Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasta bez pieczenia
Autor Wiadomość
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2008-01-26, 13:57   Snikers II


Idealne ciacho dla tych ktorzy nie maja piekarnika, ale i tych ktorym sie spieszy...

Warstwy:

*herbatniki (najzwyklejsze)
*krem, jak na karpatkę,(moze byc kupny)
*herbatniki,
*ugotowana puszka mleka skondensowanego, słodzonego-(nieotwieraj puszki, tylko gotuj przez 3 godz.) (podobno mozna juz dostac gotowy w sklepie)
*krakersy
*bita śmietana ubita z kremówki, 0,5l.

Wstawiamy do lodowki na kilka godzin i potem delektujemy sie ;)
 
 
kasia29 Wysłany: 2008-09-05, 10:03   Ciasta bez pieczenia
Net włączony- gar z zupą spalony
do-radca ;)


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 658
Skąd: toronto
Pascha.

1 litr mleka
1/2 litra smiatany
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masla (250g)
kakao, bakalie
2 galaretki

Mleko zagotowac, do gotujacego dodac zmiksowane razem jajka i smietane. Gotowac az mleko sie zwazy. Delikatnie przecedzic i ostudzic. Z tego ma wyjsc taki jakby serek.
Zinny serek zmiksowac z margaryna i cukrem, podzielic na 2 czesci, do jednej dodac kakao i bakalie.
Mase przelozyzc na foreki, najpierw ciemna, poniej jasna. Wierzch zalac tezejaca galaretka.

Masa budyniowa z krakersami

1 szklanka maki
1 szklanka cukru
2 jajka
3 szklanki mleka
1 koskta margaryny (200-250g)
2-3 opakowania krekersow solonych
polewa czekoladowa (moze byc zproszku, lub do rozpuszczenia z torebki)

Mleko zagotowac i rozpuscic w nim margaryne. jajka utrzec z cukrem, stopniowo dodawac make. Mase powoli wlewac na gotujace sie mleko. Ciagle mieszajac zagotwac. powinno sie zrobic geste jak budyn.

W blaszce ulozyc wartwe krakersow, na to polowe masy, znowku krakersy, masa i krekersy. Na wierzuchu powinny byc krekarsy, kore nalezy posmarowac polewa czekoladowa. Wsrawic do lodoki na noc. Najlepsze jesr nastepnego dnia, jak krekersy zmiekna od masy.

Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Nie słodkie. Można zroić wersję z limonką zamiast skórki z pomarańczy.
Na spód dwie paczki pokruszonych ciastek Digestive ciastka kruszymy w dłoniach i ucieramy z pół kostki masła , masą wykładamy tortownicę lub blaszkę i masę ugniatamy - można szklanką lub wałkiem

góra ciasta : 250 gram serka " z wiaderka " ( lepszy puszysty,raczej nie ziarnisty) miksujemy z 250 gram jogurtu naturalnego, do tego dodajemy startą skórkę z pomarańczy i 2 łyżki soku z pomarańczy, rozpuszczamy 275 gram białej czekolady i wlewamy do masy, na koniec ubijamy białko i łączymy z masą,
całość wylewamy na balszkę, chłodzimy
można udekorować potartą gorzka lub mleczną czekoladą

3 BIT - przepis na dużą blaszkę


* 8 - 10 paczek herbatników
* krem karpatka + mleko do przygotowania kremu (ilość podana na opakowaniu)
* śmietanka 30 % - 0,5 L
* 2 łyżeczki cukry wanilijowego (dodać do smietany podczas ubijania)
* 1 puszka masy krówkowej lub słodzonego mleka skondensowanego gotowanego w puszce przez ok 3,5 H
* 3 kostki czekolady (najlepiej gorzkiej)

W blaszce układać kolejno:
warstwę herbatników,
krem karpatka
warstwę herbatników,
masę krówkową
warstwę herbatników
bitą śmietanę
Na koniec zetrzeć na tarce czekoladę.

Ciasto najlepiej przygotować 1 dzień przed podaniem (herbatniki muszą zmięknąć).

