Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przetwory - wątek zbiorczy ogórkowo-pokrewny
Autor Wiadomość
Fall Wysłany: 2014-08-23, 21:59   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: z G.
Dołączył: 19 Lis 2008
Posty: 593
Juz nie wiedzialam co mam zrobic z cukinia... przez przypadek trafilam na przepis na keczup z cukinii (troszke inny przepis niz ten podany przez Behemota + modyfikacje wlasne;) ) i wielki zaskok! PYCHA. Reszte cukinii tez tak spozytkuje ;)
No i kilka sloikow sliwek z cynamonem i galka muszkatolowa - mega swiatecznie sie robi podczas jedzenia ;)




Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka
 
 
Malgosia_S Wysłany: 2014-08-24, 22:14   
Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 35
Dołączyła: 16 Lis 2008
Posty: 225
Skąd: Hertfordshire, UK
Ja dzis zrobilam kolejna porcje buraczkow z papryka i cebula. A w planach mam jeszcze papryke konserwowa. A te ogorki z zalewie musztardowej to robicie z tego przepisu na pierwszej stronie?




 
 
kem Wysłany: 2014-08-25, 09:05   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 1345
Skąd: zielone Mazowsze
Fall, możesz podać przepis na ten ketchup z cukinii? Mam w domu ilości nie do przejedzenia i muszę coś z tym zrobić.




 
 
zybulowa Wysłany: 2014-08-25, 09:09   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 23 Sie 2013
Posty: 628
Nabla napisał/a:
zybulowa, male te patisony czy duze? Bo takie malenkie to marynowac, jak grzybki. Duze - traktowac jak cukinie.

Dzięki Nabla. Patisony miałam duże wiec powędrowały do lecza( w zastępstwie za cukinie).

Do spiżarki doszło 20 słoików buraczków z papryką ,plus 20 sałatki z pomidorów,kapusty,marchewki. I co jakieś 3 dni robie po 5słoików soku z malin. W tym roku mam wysyp ostrężyn więc bedzie z nich i sok i dżem.












Kobiety nie tyją!! Zwiększają tylko erotyczną powierzchnię użytkową.
 
 
Fall Wysłany: 2014-08-25, 20:45   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: z G.
Dołączył: 19 Lis 2008
Posty: 593
kem napisał/a:
Fall, możesz podać przepis na ten ketchup z cukinii? Mam w domu ilości nie do przejedzenia i muszę coś z tym zrobić.


to byly przepisy, z ktorych korzystalam (bardzo podobne)
http://poradnikmagdy.blog...-z-cukinii.html
http://kuchnia-elexis.blo...nii-pyszny.html

W obu przepisach nalezy dodac 2 sloiczki koncentratu pomidorowego, ja dodalam wiecej tj. dodatkowe pol i taki przecier w kartoniku z Lidla. Dodalam tez mniej cukru, curry i chilli. Ale kombinacje smakowe mozna uskuteczniac w trakcie. Generalnie polecam powyzsze przepisy. Moja mama tez z nich skorzystala i jest bardzo zadowolona. I ja i ona zrobilysmy z dwoch porcji i obie bedziemy dorabiac jeszcze bo na biezaco strasznie szybko znika ;)




Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka
 
 
behemot Wysłany: 2014-08-26, 20:20   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
A macie jakieś przepisy na przerobienie papryki na jakąś pastę/krem do słoików, która nadawałaby się potem do dodania np. do leczo, czy do zrobienia zupy paprykowej?

Najchętniej z pieczonej papryki, bo ostatnio skórki paprykowe u mnie nie przechodzą (ze względu na mojego męża :looka: )




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
anonimka Wysłany: 2014-08-26, 20:39   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1652
Skąd: wyspowo
a może adźika?
http://rodzinna-kuchnia.b...zdjeciem-i.html
http://rodzinna-kuchnia.b...ez-zdjecia.html




( )
 
 
behemot Wysłany: 2014-08-26, 20:55   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
anonimka napisał/a:
a może adźika?
http://rodzinna-kuchnia.b...zdjeciem-i.html
http://rodzinna-kuchnia.b...ez-zdjecia.html

Dzięki, brzmi smakowicie, więc pewnie kilka słoiczków zrobię, ale myślałam o czymś typowo paprykowym - z minimalną ilością dodatków, tak żeby zachować sam paprykowy smak.




