Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
pierogowo - farszowo i ciastowo :)
Autor Wiadomość
anonimka Wysłany: 2008-09-05, 05:50   pierogowo - farszowo i ciastowo :)

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
by lilla

Cytat:
Ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki zalać 1 szklanką wrzątku (woda) posiekać nożem, dodać 2 jajka, 1 łyżkę masła, posolić..zagnieść..ciasto trzymac w folii na czas wyrabiania pierogów by się nie zeschło



Cytat:
niewypróbowane ale ciekawe..jak się skusisz to napisz jak smakują
Farsz 1
1/2 szklanki fasoli perłowej ugotowanej, 1-2 banany, 10 dag cielęciny gotowanej, 1-2 żółtka, sół, biały pieprz, curry

banany obrać ze skórki zemleć razem z mięsem, wymieszać z fasolą i żółtkami, doprawić do smaku

Pierogi podawać na ciepło polane keczupem do surówki z sałaty

Farsz 2
1/2 szklanki fasoli perłowej ugotowanej, 5 orzechów włoskich bez łupin, 10 dag kury pieczonej (bez kości), 1 jajko, sól, pieprz, 1 łyżka tłuszczu

Orzechy sparzyc, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć z fasolą, dodać tłuszcz, wymieszać ze zmielonym mięzem i jajkiem, doprawić do smaku

Podawać ze skwarkami i surówką warzywno-owocową



by claretta

Cytat:
Polecam farsz z zielonej soczewicy :!:
Nawet "zagramanicą" w jakims ekologicznym sklepie powinnaś takowa zakupić... Zalewasz ziarnka osolonym wrzątkiem (na szklankę soczewicy 2 szklanki wrzątku) i gotujesz około 10-15 minut. Woda powinna się wchłonąć, część ziarnek się rozpadnie, część zostanie w całości. mają być jędrne, ale nie twarde!!
Teraz dodajesz do tego sporo podsmażonej cebulki razem z tłuszczem, ewentualnie surowe jajko (zwykle nie trzeba :!: farsz jest wystarczająco "mokry"), trochę białego pieprzu i np. majeranku. I zawijasz w ciasto pierogowe.

A ciasto :?: Moja macocha ma swój patent na miękkie ciasto; do zagniatanego wg patentu lilli dodaje kawałek margaryny wielkości dwóch pudełek zapałek, albo kilka łyżek oleju - ale nie dodaje jajek :!: Na pewno ciasto będzie wtedy sprężyste i miekkie. Jej zdaniem jajko w pierogowym cieście to murowany sposób na pierogi-twardawce.

Moja Mama robiła coś zupełnie innego. Też twierdziła, że dodatek jajka do ciasta = rzemieniowate pierogi; twarde po prostu :!: Miała swój patent, dzięki któremu jej pierogi były mięciutkie jak pierzynka. Rozcierała 5 dag drożdży z łyżeczką cukru, i zalewała szklanką ciepłego mleka. Gdy rozczyn zakipiał, wlewała go do kilograma mąki i zagniatała sprężyste ciasto, dolewając tylko mleka ewentualnie :!: i koniec.
Moim zdaniem, pierogi w cieście drożdżowym spokojnie mozna również piec,nie tylko gotować; ale ja wolę gotowane ;)
Mniam... aż się rozmarzyłam

Aha, farsz "ruski" mojej Mamy też miał swój patent - otóż sypała ona do niego naprawdę duuuużo słodkiej papryki, dzięki któremu zyskiwał lekko różowawy kolorek. Nie mówiąc o smaku.
 
 
anonimka Wysłany: 2008-09-05, 05:52   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
by Anna!

Cytat:
Pierogi z soją

Składniki na farsz: 35 dag ziaren soi, 2 jaja, 10 dag cebuli, 10 dag tartej bułki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz; masło, natka pietruszki

Soję zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 godz. Następnie ugotować ją w świeżej wodzie, odcedzić i zemleć. Dodać jaja, posiekaną i podsmażoną cebulę, tartą bułkę, kilka łyżek wody oraz przyprawy i starannie wszystko wymieszać.
Ugotowane pierogi polać stopionym masłem i posypać posiekaną zieleniną.


