Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Gofry :)
Autor Wiadomość
anonimka Wysłany: 2008-09-05, 10:36   Gofry :)

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
by lilla

Cytat:
Proszę..przepisy z grupy pl.rec.kuchnia ;)
Szesc zoltek utrzec do bialosci z 1/8 kg cukru, wlac 1/8 kg sklarowanego masla, szczypte tartej skorki cytrynowej, dodac 1/4 kg przesianej maki pszennej i tyle slodkiej smietanki, zeby ciasto bylo odpowiednio plynne. Z bialek ubic piane, wymieszac z ciastem i piec w formie do wafli (gofrow). Gotowe posypac cukrem pudrem.

........................
100 gr masla

4 jajka

150 ml mleka

150 gr maki

1 lyzeczka (polskiego) proszku do pieczenia (2 lyzeczki amerykanskiego)

1/2 szklanki brazowego cukru

1/4 szklanki bialego cukru

Rozpuscic maslo, dodac jajka, mleko i rozbic widelcem. Make wymieszac z proszkiem, dodac do reszty, lekko wymieszac widelcem, az maka sie zmoczy, ale nie ubijac. Piec natychmiast. Bardzo rosnie, wiec trzeba dawac malo ciasta, inaczej wyplynie.

Brazowy cukier jest konieczny do uzyskania smaku i chrupkosci. Piec, az brazowe.
................................
1/2 szklanki otrebow owsianych

50 gr masla

1 szklanka mleka

1 lyzeczka proszku do pieczenia

3 jajka

smak waniliowy

maka

Roztopic maslo, dodac otreby i mleko, mikrofalowac minute, schlodzic, dodac jajka i wanilie, dobrze wymieszac widelcem. Dodac wystarczajaco maki, aby otrzymac geste ciasto. Dodac proszek do pieczenia, i wymieszac, ale tylko, az wszystko mokre.

..........................
Gofry Nicolasa Chauvel
200 g maki

1 lyzka oleju

30 g cukru

3 jajka

0'25 litra mleka

50 g masla (do posmarowania gofrownicy)

60 g cukru z trzciny ( mozna zastapic bialym)do posypania gofrow.


1) Przesiac make i wsypac do glebokiego i w miare szerokiego pojemnika. Wymieszac z sola i ( szczypta) i z cukrem .Dodac olej i dwie lyzki cieplej wody, wszystko razem wymieszac.

2) Zoltka z jajek oddzielic od bialek i dodac do maki. Bialka ubic na sprezysta piane i powoli dodac do reszty, mieszac delikatnie. Najlepiej wymieszac wszystko dokladnie jeszcze przed dodaniem bialek . Ciasto powinno byc stosunkowo "lejace" i wowczas dodac bialka , wymieszac delikatnie aby gofry byly pulchne. Voila!

3) Nagrzac wczesniej gofrownice, posmarowac maslem , wypelnic tylko jedna strone zamknac i piec okolo 3 min.
...........................
Gofry drozdzowe
375g maki

25g drozdzy

50g cukru

1/2 l mleka

2 jaja

125g masla

szczypta soli

starta skorka z cytryny



Z niewielkiej ilosci maki, drozdzy, lyzeczki cukru, sporzadzic zaczyn i odstawic do wyrosniecia. Potem dodac reszte skladnikow az powstawac beda pecherze powietrza, a nastepnie odstawic na 30 min. Rozgrzana gofrownice posmarowac olejem, nakladac 3 lyzki ciasta i piec ok 5 min.Podawac z konfiturami najlepiej z rozy oraz bita smietana


.................................
Gofry piaskowe
300 g miekkiego masla- o temp. pokojowej

300 g cukru pudru

6 jajek

szczypta soli

300 g maki

125 g maki ziemniaczanej

1 pelna lyzeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania gofrow

maslo utrzec, nastepnie malymi porcjami dodawac cukier na zmiane z jajkami, posolic. . Ucierac, az cukier sie rozpusci. Make wymieszac ze skrobia maka ziemniaczana) i proszkiem do pieczenia, wsypac do masy maslanej i dokladnie utrzec. Lyzka nakladac porcje ciasta na rozgrzana ,natluszczona (lub nie - to zalezy jaka masz gofrownice- patrz instrukcja obslugi urzadzenia jakie posiadasz) i smazyc na zlotobrazowy kolor. Posypac gotowe cukrem pudrem. Gotowe gofry powinny byc chrupiace. Piec na biezaco, gdy poleza, ciasto wilgotnieje.
................................................
Gofry pomarańczowe
300 g miekkiego masla lub margaryny o temp. pokojowej

szczypta soli

150 g cukru

3 jajka

1 torebka cukru waniliowego

200 g maki

100 g maki ziemniaczanej

40 ml likieru pomaranczowego (niekoniecznie- wymiennie troche zapachu pomaranczowego)

