Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Rybka smaczna i prosta - kopalnia
Autor Wiadomość
figa Wysłany: 2009-01-13, 13:00   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Jak do nas trafilas?: z g.;)
Wiek: 37
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 1625
Skąd: lubelszczyzna
pstrąg w soli morskiej

wypatroszonego pstrąga myję, skrobię, w środku lekko solę, pieprzę, wkładam kostki masła i plasterki soku z cytryny, układam w kamionkowym naczyniu na dosyć grubej warstwie soli morskiej, skrapiam z wierzchu cytryną i zasypuję w soli morskiej, piekę w piekarniku ok 40 minut.Pycha :D





 
 
karola78 Wysłany: 2009-01-13, 13:23   

Forumowy wyjadacz


Wiek: 40
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 2602
Skąd: z pracy...ale ciii
figa napisał/a:
plasterki soku z cytryny
:rotfl: :lol:

figa jak ty to robisz?! przepraszam za OT, ale nie wytrzymałam





 
 
figa Wysłany: 2009-01-13, 15:58   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Jak do nas trafilas?: z g.;)
Wiek: 37
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 1625
Skąd: lubelszczyzna
karola78 napisał/a:
figa napisał/a:
plasterki soku z cytryny
:rotfl: :lol:

figa jak ty to robisz?! przepraszam za OT, ale nie wytrzymałam


gapa ze mnie :masakra: tak to jest jak się robi pięć rzeczy na raz ;) oczywiście miały być plasterki cytryny





 
 
Monika Kamińska
[Usunięty]
Wysłany: 2009-01-16, 21:59   


dziewczyny szukam dzialu owoce morza
a mianowicie poszukuje przepisu na krewetki z mlekiem kokosowym
znacie moze?
 
 
Nabla Wysłany: 2009-01-16, 22:19   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Monika Kamińska napisał/a:
dziewczyny szukam dzialu owoce morza
a mianowicie poszukuje przepisu na krewetki z mlekiem kokosowym
znacie moze?


Tu masz wątek krewetkowy
http://babiniec-cafe.pl/viewtopic.php?t=2124




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Monika Kamińska
[Usunięty]
Wysłany: 2009-01-16, 22:32   


Nabla napisał/a:
Monika Kamińska napisał/a:
dziewczyny szukam dzialu owoce morza
a mianowicie poszukuje przepisu na krewetki z mlekiem kokosowym
znacie moze?


Tu masz wątek krewetkowy
http://babiniec-cafe.pl/viewtopic.php?t=2124


DZIEKI JUZ LECE:)
 
 
wwiola Wysłany: 2009-02-09, 10:14   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
gonick napisał/a:
MadziaK

rybka w piżamie
50 dag filetów z ryb morkich / ja miałam mintaja/
25 dag młodej marchewki
1 młody kalafior lub brokuł / ja dałam obydwa/
1-2 cebule
sok z cytryny
duza garśc startego sera
1 szklanka śmietany /12%/
2 jajka
2 łyżki oliwy lub oleju
vegeta itp.
garśc posiekanej zieleniny /natka,bazylia,szczypiorek,oregano.../
tłuszcz do formy

Filety natrzeć sokiem z cytryny, solą i pipeprzem,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Oczyszczone jarzynki ugotowac w osolonej wodzie - powinny pozostac jędrne.
odcedzić marchewę pokroić w kostkę, a kalafior podzielic na malutkie kawałeczki.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Połowę cebuli wymieszać z jarzynami i posiakaną zielenina, położyc do natłuszczonej formy do zapiekania.
Przykryć warstwą ryby.
na wierzchuułożyć pozostałą cebule.
Śmietanę wymieszać z 3/4 sera i jajkami, zalać zapiekanką i posypać pozostałym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika /180 C/ na 45 minut.


Wypróbowałam - jest bardzo dobre.

Ja dodatkowo do warzyw dodałam pokrojoną paprykę czerwoną. Marchew, kalafior i brokuły ugotowałam z kostką Knorra - oliwa z oliwek z ziołami. Cebulę smażyłam z porem i czosnkiem.