Cytat:
Pieczone pierogi z kaszą i ziarenkami- przepis nie sprawdzony przeze mnie

Składniki
Ciasto: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, 4 łyżki oleju, sól.

Farsz: półtorej szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, 40 dag pieczarek, 2 cebule, por, garść dowolnych kiełków, 4 łyżki pestek słonecznika, 3 łyżki oleju, 4 łyżki sosu sojowego, pieprz, sól

Sposób przyrządzania
Mąkę przesiać, dodać rozkruszone drożdże, olej, szklankę ciepłej wody i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, usmażyć na oleju. W trakcie smażenia dodać posiekaną cebulę, pokrojony w krążki por, kiełki i 2 łyżki pestek. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 minut. Dodać kaszę, przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Wystudzić. Ciasto podzielić na 8 porcji, rozwałkować na krążki, na każdy nałożyć farszu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać pestkami i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec 20-30 minut w temperaturze 180-190°C.


by fagih

Cytat:
Ja rowniez ciasto robie z jajkiem i jest ok. Ale to moze dlatego, ze walkuje je zwykla butelka ;)

Moj patent na pierogi ruskie - odrobine startej marchewki i przesmazona cebulka dodana do farszu. Musze spróbowac z ta papryka- brzmi smacznie :)

Farsz z ziemniaków z orzechami robi sie podobnie jak do ruskich - ugotowane ziemniaki zmieszane z przesmazona cebulka, duza iloscia pietruszki i posiekanymi orzechami.

Szpinak do pierogow daje sie najzwyklejszy- taki jak do jedzenia czyli posiekany i podduszony z sola, pieprzem, czosnkiem i jajkiem badz smietana. Poniewaz taki farsz jest 'mokry' to ciasto musi byc grubsze, zeby sie pierogi nie rozplynely w garnku ( tak samo z owocami )
Poniewaz szpinak jako taki jest nieco mdly i w pierogach wyjdzie jeszcze delikatniejszy wiec jako farsz musi byc nieco mocniej doprawiony. Takie pierogi najpyszniejsze beda podane z samym maselkiem.

Z kasza i sojowe tylko jadlam wiec przepisów nie znam ale widze, ze dziewczyny juz podaly :)

Patent na efektowny wyglad: podczas ugniatania ciasta mozna dodac odrobine soku z buraków - wtedy pierogi beda rozowe. Smaku to nie zmienia.

Nietypowy a smaczny sposob na pierogi z miesem - podawac polane smietana z odrobina octu winnego i posypane duza iloscia pieprzu :)




( )
 
 
anonimka Wysłany: 2008-09-05, 05:55   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
claretta ponownie :)

Cytat:
A znacie coś takiego jak pierogi "dziadowskie" :?:
A raczej farsz do nich...

Przepis mojej babci, z Podlasia; dokładnych proporcji nie znam, bo ciocia zawsze robi je "na oko". Ogólna zasada - w farszu jak na pierogi ruskie zastępujemy ziemniaki - kaszą gryczną. Według kanonicznego przepisu do takiego farszu prócz podsmażonej cebulki i przypraw powinna też trafić spora garstka posiekanej, świeżej mięty :!: Ale ciocia woli jednak (och, te dzisiejsze gusta kulinarne ;) ) robic je bez mięty, za to z pietruszką.
Polewamy takie pierogi stopionym masełkiem albo skwarkami.

Och, znowu ślinotoku dostałam :roll:


by laureline

Cytat:
PIEROGI Z KAPUSTA I PIECZARKAMI WG PRZEPISU EWY78 :D (DZIEKUJE)

ewa78 napisał/a:
Pieczarki i kapusta słodka to idealna kombinacja.
Usmaż pieczarki drobniutko pokrojone z cebulką i masełkiem, przypraw odrobiną wegety. Kapustę utrzyj na tarce i duś na patelni na tłuszczu i podlewaj wodą. Potem połącz razem z pieczarkami. Farsz gotowy.


ciasto:
z braku jajek w lodowce nie dodalam ich
takze zamiast jajka zmieszalam pol na pol goracej wody i goracego mleka
maka i sol




