Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przetwory - wątek zbiorczy konfituropodobny
Autor Wiadomość
Julies Wysłany: 2014-09-05, 16:14   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2899
Jutro przyjedzie do mnie 10kg czarnego bzu. Poratujecie sprawdzonym przepisem na sok, dżem? :padam:






My
Podaruj Marcinowi 1%
Opałek
 
 
nitka82 Wysłany: 2014-09-05, 16:27   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: przypadkiem
Wiek: 35
Dołączyła: 17 Sty 2011
Posty: 456
Bez wyciskałam w wyciskarce do soków. Wyciśnięty sok zlewałam do garnka, dodałam cukier ( na 6 l soku ok 2 kg) zagotowywałam, zbierałam powstały osad i gotujący zlewałam do butelek.




"Uda są zawsze dwa.Albo się uda,albo się nie uda..."
W.Cejrowski
 
 
Julies Wysłany: 2014-09-05, 16:34   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2899
nitka82, pasteryzowałaś?






My
Podaruj Marcinowi 1%
Opałek
 
 
nitka82 Wysłany: 2014-09-05, 16:59   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: przypadkiem
Wiek: 35
Dołączyła: 17 Sty 2011
Posty: 456
Nie pasteryzowałam gorący ( na ogniu ) zlewałam do wyparzonych butelek i słoiczków i szybko zakręcałam. Zawsze tak robię sok .




"Uda są zawsze dwa.Albo się uda,albo się nie uda..."
W.Cejrowski
 
 
behemot Wysłany: 2014-09-06, 15:52   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
Mam 3,5 kg gruszek (nie mam pojęcia, jaka to odmiana) - są twarde, ale słodkie, chociaż niezbyt soczyste.
Nadadzą się na dżemy, czy lepiej przerobić je na coś innego?




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
agamagdalenka
[Usunięty]
Wysłany: 2014-09-06, 17:14   


Julies, zadraszczam, ja bezskutecznie szukam bzu w okolicy...
 
 
Julies Wysłany: 2014-09-06, 20:30   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2899
agamagdalenka napisał/a:
Julies, zadraszczam, ja bezskutecznie szukam bzu w okolicy...


Też się naszukałam....a w końcu na targu pytałam i jedna kobitka mi z własnego podwórka zrywała :hyhy:

Wyszło mi 16 słoików :hyhy:


A czeremchę jakoś obrabiacie? U Ciotki na działce 4 wielkie drzewa rosną, a ja jakoś nigdy nic nie robiłam, ani nie kosztowałam z czeremchy więc nie wiem czy korzystać z dobrodziejstwa czy nie :oczami:






My
Podaruj Marcinowi 1%
Opałek
 
 
nitka82 Wysłany: 2014-09-06, 21:42   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: przypadkiem
Wiek: 35
Dołączyła: 17 Sty 2011
Posty: 456
No właśnie sama się zastanawiam nad czeremchą. U nas w sadzie rośnie drzewo ale bałam się ponoć trujących pestek.
Czy to możliwe, że robiąc sok z owoców w wyciskarce te pestki są rozgniatane i szkodliwe substancje przedostawały by się do soku czy to tylko moja wyobraźnia?




"Uda są zawsze dwa.Albo się uda,albo się nie uda..."
W.Cejrowski
 
 
Blutka Wysłany: 2014-09-07, 11:19   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 12039
Julies, ja z owoców czarnego bzu robię dżem z jabłkami. Wychodzi genialny. Przepisu nie podam, bo robię na oko - cukru do smaku tyle, żeby słodycz była pożądana, koniecznie sok z cytryny, żeby nie szarzało i tyle. Ścina się szybko, nie trzeba bardzo długo gotować.
 
 
agatekw
[Usunięty]
Wysłany: 2014-09-18, 18:52   


Dziewczyny szukam dobego przepisu na konfiture z dyni - ktoś coś wie :)
 
 
positive Wysłany: 2014-09-20, 09:16   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
Kupiłam wór papryki zmglistą potrzebą przerobienia jej upieczonej na zimę.
Tak na codzień jada się u nas pieczoną paprykę z ziołami w oliwie, ale ona nie wytrzyma do zimy, za dużo wilgoci.
Mogę zrobić ajvar, ale chciałabym z samej papryki, żeby potem zupę bez problemu zrobić (czyli nie może być z octem w dużej ilości, oliwą). Da radę taka zmiksowana papryka pieczona, zapasteryzowana w słoiku do zimy doczekać? Czy tylko zamrażarka?




 
 
zulam Wysłany: 2014-09-21, 09:58   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3633
Poratujcie, czy ogórki kiszone po kilku dniach mogą pachnieć trochę jak jajko na twardo czy coś się z nimi źle dzieje? Odkręcić słoiki i odkręcić bardziej?




 
 
Evvie Wysłany: 2014-10-07, 16:22   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
agamagdalenka napisał/a:
Julies, zadraszczam, ja bezskutecznie szukam bzu w okolicy...


dołączam się do grona zazdrośników. Marzy mi się ale w okolicy tylko taki przy ruchliwej drodze mam :masakra:

Positive ja podpieczoną paprykę mieszam z podduszoną cebulą + czosnek; do tego olej. Pasteryzuję w piekarniku.




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
Lilek Wysłany: 2014-10-12, 09:31   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1530
Skąd: z kuchni
Dziewczyny, poratujcie laika przepisem na sok z aronii, takim żeby aronia straciła jak najmniej właściwości i witamin (czyli jak najkrótsze gotowanie, albo bez gotowania - tylko co z przechowaniem? :| )
Czy można ją spożywać na surowo?




Dwa łobuziaki P i A :)
 
 
zulam Wysłany: 2014-10-12, 13:41   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3633
zulam napisał/a:
Poratujcie, czy ogórki kiszone po kilku dniach mogą pachnieć trochę jak jajko na twardo czy coś się z nimi źle dzieje? Odkręcić słoiki i odkręcić bardziej?

Ogórki niestety nie wyszły, dostały szału i chciały uciec ze słoików, paskudy jedne :hyhy:

Ale za to kiszone buraki wyszły mi pyszne, dzieciom też smakują tak że lecę na bazar jutro i dorobię słoiki na zimę.




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group