Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przetwory - wątek zbiorczy ogórkowo-pokrewny
Autor Wiadomość
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-04-13, 17:30   Przetwory - wątek zbiorczy ogórkowo-pokrewny


Na 5 sloikow 0,5 litrowych

:arrow: 1,5 kg malych ogorkow
:arrow: 1 litr octu
:arrow: 3 zabki czosnku
:arrow: 12 malych cebulek
:arrow: po 2 lyzeczki tymianku i estragonu
:arrow: 4 lyzki soli
:arrow: 2 listki laurowe
:arrow: szczypta cukru

3 łyzki soli rozpuscic w litrze zimnej wody. Roztworem zlac ogrki, odstawic na noc. Osaczyc. Zagotowac ocet, zalac ogrki i odstawic na noc. Ogorki osaczyc, zachowac szklanke octu. Czosnek i cebulki pokroic w krazki, Wraz z ogorkami, , pokruszonymi listkami oraz ziolami wlozyc do sloikow. Zachowana szklanke octu, 2 szklanii wody, cukier i lyzke soli zagotowac. Zalac ogriki i zakrecic.
[/b]
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2008-09-07, 22:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
annkula Wysłany: 2006-07-07, 16:17   ogórki musztardowe
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
Proszę uprzejmie o przepis na musztardowe ogórki, bo go zgubiłam :oops:




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-07-07, 19:05   


gdzies mam, jak mnie dziewczyny nie ubiegna to wstawie jutro
 
 
annkula Wysłany: 2006-07-07, 19:30   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
campari napisał/a:
wstawie jutro

będę wdzięczna :-D




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-07-07, 19:45   



:arrow: 2 kg ogorkow
:arrow: 6 szklanek wody
:arrow: 1 szklanka octu
:arrow: ½ szklanki cukru
:arrow: 3 łyżki soli
:arrow: ziele angielskie
:arrow: ½ łyżki jarzynki
:arrow: 5 łyżek musztardy sarepskiej rozmieszanej z małą ilością wody
:arrow: świeży koperek
:arrow: czosnek.


Zalewę zagotować

Ogórki (dość duże) obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć w słoikach, włożyć koperek (zielony) – nie taki jak do kiszonych, 2-3 ząbki czosnku. Zalać przegotowaną zalewą. Odstawić na 3-4 min. Słoiki zagotować – ale nie dłużej niż 2-3 min.
 
 
annkula Wysłany: 2006-07-07, 20:13   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
Dzięki, Campari PDT_Love_13
W ubiegłym roku nie doczytałam przepisu i nie obrałam ogórków :roll: Ale i tak były PYCHA!




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-07-08, 13:11   ogorki czosnkowe yennulki


:arrow: 4 kg sredniej wielkosci ogorkow
:arrow: 4 glowki czosnku
:arrow: 3 lyzki stolowe soli

:arrow: 1 szkl. oliwy
:arrow: 1/2 l octu 10%
:arrow: 6 lisci laurowych
:arrow: 3/4 kg cukru
:arrow: 15 ziaren ziela angielskiego
:arrow: 20 ziaren czarnego pieprzu
:arrow: 1 lyzeczka pieprzu ziolowego
:arrow: 1 lyzeczka slodkiej papryki
:arrow: 1 lyzeczka chilli


Ogorki bardzo dokladnie umyc, pokroic ze skora w plastry ok. 0,5 cm, dodac do tego ograny i pokrojony w cienkie plastry czosnek, dodac 3 lyzki soli i odstawic na noc zeby ogorki puscily sok.

Nastepnego dnia odlac sobie do jakiegos naczynia, a do ogorkow z czosnkiem dodac 1 szkl. podgrzanej oliwy.

Do odlanego wczesniej soku z ogorkow dodac 1/2 l octu i wszystkie wymienione wyzej przyprawy. Zalewe zagotowac, lekko przestudzic i cieplawa zalac ogorki.

Wkladac do wyparzonych sloikow, mocno zakrecac i pasteryzowac ok. 5 min od zagotowania.

Polecam!!!
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-07-08, 13:15   miodowa zalewa do papryki


umyta, oczyszczona i pokrojona papryka

:arrow: 10 szkl wody
:arrow: 1 szklanka cukru
:arrow: 1 szklanka oleju
:arrow: poł szklanki miodu
:arrow: 4 plaskie łyżki soli
:arrow: 2,5 szkl.octu 5%
:arrow: 5 listków laurowych,
:arrow: 10 ziaren ziela angielskiego,
:arrow: kila ziaren pieprzu czarnego,
:arrow: gorczyca


Z podanych skladników gotujemy zalewę i studzimy.
Zalewamy paprykę.
Wekujemy 10 min.
Ilosc zalewy przeznaczona do zalania ok.5 litrowych sloikow
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-07-08, 13:17   papryka konserwowa


Paprykę pokroić na połówki lub ćwiartki. Nakładać do słoików dość ciasno, dodać przyprawy. Zalać zalewą, do każdego słoika wlać łyżkę oleju na wierzch .
Zalewa:
:arrow: 1 szkl. octu 10%
:arrow: 6 1/2 szkl. wody
:arrow: 2 płaskie łyżki soli
:arrow: 5 łyżek cukru
:arrow: kawałek listka laurowego,
:arrow: ziele angielskie, :arrow: 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoiczka
:arrow: 1 łyżka oleju na wierzch do każdego słoika.