( )
 
 
anonimka Wysłany: 2008-09-05, 05:57   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
by ama

Cytat:
zrobiłam wczoraj moje ukochane pierogi :P (ostatnio robilam chyba 2 lata temu) - pomogła mi maszyna do pieczenia chleba - zrobiła ciasto!!!! wałam gorącą wodę, mąkę i margarynę - ciasto wyszło genialne!!! - plastyczne, lekko błyszczące - idealne;
pierogi ruskie to były - do środka wrzucam poza serem i ziemniakami skwarki z boczku i przysmażoną cebulkę

a moja mama czasem robi farsz pizzowy - tzn. szynka drobno posiekana, starty ser i oregano połączone keczupem - dobry!


by dobbi

Cytat:
laur, mozesz ze szpinaku zrobic farsz taki sam jak np. do makaronu
ja kiedys robilam szpinak z czosnkiem, i lazurem.
jesli szpinak zamrozony to trzeba go odparowac, poddusic na oliwie.
wystudzony do ciasta i juz :)




( )
 
 
anonimka Wysłany: 2008-09-05, 10:45   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
ewa78

Cytat:
Pieczarki i kapusta słodka to idealna kombinacja.
Usmaż pieczarki drobniutko pokrojone z cebulką i masełkiem, przypraw odrobiną wegety. Kapustę utrzyj na tarce i duś na patelni na tłuszczu i podlewaj wodą. Potem połącz razem z pieczarkami. Farsz gotowy.

Jeśli chodzi o ciasto to zdecydowanie z wodą i to mocno ciepłą rozrabiaj, bo inaczej Ci nie wyjdzie.

Jeśli nie ma sera białego to może chociaż jakeś twarożki tam macie czy serki do smarowania kanapek ale bez jakiś dodatków. Zmiel je z ugotowanymi ziemniakami dodaj dużo cebuli przysmażonej na smalcu i dopraw pieprzem solą - wiadomo. Nie pamiętam czy jajko też się dodaje, ale chyba tak.




( )
 
 
anonimka Wysłany: 2008-09-05, 13:34   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
by buniaa

Cytat:
Mam przepis na pierogi od teściowej. Wczoraj obie robiłyśmy pierogi z kapustą i grzybami juz na wigilię. Zamroziłyśmy i niech czekają na konsupmcję w dzień wilgilijny.

Na 2 szklanki mąki: 1 zółtko, łyżka masła, pół szklanki gorącej wody, trochę soli. Mąkę koniecznie przesiać (teściowa poradziła mi żebym mąkę przesiewała do każdego rodzaju wypieków i wyrobów). Rozpuścić maslo. Zrobić dołek w mace, wbić żółtko, wlać ciepłe masło, najpierw nożem próbowac to wymieszać, potem dodawać ciepłej wody i ręką zgarniać wszystko do kupki i zagniatać ciasto.

Ja jestem kompletnym beztalenciem, ale ciasto mi wyszło. Gniotłam aż zrobiło się miękkie i elastyczne. Trzeba wygnieść aż straci grudki.
Potem rozwałkować całość i wykrajać szklanką okrągłe placki.
Palcki te trzeba trochę rozściągnąć żeby były owalne i nałożyć 2 łyżeczki nadzienia.

Proces lepienia pieroga: zwinąć placek z nadzieniem na pół, upchnąć paluszkiem nadzienie, dwa razy zlepić brzegi pieroga: za pierwszym dokładnie łapiąc za sam koniec ciasta koniuszkami palców, a za drugim razem jeszcze raz tylko z większym zakładem (tak z 1 cm). Gotowy pieróg odkładamy na serwetę/tackę wyłożoną papierem i oprószoną mąką.

Nadzienie już do wyboru. My robiłyśmy z kapustą, grzybami, i cebulką (postne). Można zrobić wcześniej, zamrozić i na wigilię bedą gotowe.
Przy pierwszym głębokim zamrażaniu nie mogą być układane warstwami bo sie pozlepiają na amen, my układałyśmy na tackach i wkładałyśmy do zamrażalnika. Potem gdy się zamrożą można już je wrzucić do jednego pojemnika.
Nie liczyłam ile tych pierógów wyszło, ale z 2 szklanek maki chyba wychodzi około 20 szt.
Jak ktoś chce więcej sztuk to trzeba proporcjonalnie zwiększać składniki.


