Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
pierogowo - farszowo i ciastowo :)
Autor Wiadomość
poohatka Wysłany: 2013-12-18, 10:20   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6256
Nabla napisał/a:
W przypadku ciasta makaronowego/pierogowego gorąca woda faktycznie pomoże elastyczności, ze względu na gluten właśnie. (plus długie wyrabianie, wysokobiałkowa mąka, odłożenie, żeby "odpoczęło" - zasadniczo wszystkie te same sztuczki, co przy chlebie)
Jak robię takie tylko z maki, wrzątku i odrobiny tłuszczu - to to leżakowanie też może pomóc? (chodzi głównie, czy nie zaszkodzi ;) )




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
Nabla Wysłany: 2013-12-18, 13:13   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
poohatka napisał/a:
to to leżakowanie też może pomóc

Maka specznieje, ciasto bedzie bardziej plastyczne.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Famke Wysłany: 2013-12-26, 11:55   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 43
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 1393
pierogi z tego ciasta wypróbowane i skonsumowane - mogę już ocenić i stwierdzam, że ten przepis i ciasto jest genialny! Teraz szukam tylko ciekawych farszów i chyba będę częściej je robić. Mogę powiedzieć nawet, że to moje pierwsze tak naprawdę udane pierogi!






pichcenie
 
 
Dobra Wysłany: 2015-01-09, 08:49   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Jakieś pomysł na farsz z soczewicy? :) Chodzą za mną pierogi z soczewicą....




 
 
nitka82 Wysłany: 2015-01-09, 19:51   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: przypadkiem
Wiek: 35
Dołączyła: 17 Sty 2011
Posty: 456
Pierogi z soczewicą robię tradycyjne. Ugotowaną mielę lub blenduję dodaję przysmażoną na maśle cebulkę i ząbek czosnku. Sól, pieprz,pieprz ziołowy odrobina majeranku.
Robię też z podduszonymi pieczarkami.




"Uda są zawsze dwa.Albo się uda,albo się nie uda..."
W.Cejrowski
 
 
Dobra Wysłany: 2015-01-10, 16:50   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
nitka82 napisał/a:
Pierogi z soczewicą robię tradycyjne. Ugotowaną mielę lub blenduję dodaję przysmażoną na maśle cebulkę i ząbek czosnku. Sól, pieprz,pieprz ziołowy odrobina majeranku.

tak myślałam i dokładnie o taką "prostotę" mi chodziło :)
dzięki




 
 
Dobra Wysłany: 2015-01-11, 18:53   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Wyszły pyszne ;) . Dumna jestem jak paw bo pierogi robiłam drugi raz w życiu (a z soczewicą pierwszy....) :zawstydzony: .
Soczewica z cebulką, odrobiną boczku (ukłon w stronę męża, którego soczewica kłuje w zęby, a który wyjadał mi farsz z garnka w trakcie lepienia) i sporą szczyptą tymianku :) . Wg syna - pychota :zawstydzony:



Ciasto robię najprostsze z możliwych - mąka, sól, ciepła woda. Wychodzi baardzo elastyczne, spokojnie przyjmujące brak wprawy pierogowego laika ;) .
Zastanawiam się, czy tak samo wyszłoby z mąki pszennej pełnoziarnistej.... :niepewny:




 
 
nieznajowa Wysłany: 2015-01-11, 19:23   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 01 Wrz 2010
Posty: 1797
Dobra, a możesz podać dokładny przepis na ten farsz?




 
 
Dobra Wysłany: 2015-01-11, 19:41   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
tak trochę na oko robiłam ;) ale:
Paczkę zielonej soczewicy gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po 20-30 minutach odcedziłam i zblendowałam. Do tego trochę podsmażonego osobno boczku i jedna przesmażona na tłuszczu z boczku, bardzo drobno posiekana cebula. Wymieszałam, całość doprawiłam nieco solą, sporą ilością tymianku i słodką papryką w proszku. Trochę pieprzu dodałam, ale nie za dużo - ja co prawda wolałabym ostrzejszy farsz, ale robiłam również z myślą o synulcu.

Osobiście wolałabym bez boczku, z samą cebulką, ale to było trudne do zaakceptowania przez mięsożernego męża ;) .




 
 
nitka82 Wysłany: 2015-01-12, 11:46   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: przypadkiem
Wiek: 35
Dołączyła: 17 Sty 2011
Posty: 456
super że smakowało :ok:




"Uda są zawsze dwa.Albo się uda,albo się nie uda..."
W.Cejrowski
 
 
Evvie Wysłany: 2015-01-12, 12:20   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
o matulu Dobra obśliniłam się cała .... :lizak:




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
Dobra Wysłany: 2015-01-12, 12:58   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
:)
To ciasto jest tak super, że boję się nieco próbować nowości... - myślisz, że z pszennej pełnoziarnistej też by takie wyszło? Albo z orkiszowej?




 
 
Famke Wysłany: 2015-12-19, 13:32   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 43
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 1393
u nas w tym roku na Wigilię będą nieco nietypowe :-) Ale duże ułatwienie takie wyciskarki (obecnie w Tchibo)







pichcenie
 
 
behemot Wysłany: 2015-12-21, 20:45   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
Famke napisał/a:
u nas w tym roku na Wigilię będą nieco nietypowe :-) Ale duże ułatwienie takie wyciskarki (obecnie w Tchibo)

I one tak porządnie zlepiają, że nic się w gotowaniu nie rozklei?




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
turkus Wysłany: 2015-12-22, 19:05   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie
Turkus


Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 441
behemot napisał/a:
Famke napisał/a:
u nas w tym roku na Wigilię będą nieco nietypowe :-) Ale duże ułatwienie takie wyciskarki (obecnie w Tchibo)

I one tak porządnie zlepiają, że nic się w gotowaniu nie rozklei?



Jak powiercisz tym tłuczkiem w czasie naciskania w te i we wte, to może nie :hyhy:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group