Miałam świeże filety z pstrąga i dorsza. Pstrąg wyszedł pyszny, a z dorszem było dużo grzebania, bo miał mnóstwo ości, ale smaczny też był ;)

Ja uwielbiam najprostszą wersję ryby - świeży filet nacieram solą, pieprzem i skrapiam cytryną. Wrzucam na mocno rozgrzany tłuszcze - smażę krótki z obu stron. Do tego gotuję brokuła lub kalafior. Na talerz nakładam bukiet brokułów lub kalafiora i rybę, polewam oliwą z oliwek, troszkę soli i już.




 
 
wwiola Wysłany: 2009-02-09, 10:36   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
I zapomniałam o bardzo pysznej rybie, ale na zimno.

Smażę kawałki łososia (może też być inna ryba, oby miała "zwarte" mięso) na patelni bez panierki *. Wcześniej oczywiście solimy, pieprzymy, można odrobinę skropić cytryną. Zostawiamy do wystudzenia.

Kroimy w talarki 2 cebule. Łączymy 4 szklanki wody z 1 szklanką octu, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, zagotowujemy. Układamy w słoiku najpierw cebulę, potem rybę, znów cebulę, zalewamy gorącą zalewą. Odkładamy w chłodne miejsce (ja zazwyczaj wkładam do lodówki, ale to nie jest konieczne). Jemy następnego dnia. Uwielbiam taką rybę - można ją jeść o każdej porze dnia, zaspokaja "ochotę na coś ostrego" i jest dobrą przystawką na imprezach.

*Może być lekka panierka z mąki, ale nie komponuje się to z octem, tzn. szybciej się psuje.




 
 
markdottir Wysłany: 2009-03-16, 10:31   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8107
Skąd: z szuflady
Ryba na parze z sosem improwizowanym
(nieźle wyszła, to sie podzielę)

Składniki (na 2 osoby):
2 filety rybne, 1/2 średniej cebuli, 1-cm plasterek świeżego imbiru, 300 ml śmietany kremówki, , sok z połówki cytryny, sól, pieprz, curry, olej, 1/4 kostki masła.

Jak przyrządzić?
Filety skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 min. Następnie ugotować na parze 8-10 min (do wody można wrzucic kawałek imbiru lub skórki z cytryny).
W czasie gdy ryba się gotuje, pokroić cebulę w drobną kostkę i posiekać drobno imbir (ja posiekałam wszystko w blenderze). Na patelni rozgrzać odrobinkę oleju, wsypać cebulę i imbir i podsmażyć. Następnie wrzucić masło i roztopić, potem wlać śmietanę, zmniejszyć ogień i mieszać. Gdy sos zgęstnieje, dodać świeżo zmielony pieprz, ewentualnie pozostały sok z cytryny. Można dostypac odrobinkę curry dla koloru.
Rybę wyjąć z garnka, ułożyć na ogrzanym talerzu, polać lekko sosem.

Uwagi:
Podawać najlepiej z młodymi ziemniakami i ugotowanymi na parze warzywami (młoda marchew, cukinia, brukselka, brokuły, ewentualnie kalafior). Można udekorować kawałkami cytryny i gałązkami koperku.

Smacznego!





Madame rośnie i Mademoiselle też
1% dla Patryka
 
 
Lilek Wysłany: 2009-03-16, 11:25   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1530
Skąd: z kuchni
Łosoś w sosie jogurtowym

Składniki na 3 porcje

-3 dzwonka łososia
-sól, pieprz, tymianek
-200 ml jogurtu naturalnego
-ząbek czosnku
-wyciśnięty sok z połowy cytryny
-3 łyżeczki masła
-mały ogórek kiszony

Dzwonka łososia natrzec solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Ułożyc w naczyniu żaroodpornym, na każdy z nich nałożyc po jednej łyżeczce masła. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut.

Podawać z sosem jogurtowo czosnkowym (jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, pokrojonym drobniutko ogórkiem, doprawić solą i pieprzem)

Pychotka :)




Dwa łobuziaki P i A :)
 
 
Nabla Wysłany: 2009-03-29, 17:06   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Prościej już się nie da: stek z tuńczyka osuszyć, posolić, popieprzyć, obsmazyć około 1 minuty z każdej strony na bardzo gorącej patelni.

