Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Chleby
Autor Wiadomość
Evvie Wysłany: 2015-01-05, 11:05   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
Dzięki awa i przepraszam za upierdliwość :zawstydzony:
jestem usatysfakcjonowana :love:




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
Alix Wysłany: 2015-09-26, 12:52   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
Przyszłam z pytaniem :) Robię z maszyny chleb gryczany na drożdżach.

425 ml wody
500 g mąki gryczanej
łyżeczka soli
łyżeczka drożdży suszonych

Program basic.

I chciałabym zamienić drożdże na zakwas gryczany wg tego przepisu. jak to zrobić? W jakich proporcjach? Powinnam zmniejszać ilość wody?
http://truetastehunters.b...wy-krok-po.html


I pytanie drugie - macie jakiś sprawdzony przepis na chleb żytni razowy na zakwasie, ew. na drożdżach (oba rodzaje przygarnę ;) ) z maszyny? Zleży mi na tym, żeby był prosty, coś jak ten wyżej. Mam mąkę żytnią razową typ 2000 i mi wychodzi kapeć jak robię wg przepisu z instrukcji maszyny...




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
Nabla Wysłany: 2015-09-26, 14:21   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Alix, jak dla mnie to żaden chleb tylko na zakwasie nie wyjdzie w maszynie - programy mają za mało czasu na fermentację i wyrastanie... :niepewny: Chyba, że masz jakiś super przewidywalny, mocny zakwas, który zawsze da radę w godzinę czy dwie...




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Alix Wysłany: 2015-09-26, 14:40   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
:( No ten zakwas dopiero zrobię, więc raczej słabszy będzie... :/
A jakbym chciała w piekarniku taki chleb zrobić to jak zmodyfikować przepis?




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
Nabla Wysłany: 2015-09-26, 15:40   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Alix, musisz uwzględnić wodę i mąkę w swoim zakwasie i odjąć to od przepisu. Zmierz sobie za którymś razem przy dokarmianiu zakwasu ile dajesz wody i mąki (w jakich proporcjach) i potem zważ ilość dodanego zakwasu i odejmij składniki odpowiednio.

(czyli jeśli dodasz do chleba 200g zakwasu zrobionego z 2/3 mąki i 1/3 wody, to od składników odejmujesz 70ml wody i 130g mąki mniej więcej). Ile dać zakwasu to Ci nie powiem, bo zależy jaki będzie (im mocniejszy, tym mniej trzeba).

A potem wyrabiasz jak w przepisie maszynowym, przekładasz do osobnej formy i czekasz aż podwoi objętość i wtedy możesz upiec zwyczajnie w piecu.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Alix Wysłany: 2015-09-26, 15:43   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
Dzięki! :padam:




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
sofa Wysłany: 2015-10-15, 11:55   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 15 Paź 2015
Posty: 7
Też kiedyś muszę spróbować :)




reklama jest płatna/carol
 
 
MalinowaKa Wysłany: 2015-12-10, 13:41   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 29 Sty 2015
Posty: 42
ja się przymierzam do zakupu maszyny do chleba :) póki co najwiekszym problemem jest miejsce ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group