Cytat:
My robiłyśmy farsz z pół kg kapusty kiszonej (kupionej nie z beczki lecz w torebce, ale nie pamiętam jakiej firmy), grzybów suszonych (garść),
2 cebule, 2-3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła i pieprz.

Kapustę kiszoną wkładamy do garnka, wlewamy szklankę wody, kładziemy wypłukane grzyby i 1 łyżkę masła. Gotujemy powoli przez 1 godz aż kapusta będzie miekka.
Na dużej patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę (my dałyśmy dwa kolory cebuli) na maśle. Dodajemy do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmażamy. Potem ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy lub kroimy bardzo cienko. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz.
To jest taki postny farsz. Farsz powinien być ostry i słony, bo potem gdy już ugotujemy pierogi to przyprawy w wodzie sie trochę "wypłukują".
 
 
Madeleine Wysłany: 2008-12-09, 20:25   

Starsza Kobieta


Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 8789
Up.
Naszła mnie ochota na zrobienie pierogów z mięsem. Farsz mniej więcej mam, tzn. mięso z rosołu (antrykot i skrzydełka z kurczaka), marchewka, seler, pietruszka, por, cebula.

I co dalej? Co z tym ciastem, chyba raczej bez jajka? Czy wszystkie ww. składniki dać, czy coś do tego jeszcze (np. podsmażona cebulka), jak doprawić?
 
 
corgi Wysłany: 2008-12-09, 21:29   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 1308
anonimka85 napisał/a:
claretta ponownie :)

Cytat:
A znacie coś takiego jak pierogi "dziadowskie" :?:
A raczej farsz do nich...

Przepis mojej babci, z Podlasia; dokładnych proporcji nie znam, bo ciocia zawsze robi je "na oko". Ogólna zasada - w farszu jak na pierogi ruskie zastępujemy ziemniaki - kaszą gryczną. Według kanonicznego przepisu do takiego farszu prócz podsmażonej cebulki i przypraw powinna też trafić spora garstka posiekanej, świeżej mięty :!: Ale ciocia woli jednak (och, te dzisiejsze gusta kulinarne ;) ) robic je bez mięty, za to z pietruszką.
Polewamy takie pierogi stopionym masełkiem albo skwarkami.

Och, znowu ślinotoku dostałam :roll:



Dziś zrobiłam pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej + biały ser + smażona cebulka+ surowe jajko. Wyszła rewelacja !!! Tysiąc razy lepsze niż ruskie. Nie dawałam do farszu mięty, tylko natkę pietruszki, pieprz i sól. (Farsz: kaszy daje się wagowo tyle samo co białego sera, lub z lekką przewagą sera - jak kto lubi. Ja dałam 1 torebkę ugotowanej kaszy gryczanej, 270 g sera białego, 1 surowe jajko, 1 podsmażoną na maśle na rumiano sporą cebulę, suszoną natkę pietruszki, sól, pieprz. Wg oryginalnego przepisu ser i kaszę trzeba zmielić w maszynce. Ja tego nie zrobiłam i też wyszło dobrze.).




Mój blog decoupage

Pomóżmy wyzdrowieć Kacperkowi - podaruj mu 1% swojego podatku
 
 
Nabla Wysłany: 2008-12-10, 07:14   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Madeleine napisał/a:
Up.
Naszła mnie ochota na zrobienie pierogów z mięsem. Farsz mniej więcej mam, tzn. mięso z rosołu (antrykot i skrzydełka z kurczaka), marchewka, seler, pietruszka, por, cebula.

I co dalej? Co z tym ciastem, chyba raczej bez jajka? Czy wszystkie ww. składniki dać, czy coś do tego jeszcze (np. podsmażona cebulka), jak doprawić?


