Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Mąka - krótka ściągawka
Autor Wiadomość
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-04-20, 12:05   Mąka - krótka ściągawka


niech mi ktos wytlumaczy jaka to jest maka? konkretnie nazwe poprosze!!! jestem zupelnie zdezorientowana, byc moze mam taka make u siebie w szufladzie, a nazywa sie tylko inaczej :roll:
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2009-05-13, 16:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mrau Wysłany: 2006-04-20, 12:12   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączył: 02 Kwi 2006
Posty: 126
Skąd: radom
to jest maka na ktorej pisze typ 2000 np. zwykle maki sa mniej wiecej typ 450 -500.





 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-04-20, 12:38   


czyli zytnia, zytnia razowa, razowa tak?
 
 
anonimka Wysłany: 2008-09-05, 12:17   Mąka - krótka ściągawka

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
Mąkę, produkt sypki i drobnoziarnisty, uzyskuje się z przemiału oczyszczonego ziarna zbóż chlebowych (żyta, pszenicy) lub z przemiału innych roślin (m.in. jęczmienia, owsa, kukurydzy, gryki, soi, ryżu). Te ostatnie - zwane mąkami niechlebowymi - mają zastosowanie jako dodatek do mąk chlebowych lub

są wykorzystywane do przyrządzania potraw i wyrobu koncentratów spożywczych.

Typ mąki jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu (składników mineralnych), czyli pozostałości po całkowitym spopieleniu składników organicznych w próbce produktu w określonej temperaturze. Wyraża się w gramach na 100 kg mąki. Dla przykładu: mąka typ 500 oznacza, że w 100 kg mąki znajduje się około 500 g popiołu, a w mące typ 850 - w 100 kg zawartość popiołu wynosi około 850 g itp.

Polskie normy przewidują produkcję 8 typów mąki pszennej:

1.Tortowa - typ 450
2. Krupczatka - typ 500
3. Luksusowa - typ 550
4. Chlebowa - typ 750
5. Sitkowa - typ 1400
6. Graham - typ 1850
7. Razowa - typ 2000
8. Śrutowo-chlebowa - typ 2000

oraz kilka typów mąki żytniej. W sprzedaży mąka o określonym typie może występować pod różnymi nazwami handlowymi, np. pszenna typ 500 występuje jako mąka wrocławska, poznańska, krupczatka. Stworzono także możliwość produkowania środków spożywczych wg własnych norm zakładowych.

Wykorzystanie podstawowych typów mąk pszennych:

· mąka poznańska - typ 500
polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów,
· mąka krupczatka - typ 500
polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych,
· mąka wrocławska - typ 500
polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów,
· mąka luksusowa - typ 550
polecana do ciast drożdżowych i smażonych,
· mąka tortowa - typ 450
polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tłuszczowych,
a popularna w sprzedaży:
· mąka szymanowska - typ 480 (norma zakładowa)
polecana do ciast drożdżowych, piaskowych, parzonych i kruchych oraz do ciast kluskowych.
 
 
dobbi Wysłany: 2009-01-11, 18:46   

Starsza Kobieta
pudernica i dewota


Dołączyła: 12 Wrz 2008
Posty: 5082
Skąd: z dziupli Chewbaki
ja od jakichś 2 miesiecy regularnie używam tylko mązki razowej, do wszystkiego i oprócz nieznacznie zmienionego smaku nie zauważam różnic. naleśniki robiłam kilka razy, tak jak ze zwykłej, pszennej mąki - nie odstawiałam na 30 min. do namoknięcia mąki. nalesniki wyszły świetne. kilka razy zagęszczałam sosy, wyszły bardzo smaczne.




z pozdrowieniami
 
 
Nabla Wysłany: 2009-01-11, 19:29   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
sinusoida napisał/a:
Z tego co słyszałam takie naleśniki wymagają, żeby ciasto postało co najmniej 30 min


Każde naleśniki tego wymagają....




