Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Tort orzechowy
Autor Wiadomość
Oleta Wysłany: 2011-12-13, 15:28   Tort orzechowy

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Biszkopt orzechowy

25 dag orzechów włoskich*) zmielonych w młynku albo rozdrobnionych w malakserze,
25 dag cukru,
8 jajek,
1 kopiasta łyżka bułki tartej,
1 cukier waniliowy.

Żółtka utrzeć z 2/3 cukru. Dodać orzechy i wymieszać.
Ubić białka z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Do utartych żółtek dodać pianę i bułkę tartą i delikatnie wymieszać.
Wlać do nasmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy (co najmniej 24 cm średnicy).
Piec 1 godz. i 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Nie przejmować się zapachem spalenizny i trzymać w piekarniku tak długo jak jest w przepisie!

Ten biszkopt ma kilka zalet:
- jest pyszny!
- nie zapada się, ani nie wybrzusza - wychodzi ładny równy, walec.
- nie nasącza się go niczym - nie jest to konieczne, a nawet nie jest wskazane. Po prostu przekrawamy, smarujemy kremem, łączymy i już! :)
*) Ostatnio zrobiłam wariację na temat - zamiast włoskich wzięłam orzechy laskowe - kupiłam w lidlu od razu mielone. I wyszło jeszcze pyszniejsze niż z włoskimi!

Krem robię tradycyjny - 4 jajka ze szklanką cukru miksuję na parze aż zgęstnieją, potem studzę i łączę z 30dag miękkiego masła, do tego np.kawa i kakao albo tylko spirytus i jest pycha.

Wersja mniej pracochłonna, a przepyszna: 6 - 7 tabliczek białej czekolady rozpuszczam na parze i studzę. Miksuję z 75 dag mascarpone. Wstawiam na trochę miskę z kremem do lodówki, żeby lekko zgęstniał.
To smakuje podobnie jak nadzienie z rafaello... :lizak:




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Alma_ Wysłany: 2011-12-13, 15:38   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
Oleta, no to mam deser na Wigilię :hyhy: Dzieki!




 
 
saskiia Wysłany: 2011-12-13, 15:40   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
harpia2


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1363
Skąd: dochodzą te hałasy?
moja mama robi podobny. w weekend wyciągnę przepis na krem - to najpyszniejszy tort na świecie, nie jest bardzo słodki, ale okrutnie syty. jeszcze się nie zdarzył taki, co wzgardził ;)
 
 
Oleta Wysłany: 2011-12-13, 15:45   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
O, to jestem ciekawa kremu.

Mi bardzo smakuje ten z białej czekolady i mascarpone - po prostu szaleństwo. :lizak: No i taki mało pracochłonny. Ale ostatnio memu mężowi się zamarzył z kremem maślanym, więc pracowicie miksowałam te jaja na parze - niech ma chłopak. ;) Nie dodałam kakao, ani kawy, tylko spirytus. Dobre było. No i wersja tego biszkoptu z orzechami laskowymi mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. :)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Alma_ Wysłany: 2011-12-13, 15:51   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
Ta biała czekolada mnie przekonuje! A jakby tak z ciemną?




 
 
saskiia Wysłany: 2011-12-13, 15:54   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
harpia2


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1363
Skąd: dochodzą te hałasy?
ten mój jest właśnie z ciemną, tylko nie z mascarpone. ale to w weekend. i ostatnio rodzice wprowadzili zmianę - jedną warstwę kremem, a drugą powidłami śliwkowymi.

zaśliniłam się.
 
 
Oleta Wysłany: 2011-12-13, 15:56   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Hmmm... Pewnie też by dobre było - co ma być niedobre? ;)
Ja chyba nawet raz dałam na te 75dag mascarpone 8 tabliczek białej czekolady (najlepiej takiej z biedronki - magnetic chyba się nazywa) i było baaardzo słodko, ale i pysznie.
Tylko ten krem jest na początku dość rzadki, trzeba go właśnie wstawić do lodówki i wtedy zrobi się jak miękkie masło.




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Alma_ Wysłany: 2011-12-13, 16:02   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
Oleta, się tak wczytałam - to jest ciasto bez mąki?




 
 
Oleta Wysłany: 2011-12-13, 16:26   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Alma_ napisał/a:
Oleta, się tak wczytałam - to jest ciasto bez mąki?


Tak - orzechy i bułka tarta robią za mąkę.




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Dobra Wysłany: 2011-12-21, 08:38   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Oleta, dzięki za linkę do tego przepisu :) - będę miała deser na Wigilię własnoręczny :)




 
 
rudegal Wysłany: 2011-12-21, 12:17   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 26 Kwi 2011
Posty: 1273
Skąd: Tarnów
o rany, ślinka leci, ależ bym go teraz zjadła. Przyłączam się do podziękowań. Wypróbujemy na święta :)




 
 
madziulka Wysłany: 2011-12-21, 13:23   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 37
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 548
Skąd: Ru
ja też się napaliłam, bo uwielbiam orzechy i napewno zrobię :hyhy:





 
 
nawiedzona Wysłany: 2011-12-21, 21:27   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 3154
Robię po świętach- będzie miał mąż radochę :hyhy:




Szczęście niejedno ma imię, czyli Jula, Marysia i Tomuś
 
 
Dobra Wysłany: 2011-12-23, 07:41   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Oleta napisał/a:
Nie przejmować się zapachem spalenizny i trzymać w piekarniku tak długo jak jest w przepisie!


Oleta :padam: Takie info w przepisach są bezcenne. Chociaż i tak nie wytrzymała i po godzinie spanikowana wyjęłam ciasto. Ja mam termoobieg i chyba jednak trochę się przypalił...
Dziś będę robiła krem i łączyła.




 
 
Alma_ Wysłany: 2011-12-23, 19:20   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
Dobra, biorę się za ten tort. Proszę trzymać kciuki ;)




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group