Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Rybka smaczna i prosta - kopalnia
Autor Wiadomość
droan Wysłany: 2009-11-10, 17:17   Tuńczyk w pomidorach i innych warzywach na pełny obiad
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 136
Skąd: spod parasola
ziemniaki
puszka tuńczyka w pomidorach
torebka mrożonek pt. warzywa na patelnie albo jakaś zupa
mała butelka soku pomidorowego
przyprawy do smaku(co kto lubi)

obrać ziemniaki i ugotować je z warzywną kostką rosołową zamiast soli
tunczyka usmażyc na patelni tylko na własnym sosie
warzywa poddusić na oleju, zalać sokiem pomidorowym i chwile odparować(aż zrobi sie sos)
połączyć z tuńczykiem, doprawić
ziemniaki po odlaniu łączę jeszcze ze śmietanką i koperkiem-pychota
 
 
kobietka Wysłany: 2010-01-04, 13:40   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 71
Mintaj pod kołderką
• ½ kg filetów z mintaja
• 1 cebula
• sok z ½ cytryny
• 1 szkl. gęstej śmietany
• łyżka startego żółtego sera
• zioła prowansalskie
• garść posiekanej zieleniny
• mielona papryka
• sól, pieprz

Rybę myjemy, osuszamy, nacieramy sokiem z cytryny, solą i ziołami. Odstawiamy na ½ h. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 15 min. Cebulę drobno kroimy i szklimy na łyżeczce tłuszczu. Śmietanę ubijamy z mieloną papryką, mieszamy z cebulą i doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zalewamy sosem śmietanowym, posypujemy startym serem i wstawiamy ponownie do piekarnika. Zapiekamy tak długo, aż kołderka lekko się zarumieni a ser stopi. Przed podaniem posypujemy obficie zieleniną.

Kotlety rybne
• 500 g filetów rybnych
• 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka
• 2 cebule
• 2 jajka
• 4 ząbki czosnku
• tymianek, majeranek, oregano
• sól, pieprz

Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż. Filety, cebulę, czosnek i bułkę tartą zmiel przez maszynkę. Dodaj jajka, przyprawy i dokładnie wyrób. Kotlety obtaczaj w bułce tartej i smaż.

Ryba duszona z pieczarkami
• 500 g mrożonych filetów
• 250 g pieczarek
• mała cebula
• 2 łyżki oleju
• ½ szkl. śmietany 18 %
• przyprawa do ryb
• sól, pieprz

Pieczarki i cebulę kroimy. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy opłukane i połamane (bez rozmrażania) filety posypane przyprawą do ryb. Gdy ryba zacznie rozmarzać wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy kilka minut bez przykrycia na silnym ogniu poruszając naczyniem. Zalewamy śmietaną, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu ok.. 10 min uważając aby ryba się nie rozpadła.




 
 
xena Wysłany: 2010-12-22, 10:02   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 03 Lut 2010
Posty: 353
Skąd: ...
Szukam sprawdzonego przepisu na pstrąga. Chętnie spróbuję zrobić go ciut inaczej niż zwykle (czyli sól+masło+pietruszka+cytryna). Może któraś ma coś smacznego w swoich zbiorach?
 
 
Nandini Wysłany: 2011-05-18, 08:03   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączyła: 21 Sty 2009
Posty: 596
Skąd: w-wa
Duszony mintaj z marchewką

Marchew przepuszczamy przez robota na wiórki. Dusimy na odrobinie masła, dolewamy trochę mleka kokosowego, można dodać imbir i cebulę. Wrzucamy do środka mintaja (w wersji dla nieodchudzających się :luka: można go wcześniej panierować i smażyć, ja unikam), zamykamy, dusimy. Sól + pieprz, pietruszka i koniec
 
 
Smerfa Wysłany: 2014-02-17, 18:22   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 15 Lut 2014
Posty: 10
Skąd: Polska
ostatnio znalazłam fajnego darmowego e-booka z przepisami na łososia, ja zrobiłam tego w sezamie i jest genialny, na bank powtórzę. Podaję linka, jakby ktoś chciał skorzystać. {ciach}

*Reg. VI 4 Nabla
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2014-02-17, 21:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group