Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Kucharka początkująca - cz. 2
Autor Wiadomość
Nabla Wysłany: 2016-01-14, 12:49   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Zmora napisał/a:
Potato starch - hard to find ???? Serio?

Serio, poza polskim sklepem u nas nie ma. Jest corn starch.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Zabunia Wysłany: 2016-01-16, 13:33   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1082
Skąd: Lodz
Zabunia napisał/a:
Potrzebuję porady: bedę robiła dla alergika ciasteczka bez jajek i glutenu. Znalazłam taki przepis, który mi się podoba i jest prosty:
Składniki:
mąka kukurydziana - 1 szklanka
skrobia kukurydziana (lub inna) - 1/4 szklanki
olej kokosowy - 2 łyżki, twardy, nierafinowany
mus jabłkowy (lub mus z innych owoców) - ok 1/3 szklanki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
ocet jabłkowy - 1/2 łyżeczki
cukier muscovado lub inna substancja słodząca - można pominąć - 1 łyżka
cynamon, wanilia - opcjonalnie, zależy czy dozwolone w diecie


Czym mogę zastąpić ten olej kokosowy, bo go nie mam i mieć nie będę.



Olej zastąpiłam masłem, musu jabłkowego dałam więcej bo się nie kleiło. Ciasteczka jako takie są smaczne, ale czego dodać więcej żeby nie były twarde (tak z 2 godz po wyjęciu z piekarnika stwardniały bardzo)?




new :)
 
 
iga Wysłany: 2016-04-09, 17:48   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2460
Skąd: z granicy
Help! Dostałam litr wiejskiej śmietany. Nie chciałabym jej zmarnować, a pomysłu nie mam żadnego. Na bieżaco na pewno nie zużyję.




Pietruszek doczekał się brata
 
 
Nabla Wysłany: 2016-04-09, 18:21   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
iga, śledzie w śmietanie? Lody? Przełożenie do ciasta? Stroganow?




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Blutka Wysłany: 2016-04-09, 19:14   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 12039
iga, lody!!!
 
 
iga Wysłany: 2016-04-09, 19:22   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2460
Skąd: z granicy
No to dawajcie przepis na te lody :)
:lizak:


czy ja mogę jeść lody jak karmię? :niepewny:




Pietruszek doczekał się brata
 
 
Nabla Wysłany: 2016-04-09, 19:26   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
iga napisał/a:
czy ja mogę jeść lody jak karmię?

Byle Ci na dziecko nie nakapały ;)

Ja bym zrobiła najprościej - mrożone owoce (truskawki na przykład), troszkę cukru, wanilii - zblendować ze śmietaną na gładko. Wrzucić do zamrażarki, przemieszać co pół godziny aż uzyska właściwą konsystencję.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
iga Wysłany: 2016-04-09, 19:30   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2460
Skąd: z granicy
Nabla, nie mów, ze to takie banalne :szok:




Pietruszek doczekał się brata
 
 
Nabla Wysłany: 2016-04-09, 19:35   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
iga, całe lato tak jemy (w wersji z jogurtem i ksylitolem/stevią), często prosto po zmiksowaniu, jeśli dodam wystarczająco dużo mrożonych owoców i jest gęste. Zawsze mam w zamrażarce jakieś drobne owoce jagodowe (maliny, truskawki, owoce leśne) i banany z wyprzedaży (takie przejrzałe). Bzzzz.... i gotowe ;)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
tamira Wysłany: 2016-04-15, 12:07   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 41
Ja zastanawiam się czy nie kupić sobie maszyny do sorbetów.... Słyszałam,że wychodzą z niej całkiem fajne lody Nie mam natomiast zaufania do robienia lodów z zóltek. Chyba bałabym się,że coś złapię.
Latem jak mam ochotę na deser lodowy lubię zamrozić sobie ptasie mleczko Wedla.Białe albo o smaku latte. Koleżanka mi o tym powiedziała i wychodzi całkiem smaczny deser tak więc polecam sobie spróbować. Z innych smakołyków polecam czekoladę Karmellove. Trochę jest już w sklepach ale dopiero niedawno spróbowałam i jest to chyba jedyna biala czekolada, ktora mi autentycznie smakuje:




Człowiek nie może żyć, nie wiedząc, po co żyje.
 
 
Caska Wysłany: 2016-04-18, 06:58   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2214
Skąd: Gliwice
tamira napisał/a:
jest to chyba jedyna biala czekolada, ktora mi autentycznie smakuje:

Obawiam się, że ani biała, ani czekolada ;)




 
 
Wiła Wysłany: 2016-05-06, 07:38   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 7
Jakiś fajny przepis na zupę pieczarkową? Potrzebny na dziś :padam:
 
 
Magae Wysłany: 2016-05-06, 08:00   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie
Miss Ilsa


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 497
Wiła napisał/a:
Jakiś fajny przepis na zupę pieczarkową? Potrzebny na dziś :padam:

Polecam: http://www.kwestiasmaku.c...wa/przepis.html




 
 
Wiła Wysłany: 2016-05-06, 12:05   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 7
Magae, dzięki! Właśnie zaczynam pichcenie :) Smacznie wygląda.
 
 
adriana Wysłany: 2016-05-13, 12:48   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 5985
Dziewczyny, pomocy!!!

Robię na jutrzejsza imprezę chili con carne, jednym ze składników jest seler naciowy. Niestety po prawie już dwóch godzinach gotowania nadal jest dziwnie twardy, chrupiący (normalnie gotuję godzinę)... Nigdy tak mi się nie zrobiło :rozpacz:

Co z tym zrobić? Gotować dalej? Podać takie? Mam tego cały wielki gar... :masakra: :masakra: :masakra:





mama domowa
ArtAda
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group