Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Rybka smaczna i prosta - kopalnia
Autor Wiadomość
gonick Wysłany: 2008-09-04, 08:59   Rybka smaczna i prosta - kopalnia

Poważnie uzależniona
Bajabongo fajlure


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3352
Skąd: z nikad
Spis:
- post nr 1 zawiera 11 przepisow wiec nie linkuje :)
- zapiekana w porach
- panga w sosie kurkowym
- dorsz w pomidorach
- szczupak pieczony z warzywami
- dorsz ze szpinakiem i parmezanem
- pstrag w soli morskiej
- losos na zimno
- gotowana ryba z sosem cebulowo-imbirowym
- losos w sosie jogurtowym
- obsmazany stek z tunczyka
- panga z warzywami
- 1. w sosie pomidorowym 2. ze szpinakiem
- tunczyk w pomidorach i warzywach na pelen obiad
- mintaj pod kolderka / kotlety rybne / ryba duszona z pieczarkami

Zabunia
___________________________________________________________________________________________________________


by Nabla

1. Płaty z białej ryby zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczką (jak rolmopsy). Zrobić sos z cebuli, czerwonej papryki, pora i świeżych pomidorów, zalać ułożone pionowo ruloniki w naczyniu żaroodpornym, przykryć, wstawić do pieca na 10 minut, odkryć i piec aż odparuje większość wody z sosu. Posypać pietruszką.

2. Porcję ryby (filet, dzwonko) zamarynować w soku z cytryny, soli i pieprzu. Obtoczyć w posiekanym koperku. Grubo złożoną folię aluminiową posmarować masłem, szczelnie zawinąć rybę. Upiec w piecu.

3. Wypatroszoną tuszkę ryby (pstrąg, mały łosoś) wypchać świeżymi ziołami (tymianek, szałwia, pietruszka) i cząstkami cytryny, posolić z wierzchu, owinąć w folię, upiec.

Wonderka

Mintaja solisz, pieprzysz i sypiesz papryką. Dość porządnie. Potem odtaczasz w mące i smażysz na oliwie.

Sos: cebulką smażysz na maśle i dodajesz śmietankę.

Zalewasz rybę sosem i po piekarnika na 15 minut zeby ładnie się podpiekło i połączyło.

MPK82

a ja kupuje filet z pstrąga. skraplam go obficie cytrynka, nacieram przyprawami i czosneczkiem...wsadzam na troche do lodowki. potem smaze rybe na patelni. robi sie bardzo szybko, kilka minut :) a jaka dobra mniam.

bardzo dobry jest takze pstrag z piekarnika (najlepiej z opcja grila).
Kupuje calego pstraga, wpatroszonego oczywiscie, skraplam go cytryną, nacieram ziołami (suszonymi z torebki), rozcinam tak aby w środek włożyć np. koper, dymke, nac pietruszki...i inne wedle uznania, troche masła, cytryny...
wsadzam do rozgrzanego piekarnika na okolo 15 min i rybka gotowa. mozna zawinac ja w folie, ale nie trzeba

Marchefka

Polecam tez potrawke curry
Zeszklic cebulę, dodac 2 łyzeczki curry i 2 lyzeczki imbiru. Przesmazyc, dodac kubeczek naturalnego jogurtu (lubi sie wazyc), 2-3 łyzki cukru trzcinowego (lub zwyklego, ja daje mniej, dla mnie 1,5 lyzki w zupelnosci wystarczy).. Zagotowac, dodac pokrojony w kostkę filet z dowolnej ryby, gotowac ok 10 min (az sie ugotuje ryba). Podawac np z ryzem wymieszanym ze sparzonymi rodzynkami.


