Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Kucharka początkująca - cz. 2
Autor Wiadomość
Nabla Wysłany: 2016-05-13, 16:20   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
adriana, daj szczyptę sody oczyszczonej do garnka, powinno pomóc. A jak nie pomoże, to podaj jak jest, chrupiące warzywo to nie katastrofa ;)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
czarnonaczarnym Wysłany: 2016-05-13, 17:00   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 2303
Nabla napisał/a:
iga napisał/a:
czy ja mogę jeść lody jak karmię?

Byle Ci na dziecko nie nakapały ;)


oplułam monitor :rotfl: :rotfl:




K Z L M
 
 
 
behemot Wysłany: 2016-06-25, 07:47   Smak kolendry

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
Hmm, nigdy nie jadłam kolendry-liści (miałam tylko ziarenka albo zmieloną kolendrę).
Wczoraj dorwałam, a że robiłam curry, przy którym większość przepisów zaleca dodanie posiekanych liści, to się ucieszyłam, ale...
Ale zanim dodałam, to spróbowałam listka i...

I tu pojawia się to "i" - czy kolendra powinna mieć taki mydlany smak?
Niby wyczytałam w sieci, że u niektórych osób w ten sposób jest odbierana (tzn. smak), ale czy rzeczywiście?
Może ona powinna tak smakować?
Mój mąż też nie zdzierżył smaku i pluł kolendrą dalej, niż widzi (ze względu na to "mydło"), więc jestem ciekawa, czy to rzeczywiście kwestia hmm, genów? Indywidualnego odczuwania smaków, czy standard przy kolendrze?




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
Nabla Wysłany: 2016-06-25, 19:15   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
behemot, właśnie się dowiedziałaś czegoś o swoim kodzie genetycznym :rotfl:
http://www.nature.com/new...ariants-1.11398




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
behemot Wysłany: 2016-06-26, 07:11   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
Nabla napisał/a:
behemot, właśnie się dowiedziałaś czegoś o swoim kodzie genetycznym :rotfl:

Czyli niepotrzebnie do tej pory rozpaczałam (odrzucają wszystkie przepisy, które przewidywały kolendrę), że jej nie miałam gdzie kupić i dobrze, że nie sypnęłam hojnie do potrawy... :zawstydzony:
I już wiem, żeby w restauracji prosić o potrawy bez "posypki" kolendrowej. :padam:




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
Nabla Wysłany: 2016-06-26, 07:32   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Możesz w zastępstwie używać tajskiej bazylii albo pół na pół mięty z pietruszką - nie jest to to samo, ale daje podobny odświeżający, ziołowy efekt w potrawie i pasuje klimatem do większości dań "kolendrowych" (może nie do meksykańskich, ale całą kuchnię azjatycką można tak ogarnąć).




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Zabunia Wysłany: 2016-12-07, 12:38   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1082
Skąd: Lodz
Pomocy. Poszukuje pomysłu na spod eo sernika bez glutenu i jajek.
Myślałam o czymś w stylu ciasteczkowego spodu tylko zamiast ciastek płatki.
Mam płatki ryżowe, takie chrupiące, jakby pokruszyć i dodać trochę rozpuszczanego masła to da radę, zetnie to się? Jak myślicie, czy zrobi sie z tego glut...
A może jakiś inny pomysł?




new :)
 
 
esoes Wysłany: 2016-12-07, 13:06   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
Zabunia napisał/a:
Pomocy. Poszukuje pomysłu na spod eo sernika bez glutenu i jajek.
Myślałam o czymś w stylu ciasteczkowego spodu tylko zamiast ciastek płatki.
Mam płatki ryżowe, takie chrupiące, jakby pokruszyć i dodać trochę rozpuszczanego masła to da radę, zetnie to się? Jak myślicie, czy zrobi sie z tego glut...
A może jakiś inny pomysł?

Zrob probke z malenkiej ilosci na patelni. Powinno pokazac jaka bedzie konsystencja.
Najlepsze serniki, to te bez spodu ;)
 
 
Nabla Wysłany: 2016-12-07, 16:19   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Zabunia, sernik bez spodu to nie kłopot. Ale bez jajek to już trudniej - lepszy będzie na zimno (z żelatyną) niż pieczony z czymś na zastępstwo.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
esoes Wysłany: 2016-12-07, 16:36   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
http://www.greencookies.p...ncookies-mobile

Nie probowalam, ale o bananach zamiast jajek juz gdzies slyszalam.

Sernik na zimno to dobry pomysł, albo cos w stylu paschy:
http://www.domowe-wypieki...cha-wielkanocna mysle ze tu spokojnie zoltka mozna zastapic bananami.
 
 
Zabunia Wysłany: 2016-12-07, 20:02   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1082
Skąd: Lodz
Nie doprecyzowałam. Bedzie na zimno z serków homo i kremówki. Tylko zwykle daję jakiś spód, myślicie ze bez bedzie ok?

Dzięki za pomysły.




new :)
 
 
markdottir Wysłany: 2016-12-07, 20:03   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8107
Skąd: z szuflady
A jakieś bezglutenowe ciastka zmiksować z masłem? :niepewny:





Madame rośnie i Mademoiselle też
1% dla Patryka
 
 
Nabla Wysłany: 2016-12-07, 20:17   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
markdottir napisał/a:
A jakieś bezglutenowe ciastka zmiksować z masłem? :niepewny:

Jak na zimno, to nie trzeba miksować z masłem, dowolne bezglutenowe ciastka (i bezjajeczne) dadzą radę. (np. czeskie Dukaty).




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Zabunia Wysłany: 2016-12-07, 20:20   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1082
Skąd: Lodz
No kurde właśnie byłam w moim eko-sklepie i były tylko bezglutenowe, niestety z jajkami.
W piątek mają mieć dostawę, ale pani nie jest pewna.
Dlatego tak z plakatami kombinowalam.

Mam jeszcze kaszę i płatki jaglane. Może coś z tego?




new :)
 
 
lara Wysłany: 2016-12-08, 21:27   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 2619
Mam przepis na pierniczki z użyciem masła. Coś mi się kołacze, że można użyć smalcu zamiast masła. Da radę? Jak to smakuje? Nie śmierdzi?




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group