnie rozmieszac
 
 
Noa Wysłany: 2008-01-08, 21:54   Pasta z bakłażana

Forumowy wyjadacz
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 2302
Skąd: Ziemia
Przepis pochodzi od koleżanki Marioli.

Dwa bakłazany - tyle u mnie idzie - wsadzamy do piekarnika, az sięskórka zmarszczy i będą miękkie.
WYjmujemy i wsadzamy do torebki plastikowej. Aż ostygnie.
Potem ściagamy skórkę i albo miskujemy albo rozdrabniamy widelcem. JA rozdrabniam, bo lubię te włókna.
Dodajemy świeży czosnek zmiażdżony, sól, pieprz i trochę majonezu.
Mieszamy i jemy.

Pasuje do chipsów, do przekąsek, ja dziś jadłam z plasterkami paróweki pieczonymi w piekarniku.





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
monique7 Wysłany: 2008-01-12, 21:12   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1393
Skąd: dziki zachód
to ja załączę fotkę




Wszyscy chcą naszego dobra. Nie dajmy go sobie zabrać.
 
 
róża Wysłany: 2008-01-16, 09:44   Dip paprykowy

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 34
Dołączyła: 16 Gru 2007
Posty: 150
Skąd: Warszawa
Ostatnio zrobiłam dip paprykowy i wszystkim bardzo smakował
- 2 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- ew. kilka kropli soku z cytryny

Miksuję wszystko i gotowe


Ale jak nie mam ochoty na zabawę w kuchni albo wpadają niezapowiedziani goście, to zawsze mam awaryjny zestaw nachosów i jakiś dip Delecty (zazwyczaj guacamole). Trochę to wygodne no ale...
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2008-09-03, 23:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group