1/4 litra soku pomaranczowego

cukier puder do posypania gofrow

maslo lekko posolic, utrzec dodajac na zmiane cukier, po jednym jajku, i cukier waniliowy. Ucierac dopoki nie rozpusci sie cukier. Make zmieszac z maka ziemniaczana, wsypac do ciasta, wymieszac, wlac sok pomaranczowy i skropic likierem. Nakladac ciasto malymi porcjami i smazyc na zlotobrazowy kolor. Zdejmowac pomagajac sobie widelcem
...................

Gofry z cynamonem
125 g miekkiego masla- temp. pokojowa

szczypta soli

125 g cukru

2 jajka

1-2 pelne lyzeczki mielonego cynamonu

50 g drobno mielonych migdalow lub orzechow laskowych

250 g maki

cukier z cynamonem lub cukier puder do posypania gofrow

Maslo lekko posolic, utrzec dodajac stopniowo na zmiane cukier i po jednym jajku .Gdy cukier sie rozpusci dodac cynamon. Mielone orzechy lub migdaly wymieszac z maka, czesc wsypac do ciasta i razem utrzec. Pozostala make z migdalami wysypac na stolnice , zrobic wglebienie i wlozyc w srodek zagniecione ciasto. Wszystko razem szybko wyrobic , aby skladniki nie zdazyly sie ogrzac. Formowac z ciasta kulki wielkosci orzecha wloskiego, klasc na gofrownice, lekko splaszczyc , smazyc chrupiace wafle na zlotobrazowy kolor. Wyjac , ostudzic i posypac cukrem z cynamonem lub cukrem pudrem.

................................
Gofry belgijskie
Oto orginalny belgijski przepis na ok. 20 gofrow.
1 kg maki

szczypta soli

75 gr drozdzy w proszku

2 lyzeczki cukru

350 gr masla lub margaryny

8 jajek

375 gr cukru cassonade blonde

mleko

- drozdze rozpuscic w mleku i przygotowac ciasto zuzywajac czesc maki (ok 150g).
- pozostawic do wyrosniecia, nastepnie wymieszac ten zaczyn z reszta maki do, ktorej dodaje sie zoltka, cassonade i stopione maslo.
- jesli bedzie to konieczne dodac troche mleka.
- ubic bialka na sztywna piane i dodac do ciasta delikatnie mieszajac.
- przykryc i pozostawic do wyrosniecia przez 1 godzine.
- nastepnie uksztaltowac niewielkie kulki z ciasta i pozostawic do wyrosniecia jeszcze przez 1/2 godziny.
- piec w dobrze nasmarowanej gofrownicy
 
 
ada
[Usunięty]
Wysłany: 2009-06-04, 07:30   


nieodporna na reklamę kupiłam z myślą o dzieciach gofrownicę :



no i byłoby ślicznie gdyby mi chociaż raz gofry wyszły :zly:
testuję już szósty przepis i ...kiszka
te głowy myszki mają jak na gofry dość dużą grubość i nie wychodzą jak powinny ( w porównaniu ze zwykłą gofrownicą) jakieś gnioty z zakalcem, albo kamienne myszki mickey...

może któraś z Was ma już opracowany przepis na takie cudo na kiju?
 
 
ofeczka Wysłany: 2009-06-04, 07:34   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2008
Posty: 3481
Skąd: krk
to ja się bezczelnie podczepię pod pytanie :)
dostaliśmy w prezencie cudo 3 w 1 czyli opiekacz, gofrownice i grilla.
próbowałam w tym robić gofry, mimo że trzymam dużo dłużej niż w przepisach to i tak są takie jakby niedopieczone czy coś... czy jest szansa w tym urządzeniu zrobić w miarę dobre gofry? ktoś próbował?




my & L & K
 
 
ofeczka Wysłany: 2009-06-04, 08:13   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2008
Posty: 3481
Skąd: krk
sinusoida, t ile plus minus pieczesz takiego jednego gofra ? może ja ma pop rpostu za słabą moce tego ustrojstwa?




