Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
PASTY DO CHLEBA
Autor Wiadomość
róża Wysłany: 2008-01-16, 10:07   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 34
Dołączyła: 16 Gru 2007
Posty: 150
Skąd: Warszawa
Ten nie jest taki gęsty. Jak się coś w nim moczy to trzeba uważać, żeby nie zleciało :P
 
 
róża Wysłany: 2008-01-16, 10:11   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 34
Dołączyła: 16 Gru 2007
Posty: 150
Skąd: Warszawa
W sumie teraz sobie tak pomyślałam, że zamiast papryki można dać pomidory i będzie jak znalazł do sera mozzarella




http://mamaczytata.pl/pokaz/1326/kubuniek
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2008-05-06, 15:34   Pasta z tunczyka


25 dag tunczyka w oleju
1 cebula
1lyzka startego chrzanu
3lyzki gestej smietany 18%
sol
pieprz


Cebule obrac i posiekac,. Tunczyka osaczyc, podzieli na male kawalki. Zmiskowac z cebula, chrzanem, smietana i przyprawami. Podawac z pieczywem.
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2008-05-06, 15:38   pasta śledziowa


2 sledzie (30 dag)
1 jajko
10 dag masla
1/2 lyzeczki lagodnej papryki w proszku


Sledzie moczyc w wodzie 3-4 goidziny a nastepnie oczyscici, zdjac skore i usunac z osci. Pokroic na kawalki, zemlec lu b zmiksowac. Jajko ugotowac na twardo, obrac i dorbno posiekac. Utrzec maslo, dodac jajko, zmielone sledzie i ucierac dalej , az masa stanie sie jednoslita. Na koniec doprawic sproszkowana papryka.

Wariant 1: dio pasty przygotowanej wedlug przepisu podstawowego dodac 2 lyzki keczpu
Wariant 2 do pasty dodac 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
Wariant 3: do pasty dodac 1 obrana dorbna celule, 1 lyzke musztardy, 1 lyzeczke cukru i szczypte cukru i pieprzu.

Paste podawac z pieczywem.
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2008-05-06, 15:40   pasta rybno-pieczarkowa


1 puszka ryby w oleju lub oliwie
25 dag pieczarek
1 posiekana cebula
2 jajka ugotowane na twardo
1 lyzka masla
2 lyzki natki pietruszki
sol
pieprz


Rybe rozgniesc widelcem. Pieczarki umyc, obrac, dorbno pikroic i razem z cebula udusic w tluszczu. Gdy przestygna zemlec je wraz z jajkiem, wymieszac z ryba, natka i przyprawami. Podawac z pieczywem.
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2008-05-06, 15:43   pasta z sera plesniowego


25 dag twarogu
20 dag sera plesniowego np rokpolu
5 dag wedliny salami w plasterkach
3 male ogrki konserwowe (15 dag)
10 marynowanych cebulek perlowych
3 luskane orzechy wloskie
1 lyzka gestego jogurtu naturalnego
2 lyzki majonezu
1 lyzeczka startego chrzanu
3 kropke sosu tabasco lub 1/4 lyzeczki przyprawy chili w proszku
sol.


Ser rozgniesc. Salami drobniutko pokroic. Ogorki i celublke posiekac. Orzechy posiekac lub zmielic. Wszystkie skladniki dokladnie wymiesac. Paste doprawic sola. Podawac z pieczywem
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2008-05-06, 15:45   pasta z brokulow


50 dag brokulow
2 lyzki masla
1 lyzeczka smietany 30%
1/2 lyzeczki cukru
sol
pieprz

Brokululy zalac lekko osolonym wrzatkiem, gotowac 10 minut. Nastpnei osaczy, podzielc na rozyczki i zmiksowac. Dodac maslo i smietane. Doprawic cukrem sola i pieprzem. Podawac na zimno z pieczywem.
 
 
Kasia Wysłany: 2008-05-06, 18:41   

Net włączony- gar z zupą spalony
usmieszek


Dołączyła: 10 Mar 2006
Posty: 821
Skąd: gorące południe ;-)
Dobra musi być :-)

Ja robię z tunczyka wsw, majonezu i koncentratu pomidorowego (lub gęstego ketchupu) ;-)
 
 
monique7 Wysłany: 2008-05-06, 20:25   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1393
Skąd: dziki zachód
musi być pyszna :)




Wszyscy chcą naszego dobra. Nie dajmy go sobie zabrać.
 
 
aniobelek Wysłany: 2008-05-07, 07:11   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
jakjo na twardo w kostke moja mama dodaje.
 
 
 
madea Wysłany: 2009-04-07, 12:39   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 30 Paź 2008
Posty: 2438
0,5 kg pieczarek
3 jajka
pęczek szczypiorku
łyzka majonezu
sól


Drobno posiekać pieczarki (można w malakserze - tylko nie na papkę!) i obsmazyć je na maśle aż odparuje cała woda.
Ugotować na twardo jajka i ugnieść widelcem (albo malakserem).
Posiekać drobno szczypiorek.
Wszystko wymieszać, dodać łyżkę (solicną) majonezu, sól do smaku.

Voila! Smacznego!
 
 
Nandini Wysłany: 2009-04-27, 14:38   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączyła: 21 Sty 2009
Posty: 596
Skąd: w-wa
A robiłyście może humus? Chodzi mi po głowie od dłuższego czasu, a nie wiem jak to zrobić :looka:
 
 
Nabla Wysłany: 2009-04-27, 15:54   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Hummus




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Nandini Wysłany: 2009-04-27, 16:18   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączyła: 21 Sty 2009
Posty: 596
Skąd: w-wa
O, dziękować.

Dzisiaj jeszcze robię wariację na temat pasty makrelowej:
- makrela
- cebula
- ser biały
- sól, pieprz
 
 
late Wysłany: 2009-04-27, 16:29   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 11 Paź 2008
Posty: 1383
Skąd: Anglia
Jedna z moich ulubionych past do chleba:

tunczyk (w oleju lub zalewie)
twarozek (np. grani lub zwykly wtedy + smietana)
sol
pieprz
mozna dodac cebulki lub szczypiorku


Mojego J.
piersi z kurczaka (gotowane lub grillowane)
kukurydza z puszki
majonez
musztarda
sol
pieprz
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group