MadziaK

rybka w piżamie
50 dag filetów z ryb morkich / ja miałam mintaja/
25 dag młodej marchewki
1 młody kalafior lub brokuł / ja dałam obydwa/
1-2 cebule
sok z cytryny
duza garśc startego sera
1 szklanka śmietany /12%/
2 jajka
2 łyżki oliwy lub oleju
vegeta itp.
garśc posiekanej zieleniny /natka,bazylia,szczypiorek,oregano.../
tłuszcz do formy

Filety natrzeć sokiem z cytryny, solą i pipeprzem,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Oczyszczone jarzynki ugotowac w osolonej wodzie - powinny pozostac jędrne.
odcedzić marchewę pokroić w kostkę, a kalafior podzielic na malutkie kawałeczki.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Połowę cebuli wymieszać z jarzynami i posiakaną zielenina, położyc do natłuszczonej formy do zapiekania.
Przykryć warstwą ryby.
na wierzchuułożyć pozostałą cebule.
Śmietanę wymieszać z 3/4 sera i jajkami, zalać zapiekanką i posypać pozostałym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika /180 C/ na 45 minut.

nikagda

Filety ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika* następnie wyjąć, odlać płyny i posmarować sosem zrobionym z równych ilości kwaśnej śmietany, musztardy i drobno posiekanych korniszonów (lub papryki w zalewie wodno-olejowej mojej babci ). Sos można doprawić jeszcze solą i pieprzem, ale nie jest to konieczne. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut i zapiec.

LalkaGo

Rybę obsypujemy przyprawą, podsmażamy.układamy w naczyniu żaroodpornym.
Potem na tym oleju po rybie podsmażamy por pokrojony w krążki.
Robimy sos- 5 łyżek smietany, łyżka mąki, trochę pieprzu, soli, koperku jak ktoś lubi.
zalewamy tym pora i mieszamy.

ten sos nakładamy na rybę. na to żółty ser i do piekarnika.
a za 20 minut wcinamy :)

Famke

najprostsze na świecie - serwowane przez naszą gospodynię w Chorwacji - obsmażona ryba na mocno rozgrzanej patelni - uprzednio posolona i opruszona pieprzem. Po usmażeniu na talerz, polać oliwą z oliwek i wycisnąc ząbek lub dwa czosnku - mmmmm pycha.

gonick

biała ryba z pieczarkami

filety posolić usmażyć standardowo obtoczone w mące i układać w naczyniu żaroodpornym

pieczarki pokroić i z cebulką poddusić na patelni
dolać trochę kwasnej smietany i doprawić do smaku

zalać rybę w naczyniu i jeszcze na 15 min do pielkarnika na 180 stopni




Ostatnio zmieniony przez Zabunia 2010-01-05, 23:55, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Magda MM Wysłany: 2008-09-15, 14:32   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 34
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 472
Skąd: Wołomin
Oj jak miło znalazł się mój przepis :)
Nie wiem jak Wy ale ja go nadal czesto stosuję




 
 
Licho Wysłany: 2008-09-15, 17:19   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2240
Skąd: z maliniaka
gonick napisał/a:
Płaty z białej ryby zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczką (jak rolmopsy). Zrobić sos z cebuli, czerwonej papryki, pora i świeżych pomidorów, zalać ułożone pionowo ruloniki w naczyniu żaroodpornym, przykryć, wstawić do pieca na 10 minut, odkryć i piec aż odparuje większość wody z sosu. Posypać pietruszką.

A możesz rozwinąć i uszczegółowić (poproszę w wersji dla blondynki :cool2: )
W szczególności temat sosu...
No i całe płaty zwijasz? czy je tniesz? Bo nie wyobrażam sobie takiego rulonu z pangi...




:police:
 
 
Nabla Wysłany: 2008-09-15, 18:20   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Licho napisał/a:
gonick napisał/a:
Płaty z białej ryby zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczką (jak rolmopsy). Zrobić sos z cebuli, czerwonej papryki, pora i świeżych pomidorów, zalać ułożone pionowo ruloniki w naczyniu żaroodpornym, przykryć, wstawić do pieca na 10 minut, odkryć i piec aż odparuje większość wody z sosu. Posypać pietruszką.

A możesz rozwinąć i uszczegółowić (poproszę w wersji dla blondynki :cool2: )
W szczególności temat sosu...
No i całe płaty zwijasz? czy je tniesz? Bo nie wyobrażam sobie takiego rulonu z pangi...


W efekcie masz uzyskać coś w rodzaju rolmopsa - czyli kawałek ryby wielkości filetu śledziowego się zwija. Pangę bym przecięła wzdłuż na pół, choćby po to, żeby się utopiła lekko w sosie.

