Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Lasagne
Autor Wiadomość
kasia29 Wysłany: 2008-09-04, 11:20   Lasagne
Net włączony- gar z zupą spalony
do-radca ;)


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 658
Skąd: toronto
kupujesz płaty na lasagne, nie gotujesz ich tylko łamiesz tak, aby pasowały kształtem do naczynia żaroodpornego
- miesko robisz tak jak na spagetti bolognese... mielone, przyrumieniona cebulka, troszkę czosnku, pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy, przyprawy (wegeta, pieprz, dużo bazylii i oregano)
- kupujesz sos beszamelowy w proszku, rozrabiasz tak jak jest napsane na opakowaniu
- ser zółty trzesz na tarce
i układasz: makaron miesko, sosik, serek... itd, wierzchnia warstwa makaron, beszamel, serek
Do piekarnika i gotowe ... pycha :D
Moze tez byc wersja mieszana: miesko i szpinak lub sama szpnakowa lub mieszana: bakłażan i szpinak :)

BESZAMEL
1/4 kostki masła - roztopic , dodac czubata łyzke maki - szybko wymieszac
- dodac pol litra mleka, zwawo wymieszac
- posolic
- mieszac az do zgestnienia, zeby nie przywarło do dna :)



Cebulke i czosnek podsmazam na patelni, dodaje obrane se skorki swieze pomidory (lub z puszki), oregano, bazylie, sol i pieprz. Dusze pod przykryciem okolo 1.5 godziny. Do gotowego sosu dodaje podsmazone mielone mieso i mrozony zielony groszek.

W naczyniu ukladam suche plasty lasagne, sos, pokruszony bialy ser, ugotowane jajko pokrojone w plasterki - az do wyczerpania skladnikow. (ostania warstwa musi by sos)
Wierzch posypuje mozarella i parmezanem, zapiekam okolo 40 minut.

Przepis dostalam od zony rodowitego Wlocha :)

lasagne ze szpinakiem:

na dól płaty makaronu
na to przygotowane wcześniej smażone mięso mielone z cebulą i czosnkiem, a na koniec dodany szpinak
na to połowę sosu (mleko zagotowuje, dodaje wymieszaną w miewielkiem ilosci z mlekiem mąkę, jak to wszytko się zagotuje wrzucam pokrojony drobno ser żółty i mieszam do czasu, aż całość się rozpuści)
na to warstwa makaronu
na to kolejna warstwa mięsa
na to sos pomidorowy (najlepsze pomidory, albo koncentrat, jak kto woli, zagotowane z podsmażoną cebulą, czosnkiem i bazylią)
to wszytko posypuję warstwą tartego sera
na to makaron, kolejną warstwę
i wszystko polewam resztą sosu serowego
do piekarnika w zamkniętym naczynu, a pod koniec pieczenia, odkryć, żeby zarumieniła się góra

aby lasagne się nie rozpadało, nie powinno się go jeść od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej troszkę poczekać


O to przepis na najlepszą lasagne pod słońcem :lol:
1. Szpinak podsmażam, dosalam i przyprawiam (przede wszystkim czosnkiem)
2. w misce wymieszać ricottę (120 g- ja ją zastępują zwykłym żółtym serem), szpinak (200g), śmietanę 36% (2 łyżki), 2/3 parmezanu (całość - 25g) i 2 jaja.
3. tak przekładam makaron tą masą na wysmarowaną masłem formę (naczynie)
4. przygotowuję beszamel : 25 g masła rozgrzewam i pprzez 2 min podsamzam makę, ciagle miszajć. Dodaję mleko (300ml) . Trzymam na ogniu do czasu aż nie zgęstnieje ciągle mieszając. Dopraiwam pieprzem, soą i gałką muszkatałową.
5. Polewam tym sosem całą zapiekanke do piekarnika rozgrzanego do 180 st C przez ok 10 min.

Polecam po prostu :lizak:

A to wersja dla leniwców ;)

100 g szpinaku mieszam z ok 400 g sera żółtego (może tez być ricotta) i doprawiam do smaku wg własnego uznania (tzn duuuuuuuużo czosnku i soli, dodatkowo pieprz).

