Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Chleby
Autor Wiadomość
isiula Wysłany: 2006-08-23, 05:16   [szukam] przepisu na chleb prawdziwie razowy

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 42
Dołączyła: 09 Sie 2006
Posty: 190
Skąd: legionowo
jak w temacie :)
moj maz powiedzial ze w sklepie byleco nie bedzie kupowal i chce sam piec :D
 
 
 
annkula Wysłany: 2006-08-23, 07:54   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
ambitny ten Twój mąż :-)




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
isiula Wysłany: 2006-08-23, 08:26   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 42
Dołączyła: 09 Sie 2006
Posty: 190
Skąd: legionowo
a ambitny ambitny - zobaczymy jak wyjdzie w praktyce :)
 
 
 
annkula Wysłany: 2006-08-23, 08:33   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
Chleb razowy
I
Składniki:
50 dag razowej mąki pszennej, ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cukru, 4 dag drożdży, łyżka otrąb, 10 dag słonecznika łuskanego, 5 dag posiekanych orzechów, po łyżeczce kolendry, kminku i siemienia lnianego, łyżeczka soli, pieprz i sproszkowana słodka papryka

Przesiać mąkę z solą i proszkiem. Zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże, wsypać cukier. Zalać drożdże ciepłą wodą (300 ml) i dobrze wymieszać z częścią mąki. Gdy rozczyn wyrośnie, zagnieść go z resztą mąki i pozostałymi składnikami (2 łyżki ziaren odłożyć do posypania chleba). Dobrze wyrobić. Podłużną formę wysmarować masłem, obsypać otrębami i włożyć do niej ciasto. Wierzch ciasta posmarować wodą i obsypać odłożonymi ziarnami. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C około 40 min. Najlepiej zostawić chleb w piekarniku, aż wystygnie.

II
Składniki:
1 kg mąki pszennej razowej,
0.5 l wody lub serwatki,
3 dkg drożdży,
2 dkg cukru,
1 dkg soli,
1 łyżka miodu naturalnego,
5 dkg margaryny.

Mąkę wsypać do miski i podgrzać, ustawiając w ciepłym miejscu. Drożdże, cukier, miód i płyn wymieszać razem z dodatkiem niewielkiej ilości mąki, pozostawić na kilka minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, a następnie wlać do miski z mąką, w której wcześniej należy zrobić dołek. Ciasto wyrobić, po czym pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykrywając czystą, lnianą ściereczką. Po wyrośnięciu, gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 10%, należy dodać sól, resztę płynu do odpowiedniej gęstości i ponownie wyrobić bardzo dokładnie, aby odchodziło od ręki. Ciasto powinno mieć stosunkowo luźną konsystencję. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, a w międzyczasie przygotować foremki keksowe (korytka), wysmarować je tłuszczem, oproszyć mąką pszenną i ułożyć w nich ciasto do 3/4 wysokości. Wierzch ciasta wyrównać ręką zwilżoną w wodzie. Foremki przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Wypiekać w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z foremek na deskę lub stolnicę, a wierzch ciasta posmarować pędzlem zwilżonym w lekko oslodzonej wodzie. Powoli studzić.

III
(przepis z mniammniam.pl)

składniki
375g mąki żytniej razowej
125g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli
375 ml letniej wody
2 duże łyżki miodu
5-10 dag suszonych śliwek kalifornijskich

Na zaczyn:

20 g drożdży
1 łyżka cukru
125 ml mleka

Na zakwas:

2 garści mąki żytniej razowej
150 ml letniej wody


Na dwa dni przed zamierzonym pieczeniem chleba, należy sporządzić zakwas. W tym celu wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do naczynia i mieszamy z taką ilością letniej wody, by uzyskać konsystencję Doś gęstej śmietany. Następnie zakwas należy przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby (np. na lodówkę).
W celu sporządzenia zaczynu należy pokruszyć drożdże, wymieszać je z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Całość posypać przy pomocy sitka, łyżką mąki, a następnie odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Wymieszać mąkę żytnią z mąką pszenną, dodać sól i pokrojone na drobne kawałki śliwki. Wlać zaczyn, wyrośnięte drożdże, a następnie stopniowo dodawać wodę rozmieszana z miodem i wyrabiać na gładkie ciasto. Wyrabiać mieszając łyżką przez około 3-5 minut, tak aby wprowadzić dość dużo powietrza.
Następnie wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je np. na poduszce elektrycznej).
Blaszkę „keksówkę” wysmarować oliwą i wysypać mąką, przełożyć ciasto zwilżyć od góry wodą i wygładzić.
Pozostawić jeszcze na około 30 min do wyrośnięcia. Ponownie smarujemy ciasto wodą. W trakcie nagrzewania się piekarnika, wkładamy do niego żaroodporne naczynie z gorącą wodą, która parując zapewni odpowiednią wilgotność.
Chleb wkładamy do pieca rozgrzanego do 200C i pieczemy ok. 50–60 min. Na koniec jeszcze raz smarujemy wodą i zostawiamy przez chwilkę w piecu do wyschnięcia.
Po upieczeniu, chleb wyjąć z formy i włożyć do piekarnika układając go odwrotnie. Należy pozostawić go przez około 10-15minut (zapewni to zrumienienie skorki, która znajdowała się wewnątrz blaszki.