SMACZNEGO !!!

Czekoladowy omlet z orzechami laskowymi

Na suchej patelni uprażyć 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych, odstawić.

60g grubo posiekanej dobrej czekolady wsypać do żaroodpornej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić mikserem 4 żółtka i 3 łyżki cukru na gęsty kogel-mogel, wlać stopioną czekoladę i ubić jeszcze trochę.

5 białek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Rozmieszać delikatnie z czekolada i żółtkami, dosypać orzechy.

Na patelni roztopić łyżkę masła, wlać omlet i równo go usmażyć. W połowie smażenia obrócić delikatnie (na drugą rozgrzaną patelnię albo przełożyć na talerz i obrócić, albo - jak się jednak ma piec to wstawić na minutkę pod grill, żeby się góra zapiekła).

Pokroić na trójkąty i podawać ciepły z lodami waniliowymi oprószony gorzkim kakao, albo z sosem malinowym.
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-05-22, 13:59, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Rumcajsówna Wysłany: 2008-11-05, 13:18   3 Bit ciasto bez pieczenia

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze
:)


Wiek: 36
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 59
Skąd: Warszawa
na 12 porcji
składniki:
-300g herbatników typu petit beurre
-400g masy karmelowej z puszki
-2-3 łyżki płatków migdałowych
-3 szkl. mleka
-2 budynie waniliowe
-1/2 kostki masła
-esencja waniliowa
-3/4 szkl cukru
-szkl śmietany 30 %
-2 łyżki żelatyny
-wiórki czekoladowe
Prostokątną formę wyłożyć herbatnikami. Mase karmelową podgrzać. Wylać na ciastka, posypać płatkami migdałowymi i przykryć warstwą herbatników.
2 szkl. mleka zagotować, do wrzącego wlać budynie wymieszane z resztą mleka. Włożyć masło, gotować 2 minuty. Dodać enesncję i 1/2 szkl. cukru.
Przestudzony krem wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubić z resztą cukru. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić. Połączyć ze śmietaną. Krem rozsmarować na cieście. Posypać wiórkami czekoladowymi.
 
 
 
Sylvana Wysłany: 2008-11-05, 14:03   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: z G
Dołączyła: 11 Wrz 2008
Posty: 492
Brzmi ciekawie. Nie jest strasznie słodkie?




 
 
Dea_
[Usunięty]
Wysłany: 2008-11-05, 16:40   


To ciasto od dawna jest ulubionym deserem mojej rodziny PYYYSZNE, polecam :D
 
 
dagjes Wysłany: 2008-11-05, 18:07   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 1792
Latem gdy miałam to ciasto w lodówce wpadła do nas część rodzinki. Mieli do nas po drodze wracając znad morza. Tak im smakowało, że wzięli przepis. Robili już u siebie kilka razy i przepis porozdawali komu tylko można :rotfl:




DMB++
 
 
Kasia Wysłany: 2008-11-05, 19:08   

Net włączony- gar z zupą spalony
usmieszek


Dołączyła: 10 Mar 2006
Posty: 821
Skąd: gorące południe ;-)
Sylvana napisał/a:
Brzmi ciekawie. Nie jest strasznie słodkie?


Jak dla mnie jest bardzo słodkie.
Możesz do budyniu dać mniej cukru jak nie lubisz za słodkich rzeczy :)
 
 
Rumcajsówna Wysłany: 2008-11-12, 14:32   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze
:)


Wiek: 36
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 59
Skąd: Warszawa
Ostatnio zrobiłam z masą karmelową o smaku orzechowym, zamiast budyni i esencji waniliowych użyłam śmietankowych i dodałam orzechy było też pyszne więc również polecam tą wersje.
 
