Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
ciasta z bananami
Autor Wiadomość
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-03-10, 23:19   ciasta z bananami


Bananowiec

*paczka biszkoptow
*pol szklanki cukru
*15 dag masla
*zoltko (w erze ptasiej grypy, lepiej sobie to surowe jajco odpusic)
*4 bananny
*2 galaretki cytrynowe
*banan do dekoracji
*galaretka bananowa lub jakakolwiek zolta



W tortownicy ukladasz biszkopty, w innym naczyniu miksujesz maslo z cukrem i zoltkiem na jednolita mase do tego dodajesz zmiksowane 4 banany i laczysz. Przygotowywujesz 2 galaretki cytrynowe w polowie wody. Gdy sie zaczynaja scinac to dodajesz do masy i dobrze mieszasz. Nastepnie wykladasz na biszkopty i do lodowki. Na wierzch daje pokrojonego banana i zalewam galaretka bananowa. Malo pracochlone a dobre.
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2009-05-26, 12:26, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
kasia29 Wysłany: 2008-09-01, 10:15   Banoffi
Net włączony- gar z zupą spalony
do-radca ;)


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 658
Skąd: toronto
BANOFFI(a la tesciowa.


Herbatniki-najlepiej digestive-przy pokruszeniu szuje sie tlustosc na
dloniach a zamoczone rozplywaja sie bardzo ladnie
jakies 10-15 szt tych herbatnikow

2 lyzki margaryny

2-3 banany
1 puszka slodzonego mleka skondensowanego
1/2 szkl smietany(tlustej).

Puszke sie wklada do garnka z woda i podgrzewa w prawie gotujacej wodzie przez 1,5-2 godz.

Herbatniki kruszymy dosc dokladnie i wsypujemy do rondla z rozpuszczona margaryna. Mieszamy dokladnie.
Przekladamy na dno szklanego plaskiego naszynia ugniatajac dokaldnie. Wstawiamy do lodowki na ok godzine.
Puszke wyjmujemy-lepiej odczekacjakies 10 min przed otwarciem. Otwieramy ostroznie. Wyjmujemy mase,ktora powinna przypominac
troche toffi. Rozprowadzamy dokladnie. Na to ukladamy pkrojone w plasterki banany.zalewamy dokladnie smietana. Wstawiamy do
lodowki-najlepiej na noc.
Jest okrutnie slodkie ale pyszne - w malych ilosciach.

erbatniki- wcale nie muszą być miękkie. Musisz je tylko porządnie połamać /potłuc i taką potłuczona masę wsypać na podgrzane masełko - a one Ci się slicznie połaczą tworząc spodnią warstwę.

Śmietana musi być gęsta - może być i 30 i 36%.
IMHO powinna być słodka - bo kwaśna nie pasuje smakowo.

Zresztą przy warstwie toffi i - wcale tej "słodyczy" smietany nie odczujesz
 
 
anonimka Wysłany: 2008-09-05, 10:33   Chleb bananowy - by ostryga

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
Cytat:
Robie go regularnie i zawsze jest pyszny, pomyslalam wiec, ze warto byloby podzielic sie przepisem, zwlaszcza, ze pewnie niejedna z Was zastanawiala sie juz, co zrobic z "bardzo dojrzalymi" bananami w brazowe cetki - do takiego chleba sa idelne!

W dodatku robi sie to migiem, a caly dom wypelnia boski zapach!

Potrzebujemy:
- 80g oleju roslinnego (prosty sposob by zredukowac kalorie jeszcze bardziej: zastapic polowe oleju musem jablkowym)
- 80g cukru (w oryginalnym przepisie jest 150g... jednak wychodzi wtedy bardzo slodkie ciasto, a nie chleb).
- 400g maki
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 3 dojrzale banany (rozdusic widelcem lub reka)
- 120ml mleka
- 1 cukier waniliowy lub troche aromatu waniliowego
- 50g posiekanych orzechow laskowych lub wloskich, jak kto lubi.

Nagrzewamy piekarnik (150 -180 C)
Mieszamy olej (i ewentualnie mus jablkowy) z cukrem, dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Potem dodajemy reszte skladnikow.
Porzadnie mieszamy. Ciasto wkladamy do natluszczonej foremki (takiej mniej wiecej 11x28cm, jak na chleb). Pieczemy 50 minut - 1h - mozna sprawdzic "gotowosc" patyczkiem.

Mowie Wam, pycha...
 
 
anonimka Wysłany: 2008-09-05, 10:34   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
Pimpek napisał/a:
Ja mam takie proporcje dla szklankowców, tylko bez mleka (tak robie i jest pycha)

1 i 1/4 szkl maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru

2 rozgniecione banany
2 rozbeltane jajka
1/4 szkl oleju
garść orzechów

do mieszania nie trzeba nawet angażować miksera, wystarczy łyżka




( )
 
 
Nabla Wysłany: 2008-10-08, 18:55   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Jak prawie wszystkie podawane przez mnie przepisy na ciasta, pochodzi z książki "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd", z małą modyfikacją. Margaryna tu jest nieodzowna i nie jest tańszym zamiennikiem za masło - ma być i już ;)

Chleb orzechowo-bananowy

150g margaryny
160g brunatnego cukru
3 jajka
4 dojrzałe banany
350g razowej mąki pszennej
pół szklanki mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g drobno posiekanych orzechów włoskich
suszone owoce (najlepiej żurawiny lub daktyle)
szczypta soli, cukier waniliowy

Foremkę keksową wysmarować margaryną, nagrzać piec do 170*C. Banany rozgnieść widelcem, margarynę utrzeć na puch z cukrem, dodać jajka, banany, mleko, aromat, sól i zmiksować. Wmieszać mąkę z proszkiem i oprószone mąką suszone owoce (daktyle pokroić), przelać do blaszki i piec przez 50 min.