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
isiula Wysłany: 2006-08-23, 09:26   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 42
Dołączyła: 09 Sie 2006
Posty: 190
Skąd: legionowo
dzieki wielkie :) ))
mam nadzieje ze pieka sie dobrze te chlebki bo raz kolezanka piekla i mimo stosowania sie do rad w przepisie - w srodku wyszedl jej pusty :roll:
 
 
 
annkula Wysłany: 2006-08-23, 09:30   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
isiula, ja bym posatwiła na ten ostatni przepis ;-) jak kupie mąkę pszenną razową też spróbuję upiec.




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-08-23, 09:31   Chleb razowy


Nie musze chyba mowic, ze najlepsze chleby sa na zakwasach, a nie drozdzach nie wspominajac juz wogle o dodatku proszku do pieczenia 8-)
Szybki znakwas mozna zrobic na bazie zakwasu do chleba zwanego emigrant.
400g zakwasu
150ml wody
100g maki zytniej razowej
300g maki pszennej chlebowej
1 lyzka grubej soli
1/2 lyzeczki demerary

(jesli zakawas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy)
Ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu.

Wszystkie skladniki mieszamy, recznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiamy do wyrosniecia (jesli mieszamy w maszynie zostawiamyje w niej na caly cykl >dough< [razem z mieszaniem 1,5 godz].
Znow mieszamy , krotko, przekladamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otebami lub platkami zytnimi(keksowki), smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Uwazamy zeby nie przeroslo!
Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy poiekarnik na 200C i pieczemy godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje - mozna spryskac woda (i chleb i piekarnik ).
Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-08-23, 09:32   Smakowity, razowy chleb wg. Iwci


750g mąki żytniej razowej
250g mąki pszennej razowej (ewentualnie zwykłej)
2,5 łyżeczki soli
1,5-2 łyżeczki kminku
750 ml letniej wody
pestki dyni lub słonecznika do posypania


Na zaczyn:
40 g drożdży
1 łyżka cukru
250 ml mleka

Na zakwas:
2 garści mąki żytniej razowej
letnia woda
sposób przygotowania

Na dwa dni przed zamierzonym pieczeniem chleba, należy sporządzić zakwas. W tym celu wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do dość głębokiego naczynia i mieszamy z taką ilością letniej wody, by uzyskać dość rzadką papkę. Następnie zakwas należy przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby (np. na lodówkę). Jeżeli zdarzyłoby się, że po 2 dobach zakwas będzie pachniał octem, wtedy nie nadaje się do użytku. Mogło by to być spowodowane zbyt niską temperaturą w pomieszczeniu.
W celu sporządzenia zaczynu należy pokruszyć drożdże, wymieszać je z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Całość posypać przy pomocy sitka, łyżką mąki, a następnie odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Wymieszać mąkę żytnią z mąką pszenną, dodać sól i kminek. Wlać zakwas, wyrośnięte drożdże, a następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać na gładkie ciasto. Proces wyrabiania ciasta nie musi być bardzo długi, najważniejsze jednak jest to, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Można to robić przy użyciu drewnianej łyżki, mieszając ok. 5 min.
Następnie wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy już mamy wyrośnięte ciasto, dzielimy je na połowę. Każdą z połówek wkładamy do prostokątnej blaszki „keksówki”, która uprzednio została natarta tłuszczem i wysypana mąką.
Po uformowaniu bochenków, smarujemy je lekko ciepłą wodą i pozostawiamy jeszcze na około 30 min do wyrośnięcia. Ponownie smarujemy ciasto wodą. Po tym czasie chleb posypujemy pestkami dyni lub słonecznika i lekko nakłuwamy widelcem. Następnie jeszcze raz smarujemy letnia wodą.
W trakcie nagrzewania się piekarnika, wkładamy do niego żaroodporne naczynie z gorącą wodą, która parując zapewni odpowiednia wilgotność.
Chleb wkładamy do pieca rozgrzanego do 200C i pieczemy ok. 50 – 60 min. Na koniec jeszcze raz smarujemy wodą i zostawiamy przez chwilkę w piecu do wyschnięcia.