Słoiczki z papryką pasteryzować, nie za długo aby się nie rozgotowała, tak 10-15 minut chyba zależy od wielkości słoików
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-07-08, 13:18   ogorki po warszawsku


OGÓRECZKI PO WARSZAWSKU
--------------------------------------------------
:arrow: 3 litry wody
:arrow: pół litra octu 10%
:arrow: 1 szklanka cukru
:arrow: 3 łyżki soli
zalewę zagotować
---------------------
Malutkie ogoreczki do sloiczka i tam dajemy:
:arrow: pieprz
:arrow: gorczycę
:arrow: koper-sam ten kwiatostan
:arrow: marchew w plasterkach do ozdoby
:arrow: czosnek
:arrow: kawalek liścia laurowego
:arrow: 1 ziele na sloik
.............................i zalewamy wrzącą zalewą
zakrecamy i pasteryzujemy 5 minutek..
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-07-08, 13:21   ogórki chilli


:arrow: 3,5 kg ogórków (nieobranych - małych)
:arrow: 2 główki czosku
:arrow: 3 łyzki soli

Ogórki pokroić w paski i zasolic z czosnkiem na 6 godzin. Wycisnąć z soku i zalać goracą zalewą na 12 godzin.

Zalewa
:arrow: 2 łyżki oleju
:arrow: 2 szkl. octu
:arrow: 2 łyżki przyprawy chilli
:arrow: 3 szkl. cukru (można mniej)

Po 12 godzinach ogórki układamy do słoików, zalewamy zalewą, pasteryzujemy.
Smacznego
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-07-08, 13:23   sałatka ogorkowa


4 kg ogórków
1 kg cebuli
1 szklanka oliwy
1 szklanka octu
5 łyżek soli
5 łyzek cukru
zielona pietruszka
2 płaskie lyżeczki pieprzu


Ogórki obrać, pokroić w plastry, dodac przyprawy, wymieszać i odstawić na 3 godziny. Nałożyć do słoików i gotowac 10 minut.
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-07-08, 13:23   salatka ogorkowa na zime


3 kg poszatkowanych ogórków
6 cebul
4 główki czonsku
1 łyżezka pieprzu ziołowego
1 pęczek pietruszki
1 łodyga selera
3 płaskie łyzki soli

Poszatkowane,pokrojone i wymieszane składniki odkładamy na 2 godny, po tym czasie dodać
3 płaskie łyżeczki cukru
1 szklankę octu
1 szklankę oliwy

Wszystko jeszcze raz przemieszać, nakładać do wyparzonych słoików i gotowac 10 minut.
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-07-24, 16:03   kiszone ogorki


:arrow: ogorki (zielone, male, twarde)
:arrow: kwiatostan kopru
:arrow: czosnek
:arrow: chrzan
:arrow: woda (przegotowana nie goraca)
:arrow: sól

Na kazdy litr wody dajemy 1 czubata lyżkę soli. W umyte sloje na dno kladziemy koper, chrzan, czosnek, ogorki,na samej gorze znowu koper, zalewamy woda z sola. Wycieramy pierscienie sloja, nakladamy czyste, suche zakretki, zakrecamy sloje, odwracamy do gory dnem, zostawiamy na 2-3 dni, po czym jesli nie ciekna wynosimy do piwnicy. Smacznego. Opcjonalnie mozna wlozyc do sloikow liscie np. winogron czy wisni.. ja nie wkladam, bo nie posiadam.
 
 
Noa Wysłany: 2006-08-01, 17:23   Ogórki miodowe

Forumowy wyjadacz
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 2302
Skąd: Ziemia
- 2 kg ogórków pokroić w plastry, osolić. Zostawić na 2 godziny.

Zalewa:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu winnego
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka miodu
zagotować i ostudzić.

Do słoików wkładamy:
- ząbek czosnku
- koper
- korzeń chrzanu
- gorczycę.

Po 2 godzinach odlewamy sok z ogórków. Wkładamy ogórki do słoików. Zalewamy zimną zalewą.

Pasteryzujemy 7 minut.
Ostatnio zmieniony przez Noa 2006-08-21, 17:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group