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
dobbi Wysłany: 2009-01-11, 19:36   

Starsza Kobieta
pudernica i dewota


Dołączyła: 12 Wrz 2008
Posty: 5082
Skąd: z dziupli Chewbaki
Nabla napisał/a:
sinusoida napisał/a:
Z tego co słyszałam takie naleśniki wymagają, żeby ciasto postało co najmniej 30 min


Każde naleśniki tego wymagają....

dla mnie to nowość, nigdy czegoś takiego nie robiłam i wychodzą b. dobre :niepewny:




z pozdrowieniami
 
 
malinowa Wysłany: 2009-01-11, 19:40   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 43
Dołączyła: 22 Wrz 2008
Posty: 366
Z żytniej razowej zrobiłam zakwas i teraz sama piekę chleb! Oczywiście razowy. Sama się dziwię jaka to łatwizna i pyszotka ;)

Poza tym tak jak dobbi używam mąki razowej do wszystkiego, np dziś robiłam kruche ciasteczka, moim zdaniem zyskują "inny wymiar smaku" he he, biała mąka się nie umywa... naleśniki, placki/racuchy (również dla mojej 2-latki) wszystko robię z razowej/graham.




Polinka &
Igutti
 
 
Nabla Wysłany: 2009-01-11, 20:01   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
dobbi napisał/a:
Nabla napisał/a:
sinusoida napisał/a:
Z tego co słyszałam takie naleśniki wymagają, żeby ciasto postało co najmniej 30 min


Każde naleśniki tego wymagają....

dla mnie to nowość, nigdy czegoś takiego nie robiłam i wychodzą b. dobre :niepewny:


Dobre, niedobre... ja lubię niedogotowane przesolone ziemniaki a to jeszcze nie dowód, ze tak się je powinno gotować ;)

Ciasto na naleśniki odstawia się do napęcznienia, wtedy są bardziej elastyczne, nie wysychają na wierzchu. Mąka pęcznieje i gluten jej się relaksuje. Jeśli do ciasta dodaje się sodę lub proszek do pieczenia to tuż przed samym smażeniem trzeba domieszać.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
karola78 Wysłany: 2010-02-05, 08:13   

Forumowy wyjadacz


Wiek: 40
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 2602
Skąd: z pracy...ale ciii
Od niecałego tygodnia mam maszynę do chleba i zaczęłam odkrywać inne mąki niż szymanowska. No i jestem głupia :zawstydzony:
W przepisie na chleb tradycyjny mam wpisane: mąka pszenna, mąka żytnia i mąka pełnoziarnista. Pszenną i żytnią kojarzę. A co się kryje pod hasłem pełnoziarnista? Rozumiem (tak sobie tłumaczę), że pełnoziarnista to może być pszenna i żytnia?
Jaką konkretnie kupić? A orkiszowa to podchodzi pod pełnoziarnistą? :niepewny:

Nie bijcie za takie pytania, głąb jestem w temacie.





 
 
corgi Wysłany: 2011-10-26, 12:25   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 1308
Jaka jest najlepsza mąka do pizzy (domowej) ?




Mój blog decoupage

Pomóżmy wyzdrowieć Kacperkowi - podaruj mu 1% swojego podatku
 
 
Nabla Wysłany: 2011-10-26, 13:19   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
corgi napisał/a:
Jaka jest najlepsza mąka do pizzy (domowej) ?


Farina tipo 0, albo farina di grano duro (w zaleznosci z jakiego regionu pizze chcesz odtworzyc).

Na "polnocna" miekka, wyzsza pizze lepsza jest 0 - to cos w rodzaju naszej maki wroclawskiej, ewentualnie maka chlebowa sie nada, albo manitoba. Farina di grano duro to makaronowa maka z twardej pszenicy, powinna byc w wiekszych supermarketach - z niej bedzie twardsza, ciensza, bardziej chrupiaca pizza o wyrazniejszym smaku (podobna do tej z poludnia Wloch).




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
vanilla Wysłany: 2011-10-26, 18:48   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 12 Paź 2011
Posty: 11
A znacie jakiś dobry przepis na taką typowa włoską pizze, takie cienkie ciasto?
 
 
Nabla Wysłany: 2011-10-26, 19:59   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
vanilla napisał/a:
A znacie jakiś dobry przepis na taką typowa włoską pizze, takie cienkie ciasto?


http://babiniec-cafe.pl/v...p?t=571&start=0




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Domino Wysłany: 2012-02-24, 18:09   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
piekę chleb (ostatnio dość regularnie) i tak myślę, że można by użyć innej maki niż takie zwykłej pszennej 450 (?) co polecicie? i tak, żeby moja wymyślata 4latka nie zauważyła 8)




a i mnie nasunęło się to pytanie jak przeczytałam o relaksującym się glutenie :cwaniak:
sinusoida napisał/a:
Nabla, czy jest coś z zakresu hmmm.... technologii żywności czego nie wiesz?

Nabla, jesteś moim guru :padam:




Tosia
Jurek
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group