Nie za dużo włoszczyzny, surowe jajko, zielona pietruszka, podsmażona cebula - ugnieść na gładką pastę i nadziewać pierogi. Ciasto zawsze robię tylko z mąki, soli i ciepłej wody. Jak ma być miękkie to do ciepłej wody można dodać łyżeczkę masła.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Madeleine Wysłany: 2008-12-10, 09:00   

Starsza Kobieta


Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 8789
Co to znaczy "nie za dużo włoszczyzny"? I czy mięso razem ze skórą (z kurczaka) mielić, czy obrać?
 
 
Nabla Wysłany: 2008-12-10, 09:11   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Nie więcej jak 1/4 włoszczyzny do 3/4 mięsa. Skórki to jak lubisz, ja wolę chude więc bym nie dawała.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
gonick Wysłany: 2008-12-10, 12:34   

Poważnie uzależniona
Bajabongo fajlure


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3352
Skąd: z nikad
Zapodam mój przepis na ruskie.
Odkąd podpatrzyłam takie u rodziców koleżanki - innych nie robię :]

400 g sera półtłustego
ziemniaki - tyle, żeby było ich objetościowo o 20% mniej niż sera

4 duze cebule
PRZYPRAWA - papryka słodka
sól

Cebulę kroimy w krażki i podsmażamy - nie szklimy, ale zesmazamy, az będzie czesciowo przypalona nawet

cabula+ ugotowane ziemniaki+biały ser mieszamy ze sobą doprawiając sola i papryką słodką.
Niczym więcej!

Farsz robię jak Nabla: tylko mąka, sól i ciepła woda.




 
 
ihasia Wysłany: 2008-12-10, 15:11   

Temat po temacie, a bałagan w chacie
Stara malenka


Jak do nas trafilas?: po omacku
Wiek: 39
Dołączyła: 12 Cze 2008
Posty: 232
Skąd: furtka w waldzie.
Farsz do pierogow z miesem robie bez jajka.
Zawsze jak gotuje wywar miesny na zype, odkladam to miesko i mroze. jak uzbieram tyle ile mi potrzeba wyciagam i obgotowuje. Pozniej miele, podsmazam drobno posiekana cebule, dodaje sporo pieprzu i soli do smaku, farsz jest najlepszy z mieszanego miesa, wolowina, kurczak. Mozna dodac podsmazonych pieczarek. To wszystko bardzo dobrze wymieszac. Farsz sam w sobie jest nie rozpadajacy sie i nie potrzeba dodawac jajka zeby byl bardziej zwarty.
Tym samy farszem faszeruje pyzy. Polecam z czystym sumieniem, latwe i szybkie.

Farsz na ruskie robie jak wy, co prawda nie mam dostepu do polskiego bialego sera i robie z twarozkow juz mielonych. Tez sa dobre.


Farsz ze szpinaku.

Szpinak mrozony w lisciach, rozmrozic, odsaczyc. na patelni rozgrzac lyzke masla i wrzucic na maselko posiekany zabek czosnku.
gdy coznek troszke sie zeszkli podsypac odrobina maki. na to wrzucic szpinak. Porzadnie wymieszac i tu opcjonalnie, mozna dodac odrobine cream fraiche, albo sera plesniowego np rokforta. Takim przestudzonym farszem faszeruje zarowno pierogi do gotowania jak i te do smazenia na glebokim tluszczu.




Oj mopsik malusi, skoro szczeka na slonia- jak silny byc musi!
 
 
gonick Wysłany: 2008-12-10, 15:36   

Poważnie uzależniona
Bajabongo fajlure


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3352
Skąd: z nikad
ihasia napisał/a:
Tym samy farszem faszeruje pyzy. Polecam z czystym sumieniem, latwe i szybkie.


poprosze przepis na domowe pyzy :)




 
 
corgi Wysłany: 2008-12-10, 15:39   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 1308
gonick napisał/a:
ihasia napisał/a:
Tym samy farszem faszeruje pyzy. Polecam z czystym sumieniem, latwe i szybkie.


poprosze przepis na domowe pyzy :)

Ja też poproszę. Raz zrobiłam i ciasto rozkleiło mi się w garze. Wyszedł kisiel ziemniaczany a nie pyzy. :niepewny:




Mój blog decoupage

Pomóżmy wyzdrowieć Kacperkowi - podaruj mu 1% swojego podatku
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group