Na zdjeciu tuńczyk na oleju sezamowym z salatką z buraków i różowego grapefruita w makowym winegrecie i sałatą lodową z olejem orzechowym.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Nabla Wysłany: 2009-05-13, 11:02   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
campari napisał/a:
w moim wydaniu owa ryba to panga

filet z pangi
1 marchewka
garsc fasoli szparagowej
5 krazkow cebuli
0,5 czerwonej papryki
sol
pieprz ziolowy
curry
ostra i slodka papryka
oliwa
sos sojowy

Rybe rozmrozic, umyc, osuszyc papierowym recznikiem, warzywa pokroic w zapalki
Urwac porzadny kawal folii aluminiowej, na ktorej ukladamy marchewke, cebule na to ryba, na rybe przyprawy, warzywa, na koniec skropic oliwa i sosem sojowym. Zawinac w folie, tak zeby byl luz, wlozyc do piekarnika piec w temp.200 stopni, pod koniec pieczenia, otworzyc folie i pozwolic odparowac powstaly sos. Na talerzu skropic cytryna.
Smacznego




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
tirana Wysłany: 2009-05-18, 07:15   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 42
Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 405
ugotować solę
do tego sos: sos sojowy, olej arachidowy, dużo dymki, starty imbir




"Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć.
Miniesz, a więc to jest piękne!" W. Szymborska
 
 
 
Cza_net Wysłany: 2009-05-18, 09:35   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Jak do nas trafilas?: z gimbli
Dołączyła: 30 Paź 2008
Posty: 1938
Skąd: Wawa
ja polecam rybke wg "Pomysł na ..." Winiary - są 2 rodzaje sosów - jeden chyba z koperkiem a drugi ze szpinakiem - oba pyszne. Zajadamy się tym razem z mężem.
Wykonanie bardzo proste - potrzebna tylko rybka, torebka sosu i śmietana. na każdej torebce jest jeszcze wersja ulepszona przepisu, gdzie dodajesz więcej składników, ale jak na razie ja robiła wersję podstawową. Pieczenie ok. 30 min jak ryba jest świeża i 40-50 jak zamrożona.

EDIT: robiłam z pangą (do czasu, aż dowiedzialam się, że jest ze ścieku), a potem z innymi rybkami i zawsze bylo OK

Można tez zapiekać rybke w soli aluminiowej - jadłam kiedys, ale sama żadnego przepisu nie znam. A było bardzo dobre :hyhy: .


Jeszcze mam drugi przepis: dowolna rybka bez ości - smażymy standardowo w panierce z mąki + jakies przyprawy - sól, pieprz i zalewamy na patelni sosem słodko-kwaśnym z Winiar albo innym ze słoika i trochę podduszamy - jest pyszne i na zimno i na ciepło :) .




[/url]

ciuszki małe i większe
Ostatnio zmieniony przez Cza_net 2009-05-18, 09:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Kasia Wysłany: 2009-05-18, 10:29   

Net włączony- gar z zupą spalony
usmieszek


Dołączyła: 10 Mar 2006
Posty: 821
Skąd: gorące południe ;-)
To ja jeszcze dodam takie przepisy:

I
Potrzebujemy:
- dowolna ulubioną rybę (kilka kawałków),
- kilka pomidorów bez skórki,
- cebulę,
- mały kubek śmietany,
- masło
- sól, pieprz, magi do smaku

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Cebula ma się zeszklić.
Na patelnię kładziemy rybę, dodajemy drobno pokrojone pomidory i wszystko razem dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy śmietanę, sól, pieprz, magi do smaku. Wszystko razem dusimy jeszcze chwilę.

II
Potrzebujemy:
- dowolną ulubioną rybę (kilka kawałków)
- szpinak
- śmietanę
- czosnek
- sól, pieprz do smaku
- masło/oliwę

Rozmrażamy szpinak, dusimy go na rozgrzanym maśle razem z czosnkiem. Do szpinaku dodajemy śmietany (tak by powstał taki gęsty sos), soli/pieprzu do smaku.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy kawałki ryby. Jeżeli ktoś chce może sobie je posolić. Na rybę wylewamy sos (tak by zakrył wszystkie kawałki).
Wszystko razem zapiekamy (ja to zawsze robię na oko więc ciężko mi powiedzieć ile to trwa) ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group