my & L & K
 
 
ofeczka Wysłany: 2009-06-04, 08:21   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2008
Posty: 3481
Skąd: krk
przetestuje następnym razem Twój przepis i zobaczymy :) dzięki




my & L & K
 
 
ada
[Usunięty]
Wysłany: 2009-06-04, 09:05   


ja dziś podejmuję kolejną próbę...
postaram się bez akrobacji z przewracaniem.
sinusoida - to co piszesz o maśle to racja, jak za dużo się doda to wychodzi zakalec
dzięki za rady
 
 
ada
[Usunięty]
Wysłany: 2009-06-04, 12:41   


oj, namawiasz, namawiasz... :hyhy:
tylko z przewracaniem to można jak dzieci nie ma i jest czas żeby stać nad tym interesem.
muszą wyjść, dziś przychodzi teściowa :cool2:
 
 
bombelek Wysłany: 2009-06-04, 13:10   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 23 Paź 2008
Posty: 660
Skąd: Ô Canada
ofeczka napisał/a:
dostaliśmy w prezencie cudo 3 w 1 czyli opiekacz, gofrownice i grilla.
próbowałam w tym robić gofry,
my tez mamy od niedawna takie cudo 3 w 1. Robilam juz w nim kilka razy gofry, nawiasem mowiac z przepisu ktory sie znajdowal w ksiazeczce od producenta i musze powiedziec, ze wyszly PYSZNE :P .

ofeczka napisał/a:
mimo że trzymam dużo dłużej niż w przepisach to i tak są takie jakby niedopieczone czy coś... czy jest szansa w tym urządzeniu zrobić w miarę dobre gofry? ktoś próbował?
sorki, ze pytam, a przestawilas wskaznik na opcje gofrow?? Nam sie raz zapomnialao i rzeczywiscie gofr byl srednio dopieczony.






 
 
ofeczka Wysłany: 2009-06-04, 15:04   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2008
Posty: 3481
Skąd: krk
bombelek napisał/a:
sorki, ze pytam, a przestawilas wskaznik na opcje gofrow??


instrukacja do tego jest trochę uboga, głównie skupia się na opcji - opiekacz natomiast do pozostałych rzeczy za bardzo nic nie jest napisane..;.z tym że ja chyba nie mam takiego pokrętła z opcjami, jedynie z mocą... muszę popatrzeć w domu co ja tam mam ;)




my & L & K
 
 
bombelek Wysłany: 2009-06-04, 15:51   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 23 Paź 2008
Posty: 660
Skąd: Ô Canada
Ja mam takie pokretlo z opcjami.


ofeczka napisał/a:
..;.z tym że ja chyba nie mam takiego pokrętła z opcjami, jedynie z mocą...
Jesli masz pokretlo z moca, to na pewno do gofrow powinnas nastawiac na wieksza mac niz do opiekacza.






 
 
lizka Wysłany: 2009-06-04, 17:38   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 11 Paź 2008
Posty: 1980
mamy 3w1 Phillipsa (ale juz stare bo 5 letnie) i najlepsze gofry nomen omen wychodza z przepisu zawartego w instrukcji obslugi a przestestowalismy wiele i tez sporo z pl.rec.kuchnia a najleoszym specjalista od goforw jest moj maz (ja nie robilam ani razu)




lizka, Maciuś (02-02-2005r) i Michałek (30.08.2013)
 
 
ada
[Usunięty]
Wysłany: 2009-06-05, 20:34   


rzecz w tym, że ta nieszczęsna Myszka Miki ma np.uszy grubości 1,5 cm! w przekroju,a nie 0,5 - 0,7cm jak normalna kratkowana forma do gofrów...

w takim zwykłym 3w1 wychodzą mi ekstra gorfy cynamonowe - przepis z jakiegoś przedpotopowego urządzenia... a tu doopa albo zakalec, albo węgielek, albo kamienna głowa
w czwartek poległam, wszystko poszło dla ptaszków ( którym szczerze współczuję)

czy jest ktoś komu głowa Myszki wyszła ?
 
 
Nabla Wysłany: 2009-06-06, 07:17   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Ada, musisz w takim razie spróbować z lżejszym ciastem - albo rzadsze i z większa ilością proszku do pieczenia, albo drożdżowe. Wtedy ono urośnie i wypełni "myszkę" bez konieczności długiego pieczenia.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
ada
[Usunięty]
Wysłany: 2009-06-07, 20:24   


Nabla, jutro testuję drożdżowe ;)
 
 
Azzahar Wysłany: 2009-06-12, 08:41   

Pampersa mi dali i nowym nazwali
Samozwańcza Bogini


Jak do nas trafilas?: wyszukiwarka
Dołączyła: 31 Maj 2009
Posty: 15
Skąd: Poznań
Zobacz,m może ci te wyjdą: gofry kukurydziane

Są dość odporne na różne kaprysy opiekacza, tylko nie wyjmuj ich zanim nie przestanie para lecieć!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group