Sos: na kropli oleju podsmażyć cebulę, jak się zeszkli dodać pory i czerwoną paprykę drobno pokrojone. Poddusić, aż zmiękną. Dodać grubo posiekane pomidory bez skórki (albo puszkę pomidorów) i zagotować. Doprawić słodką papryką, cayenne lub chilli lub imbirem i solą.

Kawałki ryby ułożyć jak snopki ;) na dnie naczynia żaroodpornego i zalać całość sosem. Piec pod przykryciem przez kilka minut - krótko, bo sos już jest gorący a ryba się ścina błyskawicznie. Potem odkryć i dać odparować nadmiarowi wody. Wyjąć, posypać pietruszką. Można podać od razu w naczyniu, w którym się zapiekało.

Rybę się zwija po to, żeby się nie rozpadła w sosie. Delikatne filety jak panga kiepsko znoszą bycie gotowanymi.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Licho Wysłany: 2008-09-15, 19:36   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2240
Skąd: z maliniaka
Nabla, a możesz jakoś określić proporcje? Na dowolną (ale określoną) liczbę osób? W sensie: ile dajesz ryby na ile osób i ile czego do sosu do tej ilości ryby...
Kilka minut to jest rozumiem poniżej 10? ;) W jakiej temperaturze?
Odkryć rozumiem w piekarniku? ;)
 
 
Nabla Wysłany: 2008-09-15, 21:23   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Proporcje mogę, ilości dania na ilość osób nie mogę. Bo to zależy czy ryba jest jedzona sama, czy np. z ryżem. Czy jest samodzielnym daniem czy też po zupie albo na przystawkę. I jak duży jest człowiek zawiadujący widelcem.

Policzyłabym na 200g ryby pół cebuli, pół papryki, jeden pomidor, 10cm pora. Dla mnie byłaby to opcja dla jednej osoby, z zieloną sałatą, jako pełny lunch.

Piec około 10 minut pod przykryciem, potem odkryć i dalej piec, aż zgęstnieje.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Zabunia Wysłany: 2008-09-15, 22:16   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1082
Skąd: Lodz
to ja dodam rybke zapiekana w porach. Pychota.
potrzeba filety z bialej ryby (mrozone moga byc jak najbardziej), pory, maslo, smietane, jajko, przyprawy (ja uzywam tu tylko soli i pieprzu), natka pietruszki.
Pory kroimy, myjemy i podsmazamy na masle. W naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwami pory, rybe, troszke posiekanej natki, i tak az do wykonczenia skladnikow (na wierzchu najlepiej jak sa pory, bo ryba obsycha). solimy i pieprzymy wedlug uznania. Jajko roztrzepujemy ze smietana (ew. jogurtem naturalnym) i tym zalewamy przygotowanego przekladanca. Pieczemy w okolo 180 az ryba bedzie gotowa :)




new :)
 
 
gonick Wysłany: 2009-01-09, 08:14   

Poważnie uzależniona
Bajabongo fajlure


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3352
Skąd: z nikad
Podam przepis, bo wczoraj zrobiliśmy i było ekstra.

Panga w sosie kurkowym

Filety posolić, doprawić ulubionymi ziołami i ułozyć w naczyniu zaroodpornym i zasypać sporą ilością zielonej pietruszki
kurki pokroić i wrzucić na patelnię z cebulą i poddusić kilka minut z odrobiną białego wina
doprawić solą i pieprzem
dodać smietanę 12%

sosem zalać rybę
zetrzeć trochę żółtego, ostrego sera na wierzch

zapiec

próbowalam z grzybami zwykłymi, z pieczarami ale te kurki smakują jakoś inaczej - w polaczeniu z pietruchą tworza naprawdę ciekawe zestawienie




 
 
Ulcia Wysłany: 2009-01-09, 08:53   
Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 947
Skąd: Warszawa
ja polecam dorsza w pomidorach (proporcje dla 2 osób) - przepis pochodzi z bloga kwestia smaku.

Na patelni przesmażamy posiekaną dymkę (1-2 cebulki oraz całą część "szczypiorową"), dodajemy puszkę pomidorów, łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę brązowego cukru, szczyptę tymianku i dusimy przez ok 5 minut. Następnie układamy na to filety z dorsza (oprószone solą i pieprzem), dusimy pod przykryciem ok 10 - 15 minut. Potrawa najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, ale z tymi starszymi też jest ok ;) do tego np. fasolka szparagowa lub surówka z białej rzodkwi.