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i wykładam ugotowanymi płatami lasagne, na to szpinak, lasagne, szpinka itd. Samą górę posypuję resztą sera i masła i ładnie zapiekam:d

1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, seler(może byc naciowy), mozzarella, parmezan, oliwa z oliwek 3 łyżki, 250 mielonego mięska, 50 ml czerwonego winka 8) 2łyzki koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów bez skórki, sól, pieprz, 60g masła, 50g mąki, 500ml mleka, 200g płatków lasagne

:arrow: oliwe rozgrzać w głębokiej patelni,podsmażyć cebulke,czosnek i miesko.
:arrow: dodać pokrojona w kosteczkę marchewke i selerek.wymieszać i dusić pod przykryciem ok.10min.
:arrow: dodać koncentrat i pomidory+zalewa(to moga byc też świezutkie pomidorki których teraz jest mnóstwo). wlać winko.doprawić solą i pieprzem.gotowac ok.20 min.
:arrow: w rondelku roztopić masło,dodać mąkę i zrobić zasmażkę
:arrow: piekarnik na 200stopni
:arrow: do masełka dodac mleko(małymi porcjami),doprawic solą i pieprzem,gotować na małym ogniu 5min(sos beszamelowy)
:arrow: do formy wlać 2-3łyżki sosu i wyłożyc na niego dwa płaty lasagne
:arrow: na płaty mięsko,polac sosem i znowu płaty - powtarzac aż do wyczerpania składników :)
:arrow: gdy forma będzie wypełniona,przykryć sos płatem lasagne i posmarować sosem.
:arrow: do piekarnika i piec ok25min.
:arrow: smacznego

sos
- rumienię cebulkę pokrojoną w kostkę dodaje...
- mielone - wybieram sztukę mięsa i mielą na miejscu - jest lepsze i nie takie tłuste jak z tacki
- dodaję sos Knorra bolognese (słoikowy)
makaron
- osobno w szerokim rondlu gotuję wodę ok 5-6 sm i dodaję 1łyżkę oliwy żeby się nie sklejały i gotuję po 3 płatki
- w gliniance na dno wlewam trochę oliwy z oliwek i rozprowadzam po ściankach
całość
- układam na dnie płatki 3 obok siebie i jeden w poprzek, tak żeby dno bylo mocniejsze
- na to gotowy sos i na to starty ser (najlepiej wymieszane 2 gatunki)
- i tak ok 3 warstwy a ostatnia warstwa to jest sos i ser
- jeśli się robi beszamel to ostatnia warstwa to makaron i wtedy się nie przypala i nie twardnieje
- przykrywam
- do piekarnika na 30 minut
 
 
dorthe81 Wysłany: 2009-12-18, 23:38   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 15 Gru 2009
Posty: 47
Skąd: z podlasia ;)
6 dużych płatów Lasagne (najlepiej świeżych)
400 g mielonej wołowiny
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 duża puszka pomidorów bez skóry
100 ml soku pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka bazylii
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
300 ml mleka
250 g sera mozzarella do zapiekania
gałka muszkatołowa
pół pęczka natki
olej do smażenia
sól, pieprz

Wykonanie:

Płaty makaronu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cebulę obrać i posiekać, czosnek zmiażdżyć i razem z cebulą podsmażyć w rondlu na odrobinie oleju. Dodać posiekane pomidory wraz z zalewą oraz sok pomidorowy i zioła. Dusić aż sos przybierze konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Mięso podsmażyć i dodać do sosu. Dusić jeszcze 15 minut, aż sos zgęstnieje.

Masło roztopić i rozetrzeć z mąką na gładką masę. Dolać cienkim strumieniem mleko i cały czas energicznie mieszać żeby nie powstały grudni. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Formę wysmarować tłuszczem, na dno nalać białęgo sosu, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, przykryć sosem pomidorowym i białym. Powtarzać aż do wykończenia makaronu. Na górze powinien znaleźć się makaron przykryty cienką warstwą białego sosu. Na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry ser

Lasagne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut, po czym odkryć i zapiec jeszcze przez 5 minut do zrumienienia sera. Podawać posypane natką pietruszki.
 
 
kobietka Wysłany: 2010-01-04, 12:48   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 71
Lasagne po włosku
• 12 płatów lasagne
• 400 g mięsa mielonego
• 2 cebule
• 200 g żółtego sera
• oliwa z oliwek
• ząbek czosnku
• puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy
• oregano, bazylia
• sól, pieprz
• sos: 2 łyżki masła, 200 ml zimnego mleka, 4 łyżki mąki, sól

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Wkładamy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy pomidory, bazylię i oregano. Doprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem 30 min, a potem bez przykrycia jeszcze 10 min. Sos: roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy powoli mleko i mieszamy aż sos zgęstnieje. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy warstwy: płat lasagne, mięso, starty żółty ser, sos i przykrywamy płatem. Płat z wierzchu smarujemy sosem i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w temp 180 st. C.