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
smoli Wysłany: 2014-09-13, 06:56   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: z G.
Wiek: 37
Dołączyła: 09 Paź 2008
Posty: 1144
Skąd: z okolic stolicy
Macie sprawdzony przepis na leczo do słoików? Bo ja swój wypróbowany gdzieś posiałam :kwasny:




Szymon & Igor

Targowisko: Zabawki 0-3 lata
 
 
Evvie Wysłany: 2014-09-13, 07:33   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
gustawa napisał/a:
A u mnie bulgocze śliwkowy czatnej. Kupiłam pseudowęgierki i zamiast robić przeciętne powidła z nich eksperymentuję z czatnejem. I smakuje obłędnie. Chyba zrobię jeszcze ;)


Gustawa, czy mogłabyś się podzielić przepisem na czatnej ? :padam:

Malgosia_S napisał/a:
Ja dzis zrobilam kolejna porcje buraczkow z papryka i cebula.


ten przepis też bym chętnie przygarnęła :padam:

:padam:




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
behemot Wysłany: 2014-09-14, 17:19   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
Chciałabym zrobić na zimę sos pomidorowy do spaghetti. Wiem, że pomidory minimalnie przerobione można przechowywać w słoikach, ale zależy mi na gotowym sosie, który wystarczy podgrzać i tyle...

Mam pewien przepis (sos z niego wychodzi dla mnie idealny, więc chciałabym wg niego zrobić zapasy), ale nie jestem pewna, czy taki sos uchowa się w słoikach przez zimę i ile powinnam go pasteryzować.

Składniki:
1 kg pomidorów
300 g cebuli
2 ząbki czosnku
100 g masła (do sosu na zimę masła bym nie dodawała, dopiero bezpośrednio przed podaniem z makaronem)
cukier, sól, pieprz
inne przyprawy wg uznania (ja dodaję cząber, oregano, tymianek)

Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Oddzielić pestki i sok. Sok z pestkami przetrzeć przez sitko i zachować. Cebulę i czosnek obrać, czosnek zmiażdżyć, a cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na małej ilości masła. Do cebuli dodać pomidory i czosnek, smażyć 10 minut. Gdy warzywa się podduszą - zmiksować je. Dodać sok z pomidorów i gotować 5 minut. Doprawić sos cukrem, solą i pieprzem (potem dodaje się masło, dzięki któremu sos zyskuje fajny posmak).

Jak myślicie, taki sos nadaje się do słoików, czy nie bardzo?
Jeśli się nadaje, to ile go pasteryzować (pasteryzuję w piekarniku)?




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
nitka82 Wysłany: 2014-09-14, 17:34   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: przypadkiem
Wiek: 35
Dołączyła: 17 Sty 2011
Posty: 456
Robię sos pomidorowy w słoikach i bigos z cukinii z dodatkiem pomidorów i wszystko mi się zawsze przechowuje bez zarzutu w piwnicy.
Ja sosy zlewam gorące w słoiki, pasteryzuje ok 10 min od zagotowania ale pasteryzuję w garnku z wodą więc z piekarnikiem nie poradzę.




"Uda są zawsze dwa.Albo się uda,albo się nie uda..."
W.Cejrowski
 
 
behemot Wysłany: 2014-09-14, 17:39   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
nitka82 napisał/a:
Robię sos pomidorowy w słoikach i bigos z cukinii z dodatkiem pomidorów i wszystko mi się zawsze przechowuje bez zarzutu w piwnicy.
Ja sosy zlewam gorące w słoiki, pasteryzuje ok 10 min od zagotowania ale pasteryzuję w garnku z wodą więc z piekarnikiem nie poradzę.

Dzięki za informację - "przecierpię" pasteryzację w wodzie, jeśli mówisz, że tak zrobione przetwory się uchowają. :)




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
nitka82 Wysłany: 2014-09-14, 18:01   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: przypadkiem
Wiek: 35
Dołączyła: 17 Sty 2011
Posty: 456
Nie ma sprawy.
Robię bardzo podobnie tylko daję więcej czosnku i podduszam go razem z cebulą na oliwie. Do przecieru ze swoich pomidorów dodaję też koncentrat pomidorowy i paprykę słodką ( sporo). To mi sos ładnie zagęszcza i mam od razu też sos do pizzy.




"Uda są zawsze dwa.Albo się uda,albo się nie uda..."
W.Cejrowski
 
 
Alix Wysłany: 2014-10-13, 11:41   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
Przepraszam, nie czytałam całego wątku, mam tylko szybkie pytanie - Co można ukisić jak ogórki? W sensie najłatwiejszy możliwy przepis - słona woda, czosnek, koper, bez dodatkowych wariacji - buraki to wiem. Marchew? Pietruszkę? Seler korzeniowy? Coś innego?
... owoce...? :niepewny:




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group