N.
A.
 
 
till Wysłany: 2009-01-09, 21:35   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 1866
gonick napisał/a:
by Nabla
[...]

2. Porcję ryby (filet, dzwonko) zamarynować w soku z cytryny, soli i pieprzu. Obtoczyć w posiekanym koperku. Grubo złożoną folię aluminiową posmarować masłem, szczelnie zawinąć rybę. Upiec w piecu.

Bardzo bym prosiła o informację ile i w jakiej temperaturze należy piec takie ryby w folii aluminiowej. Przepis dotyczy dowolnego filetu (w zamrażarce mam akurat solę), czy polecacie go spróbować z jakimś konkretnym gatunkiem ryby?
 
 
Nabla Wysłany: 2009-01-10, 09:43   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
till napisał/a:
gonick napisał/a:
by Nabla
[...]

2. Porcję ryby (filet, dzwonko) zamarynować w soku z cytryny, soli i pieprzu. Obtoczyć w posiekanym koperku. Grubo złożoną folię aluminiową posmarować masłem, szczelnie zawinąć rybę. Upiec w piecu.

Bardzo bym prosiła o informację ile i w jakiej temperaturze należy piec takie ryby w folii aluminiowej. Przepis dotyczy dowolnego filetu (w zamrażarce mam akurat solę), czy polecacie go spróbować z jakimś konkretnym gatunkiem ryby?


180*C a czas zależy od grubości filetu. Około 15min na filet, 20 na tuszkę pstrąga, 30 min na całego małego łososia (większych ryb nie piekłam). Zawsze możesz odwinąć i sprawdzić. Sola to bardzo dobra ryba, tylko ostrożnie przy zdejmowaniu z folii bo lubi się rozpadać na kawałki.

Aha, ryba musi być rozmrożona przed pieczeniem, bo inaczej zajmie to dużo dłużej i skończy się powodzią w foli i mięsem bez smaku.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
till Wysłany: 2009-01-10, 12:11   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 1866
Dzięki za rady :)

Nie omieszkam wypróbować w najbliższym czasie ;)
 
 
MarMaja Wysłany: 2009-01-10, 12:39   

Starsza Kobieta


Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 3796
Licho,
Do przepisu Nabli zamiast pangi polecam tilapię. Bardzo fajna rybka, dosyć zwarta, delikatna w smaku. Myślę, że nadaje się tutaj idealnie, bo wielkość ma właśnie jak płaty śledziowe.




KOMU KSIĄŻKĘ? KOMU? :D Fruziaki :love:
Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w marzenia! :cwaniak:
 
 
Asia Wysłany: 2009-01-10, 17:34   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 1625
mój najnowszy wynalazek - szczupak pieczony z warzywami

przyprawa do ryb cytrynowa, majeranek, tymianek, por, marchew, oliwa, masło no i oczywiście szczupak (w całości)

przyprawę do ryb, majeranek i tymianek wymieszać w 2 łyżkach oliwy. Natrzeć tą marynatą szczupaka i na godzinkę do lodówki.
Rybę położyć na folii wysmarowanej masłem i nafaszwerować ją drobno posiekanym porem i marchewką, posypując również z zewnątrz. Posypać wiórkami masła i zawinąć folią. Piec ok godziny. Pychota!
 
 
labi Wysłany: 2009-01-12, 19:44   

Poważnie uzależniona


Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 2818
Skąd: z kanapy
To i ja dorzucę :D
Dorsz zapiekany ze szpinakiem i parmezanem
Dorsz/morszczuk/sola nacieram oliwą i ziołami (bazylia, tymianek, sól bieprz kolorowy) i wkłądam do lodówki na 20 min. (2 płaty)
W tym czasie podsmażam na maśle szpinak (200g) (dziś korzystam z mrożonego) z ogromną ilością czosnku. Następnie dodaję jogurt naturalny (4 suże łyżki) i nadal podsmażam to na wolnym ogniu redukując płyny, dorzucam trochę serka żółtego.
rybę podsmażam na oliwie i przekłądam do formy do zapiekanek polewam szpinakiem i posypuję parmezanem. Piekę w 180stopniach 10min.
Podaję z ryżem, talarkami ziemniaka lub makaronem sojowym.
Smacznego




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group