Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Chleby
Autor Wiadomość
darkbulka Wysłany: 2013-11-13, 05:48   
Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 7425
A co to znaczy, ze ciasto przerasta?
 
 
Kary Wysłany: 2013-11-13, 07:57   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 7429
Skąd: z lasu
darkbulka napisał/a:
A co to znaczy, ze ciasto przerasta?


Zaczyna opadać? :niepewny:

Ja ostatnio zostawiłam przez przypadek (zaspałam ;) ) na 12h i było ok. Za to po pieczeniu dwugodzinnym chleb lepszy niż po tej przepisowej 1 h i 10 minutach był.




Łobuz Maksymalny
Miko
 
 
Nabla Wysłany: 2013-11-13, 09:24   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
darkbulka napisał/a:
A co to znaczy, ze ciasto przerasta?

Drozdze produkuja dwutlenek wegla, nadymajacy ciasto malymi balonikami - elastycznosc tych balonikow zalezy od stopnia rozwiniecia glutenu, ale nie jest nieskonczona. W pewnym momencie baloniki zaczynaja pekac i juz nic z tym nie zrobisz - zaczyna opadac a przy pieczeniu juz nie ma szans dodatkowo urosnac (podczas pieczenia te pecherzyki gazu (dwutlenku wegla i pary wodnej) rozrzeszaja sie termicznie, powodujac ostatnie wyrastanie) i na dodatek uszkodzona porowata struktura zaczyna sie zapadac.

Ciasto powinno wyrastac do jakis 80% swoich koncowych mozliwosci, potem do pieca. I moze to trwac cala noc, nie ma problemu - pod warunkiem, ze temperatura jest nizsza. Bo tu nie o czas chodzi o o czas x temperature.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Alma_ Wysłany: 2013-11-13, 09:43   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
darkbulka, u mnie to samo, jak zostawiam na noc - zawsze mam zakalec.




 
 
darkbulka Wysłany: 2013-11-13, 09:51   
Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 7425
dzieki Nabla, za szczegolowe wytlumaczenie :D
najsmiesznijesze jest to, ze ja w mieskzaniu mam dosc chlodno, bo ok 19st, ale jak widac, to wystarczy :D
Alma_, u mnie zakalca nie bylo,ale napewno nie byl tak wyrosniety jak ten po 5h :D
 
 
fastyna Wysłany: 2013-11-13, 19:01   

Starsza Kobieta
leniwiec


Wiek: 32
Dołączyła: 29 Wrz 2008
Posty: 6610
wczoraj nastawiłam swój pierwszy w życiu zakwas, dzisiaj już ładnie pracuje. Zobaczymy czy coś mi wyjdzie z niego :D







mój nałóg - blog
 
 
 
darkbulka Wysłany: 2013-11-16, 06:36   
Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 7425
wczoraj upieklam chleb pol na pol maka zytnia 720 i maka jaglana. Calkiem dobry, podobny do chleba orkiszowego w smaku. Ale nei wyrosl mi tak pieknie jak ostatnio ;)
 
 
xena Wysłany: 2013-12-05, 12:55   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 03 Lut 2010
Posty: 353
Skąd: ...
Dziewczyny, w czym pieczecie swoje chleby? Muszę zrobić rekonesans w kuchni.
Do tej pory piekłam w keksówkach, ale chyba chciałabym coś innego.




Marzenia należy spełniać. Nieważne jakie są, dzięki temu stajemy się szczęśliwsi i odnajdujemy kolejne cele, do których warto dążyć.
 
 
darkbulka Wysłany: 2013-12-05, 14:41   
Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 7425
xena, okragle naczynie zaroodporne i silikonowa keksowka
 
 
moniqueee Wysłany: 2013-12-05, 15:03   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1158
naczynie zaroodporne - najlepsze :)
 
 
xena Wysłany: 2013-12-05, 17:16   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 03 Lut 2010
Posty: 353
Skąd: ...
darkbulka napisał/a:
xena, okragle naczynie zaroodporne

moniqueee napisał/a:
naczynie zaroodporne - najlepsze :)

no to chyba w tym nie umiem piec, bo ostatnio właśnie w tym piekłam i miałam później problem z wydobyciem bochenka ze środka :niepewny:




Marzenia należy spełniać. Nieważne jakie są, dzięki temu stajemy się szczęśliwsi i odnajdujemy kolejne cele, do których warto dążyć.
 
 
darkbulka Wysłany: 2013-12-05, 17:20   
Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 7425
xena, mocno wysmaruj maslem, obsyp czym lubisz-ja stosuje platki amarantusa i chleb spokojnie wychodzi podwazony nieco nozem :)
 
 
xena Wysłany: 2013-12-05, 20:18   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 03 Lut 2010
Posty: 353
Skąd: ...
darkbulka napisał/a:
xena, mocno wysmaruj maslem, obsyp czym lubisz-ja stosuje platki amarantusa i chleb spokojnie wychodzi podwazony nieco nozem :)

będę próbować :)




Marzenia należy spełniać. Nieważne jakie są, dzięki temu stajemy się szczęśliwsi i odnajdujemy kolejne cele, do których warto dążyć.
 
 
focia Wysłany: 2013-12-05, 20:25   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
Albo olej roślinny i otręby :)




 
 
Kary Wysłany: 2013-12-06, 08:19   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 7429
Skąd: z lasu
Ja też olejem smaruję i odchodzi bez problemu :)




Łobuz Maksymalny
Miko
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group