Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przetwory - wątek zbiorczy konfituropodobny
Autor Wiadomość
Nabla Wysłany: 2013-09-02, 09:13   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
kem napisał/a:
Ok. To jeszcze jedno pytanie- długo trzeba gotować te brzoskwinie?
Proporcji pewnie na tą zalewą nie ma jakiś szczegółowych? Tyle tylko żeby było bardzo słodkie?


Zalezy jak drobno pokroisz - ale dalabym im kilka minut.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Domino Wysłany: 2013-09-05, 19:29   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
W tym sezonie straszne tyły jeżeli chodzi o przetwory.
- 1/3 z 6 kg czarnych porzeczek przypaliłam :zdegustowany:
- z mirabelek zrobiłam za mało dżemów a dziś chciałam dorobić to okazało się że mirabelki się skończyły, jutro jadę poszukać, bo wiem, że rosną na dziko we wsi ;)
- dziś udało mi się zrobić 12 słoiczków kompotów z malin
- i uprażyłam kilka słoików jabłek

W planach jeszcze malin ciąg dalszy, aronia jeśli zdążę przed ptakami, no i na pewno znowu soki jabłkowe, ale to już dam do zrobienia, jak jabłka zorganizuję.

A warzywnie to przciery pomidorowe, jarzynka i buraki jak znajdę domowe :oczami: a ciekawe czy ogórki jeszcze kupię :zdegustowany: maatko jakie mam tyły...




Tosia
Jurek
 
 
Tuci Wysłany: 2013-09-18, 20:31   

Poważnie uzależniona


Dołączył: 10 Wrz 2008
Posty: 3198
Chcę zrobić sok z owoców czarnego bzu (a potem z owoców dżem). W sieci jest dużo przepisów i nie wiem już jakie proporcje owoców do wody zrobić. Po za tym nie chcę słodzić cukrem. Miód i daktyle to dobre rozwiązanie?
A przy okazji, gdzie kupujecie słoiki/butelki? Wcześniej kupowałam po prostu w sklepie ala przemysłowym, ale tam tylko spore rozmiary. Teraz chcę malutkie słoiki plus butelki na ocet jabłkowy, który będę robiła.




Szymon

Filip
 
 
 
dirka Wysłany: 2013-09-25, 10:55   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 15 Sty 2009
Posty: 984
Skąd: Warszawa
Mam pytanie o kompot z gruszek. Co do niego dodać, zeby nie był mdły?
Na razie zrobiłam na próbę z jabłkami, ale sząłu nie ma :/






 
 
 
poohatka Wysłany: 2013-09-25, 11:36   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6258
Goździki?




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
dirka Wysłany: 2013-09-25, 11:39   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 15 Sty 2009
Posty: 984
Skąd: Warszawa
poohatka napisał/a:
Goździki?
dałam, ale jakoś dla mnie nadal jest bez smaku.






 
 
 
Nabla Wysłany: 2013-09-25, 11:42   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Imbir




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Tuci Wysłany: 2013-09-25, 11:47   

Poważnie uzależniona


Dołączył: 10 Wrz 2008
Posty: 3198
dirka, to może więcej goździków? Ja wczoraj taki zrobiłam i wyszedł dobry. Może posłodź miodem.




Szymon

Filip
 
 
 
Maura Wysłany: 2013-09-25, 11:54   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
Mamosaurus


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 1581
Moj zeszloroczny gruszkowy mial w sobie jabłka, gozdziki, cynamon i rodzynki. Cos pysznego. Niestety zrobilam za malo.






 
 
Evvie Wysłany: 2013-09-25, 13:11   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
robiłyście może sok winogronowy? jakieś rady jak najmniej kłopotliwie? sokownik da radę?




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
Pucia Wysłany: 2013-09-25, 16:08   
Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3694
Skąd: Warszawa
nie robiłam, ale piłam. Pyyycha :)

A ja na ten rok chyba (?) zamknę już sezon, poza kiszeniem kapusty i ogórkami, co to na szybko się zrobią może jeszcze, ale pewności nie mam. Machnęłam w weekend 16kg pomidorów i chatney ze śliwek. I ma dość. A jak zerknęłam na półkę w piwnicy to się okazuje, że robienie sprawia mi chyba więcej radości niż jedzenie :cool2: , więc na razie jabłka z miętą chyba odpadną (wobec odnalezienia słoików zeszłorocznych)... Nie wiem tylko, co z ogórkami, bo nie wyobrażam sobie zimy bez nich a nie zdążyłam jeszcze. Mam szansę jeszcze?




SPRZEDAM CZARNĄ VESPĘ GTS 250

Syn
Córa


...No matter how long it rains, the sun will come shining one day....
 
 
iskra Wysłany: 2013-09-25, 16:11   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 13 Mar 2011
Posty: 695
Ma ktoś może sprawdzony przepis na chutney z mango? :)
 
 
Evvie Wysłany: 2013-09-27, 12:28   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
Puciu, ja planuję ogóry w ten weekend. Małż zakupił dzisiaj i czekają.

Aaaaaaaa, mogłabyś zapytać sprawcę soku winogronowego o przepis?




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
dirka Wysłany: 2013-09-27, 12:29   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 15 Sty 2009
Posty: 984
Skąd: Warszawa
Tuci napisał/a:
dirka, to może więcej goździków?

Maura napisał/a:
Moj zeszloroczny gruszkowy mial w sobie jabłka, gozdziki, cynamon i rodzynki.


dałam więcej goździków i cynamon i wyszedł wreszcie super ! dzięki :)






 
 
 
Pucia Wysłany: 2013-09-27, 12:30   
Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3694
Skąd: Warszawa
Evvie napisał/a:
Aaaaaaaa, mogłabyś zapytać sprawcę soku winogronowego o przepis?


niestety nie mogę, bo to było w Budapeszcie, był świeżo wyciskany i od razu pity




SPRZEDAM CZARNĄ VESPĘ GTS 250

Syn
Córa


...No matter how long it rains, the sun will come shining one day....
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group