Szybka lasagne
• 12 płatów lasagne
• 400 g żółtego sera
• 400 g mięsa mielonego
• Sos do makaronu bolognese lub bolognese z pieczarkami
• 4 łyżki oleju
• sos beszamelowy

Makaron gotujemy na półtwardo. Smażymy mięso mielone. Dodajemy cześć sosu i gotujemy na małym ogniu przez 5-10 min. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos bolognese, ser żółty. Na wierzchu rozprowadzamy sos beszamelowy. Pieczemy w temp 250 st. C przez 25 min.




 
 
Mala__Di Wysłany: 2014-01-01, 18:16   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
Czy macie jakieś sposoby na to, aby makaron lasagne po upieczeniu nie był zbyt twardy? Szczególnie ten na spodzie..
 
 
Ajka Wysłany: 2014-01-01, 18:30   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 2638
Skąd: Gdansk/Warszawa
U mnie zawsze na spod idzie beszamel wiec nigdy nie jest twardy. W srodku tez nie, sos i mieso robia swoje.
 
 
Nabla Wysłany: 2014-01-01, 19:49   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Mala__Di napisał/a:
Czy macie jakieś sposoby na to, aby makaron lasagne po upieczeniu nie był zbyt twardy? Szczególnie ten na spodzie..

Odpowiednio rzadki sos w wystarczającej ilości (na 500g makaronu beszamel z litra mleka, 100g masła/oliwy i 100g mąki) ewentualnie można poskładać zapiekankę, dać jej postać chwilę i dopiero potem piec.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Mala__Di Wysłany: 2014-01-01, 20:49   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
Dzięki za rady, wypróbuję przy najbliższej okazji :)
 
 
o-wieczka Wysłany: 2014-01-17, 09:06   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 1025
Skąd: Warszawa
Czy podgotowujecie makaron? Jeśli nie, to jak długo zapiekacie całość?
 
 
poohatka Wysłany: 2014-01-17, 09:12   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6260
Makaron daję surowy, a piekę, aż ser się lekko zrumieni (tudzież zabąblekuje). (mam w głowie zalecenie Moniki z Friendsów - "heat it until the cheese bubbles" :masakra: :rotfl: )




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
Nabla Wysłany: 2014-01-17, 09:20   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
o-wieczka napisał/a:
Czy podgotowujecie makaron? Jeśli nie, to jak długo zapiekacie całość?

Nie gotuje. Wstawiam do pieca pod przykryciem, az zobacze babelki w sosie, potem odkrywam i zapiekam az ser sie zbrazowi lekko (dzieki temu nie ma na koncu suchej skorupy na wierzuchu). Przed podaniem zostawiam jeszcze na moment po wyjeciu z pieca, zeby "siadla" - latwiej sie kroi.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
o-wieczka Wysłany: 2014-01-17, 09:49   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 1025
Skąd: Warszawa
Nabla napisał/a:
(dzieki temu nie ma na koncu suchej skorupy na wierzuchu).

Właśnie o to mi chodziło. Jakoś nie wpadłam na to, żeby zapiekać pod przykryciem :zawstydzony: W weekend wypróbuję.
 
 
o-wieczka Wysłany: 2014-02-17, 22:29   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 1025
Skąd: Warszawa
Zastosowałam się do rad, czyli nie podgotowałam makaronu i przykryłam folią i w końcu moje lasagne wyszło takie jak trzeba.
 
 
malenka Wysłany: 2015-12-09, 10:57   

Poważnie uzależniona


Wiek: 34
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 2814
Wycigam

Impreza roczkowa w niedziele a że z moją Hanka nie wiele da się zrobić bo to typ nareczny ostatnio to wymyśliłam, że najłatwiejszy będzie jakaś zapiekanka. No i przepisu szukam.

Osób będzie 10 więc chciałabym zrobić jakieś dwie. Może nadziewane canelloni?

Macie jakieś sprawdzone przepisy? Prosze:)




Antonio & []Hania[/url] & []Franio[/url]
 
 
czarnonaczarnym Wysłany: 2015-12-09, 11:57   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 2303
Najlepsza lazania wychodzi z tego przepisu
http://www.kwestiasmaku.c...se/przepis.html




K Z L M
 
 
 
madzia106 Wysłany: 2015-12-09, 12:12   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 2338
Skąd: Wieliczka
czarnonaczarnym napisał/a:
Najlepsza lazania wychodzi z tego przepisu
http://www.kwestiasmaku.c...se/przepis.html

Dokładnie jest pyszna,
Ja nie daję boczku i wina, bo jak gotuję to nigdy akurat nie mam, ale jest pyszna




My

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group