Obłędny jest na ciepło, jak przestygnie - kromka posmarowana masłem orzechowym to ideał podwieczorku.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
corgi Wysłany: 2011-08-03, 21:16   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 1308
Ostatnio zakochałam się w chlebku bananowym. Robię go co drugo dzień i ciągle mi mało. Zjadam jeszcze ciepłe ... :masakra: Tak na prawdę, to ciasto bananowe - nie wiem czemu nazywa się go chlebkiem.
Przepis znalazłam na blogu White Plate: http://whiteplate.blogspo...ophie-dahl.html
Niebo w gębie !
Trzeba rozgnieść w misce tłuczkiem do ziemniaków 4 bardzo dojrzałe banany (wręcz przejrzałe), dodać 150 g cukru, 1 jajko, torebkę cukru wanilinowego, łyżeczkę sody, szczyptę soli i ugnieść wszystko tłuczkiem. Potem dodać 75 g bardzo miękkiego masła, 170 g maki i rozbełtać wszystko tłuczkiem na masę. Piec w podłużnej blaszce (mini-keksówce) przez 1 godzinę w 180 st C.
Na prawdę polecam (piszę to ja, osoba nie lubiąca bananów :masakra: ).




Mój blog decoupage

Pomóżmy wyzdrowieć Kacperkowi - podaruj mu 1% swojego podatku
 
 
Mariola Wysłany: 2011-08-26, 14:49   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 185
corgi zachęcona Twoim wpisem zrobiłam chlebek bananowy. Jest pyszny :lizak: Nieco dla nas za słodki, ale jak dałam mniej cukru to był trochę gumowy i już się tak nie rozpływał w ustach, więc zostaje w wersji bez modyfikacji :)




My
Chcesz rozbawić Pana Boga, to opowiedz mu o swoich planach
 
 
Nabla Wysłany: 2013-07-29, 21:23   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Polecam ten przepis na chleb bananowy.
Bardzo udany przepis, na dodatek 100% pełnoziarnisty, z miodem zamiast cukru i bez masła.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Oleta Wysłany: 2014-01-24, 12:24   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Wynalazłam wczoraj i wykonałam ciasto piernikowo-bananowe (z tego, co akurat miałam w domu). Wyszło całkiem smaczne - wigotne i aromatyczne, a do tego jest łatwe, więc zapisuję ku pamięci! ;)

Ciasto piernikowo-bananowe.

Składniki sypkie:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka cynamonu
2 czubate łyżki przyprawy piernikowej

Składniki niesypkie:

2 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 czubata łyżka dżemu
1 banan pokrojony na cienkie plasterki.

Bakalie - ja dodałam orzechy laskowe i rodzynki, bo akurat miałam pod ręką.

Wsypujemy do miski składniki sypkie, mieszamy.
Dodajemy składniki niesypkie poza bananem i miksujemy razem.
Dodajemy banana i (opcjonalnie) bakalie i mieszamy.
Wlewamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej mąką.
Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Mala__Di Wysłany: 2014-01-25, 11:15   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
Ciekawe połączenie - banany i piernik ;)
 
 
Oleta Wysłany: 2014-01-25, 19:18   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Dziś dojedliśmy to ciacho - na trzeci dzień było chyba nawet jeszcze smaczniejsze niż na początku! Stanowczo do powtórzenia, szczególnie, że taka łatwizna. :)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Mala__Di Wysłany: 2014-01-25, 22:02   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
Kusisz, kusisz :hyhy:
 
 
Ankmur Wysłany: 2014-01-26, 11:59   
Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 08 Gru 2010
Posty: 224
Zrobilam wlasnie ciasto piernikowo- bananowe tylko maly szczegol bo koniec koncow zapomnialam dodac banana :) ))) ale i tak wyszlo dobre. Dzieki za przepis
 
 
Izuu Wysłany: 2014-01-26, 20:04   
Poważnie uzależniona


Wiek: 35
Dołączyła: 31 Sty 2009
Posty: 3242
Skąd: z kanapy
Oleta a tych bakalii ile mniej więcej? Garść, szklanka w sumie?
I jaka to średnia blaszka? Moge np w tortownicy lub keksowce? :padam:




Kocham Cię jak stąd do Księżyca... i z powrotem.
 
 
Mala__Di Wysłany: 2014-01-26, 20:12   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
O, właśnie, właśnie - dołączam do pytań, bo przymierzam się do zrobienia tego ciasta ;) i jeszcze pytanie - jaki dżem? Obojętnie?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group