Jeszcze jedna sugestia co do pieczenia tego razowego chlebka. Jak wiadomo, każdy piekarnik jest inny i różnie piecze. Ja po godzinie wyjmuję chleb z pieca, potem wyjmyje go z formy, gdy nie chce wyjść od razu, pomagam mu podważając delikatnie szpatułką. Nastepnie sprawdzam stan upieczenia skórki, tzn. tej w formie, bo ta z góry już na pewno jest pięknie przyrumieniona. Jeśli skórka chleba jest jeszcze miękka, należy włożyć chleb dnem do góry jeszcze na około 5-10 min do piekarnika. Po tym czasie sprawdzamy na dotyk, gdy skóra bedzie już lekko sztywna wyjmujemy chleb i studzimy.
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-08-23, 09:35   Chleb razowy Nell


2 szklanki zakwasu
2 szklanki letniej wody ciepłej wody (albo i ciut więcej - mąka sporo "piła")
800g mąki razowej mieszanej (żytniej 300g, pszennej 500g)
2 łyżki łamanego ziarna żyta
2 łyżki miodu
1 łyżka soli kamiennej
1 łyżeczka kminku
2 łyżki słodu żytniego
2 łyżki płatków ziemniaczanych
(to niekoniecznie - przedłużają świeżość chleba)

Wszystko do maszyny na program normal - ale tylko do końca mieszania.
Konsystencja ciasta - dosyć rzadkie, na pewno nie można bochenka uformować.
Potem wyjęłam ciasto do nasmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki (taka długa - 40cm) i rosło sobie w spokoju ok.4h zamknięte w piekarniku, przy zapalonej lampce (żeby mu smutno nie było )
Jak prawie wypełniło foremkę, włączyłam piekarnik na 200C i piekł się ok.40 min.
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-08-23, 09:37   Zaparzany razowy chleb na zakwasie


2 szklanki zakwasu
2 szklanki letniej wody ciepłej wody
(albo i ciut więcej - mąka sporo "piła")
800g mąki razowej mieszanej (żytniej 300g, pszennej 500g)
2 łyżki łamanego ziarna żyta
2 łyżki miodu
1 łyżka soli kamiennej
1 łyżeczka kminku
2 łyżki słodu żytniego
2 łyżki płatków ziemniaczanych
(to niekoniecznie - przedłużają świeżość chleba)

Wszystko do maszyny na program normal - ale tylko do końca mieszania.
Konsystencja ciasta - dosyć rzadkie, na pewno nie można bochenka uformować.
Potem wyjęłam ciasto do nasmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki (taka długa - 40cm) i rosło sobie w spokoju ok.4h zamknięte w piekarniku, przy zapalonej lampce (żeby mu smutno nie było )
Jak prawie wypełniło foremkę, włączyłam piekarnik na 200C i piekł się ok.40 min.
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-08-23, 09:40   


a ja pronuje na poczatek nabyc gotowa mieszanke chleba w sklepie, wsypac do miski zalac woda, wyrobic i siup do piekranika :mrgreen:
 
 
isiula Wysłany: 2006-08-23, 09:57   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 42
Dołączyła: 09 Sie 2006
Posty: 190
Skąd: legionowo
eee, no wstyd campari, wstyd!!

gotowa mieszanka to raz ze droga a dwa to niewiadomoco tam jest. A my chcemy wiedziec co jemy!!!

pogooglalam sobie
http://chlebdomowejroboty...FF8B4D3.tomcat2
przepisy:
http://domowe.forumer.pl/index.php
zdjec nie bede wklejala bo mnie ubijecie :D
 
 
 
annkula Wysłany: 2006-08-23, 10:39   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
gotowe mieszkanki są dla leniuchów ;-)




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-08-23, 12:41   


isiula napisał/a:
eee, no wstyd campari, wstyd!!
hahaha ja zaproponowalam, ale nigdy z takiej mieszanki nie korzystalam, dlatego, ze dla mnie jest za droga, juz wole w takim razie kupic w sklepie, jednakze nie po to mam maszyna do wypieku chleba, zeby kupowac mieszanki i w niej piec :twisted: niektore moje chleby na zakwasie bez mieszanek gotowych :mrgreen:











 
 
Gość Wysłany: 2006-08-23, 13:26   


mniaaaaaaaaaaaaaam!!!!!!!!!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group