 
 
Blutka Wysłany: 2008-11-12, 14:37   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 12039
Też zrobiłam, ale do budyniu nie dawałam cukru dodatkowo - tylko tyle, ile w torebce było. Słodkie, ale smaczne. :)
 
 
Rumcajsówna Wysłany: 2008-11-12, 15:46   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze
:)


Wiek: 36
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 59
Skąd: Warszawa
cukier tylko wtedy jak budyń jest bez niego inaczej wyjdzie za bardzo słodkie napewno
 
 
 
Lavinio Wysłany: 2008-12-15, 09:22   

Forumowy wyjadacz


Wiek: 35
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2556
Skąd: Warszawa
zrobiłam w weekend wyszło pycha jednak użyłam masy krówkowej a i bitą śmietanę zrobiłam z torebki ;)




 
 
Ewuś Wysłany: 2009-04-03, 14:16   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 36
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1468
Skąd: Radom
Ja jadłam ostatnio z takiego przepisu:
- 8 paczek herbatników
- 2 budynie śmietankowe na 0,75 l mleka (takie większe z Delecty bodajże)
- galaretka cytrynowa
- masło roślinne (mały kubeczek)
- puszka masy krówkowej
- 1L mleka chudego
- 1/2 L mleka tłustego
- 2 op. śnieżki
- czekolada deserowa
Na litrze chudego mleka gotujemy budynie śmietankowe, jak się ugotują zestawiamy z gazu i dodajemy galaretkę, mieszamy szybko żeby galaretka dobrze się rozpuściła. Jak wystygnie ucieramy z masłem.
Masę krówkową podgrzewamy w garnku.
Śnieżkę ubijamy z 0,5l mleka tłustego.
Tabliczkę czekolady ucieramy na tarce.

Na blaszce układamy herbatniki, na to masa budyniowa, znowu herbatniki, ciepła masa krówkowa, herbatniki, śnieżka, posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki.

Szczerze... jak dla mnie miód w gębie, zjadłam 2 kawałki :hyhy: taaakie było pyszne. Zamierzam popełnić na święta :lizak:





 
 
martak Wysłany: 2009-04-05, 08:12   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 47
Zamierzam dziś zrobić, dzwonię do męża zeby kupił składniki...mniammmm
 
 
Lilek Wysłany: 2009-04-05, 10:43   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1530
Skąd: z kuchni
No kurczę a miałam być na diecie...




Dwa łobuziaki P i A :)
 
 
Oleta Wysłany: 2010-06-27, 17:48   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Moje dzisiejsze dokonanie cukiernicze:

Banofee Pie
1 paczka ciastek Digestive lub podobnych (np. krajowej firmy Krakuski)
3/4 kostki masła
masa kajmakowa zwana krówkową (w dużej puszce, 580 g))
3 dojrzałe banany
300 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% (do ubijania)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Ciastka pokruszyć - najlepiej w robocie kuchennym.
Masło roztopić. Ciastka zalać masłem, wymieszać.
Masę wyłożyć do małej tortownicy.
Wyrównać, wstawić do lodówki.
Kiedy ciasto stwardnieje, wyłożyć na nie kolejno kajmak i pokrojone w plastry banany. Wstawić do lodówki.
Po 2 godzinach nakładamy kolejną warstwę z bitej śmietany do której pod koniec ubijania wsypujemy kawę rozpuszczalną.
Najlepsze jest następnego dnia, kiedy przez noc "przegryzie się" w lodówce.

Przepis wzięłam z tego bloga.

Moje zmiany:
- Nie miałam ciastek Digestive, więc wzięłam pół na pół maślanych i zbożowych.
- Masła dałam trochę więcej niż 3/4 kostki - tak około 18dag.
- Masę krówkową miałam w zwykłej puszce o pojemności 530g i starczyło.
- Do śmietany poza kawą rozpuszczalną dodałam też łyżkę cukru - pudru. Po prostu "spękałam", że z samą kawą będzie za mało słodkie. Raczej by nie było, ;) ale co tam...

Wyszło pysznie, a poza tym goście byli przekonani, że to jakieś totalnie skomplikowane i pracochłonne ciasto - podczas gdy jest wręcz odwrotnie! :hyhy:

Wygląda tak:




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group